Македония – хайка срещу „предатели“, говорили по бТВ

в. Утрински вестник

Любчо Георгиевски в предаването на бТВ. Снимка: от тв екрана

Когато зимата е снежна и много студена, истинските ловци не ловуват. Оставят пушките у дома и се организират как да помогнат на животните. Разчистват снега на определени места в планината. В така наречените хранилки оставят храна за животните. Казват, че когато температурите падат под минус 20 градуса, свинете и елените спят заедно. Така е в животинския свят – като вроден инстинкт за самосъхранение, а сред истинските ловци джентълменството е висок етичен стандарт и като характерна особеност, която особено се цени.

Но големият студ и сняг са идеални за бракониерите. Те организират по-инакви потери и хайки от техните благородни колеги. Стрелят по всичко, което мърда. Не гледат много дали става дума за редки видове, застрашени от изчезване, които заробени в обръча на студа нямат никакъв шанс. Тези злосторници правят истинска касапница от живия свят без окото им да трепне. Всъщност това е идеално време за тях. Няма кой да ги види в тези снегове и студове и те стрелят ли, стрелят.

В Македония има още един лов, който без забрана продължава четири сезона. Властите обявиха свободен отстрел на предатели и чуждестранни наемници. Няма никакви ограничения. Всеки, който мисли, говори и пише по-различно от онова, което проповядва правителството, е свободна за отстрелване цел като вредител, за чиято глава се дава награда.

Тези дни проследихме няколко зимни хайки против живи хора. Ловният сезон в Битоля откри лично премиерът Никола Груевски. Дръжте ги, викна премиерът, и показа на хрътките конституционните съдии. Те са виновни, че не можем да хванем тайните агенти, най-големите душмани в татковината. Съдиите под натиска на доносници взимат решения в полза на тези вредители, които са нанесли големи злини.

След това отекнаха медийните тръби. Ловът е свободен. След смелите журналисти думата взе държавната Антикорупционна комисия за защита на престъпленията на властта. Само още веднъж да намерите закон, който не е в съгласие с конституцията, ние ще проверим добре къде преподавате, в кои факултети, къде имате допълнителна дейност, майката ще ви разплачем, ако продължите да тревожите премиера и да възпрепятствате възраждането.

Или, представете си, Мирослав Гърчев, професор в Архитектурния факултет и Любчо Георгиевски, бивш премиер, дали изявления за някаква българска телевизия (във филма „Мъкедония“ на „бТВ Репортерите“ – б.р.). Каква дързост да говорят публично против изобретателния проект на правителството „Скопие 2014“. И ни по-малко, ни повече да клеветят собствената си държава пред българите.

Гърчев заявил, че само дилетант, само глупак може да говори за македонска култура и история в палеолита и неолита. А Георгиевски, подсмихвайки се, се питал пред българите дали сме антични югославяни. Веднъж излезе по телевизията онзи доктор по журналистика, дежурен бранител на македонските национални интереси, и изстреля цял патрондаш срещу предателите, хванати на дело как говорят неконтролирано пред българска телевизия.

Гледам със съжаление този нещастен доктор на науките как по самоубийствен начин потвърждава тезата на Гърчев. Та какви нации, държави и езици е имало в палеолита и неолита, бре човече, или още тогава македонците са се отделили от неандерталците като особен народ, нали докторе.

След това излезе един уморен човек, говорител на ВМРО-ДПМНЕ, и с дълбок внушаващ глас каза успокоително на нацията, че Гърчев трябва да се извини на македонския народ, че го е обидил смъртно по българската телевизия. Но говорителят забрави да каже, че е имало още един, който юначно похвалил Македония пред България.

Вангел Божиновски, архитект и известен македонист, който е смятан от някои негови колеги за основоположник на проекта „Скопие 2014“, им изнесъл час по история на българите и ни измил лицето. Божиновски треснал в очите на „татарите“, че македонската култура е създала и оформила барока, че римляните копирали архитектурни дела, създадени от македонски майстори при похода на Александър Македонски, че много шедьоври по света са копия на македонската култура. Нека българите ни се смеят колкото искат. Достатъчно ние им се присмивахме на тях. Нека видят как е, когато нещо е смешно до сълзи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.