Северна лига – партийната хазна като банкомат

Лидерът на Северната лига Умберто Боси. Снимка: робедикап

Разраства се скандалът в италианската партия Северна лига, дългогодишен съюзник на Силвио Берлускони и главна опозиционна сила срещу кабинета на Марио Монти. Миналия четвъртък дългогодишният лидер на  партията Умберто Боси подаде оставка от поста на генерален секретар заради скандал за неправомерно отклонение на партийни средства. Подозира се, че кланът Боси е използвал партийната хазна като банкомат за лични нужди, припомнят водещите италиански издания „Кориере дела сера“, „Република“ и „Стампа“.

В схемата е бил замесен и бившият ковчежник на партията Франческо Белсито, който е обект на разследване. Разследването е започнало първоначално във връзка със съмнителни инвестиции на Северната лига в Танзания и Кипър за над 5 милиона евро. Три прокуратури участват в него – тези на Неапол, на Милано и на Реджо ди Калабрия, като неаполският клон на разследването се опитва да установи дали калабрийската мафия ндрангета е прала по някакъв начин пари през Северната лига.

След оттеглянето на Боси от поста главен секретар на партията, ръководството й беше поверено на триумвират, съставен от бившия вътрешен министър Роберто Марони, скандалния евродепутат Роберто Калдероли и Мануела дел Лаго. За Боси обаче беше създаден специален пост – този на федерален председател на Северната лига. Така забърканият в скандала лидер всъщност напуска наполовина партията и най-вероятно ръководството й просто се прехвърля от главния секретариат на федералния председател, отбелязва в. „Джорнале“.

Следващият конгрес на Северната лига ще е чак през есента и тогава ще се реши съдбата на Боси, но още в сряда в Бергамо ще има партиен митинг, на който все повече възмутени от скандала партийци ще поискат главата на Боси, както и на сина му Ренцо Боси и на довереното му лице Рози Мауро, настояща заместник-председателка на Сената, пише в. „Стампа“. За последните двама се смята, че също са се възползвали щедро от партийните средства.

Разследващите аферата Боси подозират, че партийни пари са били използвани за заплащането на луксозния начин на живот на членовете на семейство Боси, в частност на съпругата на Боси – Мануела и на синовете му Ренцо, Рикардо и Роберто. Предположенията са, че с пари от партийната хазна са били плащани сметки в хотели, ресторанти, коли, ремонт и почистване на къщи, химическо чистене, университетско обучение и др., отбелязва в. „Кориере дела сера“. Партийни пари са използвани и за бизнес дела на Франческо Белсито, допълва изданието.

Бившата счетоводителка на Северна лига Хелга Джордано е съхранявала в дома си копия от фактурите за направените разходи, които са били конфискувани от разследващите, пише още вестникът. От тях, както и от конфискувани от Белсито документи, излиза на яве практиката на двойно счетоводство в Северната лига, както и някои конкретни данни и цифри, като например изплатените между 80 000 и 100 000 евро за частно училище, основано от Мануела Боси. 130 000 евро са били платени за дипломирането в частен университет в Лондон на Ренцо Боси. Подозрителни са покупките на няколко автомобила на синовете на Боси – Рикардо и Ренцо.

„Кориере дела сера“ припомня, че съпругата на Боси Мануела вкарва в редиците на Северната лига сина му Ренцо, когато Боси получава инстулт през 2004 г. и се налага той да се оттегли временно. Тогава Мануела не се доверява на Калдероли и на Марони, предпочита да проправи път за сина си Ренцо и се доверява също на Рози Мауро, пише „Кориере дела сера“. Така Ренцо Боси на 21 години става областен съветник в Ломбардия. На местните избори през 2010 г. е избран за провинциален съветник в провинция Бреша. През годините става известен с показния си начин на живот.

Конфискуваните счетоводни документи в хода на разследването навеждат на мисълта, че „довереното лице“ Рози Мауро е похарчила най-вече партийни пари, за да издържа приятеля си – Пиеранджело Москоджури, бивш бодигард, сега неин личен секретар, който през годините се изявява и като певец под името Пиер Моска. Смята се, че Рози Мауро е платила с партийни пари образованието и дипломирането на приятеля си, пише в. „Фато куотидиано“.

Мнозина смятат във връзка с аферата Боси, че Умберто Боси е бил измамен от съпругата и децата си. Според други обаче може Боси да не е забелязал всички нередности, но е малко вероятно да е пропуснал да забележи абсолютно всичко, пише в. „Република“.

Скандалът Боси навреди на имиджа на магическия свят Падания, коментира в. „Стампа“. Падания е символична територия в Северна Италия, обявена от Боси за идеал на ефикасността и некорумпираността и противопоставена на южната част на Италия и на централната власт в Рим. Не бива да се забравя, че Боси говореше непрекъснато за „Крадливия Рим“, а сега е обвиняван за отклоняване на пари, допълва и в. „Стампа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.