Русия на Путин – страна на корупцията

Асошиейтед прес

Наталия Веселова е прекарала повече от година в опити да вземе руска шофьорска книжка. Това, което би трябвало да бъде лесен процес, се превърнало в мъчително изпитание. Очевидната причина? Тя отказва да подкупи московските полицаи, които отговарят за изпита.

„Те правят всичко, за да накарат хората да платят подкуп за шофьорските книжки“, каза Веселова, 33-годишна майка на малко дете, която досега се е провалила на изпита по кормуване седем пъти. Мнозина други в нейното положение се предават и плащат очаквания подкуп, обикновено равен на няколкостотин долара (евро).

Откакто Владимир Путин дойде на власт през 2000 г., корупцията е проникнала дълбоко в тъканта на ежедневния живот в Русия. Обикновените хора са принудени да дават пари не само на полицаи, но и на доктори, учители и държавни служители, и то за елементарни обществени услуги.

Негодуванието срещу тази всепроникваща корупция спомогна за протестното движение срещу Путин, сегашният министър-председател на Русия, който се опитва да си върне президентския пост на изборите на 4 март. Огромните демонстрации в Москва през последните месеци бяха предизвикани от декемврийските парламентарни избори, спечелени от партията на Путин чрез явна измама, но възмущението черпеше сили от далеч по-дълбокия гняв срещу корупцията и връзкарството, подхранвани от Путин.

Корупцията беше проблем и по съветско време, и по времето на първия руски президент Борис Елцин. Това, което се е променило при Путин, според експертите, е самият размер на подкупите, плащани на чиновниците, който скочи рекордно заедно с доходите в Русия.

Корупцията е станала и по-институционализирана при Путин: шефовете са склонни да не наказват подчинените си, задето взимат подкупи, а по-скоро да искат дял. Наблюдатели казват, че Кремъл толерира закононарушението, защото то е основният източник на доходи за милионите бюрократи, чиято подкрепа е ключова за Путин.

Размерът на корупцията в Русия е отразен в индекса на „Трансперънси интернешънъл“ за възприятието за корупция, където Русия заема 143-то място сред 183 страни.

Корупцията преди всичко обхваща едрия бизнес и правителството: подкупите са стандартни за много договори, корумпираните съдии може да бъдат използвани, за да се съсипе или погълне бизнеса на конкурент, а приятелите и роднините на държавните служители са сред най-богатите хора в страната.

Но до голяма степен корупцията е и част от ежедневния живот. Руснаците редовно плащат поскуп, за да осигурят място на детето си в училище или за да получат медицинско лечение, макар да се предполага, че и образованието, и здравеопазването са безплатни.

Според едно проучване 143-те милиона жители на Русия през 2010 г. са платили около 164 милиарда рубли (5 милиарда долара) „ежедневни“ подкупи. Половината от московските жители и почти 40 процента от всички руснаци са били в ситуация, при която са почувствали, че за решаването на проблемите им е необходим подкуп, сочат данните от съвместното изследване, проведено миналата година от Фонда „Обществено мнение“ и фонда „Индем“.

Размерът на средния подкуп се е удвоил за последните пет години до 5290 рубли (178 долара), сочи още изследването на двата независими изследователски центъра.“Не че гражданите се натискат да плащат подкупи“, каза Елена Панфилова, директор на „Трансперънси интернешънъл“ в Русия.“Те плащат, когато са притиснати в ъгъла, в ситуация, в която нямат друг избор“.

Много от подкупите отиват в руската пътна полиция, която между другото провежда и шофьорските изпити. Веселова започнала шофьорски курс през януари 2011 г., надявайки се, че до лятото ще може да изпълнява задачи с малката си дъщеря на задната седалка. През май била готова да се яви на изпит. Преминала писмения тест и изпита за паркиране и маневриране, но после се провалила на кормуването.

Връщала се в учебния център, на час и половина път в едната посока, за да се яви отново на изпита, цели шест пъти. Всеки път полицаите намирали някаква грешка в шофирането й. При условие, че правилникът за движение по пътищата в Русия е пълен с разнообразие от загадъчни правила, полицаите разполагат с всевъзможни извинения да скъсат кандидата.

