www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Светослав Овчаров: Живков е вярвал в чудеса - че ще открием лекарство против рак и България ще цъфне

28 Май 2012

 

Мемоарите му са дълбоко неискрени - опит за политическа самореабилитация, казва авторът на филма “Човека и народа”

Режисьорът Светослав Овчаров- Снимка: Невена Борисова

Режисьорът Светослав Овчаров е автор на нов документален филм за Тодор Живков „Човека и народа” (който върви по кината, заедно с последния му игрален филм „Зад кадър”, който пък разказва за съдбата на едно семейство, попаднало в капана на ДС).

Овчаров прави „Човека и народа” четири години, изчитайки огромно количество книжнина в Държавния архив, изучавайки хроники, фотографии и опитвайки се да систематизира всичко това.  По това време той работи и върху новия игрален филм „Зад кадър”, който също засяга темата за българския комунизъм.

През 70-те години се събират спомени от най-различни хора, които са имали досег до Живков. Тези спомени не са огласени през комунизма, защото с „трогателната си непосредственост”, както я нарича Овчаров, авторите говорят с подробности, които са били нелицеприятни на режима. А след края на комунизма няма интерес към тях.

„Човека и народа” проследява живота на Живков в два етапа – периодът преди и до издигането му на власт, и след поемане на властта.

Какъв държавник и човек е бившият Първи? Как е управлявал и докъде е довел България? Кои са силните и слабите му страни, какво е обкръжението му?

„Човека и народа” засяга не само въпроса кой е Живков, но и кой е управляваният от него 35 години народ; кои са горчивите истини, които българите все още премълчават и пред себе си. „Свикнали сме срещу нас да има едно огледало и да обвиняваме него, че е криво, а не собствения си образ”, казва Овчаров.

- Филмът върви по кината, представяте го пред публика в страната, какви са ви впечатленията?

Тодор Живков на среща с народа. Снимка: Държавен архив

- Тези дни бяхме във Велико Търново. Направи ми впечатление, че в почивен ден дойдоха много хора, които гледаха и искаха да разговарят за филма. Във всички тези градове очевидно има достатъчно много интелигентни, разумни, знаещи, можещи хора, които няма къде да реализират енергията си, което е много печално. Те използват всяка възможност да общуват не толкова с авторите, колкото помежду си, защото къде иначе да се съберат тези хора с общи интереси, за да споделят мисли в главата си. Очевидно модерните кина не предлагат такава духовност, нито пък такива филми, нито пък възможност да седнеш да коментираш. Според мен е еднакво полезно за авторите да чуят какво мислят хората, и също толкова полезно за хората, защото те имат нужда да се чувстват човешки, а не в някакво потиснато положение.  За съжаление от един вид зависимост се премина в друг вид– от политическа зависимост се премина в икономическа. Ако преди виждахме изход, всички си казвахме, че ще се промени системата и всичко ще си дойде на мястото, сега си казваме, че системата трябва да се промени, но накъде…

- Как реагират хората на филма?

- Очаквах, че реакцията ще е по-бурна. Имам чувството, че все още филмът не е достигнал крайните си ярки отрицатели, което рано или късно ще се случи. Ако човек не иска да предизвиква такива мнения, няма какво да се хваща да прави филма.

- Защо филмът ще има крайни отрицатели?

- Проблемът е в хората, които са живели в това време, защото всеки от тях има някаква своя истина и я търси във филма. И ако я намери -  лошо, ако не я намери, пак лошо. Ако не я намери, той казва: „Е, как, аз това го знам, а във филма не се казва!”.  Ако я намери, пак лошо, защото си казва: „Е, че тогава какво ново ми казвате!”
Филмът разказва за много събития, които много хора мислят, че познават. Само че тези събития за пръв път се виждат като документи, които са конкретна историческа защита на тези факти. Всички знаят за Априлския пленум, но никой не е виждал неговите стенографски протоколи. По време на комунизма не се позволяваше ползването им, а след това никой не се интересуваше от тях вече. Така е с огромно количество други исторически документи.

- Какви спомени са използвани вътре?

- Има огромно количество изключително интересни спомени от Държавния архив. Аз не виждам причина да се съмнявам в достоверността им, те са разказани по времето на Живков, просто тези автори не осъзнават какво разказват. Такъв е да речем споменът в началото на филма за това как около 9 септември Живков предложил на един другар да облече дрехите на хора, които след малко ще бъде застреляни. И той се съгласил, свалили дрехите, облякъл се с дрехите на тези, които ще бъдат застреляни. Фактът, че един човек предлага на друг да облече дрехите на човек, който  ще бъде убит, и той го приема на драго сърце, е достатъчно показателен за събитията около 9 септември. Разказващият това няма ни най-малко чувство на вина за разказваното.

