www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

“24 часа” или мизерията на журналистиката

18 Юни 2007

 

“14-годишно момче позира с китара в ръце пред развятото знаме на любимия отбор “Левски”… С предизвикателна пози момчето сякаш иска да изкрещи нещо на преминаващите по бул. “Прага” столичани. Нещо от рода на “Аз съм бунтар! Ще разтърся този град”, но грохотът на минаващите трамваи заглушава възмъжаващия глас. Тази бледа черно-бяла снимка е от средата на 60-те години на ХХ век…”

Този цитат от съботния брой на в. “24 часа” не е за някой бунтар с китара от ранга на Джон Ленън, Висоцки или поне Кирил Маричков, нито за бъдещ дисидент като Георги Марков.
Така започва съботният очерк на вестника за освободения неотдавна от ареста Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото.
По нататък в текста умилително е описано как той се мъчи да подреди живота си, да намери старите снимки, тъй като всичко е разхвърляно от обиските.

Съботният очерк, със снимка на семейството на Валентин Димитров. На заден план се вижда прочутата баба Цеца, която обикаляше банките.

Майка му, (известна като баба Цеца Милионерката), разказва просълзено пред вестника спомени за детските игри на бъдещия герой Вальо Топлото. Как направил беля, а като му се скарали, избягал от къщи. Цитат: “От малък показваше характер”, спомня си баба Цеца.”
После Вальо Топлото разказва как като малък със съседските деца направили “тимуровска команда” (б. р. – доброволци пионерчета, които помагат на възрастните), как командир на командата станал той.
По нататък вестникът разказва: “Професионалният му удар е назначаването му за шеф на “Топлофикация” – София. Тук утвърждава мениджърските си качества.”

Първа страница на “24 часа” от 16 юни 2007 г.

На втората страница на очерка има заглавие “Английската кралица го кани на бал” и подзаглавие: “Тенисът и картините са неговата страст”.
Да не помисли някой, че английската кралица е чакала Вальо Топлото да излезе от затвора, за да го покани? Не, преди години, покрай покана на английската федерация по тенис за тенистурнира “Уимбълдън”, е бил поканен и на бала, на който домакин е кралицата.

Интервюто със съпругата на Валентин Димитров.

На две места в очерка се натъртва – “Покрай тениса се запознал с австрийски банкери, които го въвели в бизнеса с инвестиционното посредничество”. И на още едно място - “Прохожда и бизнесът му с доверително управление на финансови активи”.
Тези цитати са много важни – трябва да обяснят някак си пред обществото, че е нещо естествено Вальо Топлото да има по банкови сметки и сейфове около 10 000 000 лв. (толкова са му намерили, а дали това е всичко?).

На третата страница на очерка има разтърсващо интервю със съпругата на Вальо Топлото със заглавие “Оцелявахме 11 месеца в полицейски “Сървайвър”. В него тя обяснява как останала без пари, как “Джунглата е тук, в центъра на София. Достатъчно е да пуснеш някого в лабиринта между прокуратура, полиция и следствие, и можеш да наблюдаваш брутално натурален “Сървайвър”.
Очеркът завършва с цитат от Албер Камю – “Всеки трябва да изживее присъдата си”

***
Нарочно преразказах повечко от този удивителен съботен очерк на в. “24 часа”. Иска ми се да се уверя само на мен ли ми се струва удивителен и само аз ли мисля, че вестникът е надхвърлил границите на поносимото отвращение към журналистическите перверзии.
Вальо Топлото, печално прочул се герой на новото време, типаж на калния преход към модерна държава, е представен във втория национален всекидневник като светла личност, достоен мениждър, обичащ спорта и изкуството.
Същият вестник “24 часа” неведнъж е окалвал почтени бизнесмени със свои публикации и с помощта на информации от МВР и прокуратурата, които години наред се бяха специализирали в черния Пи Ар. (Не ми се иска да се отклонявам и да давам тук примери). И сега изведнъж като светъл пример на бизнесмен е обрисуван обвиненият в пране на пари и злоупотреби шеф на омразната държавно-общинска фирма “Топлофикация” – София. Протеже на партии и лобита.