„Ако изпитващият не те харесва, за него е много лесно да те провали“, каза Сергей Канаев, шеф на московската Федерация на собствениците на автомобили.

Автонструктори ветерани казват, че кандидатите редовно биват късани заради технически формалности и че много от курсистите им накрая си плащат, въпреки че са компетентни шофьори. В повечето случаи полицаите няма нужда да искат подкуп изрично. Тяхното поведение по време на изпита и съветът им „да дойдеш по-добре подготвен“ се възприемат от всеки като намек, че трябва да се дадат пари.

По оценка на Канаев 50 процента от руснаците, които не издържат изпита по кормуване, в крайна сметка плащат подкуп, за да вземат шофьорска книжка. Официални данни няма, до голяма степен заради нежеланието на хората да признаят, че са подкупвали полицаи.

Пътната полиция в продължение на няколко седмици не отговори на молбите ни за коментар. Вътрешният министър Рашид Нургалиев, на чието подчинение е руската полиция, миналата година похвали някои регионални полицейски служители за изкореняване на корупцията, но призна, че тя остава проблем в повечето региони.

Семейството и приятелите на Веселова се опитвали да я убедят да спре да си губи времето и да плати подкуп. Да се намери някой „да уреди“ шофьорската книжка не е трудно. Много шофьори с радост са готови да предадат връзката на посредник, който ще уреди въпроса, като така ще спести на кандидата директното подкупване на полицая. Услугата обикновено струва между 10 000 и 15 000 рубли (330-500 долара).

Веселова сподели, че неин приятел й предложил да я уреди да вземе изпита срещу две бутилки коняк, но тя не могла да се накара да го направи.“Аз вярвам в Бог. А това би означавало измама“, каза Веселова. „Отглеждам дъщеря. Как бих могла да й кажа след това, че трябва винаги да е честна и да постъпва честно?“

Вестниците са пълни със статии за арестувани по обвинение в корупция полицаи. Миналата година ръководителят на отдела, отговарящ за шофьорските изпити, и още петима служители на московско полицейско управление бяха уволнени за „издаване на свидетелства за правоуправление срещу подкуп“. Но практиката продължава.

Системите на здравеопазването и образованието също са пропити с корупция. Например, подкупи редовно се плащат на екипите на линейките, за да откарат пациентите в по-добра болница, или за да се премести пациент по-напред в списъка на чакащите за операция. Роднините знаят, че ако пъхнат няколко банкноти в джоба на сестрата, може да успеят да осигурят по-добри грижи на близките си.

Държавните училища са безплатни, но някои са по-търсени от други. Родителите в цяла Русия се олакват, че директорите на предпочитаните училища първо казват, че нямат места, а после бързат да намекнат, че може и да се намери едно място, ако родителите дарят пари или оборудване. Университетите са сред най-злостните нарушители. Един от най-престижните медицински висши учебни заведения, Руският медицински университет „Пирогов“ в Москва, бе разтърсен от скандал миналата година, когато бе уличен, че продава около 500 места, които би трябвало да се дадат безплатно на кандидатите, получили най-високи оценки на приемните изпити.

Путин отговори на протестите, като обеща да елиминира стимулите за чиновниците да вземат подкупи. Но като свидетелство за нарастващата воля да се оспорва властта на Путин, блогърите разпространиха списък с неговите обещания за борба с корупцията, датиращи още от 2000 г., нито едно от които не е довело до някакъв осезаем ефект.“Корупцията в Русия не е изолиран проблем, а дълбоко вкоренена система“, каза Георгий Сатаров, ръководител на фонда Индем и един от водещите руски експерти по корупцията.

След като не успяла да вземе изпита по кормуване в рамките на три месеца, Веселова трябвало да започне целия процес наново. Неотдавна възобновила начинанието и отново взела писмения изпит и теста за паркиране. Преди оставащия изпит по кормуване тя е по-твърдо решена от всякога да не плати подкуп. „Толкова ме ядосаха“, каза Веселова. „Плащаме си данъците, така че защо трябва на всичко отгоре и да им се кланям?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.