www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Да похапнеш лебед и патка от изчезващ вид

1 Март 2012

 

Отрязана глава на лебед край Шабленското езеро, 22 февруари т. г. Някой от ловците е решил да опита лебед и е отрязал дългата шия да не пречи в багажа. Снимки: Иван Бакалов

Казват, че езерото край Шабла е защитено убежище за изчезващи видове прелетни птици и разни видове патици. Голяма грешка. Всъщност то е място за отстрел, където ловците намират удобно събрани накуп големи количества пернати от различни видове. Сутрин патките се вдигат на ята и небето почернява. Ловците стрелят нагоре и винаги улучват. Няма много такива места по света…
Гърмят и ядат всичко - и белочела гъска, и червеногуша гъска (извезващ вид от Световната червена книга), и лебеди дори.
На пътека до тръстиките видях отрязана глава на лебед. Някой гръмнал птицата вероятно заедно с другите гъски, после й отрязал главата с прекалено дългата шия и я е хвърлил - не му трябва, да не пречи в багажа. Лебедът не ставал за ядене, ама що да не опитаме - печен на фурна, може би пълнен с ориз, звучи добре, някак поетично ядене…

Обикалям из този район от 30 години. Идвал съм повече през лятото, но и зиме. Тук през зимата заради патиците идват от цял свят орнитолози, фотографи и разни богаташи природолюбители, на които им е хоби да снимат и да гледат с бинокли, а не да гърмят.

Неми лебеди в Шабленското езеро (вляво), поен лебед (вдясно), пред тях белочели водни кокошки - лиска (вляво), а вдясно с бялото отстрани е качулата потапница. Снимки: Иван Бакалов

И ловците много добре знаят кога да дойдат на лов, кога има наблюдатели и може да стане фал…

Навсякъде по брега от нос Калиакра до Дуранкулак можеш да видиш гилзи от ловни патрони (виж карта на крайбрежието по-долу). И при соца беше така, но тогава повече ги беше страх от милицията. И зиме, и лете се виждат гилзи тук и там по пътеките. И край Тюленово, и в местността Яйлата да Камен бряг, която е защитена и като природен феномен, и като място на археологически находки. Край Тюленово навремето стреляха дори и по диви гълъби, които гнездят в скалите, докато поизчезнаха.
Но такива купища патрони, както около Шабленското езеро, другаде не могат да се видят. На места са стотици в разстояние на 20-ина метра. Търкалят се и цели кутии от патрони, сякаш тук е стрелбище.
И това не дава пълна картина, защото много от ловците събират гилзите след себе си.

Някой може да се учуди - нали е ловен сезон, какво толкова? Да, до края на януари е ловен сезон. Но ловът на Шабленското езеро е забранен и през сезона - то е защитена местност. Дори риболовът е ограничен, макар че става през лятото, когато редките патици не са тук.

Патрони от последните стрелби край Шабленското езеро. Снимките са от 22 и 23 февруари т. г. Патроните не дават пълна картина, защото много ловци си събират гилзите. Снимка: Иван Бакалов

За два дни край езерото в края на февруари се убедих, че нищо не се променило през годините, въпреки по-големият брой институции и организации, които сега пазят природата.
Някакво отчаяние те обзема, като видиш разградената на десетки места ограда около езерото. Гилзите се виждат и от двете й страни, но повече отвън. Сякаш ловците са приели по някаква странна логика, че извън оградата може да се стреля. А тя минава на места на по няколко метра от самото езеро.

Няма по големи мъченици от тези птици, обречени да зимуват тук. Идват някъде от далечния север, а тук тази зима не им провървя - почти месец много ниски температури, в леда се виждат замръзнали трупове на умрели от студ, глад и жажда птици. При този студ те не могат да пият вода - всичко е замръзнало. Няма какво да ядат, не могат да разровят дебелия сняг и да стигнат до растителност. А наоколо ги дебнат ловците. Стрелят ги навсякъде, не само край езерото. Ята кацат из полето в търсене на храна и там за ловците няма никакви ограничения. Да, обяснили са им, че онези червеногушите са рядък и изчезващ вид, ама кой ще те види в полето…

Червеногушите гъски живеят на полуостров и острови край бреговете на Сибир, Арктическия океан. Останали са около 38 000, според наблюдателите. И около 80 процента от тях имат неблагоразумието да зимуват на Шабленското и Дуранкулашкото езеро.

