Сикрет сървис и проститутките

Ройтерс 

Колаж: OMGG

Те са известни с лъскавите си слънчеви очила, черните си костюми и строгите си погледи.

Агентите на Сикрет сървис, мъжете и жените, които защитават лидерите на САЩ, са също толкова неделима част от американската политическа картина, колкото са и президентите, членовете на правителството и кандидатите за президенти, които те следват неотлъчно по петите и охраняват.

Смята се обаче, че за разлика от известните личности, поверени на грижите им, агентите на Сикрет сървис не трябва да стават гореща тема от новините.

Временното отстраняване от работа на 11 агенти на Сикрет сървис този уикенд след предполагаемо непристойно поведение, свързано с проститутки в Колумбия, се превърна в не добре дошла гореща новина и привлече вниманието върху практиките в службата.

Критици на Сикрет сървис подчертаха, че този инцидент отразява системното нарушаване на нормите и практиките сред претоварените от работа агенти, което може да направи президентите уязвими на нападения.

Разследване ще покаже дали случилото се с агентите на Сикрет сървис в Колумбия, засенчило срещата на Барак Обама с латиноамериканските лидери в Картахена, е било злощастна аномалия или знак за проблем, общ за цялата служба.

И в двата случая, събитията в Картахена хвърлят светлина върху човешките слабости и условията на труд на една група хора, от които се очаква да служат дискретно и саможертвено на американските лидери.

Хора, запознати със Сикрет сървис, разказват за дълги часове на работа по време на изпълнени със стрес президентски пътувания, някои от които са планирани в последната минута.

Агентите на Сикрет сървис често пъти се срещат в хотелски барове в края на деня по време на подобни пътувания, за да пийнат по едно и да изпуснат парата. Онези, които не пътуват с президента, понякога си организират партита, наричани „колесникът е прибран“ когато Еър Форс Едно излети за Вашингтон или за друга дестинация.

Миналия четвъртък няколко американски агенти заведоха няколко проститутки в хотела си с изглед към плажа в Картахена, близо до мястото, където Обама трябваше да отседне на следващия ден, според местни полицейски източници. Така те породиха скандал, за който се говори през целия уикенд.

„Чували сме за подобни партита след отпътуването на президента“, каза конгресменът Дарел Иса в програмата „Лицето на нацията“ по телевизия Си Би Ес.

„Но в този случай става дума за парти „колесникът още не беше спуснат“. Така че сега въпросът е дали цялата организация на Сикрет сървис се нуждае от обстоен анализ, от промени… преди президентът, вицепрезидентът или членове на кабинета да се окажат в опасност?“, допълни Иса.

Ралф Башъм, бивш директор на Сикрет сървис, който сега е директор на компания Команд консълтинг груп (Command consulting group), предоставяща консултации в областта на сигурността и разузнаването, казва, че инцидентът в Картахена е бил рядко случващ се лош късмет за една агенция, която се гордее с професионализма на служителите си.

„Не вярвам, че има системен проблем в Сикрет сървис, защото ако това беше така, то нямаше да се разрази такъв огромен скандал“, заяви Башам. „Това наистина е нещо необичайно“, подчерта той.

Дейвид Гъргън, политически анализатор, който е работил за четирима президенти, в това число и Роналд Рейгън, оцелял при покушение благодарение на защитата на Сикрет сървис, казва, че случайни инциденти като този в Колумбия не са чак толкова нетипични, като се има предвид това, че в тази професия доминира мъжествеността.

„Като цяло агентите са храбри, открояващи се с постиженията си. Това са момчета, които са готови да бъдат простреляни, за да спасят президента. Виждал съм ги как правят подобно нещо. Надявам се, че хората няма да забравят това“, казва Гъргън.

Един от видните критици на Сикрет сървис обаче не е толкова склонен да прощава грешките и казва, че връзките с проститутки трябва да сложат край на кариерата на провинилите се служители.

„Фактът, че тези хора са се забъркали в такова нещо, че са имали такова непристойно поведение, компрометира служителите на Сикрет сървис като цяло“, казва Роналд Кеслър, автор на книгата „В президентския Сикрет сървис: Зад кулисите с агентите на огневата линия и с президентите, които пазят“.

„Тези проститутки можеха да ги шантажират, можеха да се окажат замесени с терористи, с хора от наркокартелите, с хора от чуждите разузнавания. На всяко чуждо разузнаване щеше много да му хареса да сложи някой от агентите на Сикрет сървис в джоба си“, казва Кеслър.

Той твърди, че събитията в Колумбия илюстрират повсеместното занижаване на стандартите в Сикрет сървис. Експертът посочи случая с допускането на непоканените гости на парти в Белия дом в началото на мандата на Обама като още едно доказателство за разпуснато държание.

Сикрет сървис подчерта, че безопасността на Обама никога не е била поставана под въпрос и отхвърли твърденията на Кеслър, че проблемът е по-голям.

„Разполагаме със стотици хора персонал, които обикалят по света всеки ден, за да подготвят хиляди мерки за сигурност, за да охраняват хиляди събития и не сме имали подобен инцидент , казва Ед Донован, говорител на Сикрет сървис. „Това беше аномалия“, допълва той.

Обама, в изказване в края на срещата на върха в Картахена също заяви, че няма да прави заключения и да дава оценки, преди да бъде установено какво точно се е случило.

„Тези мъже и жени вършат изключителна работа всеки ден, охранявайки мен, моето семейство, официалните представители на САЩ. Те вършат много трудна работа при много стресиращи обстоятелства и почти неизменно вършат изключителна работа“, каза Обама пред репортери.

Въпреки това президентът призна, че ще се „ядоса“, ако твърденията за поведението на агентите в Колумбия се окажат верни. „Ще изчакам докато приключи пълното разследване, преди да се произнеса окончателно по въпроса“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.