Тези спомени ми се струват по-ценни от спомените, които се разказват сега. Публикуваните спомени по време на Живков са хвалебствени. Мемоарите между 1990 и 1993-1994 г. са отрицателни. След  1994-1995 г., времето, когато комунистите дойдоха на власт в България, акцентите в спомените се изместват обратно. Хора, написали вече книги в едната посока, написаха книга в доста по-различна посока, представиха събитията от друга гледна точка. Ясно е, че спомените в случая са измамливо нещо и хората си спомнят и или премълчават това, което им е изгодно.

- Какво смятате за мемоарите на Тодор Живков? Докрай истинни ли са?

Тодор Живков с Леонид Брежнев. Снимка: Държавен архив

- Мисля, че са дълбоко неискрени. Те са опит за политическа самореабилитация. В тези мемоари той почти никъде не гледа в дълбочина на процесите, за които разказва. Да не говорим, че в мемоарите почти никога разказващия от първо лице не е виновна страна. Каквото и да се случва, събитията са виновни, трети лица са виновни, великите сили с техните изисквания, но „аз” никога не съм виновен, „аз” съм жертва на обстоятелствата или действам спрямо тях, обикновено съм действал по най-добрия възможен начин. Мемоарите са изключително лъжлив източник на информация.

Като четете огромната част от мемоарите на съратниците на Живков, публикувани след комунизма, виждате как всички са дълбоко убедени, че са издигнати на ръководни постове благодарение на изключително високите си лични качества, а са свалени заради грубото вмешателство на Живков, който не разбрал тяхната голяма роля и по такъв начин ги низвергнал, без да има морално или политическо право. Всички те вярват не само в своята невинност, но и в изключителността си. Но нали в края на краищата нали един и същ човек ги е издигнал и свалил, т.е. кога той е бил прав - когато ги е издигал или когато ги е свалял?

Освен това, когато чете тези мемоари човек остава с впечатление, че това са едни изключително посредствени хора. Като четеш мемоарите на някои съратници на Живков, си казваш: „Ами заслужено е бил пръв между тези хора, той има повече качества от тях”. Така че колкото и те да се опитват да натоварят всички криви дърва на гърба му, всички са участвали в този процес и няма какво някой да се прави на невинен, независимо къде стои на етажите на властта.
В едно мъртво езеро на посредствеността къде се намираш, повече към центъра или бреговете, е едно и също. Посредствеността не създава нещо, тя произвежда само посредственост. За съжаление ние сме в това положение в продължение на десетилетия.

Ако ние сме народ, който няма върхове - и в гражданското си поведение, в миналото и до ден днешен - защо това е така? Опитваме се да търсим някакви отговори на този въпрос, дали всъщност посредствеността това не е съществуванието без Бог. Когато човек съществува без мисълта за Бога всичко е позволено. А оттук до липсата на всякакъв морал има една крачка или по-скоро ти си вече от другата страна. Като говоря за хора, които няма да харесат този филм, това са хора, на които няма да им хареса, че това е така. Ако погледнем към успешните, в кавички казано, популярни филми на историческа тематика, всички те са дълбоко исторически неверни и са патетични. Те отрязват големи части от истината, за да оставят удобна патриотична патетика.  Не искам да цитирам имена. Колкото е по-проста една истина, толкова по-лесно се възприема и възпроизвежда. Никой не обича да му напомнят, че е слаб, че няма позиция. Ние се опитахме да го направим това във филма.

- Как бихте описали най-общо Живков, след като вече знаете толкова за него?

- Хората, които се стремят към властта, често смятат, че тя е най-важното, а всъщност важното е как да управляваш. В крайна сметка в управлението си Живков владее едно единствено нещо и то е боравенето с администрацията. И той прави това много вещо. Но размествайки хората, не се размества системата, то е като да разместваш мебелите в едно жилище, което така остава същото. Има действия на Живков, които нямат дълбока икономическа логика или са плод на политически действия, които са резултат само на оцеляване на момента, на краткосрочни ползи, които той извлича от  себе си, понякога и за държавата, разбира се.

Снимка: Държавен архив

- Живков твърди в интервю за „Всяка неделя”, че лично е взел решение за закриване на лагерите. Вярно ли е това?