Карта на крайбрежието. С 1 е отбелязано Шабленското езеро, с 2 - Дуранкулашкото, с 3 - Сухото езеро край плажа на Шабла, което през лятото пресъхва и остава черна кал. Дори Сухото езеро трябва да стане защитена територия, защото патките не различават и не избират по закон и табели къде да кацат и зимуват.

И още 30-ина вида патици и подобни пернати живеят в Шабленското езеро, много от тях също редки видове.
За тях тази зима, сковала езерото в лед повече от месец, е била на живот и смърт, буквално на оцеляване.
Затова няма оправдания за тоя отстрел. Погрешно някой ще каже, че местното население умира от глад, затова гърми по патките. Местните тук разказват какви различни модели джипове прииждат с ловци около езерото. Впечатляват се, че само старите руски газки и някои модели мерцедес проникват през дебелия сняг и калта. Разните по-луксозни затъват и новобогаташите ловци са принудени да газят през полето, за да доближат езерото. Сред местните има невъоръжени, които са се специализирали в събиране на гъски из полето. Когато ловците загърмят нагоре, някои ударени гъски падат надалеч, може и на километър встрани. И по-предвидливи обикалят из полето и прибират изпуснатите отстреляни…

Обадих се в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна, които наблюдават защитеното (от какво ли?) Шабленско езеро. Любопитен бях да разбера дали има съставени актове на ловци бракониери.
Попаднах на Христо Димов, старши експерт по защитени територии. Нямало случаи на заловени ловци. Имало сигнали, чували се гърмежи край езерото, но нищо не намерили. Двама души охрана с кола на РИОСВ - „Лада Нива” - обикалят района. Ако не всеки ден, през ден са там, обясни експертът.
За три дни край езерото не видях тая „Лада Нива”. Е, не е задължително да я срещна. Но първия ден през полето край езерото дойде един джип „Митсубиши”, доближи и като видя хора, нещо се уплаши и тръгна наобратно.
Защитената местност включва двете езера, почти цялата тръстика около тях, малко земеделски земи, ловците знаят, че е защитена територия и ловът е забранен, казва експертът Димов от РИОСВ - Варна.
Тази година нямало констатирани нарушения, а миналата година имало няколко заловени с риболов в непозволена зона.

Белочели гъски в полет над Шабленското езеро. Снимки: Иван Бакалов

Пратих им по мейла в РИОСВ - Варна тези снимки, които се виждат тук (виж на картата най-долу къде са правени). Обясних къде и кога са снимани. Смятах, че някой ще ми отговори, ще зададе някой въпрос. Не, пет дни след това нямаше въпрос или отговор.
Пазим я природата, здраво я пазим. Харчим парите на данъкоплатеца. Хора обикалят с джип, няма нарушения…

Всъщност опазването е работа и на полицията. Бракониерството в местност, където ловът е забранен, е престъпление по НК. Прокурор може да се самосезира, като чуе, че там гърмят и т. н. Но, очевидно полицията тук е глуха. И съдбата на някакви патки не може да трогне никого.
Само от дружеството за защита на птиците и екипи по разни програми подават сигнали от време на време, че има ловци в района. И нищо. Природозащитниците не са полиция.
Като поразрови човек из сайтовете им, може да прочете, че при сегашните тежки зимни условия допълнително се увеличава стресът над птиците, те са изтощени до крайност преди дългата миграция през пролетта и всяко безпокойство в този момент може да се отрази на популацията на вида като цяло.
Безпокойство ли? Ами те не ги безпокоят, направо ги стрелят и ги ядат.