Пример за Пи Ар публикация в полза на Овчаров отпреди година. Върху снимката на Овчаров е сложено заглавие - “Сам срещу поскъпването”. Читателят може да не обърне внимание, но на професионалния журналист веднага му става ясно, че това е манипулативно заглавие, перверзен вариант на слагачеството на вестниците от времето на социализма.

Тия дни четох гневна статия с каква наглост се представят като светли личности Георги Димитров и Богомил Райнов. Те все пак са най-малкото спорни фигури.
Но как да нарека представянето на Вальо Топлото като положителен герой и жертва?

Това, уважаеми читателю, не е невинно журналистическо съчинение. Не е случаен плод на млад и неопитен автор. Това е добре обмислен текст, с точно определена цел.

Често слушам колеги да коментират, че “24 часа”, който някога беше най-четеният и най-модерният вестник, вече се е превърнал в свитък от Пи Ар публикации, обяви и некролози. И се заглеждам в заглавията, в отделеното място на министри, бизнесмени… Да, вижда се с просто око. Колегите, които произвеждат тези рекламни публикации, сякаш са заслепени и си мислят, че никой не забелязва. И някак не се усещат докъде стигнаха с Пи Ар публикациите. Мисля, че това за Вальо Топлото е своеобразен връх.

Още един пример за Пи Ар публикация за Овчаров - на първа страница вестникът съобщава какво мисли министърът за предизборните концерти на Ивана. Важна новина, вълнуваща.
Откакто стана министър, Овчаров редовно се появяваше на първата страница на “24 часа”.

На пръв поглед всичко е направено да изглежда естествено – най-одумваният арестант в държавата – нека да го покажем във вестника с бебето му, с жена му… Но… съчинението е позор за журналистиката.
Да, уважаеми читателю, има колеги, които произвеждат такива неща. Ще ми се да не мислиш, че всички журналисти са такива. Ще ми се да вярваме, че това е само част от общата кал на времето, която ще се утаи.

Може да се говори още за Пи Ар публикацията за Топлото – като продължение на подобни публикации в “24 часа” за Овчаров (виж снимките, виж и анализ тук) и т. н. Но нямам желание да разравям повече тази воня.
Нито пък имам специално отношение към “24 часа”, за сметка на друг вестник. При повод ще кажа каквото има да се каже примерно и за другия голям вестник - “Труд”, който също дава материал за подобни размисли.
Но си мисля, че тази отврат няма как да се подмине без коментар.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 [3]

 1. 101) Изпълзяха Гочевите подлоги
  Некой си kujo, очевидна креатура на Венелина Гочева, се е изходил на неопределените за целта места по-горе. Само забележете колко им е акълът на гочевите ташакокрепители - Дарик поканили Вальо Топлото за водещ, ерго - що само за 24 часа пише тук, а не и за Дарик. Много е просто - радиото е поканило скандална личнвост за водещ, за да предизвика интерес. Което още не означава оценка за него. Докато 24 часа написа такива дитирамби и представи за велик един одиозен тип, със заведени 7 дела срещу него. Отврат. Само заглавията по-горе в статията са достатъчни да се изповръщаш.
 2. 102) Обикновен безпристрастен
  От години вече как не само не купувам,не чета но и даже ме е гнус да се докосна до т.нар.вестници "24 часа Труд" поради следните причини: 1. Отвратителен стил и език нямащ нищо общо с българския. 2.Съзнателно отбягване най-значимите и актуални теми на обществото и манипулиране в друга посока,съвсем по милиционерски. 2. Най-големите ибрикчии на всяка власт и поръчкови журналисти! С две думи - не стават и за задни нужди!!!
 3. 103) ІВТ - man
  От първите му броеве до днес не съм купувал парцала "24 часа". Защото веднага разбрах - това е пак машина на лъжата на компартията, в "нов" дизайн - уличен жаргон от Коньовица, цици, скандални простотии и една твърде дразнеща ме особеност: между заглавие и съдържание често пъти няма покритие. В трамвая мернеш едни едри букви, като прочетеш вътре - друго. Но манипулацията е налице - кой ще ти чете дребните буквички, има цял раздел хора, които имат време само за заглавията. А внушенията са винаги ПРО-КОМУНИСТИЧЕСКИ, колкото и да се правят, че били непартийни. При палене на камината ми изпада по някой брой, даден ми от ...още

