www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 23 ноември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Управляват ли масоните света?

11 Февруари 2012

 

Пирамидата с око върху банкнотата от 1 долар се възприема като символ на масонството и своеобразно доказателство, че масоните управляват света.

Това е една от любимите теми на създателите и консуматорите на конспиративни теори. Наистина ли масонството е тайната организация, която управлява задкулисно света? Наистина ли то е някакъв октопод, чиито невидими пипала са навсякъде в голямата политика? Наистина ли окото и пирамидата, които виждаме на американския държавен печат и на доларовата банкнота, както и надписа под пирамидата “Novus Ordo Seclorum”  ( т. е. “нов ред на вековете” или “нов световен ред”) са масонски символи?

На 18 септември 1793 година в строящата се нова столица на САЩ, първият президент Джордж Вашингтон с масонски ритуал полага крайъгълния камък на бъдещата сграда на Капитола.
Четири години по-рано, когато е станал президент, на 4 февруари 1789 година, Вашонгтон е бил вече майстор на ложа № 22 в Александрия, Вирджиния.
Това е известен факт.

Най-успешните конспиративни теории са тези, които се базират на някакви доказани факти, но ги изопачават или им дават невeрно тълкуване. Например, щом Карл Маркс е бил евреин, значи комунизмът трябва да е нещо еврейско. И щом Джордж Вашингтон е бил масон, значи масоните управляват света.
Централната роля на строителството на Соломоновия храм в масонската митология, както и факта, че има масони евреи, макар че повечето масони са християни, а има и много масони мюсюлмани, е достатъчна причина за някои да твърдят, че масонството също е “еврейска конспирация”.

Конспиративните теории са забавни, но не винаги са нещо безобидно. Нациския режим в Германия забранява масонството и много масони, заедно с евреите, циганите, комунистите и хомосексуалистите са затворени в концетрационните лагери. Нацистите оправдават геноцида на евреите с теорията за един световен “юдо-масонски” и комунистически заговор. Впрочем комунистическите режими също забраняват масонството. Диктаторите в тоталитарните държави не понасят други тайни, освен техните собствени, не понасят никакви неконтролирани от тях общества.

Фалшивите “Протоколи на ционските мъдреци”

В самото начало на 20-ти век един агент на руската царска полиция е изфабрикувал така наречените “Протоколы сионских мудрецов”. Публикуването на този “документ” за желанието на евреите да владеят света, има за цел да оправдае погромите над руските евреи по онова време. По-късно Адолф Хитлер  използва същата фабрикация, за да оправдае холокоста, геноцида над милиони евреи. Масонството също е споменато в “Протоколите” като организация създадена от евреите, с цел да се използват наивни християни да работят за световната доминация на еврейтвото.

“Протоколы сионских мудрецов” е доказан фалшификат. Авторът му е журналистът Матвей Головински. Той го създава и разпространява между 1895 г. и 1902г.  Головински буквално плагиатства от един по-стар френски текст, наречен “Диалог в Ада между Макиавели и Монтескьо”, който е сатирична атака срещу Наполеон III. Но в този първоизточник на “Протоколите” никъде не се споменават никакви евреи, нито масони. Именно това е творческият принос на Головински – той превръша стария политически памфлет в основополагащ текст на модерния антисемитизъм.

За съжаление, макар да е напълно доказано, че  “Протоколите” са фалшификат, те още се разпространяват като истински документ и на Запад и в Арабския свят. Разпространяват се както от неонацисти и антисемити, така и от хора, които се страхуват от масонството.

Aко се поровим в интернет, или по книжарниците, ще намерим голямо разнообразие oт конспиративни теории – както десни, така и леви ­ за  “новия световен ред” (бел. ред. - една от книгите в тази посока е “Бумерангът на злото” на Волен Сидеров, също и “Властта на Мамона”).

