www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 14 декември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Агита(р)торът Борисов се провали на червения конгрес

21 Май 2012

 

Иво Инджев

Не слуша гласа на народа др. Първанов и това си е! Ако не се беше откъснал от него в своя свят на олигарсите и голямото лапане на софрата им, можеше да се поучи от названието на една софийска квартална закусвалня на улица „Искър”, наречена „Яж и бегай”! Но не, беше си въобразил, че за него, селското момче, което се покатери ловко по гърба на същия този народ, за да си поживее царски на жълтите павета, обявявайки се за най-успешния български политик на прехода, това не важи. Яде, но не „бега”, представяйки лакомията си за принципна, морална и дори спасителна за БСП позиция.

Битката на Първанов да си върне БСП като тояга за отбрана срещу налитащите кучета от глутницата, която надушва слабостта му и е готова да го разкъса, приключи точно толкова безславно, колкото многократно съм прогнозирал. Никой не може да сготви един червен вожд по-добре от собственото му партийно племе. От Сталин и Хрушчов, до Червенков и Живков, това правило няма изключение!

Излишно е да се анализира предизвестената загуба на Първанов от Станишев на техния партиен конгрес. Но не е излишно да се припомни защо, как и кой се надяваше Първанов да спечели. Не става дума за партийните му другари от най-близкото му обкръжение. За тях е ясно: борят се и те за оцеляването си и не искат да бъдат погребвани заедно с него, за да му служат и в отвъдното по примера на древните владетели, завличайки в гробниците си своите слуги.

Интересно е да се припомни кой беше най-важният рекламен агент на Първанов като основен играч в лявото пространство. Ако не броим изпечените лакеи на големите пари в социологията и журналистиката (като Валерия Велева, предричаща 70 на 30 процента шансове на Първанов да победи Станишев), най-категоричният и страстен агита(р)тор на кампанията в полза на Първанов беше самият Бойко Борисов.

Беше му толкова важно да внуши колко силен и опасен бил Първанов, че го възвеличи в най-звездния си миг: в нощта на изборния си триумф миналата година, когато посочи своя стар познайник от ловните излети и тайните срещи по хотели и вечеринки при ятаци, от рода на руския олигарх Валентин Златев, като главен свой противник. Много преди това обясняваше публично близостта си с Първанов по „класов” признак - припозна го като свой човек, защото също е расъл по улиците, а не по резиденциите на ЦК на БКП, като Сергейчо. И стигна дотам още на учредителния конгрес на ГЕРБ буквално да забрани на своите слушатели в препълнената зала 1 на НДК да говорят (лошо) за Първанов - една омерта, която и кандидатът за президент Плевнелиев спази стриктно в предизборната си кампания.

Борисов и Първанов се бяха разбрали да си поделят порциите като двама добри сътрапезници, които се харесват, но играят американски кеч с фалшиви тръшкания на терена заради примитивната публика, готова да се „кефи” на това мазно лицемерие.

Ето какво повтори два дни след изборите пред Би Ти Ви Бойко Борисов, посочвайки кой трябва да бъде припознат като истинския властелин на лявото в България:

Би Ти Ви
1 Ноември 2011 година

Първанов и Доган са единствените двама играчи в център-ляво, които са „класа“ и са му конкуренция.

Първанов вече е успял да събори Станишев чрез изборната загуба.

“През тези 20 години има двама играчи в центъра и в ляво, които са класа и всеки, който ги е подценил, е бил тежко бит”.
“Всички останали много искат да приличат на тях. Особено в дясно. Но са далеч от техните резултати и ще обясня защо. Защото те пак постигнаха целите, които предварително си бяха задали”, каза премиерът, който обаче, както се вижда, не постигна целта си да вкара в лявата кошара опитомителя на вълци, за какъвто се има самият Първанов.

Каквито и да са делегатите в червеното стадо, те все пак знаят, че Първанов е опитомил един единствен вълк, но е оставил десетки окървавени вълчи трупове по пътя си, когато за неговото убийствено хоби работеше президентската преторианска гвардия и местните велможи, организатори и съучастници в неговите касапници.