 4. 104) pep
  Боже тия вестници още ли са на пазара ...глупави са хората че ги купуват ...ама това сме българите...като пречетат истината и я смятат зза жълт вестник ...статията за Вальо е 100%-това платена ..абе тоя има пари ...да си плаща за пи-ари
 5. 105) Пешо
  То това си е вече отровена проституция бе! Нема скрито-покрито! Дай кинти, ето ти задника на масата и айдеее - пишем квото кажеш! Егати журналистическите боклуци! Като това издание - е-вестник, други почти няма!
 6. 106) kujo
  Беше замряла темата, но явно си има дежурни дописници - плювачи по "24 часа". Все пак не разбрах мнението ви за книжката на Софиянски и за това, че лицето Бакалов си тръгна с Блъсков, който именно натресе този скандал на всекидневника. Просто с Топлото случаят е "гроздето е кисело". Който не може да направи снимки от дома му, почва да вика, че статията е поръчкова. Вероятно във всяка медия има журналисти, които взимат пари за статии извън хонорарите. Питайте и самия Бакалов, ако е честен ще си признае, че го е правил. и мен статията за Топлото в "24 часа" ...още

 7. 107) Ура
  Когато котката я няма, мишките(т.е. журналистите) танцуват!
 8. 108) Строгов
  Научете се да четете по-сериозни вестници като "строго секретно".
 9. 109) читателка
  Прави ми впечатление, че по тази тема са се изказали доста "подготвени" коментатори. Още повече се набиват на очи "обективните" оценки за Иван Бакалов от една страна и Гочева, Юри Велев, Зюмбюлев от друга - просто, това са най-спряганите имена. За мен, това означава, че уж разгорещеният спор във форума се поддържа от двама, трима журналисти на е-вестника. Вероятно, толкова е целият персонал на тази т.нар. медия. А може би,самият Бакалов седи и си пише под различни никове. Ако не съм права, тогава ми е много интересно да видя същия взрив от мнения и препоръки кой журналистически екип е достоен ...още

 10. 110) Опааа
  Опааа, някаква от кохортата на Гочева се изходила колко са велики Зюмбюлев, Велев и самата Гочева. Ех, каква зоологическа градина от ерзац журналисти създаде тоя тандем. А Бакалов няма нужда някой да му адвокатства. В нашия занаят всичко се знае, всичко се вижда. Кой откъде лапа, кой взима рушвети, кой пише мръсотии. Няма как да кажеш на черното бяло.
 11. 111) Обратното
  Обратното - Бакалов спонсорира новинар - на сайта им има банер на е-вестник
 12. 112) читателка от вчера
  Опа-а-а-а! Админ: Спазвайте правилата на форума.
 13. 113) профил07
  На първа страница на 24часа от днес-потресаваща снимка-убит грузинец..И тъжно и страшно..Но, важно е внушението.Жертва на войната,започната от руските варвари срещу един мирен и беззащитен народ..Странна мярка за обективна журналистика. Защо вчера не публикувахте фотографий на убитите деца и майки на Осетия при вероломното нападение на Цхинвали от грузинската армия,обучавана от американски инструктори,с американско оръжие.Много посредствен подход..Не подценявайте българските читатели,защото предизвиквате тяхното отвращение.
 14. 114) kalina rakovska
  Когато един журналист е достоен и смел като Иван Бакалов,когато повежда сам с името си война с вятърните мелници Труд и 24-само можеш да му свалиш шапка и да предложиш помоща си!Е-вестник е може би най-смисленото издания което се е появявало от години наред!!!
 15. 115) никой
  Нищо не разбирам от правосъдие ( Българско) , но не мога да ВДЯНА ЗАЩО ТОЗИ ЧОВЕК ( ТОПЛОТО) ВСЕ ПАК Е НА СВОБОДА ! Като ще обжалва- ОК , но ТОВА ДА СТАВА ОТ КИЛИЯТА ( ВСЕ ПАК ПРИСЪДИТЕ СА НЯКОЛКО !!! ) Че има къде къде по-дребни кокошкари които киснат в арестите с месеци за ...една дамска чанта например ( пълна с червила , гримове и двуцифрени сумички ) ! Явно Годжи все пак е прав за кокошката , прошката , милионите и законите !!! И как така един застаряващ 53 годишен чичка поддържа съпруга на 25 год. ...още