Нов световен ред и окото на върха на пирамидата

Какъв е наистина този нов световен ред, споменат върху държавния печат на Съединените щати? Всъщност Novus Ordo Seclorum  (което буквално значи “Нов ред на вековете”) е цитат от Виргилий. Tози нов ред, за който са мечтали бащите-основатели на американската държава е именно съвременната капиталистическа демокрация. През 18-ти век, в един свят доминиран от аристокрацията и монархията,  американските революционери  са чувствали, че създават  един нов световен ред – капиталистическа република, с избран от народа президент и демократична конституция.

Колкото до окото над недостроената пирамида на вековете, което можем да видим и върху държавния печат на САЩ и върху долара, това е всевиждащото око на Бог-Отец.  Просвещенците, макар и рационалисти, не са били атеисти. А дори у нас, в православните храмове Бог-Отец има триъгълен ореол и понякога се изобразява символично като око в триъгълник.  Така че това е християнски символ, който има по-стар, древноегипетски произход. За масоните, за които Бог е “ Архитектът на вселената”,  окото над недостроената пирамида на вековете има същия смисъл.

Известните масони - от поети и философи до президенти

Но като oставим настрана конспиративните теории и символиката, каква е действителната роля на масонството в световната политика? Сред известните масони на 18-ти и 19-ти век  наистина има много политици и революционери. Масони са били Джордж Вашингтон, генерал Лафайет, Симон Боливар, Джузепе Гарибалди. Има и видни учени, като сър Кристофър Рен, основател на Кралското общество, което е Британската академия на науките, и архитект на катедралата “Св. Павел” в Лондон, или Бенджамин Франклин, изобретател на гръмоотвода, един от „бащитe-основатели” на Съединените Щати.

Сред масоните има философи като Волтер, поети като Робърт Бърнс и Александър Пушкин, писатели като Джонатан Суифт, Волфганг Гьоте, Марк Твен, много композитори от Моцарт до Дюк Елингтън. Има и благородници като крал Едуард VII, както и духовни водачи като Свами Вивекананда. Четиринайсет американски президенти, от Джордж Вашингтон до Джералд Форд, са били масони. Много български политици, общественици, писатели и дори духовници, от Захари Стоянов, Ангел Кънчев и Алеко Константинов до екзарх Стефан и патриарх Кирил, както и княз Алексанър I Батенберг и Тодор Александров, също са били масони. Масон е бил и Кемал Ататюрк, създателят на модерната турска държава.

Но това, че много влиятелни хора са били масони означава ли, че самото масонство е някаква мощна организация, която управлява света? Или  обратното – то е общество, което привлича влиятелни и успешни хора?

Масонството не е религия. Но масоните, нарични още Свободни зидари, вярвар в един Бог, един “Архитект на вселената” – незвисимо какво е името му и как го почитат в черквата, синагогата, или джамията.  Затова има масони във всички монотеистични деноминации. Старите масони, като типични просвещенци от 18-ти век  са смятали, че обществото, както и вселената построена от Бог, може да бъде един рационален и хармоничен, красив и справедлив градеж.

Масонството не е и политическа организация

То е толерантно към всички демократични политически партии – леви или десни. Всъшност, за политика и религия в ложата изобщо е забранено да се говори.
През седемнайсети и осемнайсети век, когато животът на хората в Европа е бил изцяло доминиран от кралския дворец и черквата, масонската ложа е била един оазис на свободомислие и толерантност. По това време в английското и във всички други европейски общества е имало остри класови и религиозни деления. Масонството се явява на сцената като един нов тип „братство”, основано на принципите на верската, класовата и расова търпимост. В масонската ложа един благородник е можел да бъде брат на търговец или занаятчия. Един юристът консерватор – на поет-бохем.  Католикът или англиканецът са можели да бъдат братя на пуританина. Дори нещо повече – християнинът  е можел да бъде брат на евреина. Taйността на ложите е давала възможност на всякакви свободомислещи хора да се срещат и  да общуват там, което не е било възможно никъде другаде в тогавашното общество.

