www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Цирк - Първанов с неохота се разграничава от Борисов при …Бареков

 

15 Май 2012

 

Бившият президент Първанов се яви в студиото на Николай Бареков, за да декларира, че няма да прави коалиция с Бойко Борисов, независимо от „добрите му отношения с него”.

Това е същият Бареков, който канеше Първанов като президент в студиото на бТВ. И след едно такова гостуване вестник „Уикенд” излезе със заглавие „Ще забременее ли Бареков след интервюто с Първанов?”.

Да, това беше по времето, когато „Уикенд” още не беше от групата на Пеевски. Сега и Бареков, и „Уикенд” са в един отбор.

Сега отношенията на водещ и гост не бяха толкова любовни, но Бареков пак е предпочетена трибуна, за да отправи Първанов важни послания.

Декларацията му за Борисов закъсня, дойде като изпросена, след като мнозина, включително вътре в неговата партия, заподозряха, че близките отношения между двамата може да се превърнат в една коалиция в недалечно бъдеще.

Първанов най-после усети, че става съмнителен със задкулисните си практики. Няма по-задкулисен политик от него. Бил архитект на Тройната коалици, бил архитект на това и на онова. И всичко, което е проектирал, пада с гръм и трясък.

Първанов нападна конкурента си Станишев за лидерския пост в БСП. Основните му аргументи са, че партията изгубила президентските и местните избори, свива си влиянието. Каза дори, че БСП се превръща „културно-политическо гето”. След това заяви, че за неговото окалване е даден 1 млн. лева на медиите.

Всъщност това е ловка демагогия. Защото под ръководството на Първанов БСП претърпя най-голямото си изборно поражение през 2001 г., когато се сви до 50 депутати в парламента. При това без да се е компрометирала при управлението си, а е била опозиция по време на 4-годишното управление на Иван Костов и СДС.

Тя не можа да вдъхне доверие като алтернатива на това управление и царят спечели изборите, а не БСП.

Тогава БСП, под управлението на Първанов беше в международна изолация, след скандала петрол срещу храни, когато стана ясно, че е имала взаимоотношения със Садам Хюсеин.

Дори упрекът на Първанов, че БСП е изгубила президентските избори 2011 до голяма степен се отнася към него самия – Ивайло Калфин беше негов съветник, като такъв беше назначен за вицепремиер в правителството на Станишев, Първанов го лансира и като кандидатура за президент.

Борбата за лидерския пост в БСП не е тяснопартиен въпрос. Престрелките между Първанов и Станишев имат значение за бъдещето на страната въобще, доколкото става дума за втората политическа сила засега. Дори да остане и занапред втора сила, БСП е основната опозиция и има съществено влияние върху политическия живот.

Първанов изразява т. нар. олигархичен модел на обществото (близък до руския), когато по върховете политически лидери от различни партии си договарят властта, заедно с т. нар. олигарси.

Първанов демонстрира приятелства последователно с Васил Божков, Емил Кюлев, Валентин Златев, с двама бизнесмени, съдени за злоупотреби по САПАРД и др., и с главния (засега) враг на БСП - Бойко Борисов.

И заиграването му с различни политически формации като ЛИДЕР на Ковачки остави впечатление за задкулисни игри.

Негова заслуга е и странният избирателен закон, с който ГЕРБ дойде на власт – в мажоритарните мандатни райони нямаше балотаж, хора на ГЕРБ печелеха на първи тур с по 35-38% от гласовете.

Сега Първанов усети упреците и се разграничи, макар и неохотно от Борисов и ГЕРБ. Видя, че извън БСП е никой - опитите му да направи движение или партия като АБВ завършиха неуспешно.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Дедо Йоцо
  Гоце е типично граовско тарикатче, с присъщите му подмолни като замисъл и плиткоумни като изпълнение действия. Да се чудиш как изкара два мандата като президент този фосил, изкопан сякаш при строежа на магистрала "Люлин" заедно с другите рибки преди 2 години?
 2. 2) MacAllister
  Предполагам, че няма много хора в тоя форум, които биха гласували някога за БСП, но пък и не вярвам да не се интересуват какво става там. Разбира се, че е тъпо да си правим илюзии за добри и лоши, рабира се, че всички са свързани по-малко или повече с различни интереси на групировки и мафии, разликата е обаче кой на какво залага и какво му иде от вътре. Станишев може да се държи като пионерче, но така или иначе е в ситуация да няма какво да спечели по традиционния за БСП начин. Някак си имам чувството, че въпреки миналото и ...още

 3. 3) Soldier of Fortune
  Признавам , на ми е интересно какво става и става ли нещо във холдинга Бсп , точно толкова , колкото в който и да е друг холдинг - никак...Интересува ме какво става в институциите ни - функционират ли в обществения интерес и засягат ли моя личен.
 4. 4) Chavo
  Няма никакво значение, кой от двамата мошенници ще застане начело на бандитската организация наречена БСП. Който и да е, пак ще свири на кавала на Путкин.
 5. 5) земпарето
  Предните коментатори ме изпревариха и обрисуваха част от "портрета" на криминалния холдинг. Могат да се допълнят още много щрихи, но нема особен смисъл..., дяволът и по-черен и по-розов, пак си е такъв...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com