Шабленското езеро (1) и Сухото езеро (2) край плажа на Шабла, което през лятото пресъхва. Дори Сухото езеро трябва да стане защитена територия, защото патките не различават и не избират по закон и табели къде да кацат и зимуват.
Шабленското езеро. Северното се нарича още Езерецко. Със стрелки е отбелязана правителствената резиденция “Шабла” и територията към нея - цялата югоизточна част на езерото. С кръгчета са отбелязани местата, където са правени снимките от фотогалерията.Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) kinsev
  Безпокойство ли? Ами те направо ги стрелят и ги ядат, не ги безпокоят.
  Ако напиша животни,не би било справедливо да обиждам което и да било животно.Няма животно,което би постъпвало така,като нас българските "граждани"!
 2. 2) Холмс
  Напълно разбираемо е възмущението на Бакалов.От година на година,България от нормална цивилизована държава се превръща в нещо отвратително и крайно неприемливо.Превръщаме се в общество,в което спазването на каквито и да било правила се възприема като групост и неадекватност.Ако така продължаваме,сме обречени на хаос и самоунищожение!
 3. 3) ultra
  Ужас!
 4. 4) Силвърмен
  Докато не се посегне на циганите и не се изгони от България Българският хелзинкски комитет, съществуващ, за да топи сънародниците си, ще виждаме такива отрязани глави на лебеди. А и на хора. ------- Админ: Запознайте се с условията на форума -------
 5. 5) vlado
  Силвърмен, какви цигани, какви 5 лв.? Те не се ловци. Човекът отгоре ти е написал, че край езерото идват ловци с джипове.
 6. 6) ZoSo
  обречени сме
 7. 7) Hector
  В ОК само в кухнята на Елизабет II и семейството по традиция и ненаписани правила може да се готввят и ядат лебеди, чувал съм, че и Путин обичал да яде печен лебед....вж предният ми комент.
 8. 8) pro-anti
  жестоки хора, ей! От дядо ми си спомням(бил е ловец), че месото на лебедите е много жилаво и не става за ядене.
 9. 9) Chavo
  20 години съм бил ловец. Не всичко, което хвърчи се стреля и яде. Тия са толкова тъпи колкото ненаказуеми. Имаше и по-рано такива дето гърмяха до хранилките по време на забрана, направо не можех да я понасям тая паплач.
 10. 10) US
  За мен това казва всичко "За два дни край езерото в края на февруари се убедих, че нищо не се променило през годините, въпреки по-големият брой институции и организации, които сега пазят природата." Другото са подробности ...
 11. 11) чичата
  станишев и тройната коалиция ядяли пеликани с горчица/ сурови/ а костов който е вегетарианец си падал по туршия от еделвайси
 12. 12) Керенски
  Тройната коалиция, разбира се, да сте чули нещо от оня боклук Тиквата. Той цяло лято се влачеше в резиденция Шабла, дали не се е намерил някой да му каже - нали е строг и справедлив.
 13. 13) Вова
  Хекторе,за Путин и лебедите- утре , а най добре на "лебедово езеро'..
 14. 14) tomys
  ловците - на сапун
 15. 15) svako
  Това ловците са сбъркано племе. Да дебнеш и преследваш със заредена пушка нищо неподозиращи нещастни животни е подло и жестоко. Какво трябва да има в черепната си кутия индивид, който стаил дъх се прицелва в сърна или птица. Виждал съм Гоцие, агента фотографиран в компанията на застрелян вълк с поставена в устата борова клонка. Отвратително.
 16. 16) SK
  Свако а ти знаеш ли че един от приближените на буш по време на лов по погрешка застрелял един свои колега. Сторило му се че вижда сърна. Това е споменато и в стихотворението на чикагския Солженицин. Буш Ирак със черепи и кости той покри На двойника диктаторски дори огледа всичките зъби. Във гърлото му чак бръкна По-силно да го унижи*. Но като Рейгън също се спъна, Ирак не спира мръсната война. А „терористите” сега, Кат гъби никнат по света. Не стига всичкото това, Та неговият пръв помощник Я също нещо оплеска. Застрелял някакъв балък, Когото взял бил за сърна. А пък тълпата мирна и добра, Започна нещо да буботи: Не сме съставени изцяло От програмирани ...още

 17. 17) US
  Както винаги СК неадекватен по темата! Де ти патки и лебеди де садам, буш и дик
 18. 18) Да похапнеш лебед и патка от изчезващ вид
  [...] Обадих се в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, които наблюдават защитеното (от какво ли?) Шабленско езеро. Любопитен бях да разбера дали има съставени актове на ловци бракониери. Попаднах на Христо Димов, старши експерт по защитени територии. Нямало случаи на заловени ловци. Имало сигнали, чували се гърмежи край езерото, но нищо не намерили. Двама души охрана с кола на РИОСВ – „Лада Нива” – обикалят района. Ако не всеки ден, през ден са там, обясни експертът. За три дни край езерото не видях тая „Лада Нива”. Е, не е задължително да я срещна. Но първия ден ...още