- Естествено, че ожесточението в преследването от 60-те години не може да се сравнява с това от 40-те години, когато просто те убиваха, без да питат. Факт е, че в началото на направлението на Живков намалява това ожесточение. Но това не е резултат на негово лично поведение, на личен акт, а на ставащото в СССР. Десталинизацията в СССР е курс на ръководството, имащ отглас в България.

- Казват за Живков, че е бил неграмотен, знае се, че е наричан дори прост. Какво мислите за това?

- Това във филма донякъде се разглежда. В сравнение с една голяма част от предхождащите го политици от Комунистическата партия той е значително по-образован, все пак е завършил гимназия. Да завършиш гимназия по време на Царство България не е никак малко. Той е бил дълго време обкръжен от хора с никакво образование, които имат завършено до трето отделение и Ленинска школа в Москва. В този смисъл тези приказки са малко пресилени. Живков е без висше образование, но не е единственият човек, управлявал България без висше образование. Самият той според мен кокетира с простонародния си произход, ползва го като маска, зад която се крие.

Той смята, че има много вярна преценка за хората, но това, което го прави слаб е, че взима желаното за действително много често. Тръгва с големи икономически проекти, без те да бъдат икономически обосновани докрай, нито да бъдат осигурени, като финансов ресурс например. Вярва в чудеса, в смисъл на това, че ще стане чудо и България ще „цъфне”. Има много разкази на хора около него как той възторжено разказва как еди-кой си е на крачка да открие лекарство против рак и как, когато България открие това лекарство, всички ще започнат да идват тук да се лекуват и ще се превърнем в най-богатата страна, защото ще сме единствените производители на лекарството. Не се открива това лекарство. Намира се друг, който заявява, че ще произвеждаме енергия от водата, и отново се мисли как ще станем най-богатите. Или знаменития проект с големите заводи, които се строят по японска технология, с идеята, че японският мениджмънт ще оправи всичко, ще продава продукция. Смешното е, че това са въздушни кули, подплатени с милиарди долари, които в края на краищата изчезват и ние ги плащаме до ден днешен.

- Това ли бихте казали на хората, които казват, че по време на Живков страната се е развивала добре и той е направил всичко това, построил „две Българии”. Това е много устойчиво изречение у нас…

- През цялото време на социалистическото си съществование страната живее на кредит. Следващият кредит се взима, за да се погаси предния. България получава на преференциално ниски цени петрол, който реекспортира и изнася оръжие, наркотици, чрез които успява да върне валута и да постигне баланс. Но това е благодарение на ползването на ресурси от СССР, а не благодарение на системата. И когато този кран започне да се затяга, а всичко продължаваше по същия начин, страната се срути за пореден път. Тя няколко пъти фалира по време на социализма и последния път се срутва заедно с цялата социалистическа система - когато се оказа, че няма ресурс, за да съществува, че не можеш да ядеш наготово, че т.нар. бели пари за черни пари свършват и няма откъде да се вземат повече. Мисленето, че по онова време имаше всичко и се живееше лесно, е илюзорно. Нито имаше всичко, нито се живееше лесно. Ако под всичко се смята, че имаше два-три салама в магазина… Но не може да измерваме макроикономиката със салама. Изречението „По онова време се живееше лесно, имаше всичко, имаше правила…” е част от нежеланието да приемеш истината. Горчивите истини се приемат най-трудно.
Политическото поведение на Живков е изключително интересно, защото той няма автентични политически решения, с изключение на последните една-две години, когато се опитва панически да открие как да овладее положението.

- Не е ли мислил искрено за страната?

- Разбира се, че е мислил. На първо място е мислил за личното си оцеляваме, но не може да се каже, че не е мислил за страната. Защо да се заблуждаваме? Тук не става дума за патологични злодеи, които казват: „Ще натъпчем тази страна в кози рог и ще гледаме всички да са зле”. Но това, че някой има добри намерения, не означава, че може да ги реализира. Всичките решения на Живков са ехо на решенията на Москва. Когато той остава без тази пътеводна звезда, която винаги му чертае пътя, каквато е линията на Москва, след идването на Горбачов, той започва да се хвърля от крайност в крайност, да търси някакъв изход, защото няма кредити, излизаме на световни цени на това, което получаваме от СССР. Очевидно така не може да се съществува.

Живков разбира, че Горбачов е човек от друго поколение и между тях не може да има същия тип отношения, каквито е имало между него и Хрушчов, Брежнев.

- Как се отнася филмът към падането от власт на Живков?