 16. 116) roni
  Ами затова отдавна не купувам и не чета вестници. Губене на време и пари да четеш за неща, които нито те интересуват, нито те вълнуват/примерите по горе са красноречиви/. В мрежата има достатъчно сайтове на информационни агенции, ако иска човек да е информиран за важните и съществени новини по света и у нас
 17. 117) Anonymous
  Госпожо Снежа Пешева,май сте на прав път,защото и тези са като онези.Ето Ви пример: Преди няколко месеца двама наши колеги от 06-то РПУ бяха унизени и съсипани психически затова,че бяха си позволили да проверят любовника на зам.председателя на ВАС Венета Марковска.За да оневини пияният си и агресивен любовниник,тя беше отишла лично при зам.министъра на МВР госп.Вучков,който нареди на инспектората колегите да бъдат дисциплинарно уволнени,въпреки,че имаше заповед за по-леко наказание.Имайте впредвид,че това са най-добрите полицай на 06-шд РПУ.Образуваните преписки и дознания срещу колегите от 06-то РПУ са предадени на прокурори и следователи-най-добрите приятели на зам.председателката на ВАС Венета Марковска.Редови полецай не може ...още

 18. 118) мое то .
  ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ - НЯМА ТАКИВА ! ПРОСТО НЯМА ТАКИВА ! НОООО, ( спокойно! ) ИМА ОТ КЛАКЬОРСКИЯ ТИП . ИМА ЧИНОВНИЦИ - ПСЕВДО ЖУРНАЛИСТИ ! ДРУГИ - ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕУ ПОЯВИЛИ НА БЪЛГ.ЖУРН. ХОРИЗОНТ , БЕЗ ШАНС ДА СЕ ПРОМЕНИ СИТУЦИЯТА !
 19. 119) zemaria
  Апелативният съд днес оправда Вальо Топлото, както предупреждавах преди пет години тук. Ами сега? На коя страна си бил?
 20. 120) svako
  Ще го оправдае разбира се. Нека всички които са решили да гепят нещо се поучат от тази история. За да останете ненаказани откраднатото трябва да бъде в такова количество, че да има за следователи, прокурори, адвокати съдии и на вас да ви остане нещо. Правоохранителните органи хранят семейства чиито членове не папкат какво да е. Нищо че се водят социално слаби.
 21. 121) ГОШО
  Нещо само не разбрах кой трамвай минава по Прага че дига такъв грохот ???? " С предизвикателна пози момчето сякаш иска да изкрещи нещо на преминаващите по бул. “Прага” столичани. Нещо от рода на “Аз съм бунтар! Ще разтърся този град”, но грохотът на минаващите трамваи заглушава възмъжаващия глас"
 22. 122) Вова
  Гошо,не знам вече какви промени има по софийските улици, ама преди по "Прага" и в продължението като Г.Софийски , минаваше само тролей 2,9 и автобуси . Трамвайни линии има на Петте кьошета .

Страници: « 1 2 [3]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com