До началото на  18 век Великобритания, както и цяла Европа е била раздирани от религиозни войни. Войни между англиканци и пуритани, между католици и протестанти. Всъщност в първите английски масонски ложи от седемнайсети век, за които има сведения, се събират и общуват англиканци и пуритани, които до скорро са воювали. Политическитя климат в Англия се промена с така наречената “Славна революция” и създаването на парламентарна монархия с министър-преседател. Едва тогава,  преди 1717 г., четири стари ложи  не само основават първата Велика ложа нa Англия, но и обявяват публично във вестника основаването й.

Веднага след излизането му на светло, Свободното зидарство бързо се разпространява в целия свят. Много от американските и френските буржоазни революционери са били масони. Но такива са били и някои аристократи и феодали в тогавашна Европа. В ложата всички са равни.

Да се каже, че масонството управлявало и управлява света е все едно да се каже, че каруцата тегли коня. Връзката е точно обратната. Масонството и до днес привлича успешни и влиятелни хора от всички сфери на обществото и всички професии. Но не масонството ги прави успешни и влиятелни. Те обикновено са станали вече такива преди да станат масони.Те създават авторитета на масонството.

Често масоните, макар и братя в ложата, извън ложата са на коренно противоположни политически позицци. Масони са воювали едни срещу друг в големите войни и са се убивали. Такъв е например случая с много участници и от двете страни  на фронта в Американската гражданска война. Масони са погребвали с почести свои убити братя от противниковата страна.

През 1877г. в Русе основателят на българското масонство Иван Ведър спасява населението на града от клане. През август същата година руските войски обсипват с тридневен артилерийски огън турските позиции в града.  В конака се взема решение всички гяури да се избият. Иван Ведър, който владее много езици и е преводач  в администрацията на Дунавския вилает, отива при египтянина Деливер паша и с масонски знак го заговаря. Деливер паша също е масон. Ведър го моли за пощада и пашата заповядва да не се закача  християнското население на Русе.

Масонството привлича хора с различни политически и религиозни убеждения, от различни социални прослойки,  от различни държави, именно защото не се намесва в личните  им убежденията и уважава техния личен граждански или патриотичен дълг.
Днес масонството не играе такава важна роля в обществото, каквато е играло по време на буржоазно-демократичните революции. Но тайността на масонския ритуал  и консервативното  стриктно придържане на братството към неговите древни традиции, продължава да  събужда  любопитство. И да възбужда въображението на любителите на конспиративни теории.

———
Статията е от блога на Владимир Левчев, който е и автор на историческа книга “Масонството: Митове и факти”, изд. “Ентусиаст”, 2011 г.
Темата за митовете и фактите – как смесваме едното с другото, как едното преминава в другото, както признава Левчев, го вълнува отдавна. На нея са посветени двата му романа “Крали Марко: Балканският принц” и “2084-та”. В първия Левчев-син се опитва да отговори на въпроса как и защо маргиналният балкански владетел Марко Мърнявчевич от Прилеп се превръща в герой на епосите на няколко народа. Вторият му роман - “2084-та” пък е антиутопия за едно общество, в което митология и история напълно са се смесили и в което един роман от недалечното минало се третира като историческа хроника
.

————
Бел. ред. В e-vestnik сме изразявали негативно отношение към особеностите на българското масонство в наши дни, което е още далеч от световното и в редовете му се бутат всякакви забогатели от властта и новобогаташи, станали милионери от незаконна дейност (виж например тук и тук). Дай Боже и българското масонство да се цивилизова.

Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Tzanko Roshkov
  Ако всички български масони са като покойния Иван Ведър-масон, спасил християните в Русе през 1877г.,ще преосмисля всички негативни писания за тези човеколюбци.
 2. 2) чичата
  трябва да атакуваме здравната каса, за да отпусне средства за лечението на всички, които ще се наредят пред дома на вл.леви да стават масони
 3. 3) hanseatic
  Каруцар, напрежението което излъчва коментара ти, подсказва че конят е застанал плътно зад теб!
 4. 4) hanseatic
  Коментара на Каруцар се изпари, което съответно обезсмисля и моя.
 5. 5) s6966
  Масонството е една много добре организирана престъпност която си прави парите на гърба на народа ..
 6. 6) Hector
  Тези като Ведър са масово неизвестни в БГ защото са изключение от други по-знатни масони.А в Русе една невзрачна уличка в покрайнините носи неговото име. Иначе съм съгласен с бел.ред., които важат и множеството от US масоните, особено през 20в.
 7. 7) MacAllister
  Сред моите деди има такива, които са пренесли масонството в Русия и като се има пред вид това не е зле да се спомене и еволювията на отношението към подобни глупости сред предците ми - от възхищение до невъздържана насмешка в наше време. Определено има опити за световен контрол, има организации и полу-организации, но няма и не може да има организации способни да планират толкова дългосрочно и предвидливо. Няма как да бъде обяснено - обяснението идва заедно с качествата, които са нужни, за да може да се прави, но страничния ефект от тях е нежеланието и пълната погнуса от самата ...още

 8. 8) svako
  Кама сутра, би ли ме осведомоил къде се изявяваш като DJ за да избегна това заведение. Не се обиждай, но ти си по подходящ да водиш вечеринка на ветерани от ОФ, БКП и КПСС с частушки, казачок и ставай страна агромная.
 9. 9) Вова
  Свако, дебелашкият ти хумор идва да подскаже, че всички масони може да са свободни зидари, но не всеки прост дюлгерин/зидар е масон .
 10. 10) kinsev
  "Днес масонството не играе такава важна роля в обществото," Да бе ,а да побликуват именцата на БГ "зидарите",пък тогава да видим!
 11. 11) Trial
  Кха, пореден пример, в който статия, целяща опровержение, постига точно обратния резултат. А именно в момент, в който вниманието към световния "елит" е именно привлечено от действия на групи като "Annonymous". Защо точно сега? Да отричаш очевидното, не винаги води до желания резултат. Който има глава на раменете си, ще се досети. P.S. "Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност." Артур Шопенхауер
 12. 12) SK
  Действително много велики хора са били масони. За тях се споменава и в "Кода на Да Винчи". Веднъж се заговорих с една моя клиентка за масоните. Тя ми каза, че има познат масон и че те говорят и вършат много добри неща, но повечето неща които говорят или вършат, ги вършат в тайна. Но, ако нещата които те вършат са толкова добри, защо ги вършат в тайна? Жената не ми отговори. Сега разбира се, мога да си отговоря на този въпрос. В този отвратителен свят, да говориш и вършиш добри неща е доста опасно. Всъщност трудно е да говориш за ...още

 13. 13) чичата
  съкъ, брато, не съжалявай че си избрал новия свят/ той е развил познанието ни, направил е мисълта ти жива и действена, отървал те е от принудителната деменция на мрънкащия цървул, създал ти е ценоразпис на жетейските категории, дарил те е с мъдрост
 14. 14) тошката
  Ей Вова не знаеш само колко си прав.
 15. 15) рубик
  нека започнем първо че тази статия е слабо аргументирана.първо тамплиерите са имали някакво богато познание 1130-1300 г.,започва гониние избиване и т.н поради страх,много от тях се внедряват в масонските групи и предават познанието ,например за златното сечение използвано от Давинчи така наречената свещена геометрия!В периода между 1130 и 1260 г. се повяват точно 80 църкви и катедрали с впечатляваща и същевременно тайнствена и мистична красота (например Нотр Дам в Париж, Страсбург, Амиен, Руан, Реймс и Шартр).Мъжките клубове така наречени масонски ложи се събирали лекари ,физици ,богати образовани хора които в даден момент за тях наистина науката била важна !през 1770 ...още