- Филмът донякъде се занимава с този момент. Самият Живков много добре разбира, че е загубил подкрепата на Москва. Ходел е из кабинетите и не е давал на сътрудниците си да говорят, защото казвал, че всичко се подслушва и отива в Москва. Давал си е сметка, че това което се случва, директно се докладва извън страната. Тоест тази линия на загубване на контрол върху събитията вече достига кулминация, Знаете, че началникът на Управлението за безопасност и охрана разбира за готвения заговор, но не казва на Живков. Някои твърдят, че Живков знаел за заговора и даже за хората, които ще го направят. Аз малко се съмнявам, тези приказки се появиха много късно след това, за да бъдат верни. Просто събитията не са били в ръцете му. И неговите другари от Политбюро го измамват. Те се разбират на 9 ноември, че той ще подаде оставка като генерален секретар на ЦК на БКП, но ще остане председател на Държавния съвет, а на следващия ден съобщават, че подава оставка на двата поста, и той не може да направи нищо. Със същите средства, с които той борави с десетилетия, неговите другари го измамват.

- Промени ли се мнението ви в процеса на правене на филма?

- Аз съм част от това време. Когато говоря за това, говоря по някакъв начин и за себе си. Не се изключвам от това нещо, от целия процес в страната. Да, аз съм живял в това време, опитвал съм се да не участвам в цялото това съглашателство. Не съм сигурен, че съм успявал, всеки, който е живял тогава, в някаква степен е съучастник на времето, в едно колективно отсъствие от обществения живот. Въпреки че шумно се демонстрираха някакви „обществени” движения, всичко това беше мъртво… А когато участваш в това, то те заразява…

Това, което ме е учудвало, четейки документите, е удивителната липса на характер на хората, участващи във вземане на решения. Това е такава пъргавост на гръбначния стълб, изкривяващ се в необходимата посока, че просто се удивлявам, че това са човешки същества и че  съдбата на страната е била в ръцете им. Може би просто, за да участваш в политическия  е необходимо да си такъв. И въпреки това…Има пълно отсъствие на достойнство! Чувството за самосъхранение измества всичко останало. И това е печално.
Етикет: , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  творчески са мислите на туй смело момче/ не си дава сметка че за противопоставянето си на баатошо, луканков излезе от кадър
 2. 2) Холмс
  Не знам колко ще са пълни залите,за да гледат филма.Сигурно не много.Спомням си,че едно време ми бяха втръснали съветските филми за войната.Така и за Живков.С годините за времето при него ще се пише като за една екзотика,но интересът ще намалява.Тези,които са били близо до властта и са се облажили от неговия режим,ще си спомнят с носталгия.Други пък,които са желали,но не са успели да станат партийни членове се превърнаха в най-яростните критици на онова време/виж Иван Костов/.Така,че всичко е относително.История се пише след като са минали достатъчно количество години и нещата улегнат.Вярно е,че ще се появят и митове,но без това не ...още

 3. 3) Chavo
  Едно не може да се отрече. Кастовата организация на номенклатурата(създадена от Живков, по образ и подобие на СССР) се пази фанатично и до сега. Последния конгрес на БСП го доказа. Борба за власт да, но само на съответното кастово ниво(и с одобрение на Рус). Никой не гледа на горе или на долу. Знаят си мястото. Всички извън списъка са прислуга или врагове. Така че низвергнаха го, но му пазят заветите.
 4. 4) ГОШО
  Холмс това е опит на автора да изстиска малко известност
 5. 5) Chavo
  Евтения Живкова: бележит дизайнер(малии), голям политик - депотат(лелее). Сега и щерка и е жестоко лансирана. Така че не сме лишени от интелектоалния потенциал на фамилия Живкови( както се казва да живей Б...я и ТАТО).
 6. 6) земпарето
  Бае Тошо си беше комплексен образ на българския хитрец-номенклатурчик и селски тарикат. Такива послушни красавци беха нужни на истинския владетел на територията ни от 68 години насам - Москва. Над 150-годишното влияние на Руската империя обуславя развитието на нещата в нашата Родина. Затова българските комунисти са най-верните слуги на Москва и докато са такива, макар и префасонирани на капиталисти, дереджето на нашта чалгизирана територийка ще остане в удобна за руската държавна мафия форма...
 7. 7) Soldier of Fortune
  Има ли значение в какво е вярвал този диктатор ? Прочетох автентични документи от които стават ясни многобройните предателства на тия тарикати (Живков и Сие ) като почнеш от молбите за присъединяване към ссср , минеш през фалитите и харизването на златния ни резерв , пак на ссср и погледнеш в насилието над другомислещите и изобщо над населението и превръщането на Нацията в атомизирана сбирщина , както и покваряването на народа с доносничество - все деструктивни проекти на които сега , а за в бъдеще ще "берем плодовете"...
 8. 8) хамалин
  отдавна не бях чел нещо толкова умно и културно поднесено интервю, поздрави за е-газетата по това интервю можем да говорм доста, и трябва. на българете предстои да обърнат стрелката на колективната си мисловност. що за колективно съзнание ще е това, което смята,че има, че е имало, и че ще има някога и някъде по света леко, и на баницата меко. аз живея в германия, такава мисъл не съществува в никоя германска глава, просто това си е лудост, ако някой го изръси.в германия живота е по-труден и по-жесток,колкото да му се види невероятно на някой български селски каскет (само вметвам)горе един ...още