 19. 19) svako
  Уважаеми SK, чикагски Солженицин-е. Ако имаш познат ловец, помоли го да ти удари една патка.
 20. 20) kinsev
  Ако беше намерена някоя "улика", стъпка някоя с знак "шеврон шистов" ледъ щеше да се размрази,лебедите и др. прелетяли птици нахранени и защитени щяха да са.Ама аде няма улики!
 21. 21) Петър
  Грозна картинка! Благодаря на автора, че хвърля светлина върху нея. Надявам се да успеем да я променим.
 22. 22) Mitaka
  Мисля че се повтарям, но повторението е :Поумнявяне ама за кой не знам! Нямате закони в България ! А тези които са закона Нямат ТОПКИ !!!! Ако това стане в щатите, майката ще ви разплачат !Не само майката ами и жената и децата, а тъпанара дето го е направил ще гризне дървото. Горските ренджъри,( да Ренджъри), имат повече права от полицията на щата.Имат Джипове, радиостанции, патлаци на кръста , оборудване като за малка война, хеликоптери... Полицията е длъжна да им съдейства без въпроси. Огромна страна с многообразна животинска популация, Но с много ограничения по време на ловният сезон ! Но да стреляш, в защитена зона при това ...още

 23. 23) vlado
  Митак, бъркаш. Това е проблемът на България, че всички бъркат. Закони има. Няма правоприлагане. Никой не спазва закона, защото полицията не го пази. Дреме им
 24. 24) svako
  Митак това което си написал не е ново за мен. И от други съм го чувал. В резервати на USA и по голяма нужда не можеш да отидеш на неопределените места. В тази връзка без да съм специалист по добив на шистов газ изпитвам силни съмнения, че едва ли не подпочвените води на цяла Америка са отровени като водите на езерото Байкал, а почвата е зразена не по-малко като тази около Чернобил. От друга страна как да търсим кусури на местните дребни пиандурници бракониери, стрелящи по безащитни птици когато п-резидентът(КГБ-стки) гърми по всичко живо, включително и по архари.
 25. 25) svako
  Кевин Костнър спечели "Оскар" за драмата "Танцуващия с вълци". Какво спечели ченгето специалист по история на БКП Гоцие с тази снимка?http://handguns.g00net.org/Docs/05/pyrvanov.htm
 26. 26) SK
  Свако, по повод на твоя коментар. Аз ловци не познавам. Аз самия чукам женски патки, мисля да премина и на свраки. Така че, бъди внимателен. Ако решиш да прехвръкнеш някой път в Чикаго, направи го с друга сврака-придружителка, която да лови окото повече.
 27. 27) svako
  Уажаеми SK, полова мичиганска сладководна акуло.На твоите години и с твоите финансови възможности не виждам какво друго ще ти бутне, освен патка.
 28. 28) Chavo
  22Mitaka е абсолютно прав. Лова е в гените на човек, който не го е опитал веднъж не може да го усети(то и при рибарството е така). Истинските ловци са загрижени за популациите повече от зелените. Дори не сме съгласни с термина вреден дивеч и чакали, вълци и тн се отстрелват само ако свръхпопулацията застрашава биоразнообразието. Бракониерството обаче е друга работа, то си е чисто убииство. Повечето бракониери са полицай или техни хора, или бандити, което в България е все същото. Останалия от комунизма навик за недосегаемост на ченгетата и политиците( сществувенето на групи хора недосегаеми от закона) е основната причина ...още

 29. 29) Ден
  "Всичко било въпрос на контрол и отговорност" - това бе един истински проблясък в главата на министър Цветанов! Много опасно беше да го казва на глас!! Току виж сме се съгласили с него и сме започнали да търсим контрол и отговорност!!! "Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г." - ЕТО ТОВА изказване на Нона Караджова по повод опасността от преливане на язовирите е показател за истинското и/ни БЕЗУМИЕ!
 30. 30) Калинките на ГЕРБ и отстрелът на гъски от Червената книга | TOPIC.BG – Добрите новини!
  [...] Преди година в e-vestnik пуснахме голям репортаж със снимки за вакханалията на Шабленското езеро. Виждаха се прерязани огради, купища ловни патрони по земята, убити гъски, отрязани глави и т. н. (виж тук). Изпратихме снимките и до РИОСВ – Варна. Оттам получихме отговор от Румяна Радилова, назначена през 2010 г. от ГЕРБ за шеф на инспекцията (виж тук). Отговорът беше потресаващ – „Те такова животно нема”, всичко е окей, извършени били 206 (!) проверки на езерото, всички ловци в района били запознати с „ограниченията, произтичащи от ЗЗТ”. Дори били проверени 4 сигнала за чути изстрели „в посока езерата” и не ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com