 16. 16) чичата
  вчера по тV, мел гибсън беше по-конкретен
 17. 17) svako
  Чича, какъв брат ти е SK-то? Той по законите на твоята партия си е национален предател. Забягнал е на Запад отказвайки да строи развития соц. Ао го бяха спипали твоите хора няколко петилетки щеше да търка затворническите нарове с топуз на крака. Освен това в този форум няма по-голямо мрънкало от него. Постоянно се оплаква от американската пенсионна система отказваща да го засипи с долари пропити с кръвта и потта на американския пролетариат.
 18. 18) чичата
  съкъ-то, лелинчо е поетичен образ на оня дето в затвора попаднал на хора и станал човек/ а такива като теб са клакьори на всеки следващ узурпатор/ имай предвид че е-вестникът си пази архива и там е изписано черно на бяло с какъв комсомолски устрем ти посягашe да поемеш бъднините с маркуча
 19. 19) Кака
  Тайна организация-защо? Само богатии и известни са масони-защо? Държат банките и Федералния резерв-защо? Участват във всички заговори и предизвикани революции-защо?
 20. 20) kinsev
  А каква ли тайна откри Нютон и поради таз причина скоропостижно се помина!
 21. 21) svako
  SK-то чича е един лицемер. Хвали камунизмма, а при първата възможност му духа под опашката. Същото важи и за тебе. Кланяш се на маркс, енгелс, ленин и сталин, ама като падна дувара на соц. лагера наби към Америка.
 22. 22) pro-anti
  ...не само наби към америка, ами наби първи.Камунистите са винаги в челните редици, когато подушат далаверата.Хленчат (по принцип) срешу експлоатацията, но боготворят принадената стойност, създадена от други и прибрана в техните камунистически джобове.Първи капиталисти, "но от добрите"
 23. 23) SK
  Свако, значението на думата лицемер не ти е известно. Аз казвам това което ми е на сърцето с риск да пострадам, както съм и пострадал. Едно време говорех против комунизма, или против лошите неща на комунизма, сега против лошите страни на фалшивата демокрация. Ти обаче ачик, на черното викаш бяло. Е на това се казва лицемер.
 24. 24) SK
  Про-анти аз само минах покрай капиталистите. Сега нямам пари и зъбите да си оправя. Не ви пожелавам нищо лошо на теб и Свако, но ако не сте мошеници, при това по-големи "майстори" от другите мошеници, в тези смутни времена добро не ви чака и вас.
 25. 25) pro-anti
  СъКъ, досега не си казал нищо добро за америка.Лошо е тук, много лошо... а за Северна Корея не искат зелени карти, но ти не искаш да отидеш там.
 26. 26) SK
  Кака, действително малко се знае за масоните. Не само милиардери са масони обаче. Между другото има много "милиардерски" организации които не са масонски. Федерал Резерв Банк е собственост на фамилия Ротшилд. Как съществува тайна известна на всички организация не ми е известно. Ако тя е против правителствата, те ще сложат свои хора да я шпионират. А, ако са с правителствата, с правителствата на кои държави, или с капиталистите от кои държави. Възможно ли е тя да не служи на интересите нито на тези нито на онези и да има своя собствена политика. И ако тази политика е толкова лоша защо ...още

 27. 27) kinsev
  Е Про те комунистите по времето на цъфтящият и а а да върже соц ни обясняваха колко зле било на запад в "загниващият капитализъм,ама все натам отиваха и децата си пращаха."Жертваха се" "в името на народа",а не отиваха в доброто на изток се се сере.Сега сите са масони!
 28. 28) svako
  Уважаеми SK, драги поборнико за правда и свобода. Ако решиш да емигрираш в С. Корея въпросът със здравословното състояние на ченето ти автоматично минава на втори план. В редките случаи, когато се добереш до кльопачка то ще е варен ориз в количества които биха вталили и една средностатистическа недъвчеща кокошка.
 29. 29) SK
  Про-анти, напротив казвал съм много добри неща и за Америка. Сега например казвам, че тя е много по-социалистическа отколкото е България в момента. Един мой приятел с който бях по едно и също време в Чехословакия и на който му се доверих че ще бягам, ми казваше: Тъй и тъй си решил да бягаш, иди в Швеция. Америка е за хора като мене не за тебе. Той беше студент в Чехия външна търговия и с червен паспорт обикаляше цяла Европа. С една обиколка Европа, Югославия, България, СССР и обратно Чехия с два куфара, правел от търговия толкова пари, колкото един ...още

