Перез Хилтън – подобрен холивудски вариант на Албена Вулева

Перез Хилтън. Снимка: Уебшотс

Преди две години никой не беше чувал за Перез Хилтън. А днес той е едно от най-популярните имена в Холивуд и е колкото мразен, толкова и обичан. Перез, чието истинско име е Марио Лавандейра, публикува на своя сайт perezhilton.com клюки за холивудските знаменитости, както и папарашки снимки, към които често прибавя подигравателни надписи и драсканици. Сайтът на Перез на ден регистрира по около 5 милиона уникални посещения. Интересът към него е толкова голям, че агентите на звездите вече сами му изпращат снимки на своите клиенти. А в края на миналата година списание “Тайм” включи Хилтън в традиционната си класация “100-те най влиятелни личности в Холивуд”.

29-годишният Перез твърди, че е започнал да прави сайта, тъй като преди две години това му се струвало лесно и забавно занимание. Но сега вече е на друго мнение. “Работя здраво – казва той. – Ставам в 5 сутринта и веднага сядам пред компютъра. Понякога работя по сайта 17-18 часа без да спирам. Знам, че не на всички им допада това, което правя. Но аз имам право да пиша каквото си искам, това си е моята гледна точка за нещата. Ако на някой не му хареса това, което види на сайта, той просто няма да се върне повече.”

Според Хилтън неговият сайт е променил коренно начина, по който хората “консумират” новините за звездите. “Всеки иска да научава клюките колкото е възможно по-бързо, в момента, в който се случват – твърди Перез. – А едно от предимствата на работата онлайн е, че можеш да реагираш незабавно. Щом видя или чуя нещо, веднага го написвам. Не се бавя нито миг” (виж по-долу анимационно клипче, посветено на работата на Перез, което е направено от екипа на предаването “Super News” с неговото съгласие и одобрение).

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/7YbAQ68RG2g“, width=“425″, height=“350″ [/swf]
Перез определя своя сайт като “онлайн сапунена опера”. Затова се стреми да представя едни звезди като злодеи, а други – като герои. Според него в днешно време всеки може да бъде знаменитост, стига да поиска. Другото, в което е сигурен, е, че холивудските звезди са се научили перфектно да манипулират медиите. “Звездите, особено по-младите, са готови на всичко, за да привлекат вниманието върху себе си – казва Перез. – Парис Хилтън в момента е най-големият майстор на манипулацията. Тя е много по-хитра, отколкото повечето хора си мислят”.

Въпреки огромната популярност на Перез, има доста хора, които не одобряват начина му на работа и нещата, които пише и публикува. Неотдавна списание “Инсайдър” дори определи perezhilton.com като “най-мразения уебсайт в Холивуд”.

Перез пристига на церемонията по раздаването на наградите на MTV Австралия в Сидни. Снимка: Ройтерс

Хилтън обаче твърди, че изобщо не му пука от неодобрението и омразата към него. “Наричат сайта ми “най-мразения”, но за милиони хора той е “най-обичаният”. Работата ми е отражение на това, което съм, както и на всичко, от което се интересувам и обичам. Да се страхуваш от сайта ми, значи да се страхуваш от истината. Аз просто пиша и казвам онова, което си мислят всички.“

Интересни факти около онлайн кариерата на Перез

-Сайтът perezhilton.com за пръв път отчита над 5 милиона посещения за 24 часа на 19 февруари 2007 г. Тогава на него са публикувани снимки, на които се вижда как певицата Бритни Спиърс си бръсне главата и постъпва в рехабилитационна клиника.

-На 18 юли 2005 г. Перез е призован като обвиняем по дело, заведено от адвокатите на Колин Фаръл. Повод за това е публикуването в сайта му на линк към домашното порно на актьора с манекенката Никол Нарейн.

-На 20 февруари 2007 г. Перез е призован като обвиняем по дело, заведено от адвокатите на актрисата Дженифър Анистън. Поводът е публикуването в сайта на нейни голи снимки, направени по време на работата й по филма “Раздялата”.

-Не е тайна, че парчето на певицата Фърги “Pedestal” (“Пиедестал”) от албума й “The Dutchess” е вдъхновено от клюките, подигравките и обидите, написани за нея на сайта perezhilton.com.

-На 30 ноември 2006 г. фотоагенцията X17Online завежда срещу Перез дело за 7,5 милиона долара във Федералния съд на Калифорния заради нарушени авторски права (виж по-долу клипче, на което е заснет скандалът на Перез с фотограф, който го обвинява, че краде от него снимки и ги публикува на сайта си без разрешение).

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/9h80HwmbWtI“, width=“425″, height=“350″ [/swf]
-На 23 април 2007 г. пет американски фотоагенции заедно завеждат дело за 7 милиона долара срещу Перез. Той е обвиняем по 25 точки, свързани с нарушаване на авторски права.

-На сайта си Перез непрекъснато призовава някои знаменитости да си признаят, че са с хомосексуална ориентация. Обект на нападките му по тази линия най-често са актьорите Джоди Фостър, Кевин Спейси, Уентуърт Милър (звездата от хитовия сериал “Бягство от затвора”), Хейдън Кристенсен, Мишел Родригес, Шон Хейнс и музикантите Клей Айкън, Куин Латифа и Рики Мартин.

-Смята се, че именно нападките на Перез са провокирали певеца Ланс Бас от момчешката банда N’ Sync и актьора Нийл Патрик Харис да си признаят публично, че са гейове. Бас направи това през юли миналата година, а Харис – през ноември.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.