Ако някой се съмнява, че при тази размяна на любезности има пълна взаимност, мога да цитирам многократните комплименти на Първанов към Борисов като към онзи титан, с когото самият той, другият титан, може и трябва да се бори. И си го каза отново откровено на този конгрес: „Със съжаление и завист гледам как Борисов тегли като локомотив ГЕРБ”, каза той от конгресната трибуна, привиждайки отново себе си като човека с „чисто лице и ръце”, способен да пребори с онзи, с когото са се разбрали за пехливанския мач.

„Голямата битка с Борисов и Цветанов е битка на територията на морала и ние трябва да си дадем сметка имаме ли лидерите, които с чисто лице и ръце могат да се изправят и да водят тази битка“, препоръча себе си Първанов вчера вече с отчаяние на разобличен лицемер, който при това развява знамето на морала в неморалната заменка, която тайно е договорена между него и Борисов.

По този повод в. „Труд” се пита днес:

“Морална победа” или просто страх”? Според „Труд“ „за Георги Първанов битката за лидерството на конгреса на БСП приключи, преди да е започнала. Край сложи сам той. Залата го аплодира. За масовата публика ходът му бе неочакван. За поддръжниците му – успешен. “Същински” стратег, измислил хитър начин да отнеме моралната победа на Сергей Станишев.За противниците му – ход на страхливец, който е разбрал, че ще загуби и не може да го понесе.Ако Първанов отне нещо на Станишев, то това е триумфът. Но не е и победата. Защото като опитен политик трябва да е наясно, че лидерство се печели в битка. Иначе защо води войната толкова месеци? Бившият президент не е заровил томахавката. Но сега, даже и да не броим АБВ, вече се знае, че се отказва преди финала“

„Стандарт“, чийто собственик Батков е сред орденоносците на Първанов и му предричаше „обръщане на мача” до последния миг преди конгреса, описва така атмосферата на конгреса:

„Преди неочакваната развръзка конгресът бе скован от ледена епоха. Напрежението можеше да се разреже с нож. Станишев и Първанов старателно се заобикаляха и не се поздравиха.”

Станишев може и да е спечелил от личната си победа - за БСП не знам и не ме интересува особено. Но че Борисов загуби солидарно с Първанов спазарения мач за победата над България, това ще става ясно тепърва в обстановка на бюджетен дефицит, липса на икономически алтернативи за реално излизане от икономическата криза и неминуем отлив на популистката вълна ГЕРБ, представяна досега като дясна.

Разпадането на тандема с Първанов ще завлече неминуемо и Борисов. Скачените съдове имат свойството да се оливат при разкачване.

Ако е вярна обаче репликата на Първанов, че Станишев запушва БСП, въпросът е какво се отпушва сега за отприщения процес на преосмисляне на съществуването (живуркането) на традиционната десница.

И за събуждане се говореше на червения конгрес. Дали пък няма да се събуди за нов живот тъкмо пробитото статукво на разтрогнатия син коалиционен брак?

След прогнозата за провала на Първанов, която се потвърди, си позволявам да мисля, че това ще се случи въпреки (или благодарение на) кривите сметки на кукловодите, опитващи се с каратистки хватки да грабнат насила трите букви СДС. Борисов се провали с хода си с Първанов и в синята интрига го очаква същото разочарование.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Силвърмен
  Авторът само е видял надписа на закусвалнята отвън и не е влизал. В "Яж и бегай" готвят доста добре.
 2. 2) Chavo
  Май в БСПто се надяват, че "червените бабички" още мислят, как Станишката им "вдигнал" пенсиите(само дето не плати и една пенсия, защото го шитнаха от властта, и си го знаеше). То аджеба на какво да се надяват(е вяро, имая и Рус).
 3. 3) чичата
  по мое време имаше метод: ебеш-бЕгаш, като отговор на домогванията срещу свободата на личността
 4. 4) MacAllister
  Абе ебавате се вий, ама добре, че Станишката победи, че иначе щеше съвсем мазаво да стане. Вижте ги как се наделиха по естествени признаци в двата лагера, мен пък това ми прави впечатление - за първи път в политиката мекеретата се разделят на групи точно по признак колко големи мекерета са. Станишката и сие май вече започват да разбират какъв е смисъла на демокрацията и за тях самите, а това е сериозна еволюция за партия като БСП - направо е прескачане на геологични епохи!
 5. 5) Chavo
  От умрял писмо!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com