Саудитска Арабия: тайният конфликт в Близкия изток

в. Гардиън

Докато британският министър-председател Дейвид Камерън беше в средата на януари на посещение в Рияд, ухажвайки саудитския бизнес и укрепвайки двустранните отношения, в Източната провинция бе застрелян млад шиит.

След сключената от кралството голяма оръжейна сделка със САЩ Камерън очевидно искаше да убеди саудитците да купят изтребители „Юрофайтър Тайфун“. Посещението му беше плесница за протестиращите, които настояват за спазване на правата на човека и по-голямо участие на гражданите в делата на страната им.

В седмицата, започнала на 16 януари, хиляди хора – десетки хиляди по думите на активисти – излязоха по улиците на Ауамия в Източната провинция, за да почетат паметта на 22-годишния Исам Мухамад Абу Абдала. Той беше застрелян от саудитските сили за сигурност в нощта срещу 12 януари.

Според вътрешното министерство силите за сигурност са се защитавали след нападение срещу полицейска кола. Активисти и местни шиитски новинарски уебсайтове признаха, че полицията е била атакувана, но настояха, че тя е използвала сила безразборно. Погребението на Исам прерасна в голям митинг, на който страстите се разгоряха и бяха скандирани антиправителствени лозунги.

Тези събития са просто поредните епизоди от един от конфликтите в Близкия изток, за които се съобщава най-малко. Миналата година шиитски граждани излязоха по улиците в Източната провинция броени дни след въстанието, което избухна в съседен Бахрейн на 14 февруари. Техните протести до голяма степен бяха мирни и те се надяваха, че саудитци в други райони ще се присъединят към тях в планиран за март „ден на гнева“.

Този ден мина без големи демонстрации, даже в шиитските райони, тъй като, както се твърдеше, на протестиращите шиити било казано, че техните оплаквания ще бъдат взети под внимание, ако си останат вкъщи. Тези обещания обаче така и не бяха изпълнени и властите решиха да арестуват през лятото водачите на демонстрациите, което още повече възпламени ситуацията.

Вместо да използва подобни репресии, режимът трябваше да вземе под внимание оплакванията на протестиращите, включително да освободи политическите затворници. Саудитското шиитско малцинство, населяващо главно Източната провинция, отдавна се оплаква от дискриминация при наемането на държавна работа и в бизнеса, както и от ограничаване на религиозните практики.

Първоначално протестиращите не призоваваха за сваляне на монархията, но със засилването на репресиите (демонстрациите са незаконни в Саудитска Арабия) някои отправиха подобни призиви и започнаха да нападат силите за сигурност.

През октомври беше съобщено за престрелки между силите за сигурност и въоръжени мъже пред полицейски участък в Ауамия. Оттогава градът, който от десетилетия е гореща точка на шиитската опозиция, буквално е блокиран и сега, изглежда, е започнал въстание – „интифада на достойнството“, както го наричат активисти.

В селата в област Катиф има протести всяка седмица и понякога всеки ден, а в края на ноември и началото на декември бяха убити първите шиити. Когато четирима млади шиити бяха застреляни за няколко дни, техните погребения прераснаха в най-големите демонстрации, на които е ставала свидетел Източната провинция през последните три десетилетия.

Задействана беше спиралата на протестите, убийствата и погребенията, която беше толкова решаваща за разпалване на протестите в други страни като Сирия и Бахрейн. Особено когато това става в селски и крайградски райони, повечето местни хора обикновено познават жертвата и затова идват на погребението й.

Саудитският режим изглежда е готов да смазва тези протести с железен юмрук. Той не иска да отстъпва пред шиитските искания от страх, че други райони може да предявят подобни искания. Но това изглежда доста късогледа стратегия, както показват други арабски въстания. Онлайн активисти вече създадоха митология около петимата „мъченици“ и ако има още убити, това вероятно ще разпали протестите, вместо да ги потуши.

Освен това Ауамия се хвали с духовник, който застана начело на това въстание и говори откровено против правителството. Нимр ал Нимр дълго беше периферна фигура в борбата за власт между местните шиити, но сега, изглежда, се превръща в най-популярния саудитски шиитски духовник сред местната младеж. Той разкритикува вътрешното министерство за това, че издаде по-рано този месец списък с 23 издирвани шиитски демонстранти. Оттогава някои се предадоха или бяха арестувани, но повечето все още се укриват.

Междувременно неколкостотин жители на Ауамия подписаха петиция с искане за независимо разследване на престрелките, станали напоследък. Изводите от обещано по-рано разследване на четирите смъртни случая, не бяха оповестени. Има също така опасност протестиращите да прибягнат до силова тактика, след като не виждат полза от мирните протести. На 14 януари в Катиф беше обстрелвана полицейска кола, при което бяха ранени няколко полицаи. Не е ясно дали тези случаи са свързани, но кралството е пълно с оръжия.

Саудитският режим си играе с огъня, а западните му поддръжници гледат безучастно отстрани. Би било обаче в интерес на всички страни, ако режимът направи големи отстъпки не само на шиитските си граждани, но и на останалата част от населението. Колкото повече хора бъдат убити, толкова по трудно ще е за западните страни да защитят стратегическия си съюз със Саудитска Арабия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.