www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо Първанов лъже безнаказано?

31 Март 2012

 

Иво Инджев

Има хора, които светят със собствена светлина и могат да бъдат разпознати като звезди столетия по-късно с една единствена фраза, произнесена от тях. Това не е опит да се направя на Архимед и да кажа „еврика”. Просто Георги Първанов се появи в студиото на БНТ тази сутрин (вчра - б.р.) и от поведението му и репликите му съм провокиран да се замисля как с една дума може да бъде описан този политик.

Руският историк Николай Карамзин, който може да бъде наречен руския Херодот, т.е. „баща” на руската историческа наука, се е разписал в книгата на същата тази история със знаменития си отговор на въпроса на руски емигранти в Париж през 1790 г. Помолили го да каже с две думи какво става в Русия, а той отговорил с една: „крадат”!

Бърнард Шоу е постигнал същия ефект с най-кратката известна рецензия за състоял се в Лондон спектакъл: „защо”?

Гледам „историка” Първанов с озъбената усмивка и размахания пръст към водещата в студиото, слушам претенцията му, че никога не бил казал излишни неща и единственото, което ми идва на ум като обобщение за него с една дума е: лъже!

Излъга за досието си и си призна едва след натиска на доказателството.

Сега лъже от екрана на обществената телевизия, че никога не бил казвал нещо излишно, защото много внимателно си мерел приказките. И го казва днес, когато е исторически опроверган за възклицанието от 19 януари 2008 г. за „големия шлем” с Русия, което беше освиркано подигравателно още тогава в кореспонденция от София на руския вестник „Комерсант”. Неговият кореспондент му се присмя, че в превъзбудата си (тази дума беше употребил) пред Путин е казал нещо, което прозвучало като „голям член”.

В България продължава да няма политическа воля да се разследва кои приятелски фирми на Първанов са печелили години наред търгове; кои негови приятели са отървали присъди; кой какви мезонети, пушки на цената на скъп автомобил и автомобил на цената на сравнително евтина пушка му е подарявал и какви бракониерски „подвизи” е извършил; с какви „оперативно интересни лица” е общувал до степен, че е посредничил за уреждане на сметки между олигарси и мафиоти (по данни на един проговорил свидетел, бивш служител на НСО).

Установих липсата на такава воля от „първа ръка”, уви. Това разбрах от уклончивия отговор на премиера Борисов, когато му споменах за „големия шлем” на Първанов в нашия разговор по телефона преди два дни. Оценката на Борисов се ограничи до твърдението, че той единствен се бил борил с Първанов. Нима? И по какво личи?

Ето защо Първанов продължава да се чувства „господар на ефира” и откровено да лъже, че никога не бил казвал излишни неща. А дали е писал такива – като онова писмо до Милошевич? И то ли влиза в категорията „никога”?

А националистическите му брътвежи от най-ранния му политически период като деец на ОКЗНИ (Общонационалния комитет за защита на националните интереси)?

А ругатните му по адрес на Би Би Си заради филма за ужасяващото състояние на децата от дома в Могилино – дом на ужасите, за който той нямаше да е чувал, но половин година по-късно посети да гушка пред фотообективите недъгави дечица, макар да беше ръмжал срещу филма, че не бил направен с любов към България?

А глупостите, които сипеше в чужбина – например в Южна Корея, където обещаваше да строим съвместно кораби за транспортиране на газ без каквато и да било подготовка и обосновка на подобно начинание? Или пък във Виетнам, където обещаваше на виетнамските другари помощ за правосъдната им система (защото неговата тук беше цъфнала и развързала превръзката на очите си)?

А глупостите , които говореше при посещение на чужди делегации в София – като предложението да изнасяме ток за Сирия, направено по време на официалната визита на президента Башар Асад в края на 2010 година (оказало се последното ухажване на кървавия сирийски диктатор в европейска страна преди там да пламне бунта на собствения му народ)?

А скандалното му поведение в речта на 1 февруари 2007 г. в Брюксел, уж посветена на приемането на България в ЕС, когато като „новобранец” се накара на Европа от името на руско-българското ядрено лоби (четете повече по темата в книгата „Ядреналин”, която трябва да се появи скоро) и след това 3 години не стъпи повече там?

