Кога Иран ще прекрачи „червената линия“?

Преговорите във Вашингтон между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху показаха, че неумолимо наближава нова война в Близкия изток, пише руският в. „Комерсант“.

Стопанинът на Белия дом се опита да убеди своя гостенин да се откаже от плановете за самостоятелен удар срещу Иран. Позицията на Тел Авив обаче остана непроменена: ако Техеран се доближи съвсем до създаване на ядрено оръжие, израелците ще нанесат удар – независимо дали американците са съгласни, обобщава изданието резултата от срещата.

По данни на вестника Обама е уверил Нетаняху, че САЩ признават израелското право на самоотбрана, но оценките на американските тайни служби се разминават с тези на разузнавачите от Тел Авив. „Президентът положи усилия да обясни, че засега няма основания със сигурност да се твърди, че Техеран вече е решил да се сдобие с ядрено оръжие“, заявил източник, близък до Държавния департамент.

Правителството на САЩ не крие опасенията си, че ако Израел бомбардира ирански стратегически обекти, може да започне пълномащабна война в Близкия изток. И неизбежно ще последва поскъпване на петрола в световен мащаб, което ще намали шансовете на Обама да бъде преизбран през ноември.

Според анализаторите на Белия дом отсрочка от няколко месеца ще е достатъчна, за да „усети (Иран) натиска на международните санкции“ и да осъзнае, че трябва да направи отстъпки. Вашингтон се опитва да формира международна коалиция, чиито представители да започнат преговори с Техеран, пише „Комерсант“.

Един от сценариите, обсъждани във Вашингтон, предвижда според вестника Иран да склони да спре производствата за обогатяване на уран до 20 на сто, срещу което световната общност да се откаже от нови санкции. От своя страна САЩ са готови да осигуряват безпроблемната работа на реактора в Техеран, произвеждащ изотопи за лечение на болни от рак.

Нетаняху обаче май не вярва, че дипломатическите усилия на САЩ ще донесат успех. На форум на Американско-израелския комитет по обществени отношения той призна, че евентуална военна операция срещу Иран ще е трудна и скъпоструваща, но предупреди, че тя може да стане единствен изход за Тел Авив, добавя „Комерсант“.

Преди срещата източници от обкръжението на Нетаняху казваха, че той ще се опита да издейства от Обама подкрепа за израелски удар по иранските ядрени обекти или в краен случай да бъдат ясно начертани червените линии, които Иран не бива да пресича – иначе Вашингтон ще склони на военно решение, пише „Независимая газета“. Данни за съдържанието на преговорите няма, тъй като страните решиха да не публикуват комюнике.

Обама не подкрепи ключов момент от стратегията на Тел Авив – определението му за „червената линия“, която не бива да бъде прекрачвана, изтъква „Московский комсомолец“.

Според Израел „червената линия“ ще бъде нарушена, когато Иран получи възможността да създаде атомна бомба. За Вашингтон обаче „червената линия“ означава да започне непосредственото създаване на атомна бомба, обяснява вестникът и дава пример: „Германия и Япония притежават всичко необходимо за създаване на ядрено оръжие, но не произвеждат такова“.

Нетаняху заявил на Обама: „Ние – това сте вие, а вие – това сме ние. Ние сме заедно“ – така гостът коментирал изказванията на ирански духовници, че САЩ са „големият сатана“, а Израел – „малкият“. „Това обаче не означава, че двамата „сатани“ пееха в пълен унисон“, посочва „Московския комсомолец“. Според „Независимая газета“ израелското правителство „всъщност вече е взело решение да атакува Иран при съществен напредък в ядрената му програма“.

Това писа издаваният в Ню Йорк еврейски вестник „Алгемайнер“, позовал се на Втори канал на израелската телевизия. Високопоставен източник от американското разузнаване заявил пред телевизията, че спорът между Обама и Нетаняху е за цената на евентуална атака срещу иранските обекти. Вашингтон предупредил за последиците – включително крах на фондовия пазар в Израел и оръжейна надпревара в Близкия изток. „Независимая газета“ твърди, че в отношенията между Обама и Нетаняху цари недоверие.

Помолена да коментира защо израелският гост не е получил „стопроцентова подкрепа“ от САЩ, руският ориенталист Ирина Звягелская посочва: „За правителството на Обама имат огромно значение отношенията с арабския свят. А днес, когато революциите водят до важни промени в арабския свят и на власт идват нови сили, ако Америка подкрепи Израел за удар срещу Иран, това ще се възприеме като предизвикателство към мюсюлманския свят. Доста сериозна авантюра, от която Вашингтон не би спечелил нищо“.

Лидерите на САЩ и на Израел са обсъдили и перспективите за преговори на шесторката международни посредници с Техеран. Според Нетаняху трябва да се постави за цел „ядреният обект за обогатяване на уран във Фордо да бъде затворен, а цялото количество уран, обогатен до над 3,5 процента, да бъде извозено от Иран“, пише „Независимая газета“.

По стечение на обстоятелствата часове преди това „отвъд Атлантика – във Виена, генералният директор на МААЕ Юкио Амано говори на закрито заседание с ръководството за нови подозрения, че иранският атом преследва военни цели. От ноември 2011 г. Техеран е утроил месечното производство на уран, обогатен до 20 на сто. А за дейността на единствената АЕЦ в Иран е необходим уран, обогатен до 3,5 процента“, се казва в статията.

При това положение въпросът за сроковете става ключов, що се отнася до иранския проблем. Според Израел иранските разработки след месеци ще станат необратими, докато САЩ оспорват този извод. След своите изявления отпреди 20 години, че Ирак притежавал оръжие за масово унищожение, американското разузнаване също гледа да не дава категорични оценки.

Изобщо САЩ са недоволни, че в Израел се развива публична дискусия около иранските разработки и евентуалните превантивни удари. Защото това само подпомага Иран – вдига цените на петрола, от които зависи финансирането на ядрената му програма, добавя „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.