www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бразилците - новите руснаци?

13 Април 2012

 

сп. Мадам Фигаро

Ден на Бразилия в Ню Йорк. Снимка: мейдинбразил

Тези кариоки, които заливат шикозните магазини на Манхатън, дали са руснаците на Латинска Америка? Оглавили класацията на новобогаташите, те харчат без да броят парите си, но и без показност. С ентусиазъм на лакоми деца бразилските новобогаташи консумират американската мечта и се наслаждават на щастието си.

Бразилците винаги са били весели, с плавна походка, с жизнерадостен глас. Днес те вече са и богати и се радват на новия си статут на нация с предизвикателно финансово здраве, когато САЩ и Европа сякаш са абонирани за продължителни икономически страдания. Очаква се растежът на бразилската икономика да достигне тази година 3,5 %.

Тези прогнози, въпреки че бяха занижени, карат шестата икономика в света след Франция и преди Великобритания, да гледа към бъдещето доверчиво и лакомо. За това свидетелстват тези 30 милиона нови бразилски потребители, които неотдавна се отърваха от бедността благодарение на социалните програми, както и средната класа в Бразилия, наброяваща според оценките 100 милиона души и която се очаква до 2014 година да набъбне до 120 милиона души.

В Бразилия вероятно живеят 40 % от милионерите в цяла Латинска Америка. Сред тях има както наследници на стари и аристократични преуспели родове, така и новозабогатели хора, представители на селскостопанския бизнес, на отрасъла на разработване на природите богатства (мините, природния газ и петрола) или на финансите. Това са 155 000 забогатели съвсем неотдавна бразилци, готови жадно да вкусят удоволствията на живота. И точно заради тази готовност и жажда бразилците започнаха да пътуват. И то много.

Магнитът за бразилските новобогаташи са САЩ. Веднъж стъпили на американска земя, бразилците не отлепват поглед от витрините на магазините, точно както децата не могат да откъснат поглед от магазините за бонбони. В Ню Йорк в магазин за луксозни канадки Марсия Понтиш гледа как дъщеря й Ливия се забавлява да мери всички модели. “Едва ли в Рио ще имаш нужда от подобно нещо, но хайде, ще купим една канадка да я носиш, когато си на път”, съгласява се Марсия.

“От две-три години бразилските ни клиенти се увеличават непрекъснато”, разказва Бевърли, продавачка в същия магазин. “Те обикновено не са придирчиви и повечето от тях си тръгват с планини от пликове”, допълва тя.

“Освен това бразилците са особено привързани към Ню Йорк”, обяснява Лилиян Холцклав Стерн, брокер в сектора за недвижими имоти на Сотбис. “В Манхатън винаги е имало богати бразилци, по-скоро представители на поколението на старите богаташи”, допълва тя. “Новото обаче е този нарастващ поток от бразилци, които искат да отидат на Бродуей, да се забавляват и да пазаруват”, посочва експертката. “За тях може би Ню Йорк е по-малко комплексиращ и плашещ от Париж”, допълва тя.

Два милиона бразилци вече посетиха САЩ през 2010 година. От тях 450 000 предпочетоха Голямата ябълка, оставяйки там 5,9 милиарда долара. “Нека влизат!” - така неотдавна сп. “Тайм” озаглави статията си, в която коментираше бюрократичните трудности, с които се сблъскват бразилските граждани при издаването на американски визи.

Преди бразилците идваха в САЩ, за да търсят работа. Днес те консумират и създават работни места. Те харчат повече от който и да е друг народ - средно 43,3 милиона долара на ден в целия свят.

Когато бразилците чуват, че ги наричат новите руснаци на тропиците, те избухват смях. “Не, определено не сме като руснаците. Ние изпитваме детинска радост да се забавляваме, без да броим парите си. Но и без показност. Пред крещящото палто от крокодилска кожа един бразилец винаги ще предпочете дискретното кашмирено палто”, обобщава през смях Рафаел Ази бразилски бижутер и собственик на бутика “Жак Вартанян” на Медисън авеню.

“Бразилците не мислят, че животът им дължи реванш”, допълва Хелиуш Кампуш, управител на модния хотел “Американо” в Манхатън, в който се събират много южноамериканци. “Бразилците приемат всичко, което им се случва като подарък и идвайки тук, си казват, че това е американската мечта, на една ръка разстояние”, допълва той.

И с основание. Въпреки че Бразилия е все още нововъзникваща икономика, тя е и една от страните, в които животът е най-скъп. Толкова скъп, че онези, които могат да си го позволят, пазаруват в чужбина. Това е истинска главоблъсканица за президентката Дилма Русеф, която се опита да възпре жаждата на бразилците да харчат зад граница, като утрои данъка върху трансакциите, извършени извън Бразилия.

“Всичко е много по-евтино тук, разказва доктор Сандра Жилбан, чийто кабинет е на Парк авеню. “Бременната ми племенница пропътува разстоянието от Сау Паулу до Ню Йорк, за да напазарува всичко за бебето от тук, включително и креватчето-люлка”, допълва тя.