А „скромното му” заличаване на границата между Вашингтон и Москва в собствен интерес, когато, застанал пред микрофоните до американския президент Джордж Буш в София го смая с фамилиарното изявление, че си бил еднакво близък с „Джордж” и с „Владимир” (Путин)?

А изхвърлянето му, последвало от унизителен провал на мегаломанията му, че ще превръща Пловдив („честта” се падна всъщност на София след лъжата за Пловдив) в средище на дискусия за решаване на световните енергийни проблеми, завършило с регионално форумче, бойкотирано от 90 процента от поканените държавни и короновани глави, начело с Путин?

Питам като един „беззъб” журналист, с каквато титла ме удостои лично след като ми се наложи да си загубя работата в телевизията, в която все още работех, докато от негово име в най-гледаните новини четоха поименно срещу моя милост заклеймяваща декларация.

Тогава всички разбраха, колко съм му важен, удостоявайки ме с това персонално внимание заради един въпрос, който уцели гузната му съвест в десетката. След което държавният глава излъга двукратно и лично в две вестникарски интервюта в „24 часа” и „Стандарт” (и до днес след тях никой повече не го пита – приема се на вяра неговата лъжа, сложил е точка досущ като с репликата „не съм убил архар”), че нямал нищо общо с натиска, упражнен върху мен със заплаха за уволнение (което изпреварих, напускайки омерзен тази симбиоза на властника с медията) – натиск, регистриран именно като „политически” чак във Вашингтон (цитирам доклада на Държавния департамент на САЩ от март 2007 г.).

Ето защо убедено твърдя, че на въпроса с какво се занимава Първанов и в наше време, най-краткият верен отговор е: лъже! Но ми е по-важно да се каже, че за периода на управление на Първанов и приближените му приляга още повече обобщението на Карамзин „крадат”. Само че това не се разобличава и по този повод най-приляга рецензията на Бърнард Шоу: „защо”?

Отговорът на този въпрос може да внесе яснота с кого си имаме работа днес на върха на държавата и дали наистина нещо се е променило или само ни будалкат наследниците на Първанов и компания в краденето и лъженето на принципа: „гарван гарвану съучастнически намига – нека си грачат онези долу, ние горе сме недосегаеми”.

И като един „русофоб”, който обича да се позовава на руски класици, пак ще изграча предупреждението на Толстой за престъпното безразличие като хранилка за безнаказаността на злодеите, което цитирам в края на книгата си „Президент на РъБъ”:

„Едни от най-опасните думи са: всички правят така”

Виж още текстове в блога на Иво Инджев
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) pro-anti
  в друга държава десарчето гоце щяха да го гонят с тояги докато се скрие в клозета с триъгълна дупка в Сирищник
 2. 2) чичата
  няма две фобии с еднакви проявления, но всичките фобии се коренят в увредена психика през детството, ако то е отминало
 3. 3) pro-anti
  интересното е, че в БГ все още има боклуци-комунистчета, които изпитват оргазъм, че десарчето гоце им е било президент...и с радост ще гласуват пак за него, защото като си го изберат, той ще ги осигури с "ГолЕмио Член" в устата им, да си смучат.
 4. 4) svako
  Pro, поздравления. Кратко точно и ясно. Браво.
 5. 5) el_barbudo
  e-vestnik уж е силно дясна, антикомунистическа и анти-кадесарска медия, а пък препоства регулярно писанията на агент Ивайло?!
 6. 6) svako
  Брадатия, разлепила ти си е брадата.
 7. 7) дръндер
  Една дума за Г.Първанов-смърди!!!
 8. 8) svako
  Та се нетрае.
 9. 9) мда
  лъже, та маже.
 10. 10) tomys
  интересно ми е... с какво ще се занимава инджев ако гоце умре? ще се пенсионира ли?
 11. 11) хамалин
  думите са това, което казват
 12. 12) ГОШО
  tomys Инджевия отдавна драска за пенсия /като маче по ламарина / и то от две места ама нещо все му викат -ще видим Паметника се отказа да събаря ентусиазма му се изпари като емигрантска мечта отвъд Калотина


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com