www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 20 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В Израел - черен хумор за иранската ядрена заплаха

22 Март 2012

 

Асошиейтед прес

Заплахата от иранските ядрени оръжия и от възможен израелски военен удар не са обичайните елементи на комедия. Но израелците реагират на разпалената реторика и стряскащите предупреждения с комични пародии или анимационния герой Дафи Дък - черен хумор за нещо, което техните лидери смятат за истинска опасност.

Израел предупреждава, че ядрената програма на Иран цели изработването на атомно оръжие, въпреки че иранците отричат. Израел смята това за заплаха за съществуването на еврейската държава, предвид паралелното развитие на ракетния потенциал на Иран и честите заплахи от страна на неговите лидери, че Израел трябва да бъде унищожен.

Премиерът Бенямин Нетаняху намеква за израелска военна акция срещу Иран, за да бъде принуден да спре ядрените си програми, в случай че международните санкции не постигнат успех. Това обаче вероятно ще предизвика ирански ответен удар и унищожителен бараж от хиляди ракети от враждебните към Израел ирански съюзници - Хамас в Газа и Хизбула в Ливан.

Нещата не са за смях, но това не попречи на едно популярно сатирично шоу по израелска телевизия да подхване темата. Предаването “Ерец нехедерет” (Страната на чудесата) неотдавна показа сценка с две жени в ресторант. “Пак ли си почнала да отслабваш?”, пита едната, захапвайки сочен хамбургер. “Разбира се, зимата почти свършва и не искам да се появя на плажа два пъти по-дебела”, отвръща приятелката й. Първата жена пита: “Какъв плаж? Онова нещо с Иран ще се случи това лято”. Осъзнавайки безсмислието от диета, след като краят е толкова близо, втората жена поглъща един бургер.

Други комедийни телевизионни предавания също гъмжат от шеги по иранската тема. Комиците от най-новия епизод на шоуто “Състоянието на държавата” обявиха, че Израел няма да може да нанесе въздушен удар, защото цената на горивото за изтребители е прекалено висока.

Група във “Фейсбук” призовава Нетаняху да не започва война преди концерта на Мадона в Израел през май. В скеч от шоуто “Ерец нехедерет” зрителите могат да надзърнат във вътрешността на иранска ядрена инсталация. На въпрос към двама учени къде е друг техен колега следва безгрижен отговор: “Взривиха го” - отпратка към подозрителните смъртни случаи с ирански ядрени учени, за които Иран обвинява Израел.

Един ядрен реактор даже присъстваше в реклама, излъчена наскоро по кабелна телевизионна мрежа. В рекламата израелски актьори, преоблечени в дрехи на другия пол, се срещат с отегчен агент на Мосад в Иран, който без да иска взривява ядрен реактор.

“Това е доста пречистващ отговор на екзистенциалния страх, който изживяваме по повод онова, което говорят политиците”, казва Ор Книспел, редактор на израелското списание за попкултура “Пнай плюс”. Според него израелците са реагирали по подобен начин и по време на войната в Залива в началото на 90-те години, когато иракските ракети “Скъд” се сипеха по израелските градове, предизвиквайки паника, но и вдъхновявайки комедии.

Зловещата реторика на Нетаняху поражда и подигравки. Речта, която той произнесе пред произраелско лоби във Вашингтон този месец, доведе до множество видео пародии.

По повод твърденията на Иран, че възнамерява да използва за мирни цели ядрената енергия, Нетаняху каза: “Ако това изглежда като патица, ако това ходи като патица, ако това кряка като патица, тогава какво е? Правилно, това е патица, но тази патица е ядрена патица”. Във видеоклип с неговите думи, повтаряни многократно, са вмъкнати кадри на дърдорещата патица Дафи Дък, а отдолу се чува приятна музика.

Но има и доказателства, че всички тези шеги прикриват някои истински опасения. “Последният ден” - петминутен клип, регистрирал стотици хиляди посещения в ЮТюб - представлява правдоподобен апокалиптичен филм, описващ деня след израелския удар по иранските ядрени инсталации. В ответната атака ракети падат край магистрала до Ерусалим.

Подплашените шофьори се опитват да избягат от заобикалящия ги хаос, след което са спрени от гигантски облак във вид на гъба в далечината. Създателят на филма Ронен Барани казва, че културната реакция на иранската криза се засилва, защото израелската общественост усеща, че иранската заплаха е много по-непосредствена от когато и да било.

“Ние наистина се боим и предпочитаме да не мислим за това, но знаем, че такива неща могат да се случат”, казва той. “Надсмиваме се над това, но знаем, че то трябва да се възприема сериозно”.

БТА

***
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Кумчо Вълчо
    Израел има право да се защити. Християните са били преследвани от Римската империя(и от евреите съответно) но преди 2000 години. Днешните християни са преследвани от мюсюлманите навсякъде по света. Докога християните ще търпят това? Докога ще им позволяват да се настаняват в техните градове и държави? Докога ще си затварят очите за това? Кулите близнаци в Ню Йорк забравени ли са? Атентатите в Лондон и Мадрид забравени ли са? В момента Израел е естественият съюзник на християните срещу фанатизираните ислямисти. Израел има средствата и мотивацията да унищожи Иранските ядрени обекти. Защото рано или късно иранските ядрени оръжия ше бъдат насочени ...още

  2. 2) Chavo
    Кротко Кумчо, кротко вълчо, "щото който нож вади, от нож умира", амин.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com