Разходите на бразилците в САЩ са нараснали с 250 % в периода 2003-2010 година, като включваме в тази сума и придобивките на недвижимо имущество. Американците, които обичат ясните и точни формулировки, вече отсякоха: “Бразилците са мечтаните потребители”.

“От няколко години бразилците стимулират пазара на недвижими имоти, главно в Ню Йорк и Маями, като харчат без да им мигне окото между 5 милиона и 30 милиона долара за апартамент, често пъти без да взимат заем за това”, казва Лилиян Холцклав Стерн.

Бразилците вливат нова енергия в търговията с яхти и стимулират производството на луксозни стоки. Малко са днес бутиците в Ъпър ист сайд или в Сохо, в които няма продавач, говорещ португалски език.

Като цяло бразилците обичат изкуството, красивото и изисканото. Допада им хората да ги зачитат и да им предлагат наистина маркови стоки. И всичко това се допълва от типичната за кариоките непосредственост. В замяна на това американците направо са пристрастени към преливащата радост от живота на бразилския народ, която едно време беше толкова присърце на писателя Жорж Бернанос.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Е айде и на тяхната улица да светне слънце, що да им завиждаме?!
 2. 2) Вова
  Такива статии не бива да се публикуват в бедни балкански държави...Действат лошо на самочувствието ..!
 3. 3) US
  Спрях толкова често да посещавам сайта и да комнтирам. Но Вова четейките днес и коментарати по-горе гледам нищо не се е променило. Пак четеш без да мислиш като това от статията "И с основание. Въпреки че Бразилия е все още нововъзникваща икономика, тя е и една от страните, в които животът е най-скъп. Толкова скъп, че онези, които могат да си го позволят, пазаруват в чужбина. Това е истинска главоблъсканица за президентката Дилма Русеф, която се опита да възпре жаждата на бразилците да харчат зад граница, като утрои данъка върху трансакциите, извършени извън Бразилия." И на кое да завидим, ...още

 4. 4) Вова
  ЮС-ко, трябва да се знае, че подобни държави /от групата на БРИКС/ , се състоят от региони с различен потенциал. Оттук, развитието на такива държави става неравномерно, има региони с висока степен на развитие и са стопанските локомотиви на националната икономика, има други, които биват в по задните вагони . В подобен аспект може да разглеждаме и техните икономически отрасли . Характерно за тези държави е, че имат напредък благодарение на интензивност и пооярщване на потребителското търсене, а не на база икономии и разни ограничения .
 5. 5) US
  Това добре, ама пак не ми отговори на въпроса! Та ти на кое се радваш? Все едно аз сега четейки фалшивите цифри на обама за безработицата или това, че Дау е пак над 11000 да викам край кризата свърши оправих ме се Ура! Добре свършена работа всичко е на шест ... Да ама не! Така и ти със засукания ти последн коментар сори ... И в двете посоки Изток и Запад тези дни има фундаментали порочни кръгове въртящи се от години ... И на вместо в двата края да се лекуват с горчивите хапове на реални фундаменталини реформи, те напротив ...още

 6. 6) Николай Алексеев
  В началото на годината имах гости от Бразилия и това което ми описаха, същата работа като в България. Огромен популизъм и смазване на средната класа. Наливане на огромни пари в бедните, за сметка на средната класа, с което си купуват изборите. А бедните вместо да почнат да работят, свикват да живеят на чужд гръб. Звучи ли ви познато?
 7. 7) Chavo
  Даа не е Норвегия.
 8. 8) svako
  “Бившият енергиен министър Румен Овчаров е съдействал зам. Генералния директор на „Лукойл България” Николай Ивчиков да получи българско гражданство". И какво следва от това Вова бл.? Богати руснаци духват под опашката на матушка Русъ и предпочитат България. Въпрос на време е ти също да последваш примера на дядо си, спринтьора и да акостираш във Росенец. В потайна доба изпълзяващ от трюма на някоя ръждясала расийска гемия. Може и да се изненадаш, но ако съм там няма да те изритам обратно в морето, а ще ти помогна да се настаниш в мойта родина. Както навремето сме помогнали на твоят дедушка. ...още

 9. 9) US
  До Николай Алексеев Абсолютно имам двама нови колеги от година и нещо Филип и Люис. И двамата разправят същото. Иначе вова нека си пише дитирамби и възхвали. И двамата нещат да чуят за обама "Що ли"?
 10. 10) Вова
  Свако,свако..богатите мошенници по цял свят, предпочитат да идат в държави където няма да ги гепят лесно. България , Испания и Англия са дестинации на руските мафиоти . До колкото знам,Доминикана също е харесвана от братвата . Р.Овч. си го носете на рамо, ваш си е ,навеки , а и понятие си нямам за неговите далавери. . И все пак, 300 хил. руснаци са станали собственици на недвижимост в България , прекарват си почивката там, плащат данъци, такси . Сред тях има и известни артисти , писатели,певци, успешни бизнесмени, политици . Очевидно, че в България живеят и свестни хора ...още

 11. 11) svako
  Вова, 300 хиляди е в сферата на питчите масали. Но дори и толкова да са, да заповядат. Стига да спазват българските закони. Или по-точно европейските правила.
 12. 12) Вова
  Няма да те питат теб, свако. България си има закони, има си власти .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com