www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 20 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо Израел обяви нобелиста Гюнтер Грас за персона нон грата

8 Април 2012

 

Гюнтер Грас, носител на Нобелова награда за литература, получи забрана да влиза в Израел заради негово стихотворение, в което описва еврейската държава като заплаха за световния мир.

В стихотворението, публикувано във вестник “Зюддойче цайтунг” през миналата седмица, 84-годишният автор осъжда германските продажби на оръжие за Израел и призовава да не се позволява на Израел да извърши военна атака срещу Иран заради ядрената програма на властите в Техеран.

Според Гюнтер Грас Израел, а не Иран заплашва с унищожение и пръв ядрен удар, затова всички загрижени за мира на Земята трябвало да се обединят за да „спасят иранския народ от пълно унищожение“, а Иран въобще няма и помен от атомно оръжие, а само проучва с мирни цели.

В интервю в края на седмицата Грас заяви, че би трябвало да кръсти стихотворението “Това, което трябва да се каже” по друг начин, “за да е ясно, че говоря основно за правителството на Бенямин Нетаняху”. “Винаги съм подкрепял Израел, често съм бил там и искам тази държава да съществува в мир със съседите си”, каза той пред “Зюддойче цайтунг”.

Властите в Израел обаче го обявиха за persona non grata заради - по думите на вътрешния министър Ели Ишай - “опитите му да насажда омраза срещу Държавата Израел и народа на Израел и по този начин да прокарва идея, с която той публично е бил свързан в миналото, докато е носел униформа на СС”.

Произведението бе осъдено от водещите партии в Германия и от премиера Нетаняху, според когото иранската ядрена програма е заплаха от мащаба на холокоста.

В текста си Грас заявява: “Защо го казвам чак сега… че ядрената сила Израел заплашва вече крехкия световен мир? Защото това трябва да се каже днес, за да не е твърде късно утре. Също и защото ние - германците, и без това достатъчно натоварени, може да станем подизпълнители на престъпление, което може да се предвиди.”

Външният министър Гидо Верстевеле заяви пред неделния “Билд ам Зонтаг”, че “да се поставят на една и съща морална плоскост Израел и Иран е абсурдно”.

Ишай, който оглавява крайно религиозна еврейска партия в правителството на Нетаняху, предложи Гюнтер Грас да отиде в Иран, “където ще срещне добронамерена публика, щом иска да продължи да разпространява своята извратена и лъжлива творба”.

През 2006 г. в интервю за предстоящата да излезе негова книга “Беленето на лука” писателят разкри, че е бил член на Waffen-SS. Дотогава се смяташе, че той е бил твърде млад, за да попадне в системата на нацисткия режим.

Но документи от 1946 г., публикувани от сп. “Шпигел”, показаха, че авторът на един от най-известните антинацистки романи (”Тенекиеният барабан”) е кандидатствал на 15 години като доброволец за подводничар, после се е записал в отрядите за трудова повинност и през 1944г. е бил мобилизиран във Waffen-SS.

Той е бил обучен да стреля с противотанково оръдие и се е сражавал за 10-та бронирана дивизия на СС “Фрундсберг” до пленяването му край Мариенбад.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  марианске лазне - силезия
 2. 2) хамалин
  дисбалансиран,поемата е една диария,100 пръчки по задника е най-малкото
 3. 3) Trial
  Ще му кихнат на Фара на Грас! Вече почти всеки редови германец знае кой е виновен за световните несгоди надлъж и нашир. Малко са тия обаче, които като Грас го заявяват пред широката публика без да се страхуват от последствията.
 4. 4) БОФОРТ
  Много станаха персона нон грата: Вагнер не се свири в Израел; Дикенс не се чете заради романа "Оливър Туист"; Филмите на Мел Гибсън не се гледат заради "Страстите на Христос"; Немската овчарка не се използва за служебно куче; Книгите на писателя журналист Дъглас Рийд са забранени за четене заради историческата книга "Контраверсията за Цион"; Сега и Гюнтер Грас. Хазарите единствени тачат Хитлер, но ги е срам да си признаят този факт.
 5. 5) чичата
  този горе не е ли садам хюсеин


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com