www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русият Борис срещу Червения Кен в битката за Лондон

4 Май 2012

 

Франс прес 

Ексцентричният консервативен кмет на Лондон Борис Джонсън е фаворит в изборите, в които се изправи срещу предшественика си лейбъриста Кен Ливингстън след ожесточена кампания между тези две колоритни личности.

Известният с хумористичните си изказвания и разчорлената си платиненоруса коса “Борис”, както си го наричат лондончаните, се бори за нов четиригодишен мандат начело на британската столица, основен финансов център, който ще е под световните прожектори по време на Олимпийските игри това лято.

Общо седем кандидати се състезават за кметското място в Лондон, но предизборната кампания се превърна в двубой между “Борис” и “Кен” с лични атаки и остри словесни размени между двама души, които са свикнали с пиперливия език.

“Това бе най-вече надпревара между две знаменитости, с много повече заяждания между кандидатите отколкото политически изказвания”, подчертава политическият анализатор Тони Травърс.

Първи кмет на Лондон от 2000 до 2008 г., 66-годишният Кен Ливингстън, чиито левичарски симпатии навремето му спечелиха прякора “Червения Кен”, е упрекван, че прекарал доходите си през фирма, за да плати по-малко данъци.

Тонът се изостри, когато в радиодебат лейбъристът обвини сегашния кмет, че е създал подобна схема. Заради това изказване той бе наречен “шибан лъжец” от бесния Борис Джонсън, когато двамата се засекоха на излизане в асансьора.

Настоящият кмет според различните допитвания има преднина между 2 и 8 процентни пункта над лейбъриста, но според Кен Ливингстън популярността на съперника му се дължи на това, че той “разсмива хората”.

Ливингстън припомни мимоходом, че 47-годишният Борис Джонсън, подобно на премиера Дейвид Камерън е бивш възпитаник на елитния колеж в Итън.

“По някое време преди да отиде в Итън Борис си е казал: “Я да взема да си разроша косата и да пускам шегички, така винаги ще се измъквам безпроблемно”, каза подигравателно Кен Ливингстън по адрес на непринуденото поведение на съперника си.

В града с натоварен трафик, чието метро често пъти работи хаотично, основният успех на сегашния кмет е създаването на система за свободно ползване на велосипеди по модела на Париж, наречени Boris bikes (Борисовите велосипеди).

Той върна по депата и въведените от предшественика му съчленени автобуси и ги замени с осъвременена версия на традиционните двуетажни автобуси.

Затова пък Борис Джонсън бе критикуван, че се е забавил да се прибере от ваканцията си, когато градът му бе обхванат от размириците миналото лято.

Кметът на Лондон е важна личност в политическо отношение, но на практика правомощията му са ограничени и касаят основно транспорта и градоустройството. Кварталните кметства пък имат правомощия за повечето обществени услуги.

Кметът на Лондон освен това разполага с твърде малки данъчни ресурси в сравнение с колегите му в Париж или Ню Йорк, които имат по-голям контрол над приходите си, подчертава Тони Травърс.

Изборите щяха да са доста по-сериозни ако кметът имаше повече правомощия да удържа данъци, смята експертът от лондонския икономически университет.

Списание “Икономист” разкритикува предизборната кампания като “детинска” и призова централното кметство да може да получава корпоративните данъци или ДДС. “Играта на влакчета и автобуси не е достатъчна”, обобщава влиятелният бизнес седмичник.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com