 30. 30) SK
  Драги ми Сваковци и Кинсевци. Оставям Севена Корея за Вас. Тя има нужда от хора като вас да свалят отвратителния комунистически режим и да сложат началото на слънчевият капитализъм, на светлото капиталистическо бъдеше. При това вие ще сте първите капиталисти там, а може би да станете и първите масони.
 31. 31) colonel K
  А защо те не отидат в Того или Бангладеш,да строят капитализма с мерак и тръпка?В Джибути или Горна Волта също няма комунизъм.Защо са се натикали около богатата трапеза и сега попръцкват,че даже и акъл дават.
 32. 32) SK
  Colonel, неслед дълго те ще почувстват прелестите на капитализма и там където са в момента.
 33. 33) svako
  Уважаеми colonel-е, сигуреен съм, че най-добрите ти приятели биха те посъветвали да прекарваш повече време в камбуза сред тенджерите, черпаците, цедките, казаните и по-малко да висиш в Интернет. Що се отнася до Бангладеш, Того, Джибути и Горна Волта смея да те уверя, че всеки който е посетил Рассия все едно, че е бил на изброените места.
 34. 34) SK
  Да се върнем към темата. Ето една малка част от една стстия в интернета за масоните: "Freemasonry refers to the principles, institutions, and practices of the fraternal order of the Free and Accepted Masons. The largest worldwide society, Freemasonry is an organization of men based on the "fatherhood of God and the brotherhood of man," using builders' tools as symbols to teach basic moral truths generally accepted by persons of good will. Their motto is "morality in which all men agree, that is, to be good men and true." It is religious in that a belief in a Supreme Being and ...още

 35. 35) чичата
  лека му пръст на баща ми, който твърдеше че кУрейците не са северни и южни, а дълго и късо-кУрейци
 36. 36) читател
  Възможно е, масоните да имат влияние върху развитието на човечеството общо, в световен план, но за Бългрия е сигурно, че изключително и само масони са в управлението на държавата- и в трите власти. Има известен проблем, по света масонството включва наистина елита на обществото, докато българските масони са целокупната бивша ДС.
 37. 37) kinsev
  Сушай бе комунист colonel K ,що не дойдеш на "богатата" ми трапеза сегашна комунистическа която сте ни натикали и тогава да ми пиопръцкваш и акъл да даваш.И СъКъ само комунист с далавера мисли ,че може да си успешен,понеже киомунист знае само лъжа,чесно незнае какво е,щото като тъкъв е некадърник и за това мушенник лъжлив!
 38. 38) SK
  Кинсев, какво ти стана бе. Ти май си хапнал нещо разхлабително.
 39. 39) kinsev
  Каквото и да хапна другаю СъКъ,няма как да ми подейства разхлабителнощото от милият ти комунизъм който не си тръгва от БГ редко ми се случва хапването!
 40. 40) Xpucmo
  Малко късно се обаждам по темата, но този материал не губи давност. Г-н Леви, аз не видях повече от некадърно сглобена статия, без никакви факти и дати. Няма споменати източници, които да сте посочили като извор на знанията ви. "Пропаганда и дезинформация" е точното заглавие на тази статия, тъй като с монотонното апелиране (това не е вярно) вие твърдите точно обратното. Ако предоставите по всичките правила за добросъвестно, отговорно и солидно писане, би трябвало най-малко покажете на заинтересования читател ,поне част от източниците които сте ползвали при съставянето на статията. Аз много се съмнявам да имате достоверни източници, изхождайки от ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com