 9. 9) wolfgang
  Ето -типично потвърждение на описаното в психологията,че нарцистичния психопат има магично -мислене.....вярва в чудеса,което не значи обичайното християнство,а магичното мислене у диктаторите е ,че си вярват в в своята неповторима мисия на самовлюбената си личност превъзхождаща останалите,поради това е безнаказаност и закрила от висши сили,мегаломанско-новаторство шарлатания и манипулация .Дори с нисък интелект -контролиращият нарцис е силно манипулативен и това не е хитрост и няма нищо общо с интелекта ,или психическо заболяване, а е патология на характера.Освен това е много страхлив и мазен към тези над него в йерархията -Кремъл и крайно жесток към тези под него и по-слабите -типично за ...още

 10. 10) ultra
  Истината боли, както и горните думи, и казаните с откровеност коментари под тях.
 11. 11) pro-anti
  аз очаквах повече защита от товарищите под тази статия,с някакви данни колко добре сме били и как сме тръшнали о земята капитализЪмЪ, и в мирно време сме показали предимствата на социализЪмЪ...
 12. 12) Soldier of Fortune
  Каква защита и какви другари - тия пичове и ... другарките им само за един ден станаха от комунисти на социалисти и след това първи собственици на бизнеси , т. е. , капиталисти (според техните определения)...
 13. 13) ziguli
  9-и,прав си.И колкото са по-дребни на ръст,толкова са по-проклети.Справка:виж историята.Иначе изложеното си е чиста истина.Колкото обаче до гимназията на човеко,то тя е била вечерна или задочна.Училите малко знаят за какво иде реч.
 14. 14) kinsev
  Защо ми зема 13.Те сега как мЪ затрудни брей!Раб-фак (не ,не Рап,а работнически факолтет).Не,не беше това! Ве ,вечорно ,вечерно време на по питие с даскало,дипломка за завършено средно образование да се даде.После,абе после лесно,ставаш голем бизнисмен и си копуваш вижШа диплома "икономисТъ голем,ма много голем".Даа!Май не беше точно така,бре!
 15. 15) Chavo
  Знам една Убавица - "докторка", влязла в МА от РабФАК(не FUK). Та тя се оплакваше, че на работа в старчески дом много се уморява: никакво свободно време, извън почивките за 8 часа работно време. Е ТОВА Е.
 16. 16) ziguli
  Весник,тоя е р.1911г.На 24г през1935 бил трудовак за 6 месеца.Моят баща е р.1922г и служи като граничар 1941-4г,т.е.три години.Само за протокола-пиротско в Македония е била границата.Та бая ни се оженил за д-р Малеева 1938/на 27г/,а завършва правешката гимназия/10-и клас/ през 1939г.После се местят в София и завършва печатарско училище.Що завършва тоя малоумник бе на 27-30г?Завършва ги докторката тия средни.Представям си ги даскалите- по-млади от него,що да го правят това чудо на природата?И представи си,той бил интелигенцията сред съпартийците си!!!От 1939 до 1942 се бил шматкал из някакви села,едно от които е Говедарци,дето докторката работи по разпределение.Е,що е работил там?Даскал?Писар?У -ТКЗС- ...още

 17. 17) ziguli
  Чаво,доколкото аз зная и съм водил спор с приятели,САМО в медицината и правото не е имало факаджии.Обаче и мен ми дадоха за пример местен доктор,че бил учил медицина по тоя начин.Хватката била сделана,като директора на завода,в който е работил,го пратил да учи докторство,за нуждите на завода.Ама по какъв член на "АБФК" е станало това,за мен е мистерия.
 18. 18) Chavo
  Вшж страшно уважавам медиците. Брат ми, братовчет ми са лекаки и то големи(няма майтап). Влизането в МА беше и е много трудно, но след РабФак, се влиза директно. И със малко зубрене, много малко разбиране, но от правилната фамилия и ей го на завършил доктор. Е какво очаквате от такава какавида, каква пеперудка да излезе?!
 19. 19) Chavo
  Ей го Хамалчо, може да каже , че лъжа, а може ида не каже. Нали е DOC.
 20. 20) Chavo
  Не по темата. Остава ми 1 ден и гледам концерт на щурците! Хубав изпроводяк!!!
 21. 21) Chavo
  Щесе срещнем с погледи, скрити през рамото. И ще тръгнем по своя път сами!!!
 22. 22) чичата
  чавови са открили дамара за атакуване на медицинска академия
 23. 23) Chavo
  Чичка, да ти кажа за "дамара" на чавовите. Цял живот учиш и бачкаш, за да постигнем нещо. Щото не сме от людете от ОНИЯ списъци, със специалните предимства. Вярно, че с работа милионер не се става, само гърбица, но поне с чиста съвест мога да си псувам всякакви мошенници!
 24. 24) чичата
  в №15 и 18 си го описал доста откровено, та вкара жигул в недоумение/ освен медицината, рабфак нямаше и в консерваторията, въпреки че бая свирещи имат данните на завършилите го
 25. 25) Chavo
  Написах ясно, СЛЕД Рабфак. Друг е въпроса, че не ми е ясно, с какво се занимават в работнически факултет. Не ми е ясна и процедурата. Знам само някой хора и факти.(като повечето са с последвало следване в СССР).
 26. 26) чичата
  като новобранец в пътпроект работехме в една сграда с гуп(главно управление на пътищата), както си му е редът в уважаващите себе си администрации/ та там имаше един "старец" инженер (мисля, че се казваше генов), завършил в прага по времето на войната, който беше водил лекциите на рабфака на тогавашното ръководство на гуп, като се започне от ген.винаров и се стигне до т.н.проф.гани щилянов - тогава и действащ първи зам.министър на транспорта/ от него разбрах че в рабфака са им чели лекции - три месеца по предварително раздадени подготвени от генов циклостилни учебници, след това са чертали нещо - един месец, ...още

 27. 27) kinsev
  Чича,срамно е да се премълчава,не само срамно,но и твърде нездравословно за премълчаващият!Няма по голяма сила от чистата съвест,няма!"Истината ни прави свободни" - истината речено е,и лекува даже!
 28. 28) Mitaka
  Майка ми, бог да я прости, е родена 29-та година , в село Яворово , над Асеновград .Та я рапитвах аз, за царско време и комунистите...дядо ми бил фелдфебел от царската армия, най-ученият в селото,постояно четял вестници , завършил гимназия и военна школа.Ама и така не разбрах коя гимназия..имал и револвер, та майка ми и сестрите си играели с него, почина от инфаркт , и аз го помня , водеше ме в гората за лещници с едно магаре, жикаше му москвича.В ноща срещу 9ти , шумкарите слезли, утрепали кмета и единия полицай, другият се скрил в една плевня, после ...още

 29. 29) US
  Браво на е-ветник и материала добра прочит и филма ще го потърся ..
 30. 30) SurjaS
  Късно прочетох този материал, но то е защото се убедих окончателно, че е-вестник си заслужава да бъде четен - с всичко, което публикува. Не е комплимент! От продажна полуграмотна журналистика ми се гади, а с малки изключения днешните медии предлагат именно това. Конкретно по темата: да не бързаме да обобщаваме и да съдим, а да се вгледаме в себе си.
 31. 31) Иванушка -дурачок
  Съветско-германският пакт изненадва не само световната общественост, но изглежда и самия Георги Димитров. На 22 август 1939 г. – ден преди подписването на пакта, той като секретар на ИККИ (Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал), отправя до всички комунистически партии следната директива: ,,Да се продължи с още по-голяма енергия борбата срещу агресорите, особено срещу германския фашизъм!" А ето как се обръща на 180-градуса няколко месеца по късно:На 3 ноември 1939 г. т.нар. Октомврийско писмо на Георги Димитров е публикувано в списанията „Комунистически интернационал" и „Болшевик" (а според някои данни и във в. „Правда") под заглавие „Войната и работническата класа в капиталистическите страни". Какво ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com