Земетресение и атентат – две трагедии връхлетяха Италия

Двете бедствия споходиха Италия в събота и неделя – атентатът пред училище в Бриндизи в събота, отнел живота на 16-годишна ученичка и ранил тежко нейни приятели, и катастрофалното земетресение в областта Емилия-Романя в нощта на събота срещу неделя, отнел по последни данни живота на 7 души и предизвикал огромни материални щети и разрушения в много население места в северната част на страната. Заради двете трагедии италианският премиер Марио Монти, който е на срещите на върха на Г-8 и НАТО в САЩ съкрати престоя си там и се върна по-рано от предвиденото.

Италианските следователи вече са изготвили портрет-робот на човека, поставил бомбата пред училището в Бриндизи, съобщават вестниците „Кориере дела сера“ и „Стампа“. Портретът е бил съставен на базата на кадри от видеозаписи на камера. От тях се вижда, че атентаторът е бял мъж, на около 50-55 години, с тъмно сако, светли панталони и спортни обувки. Камерата, заснела нападателя, е била инсталирана на будка за сандвичи на около 20 мера от мястото, на което избухна бомбата. На кадрите се вижда фазата преди атентата и фазата след него, от момента, в който мъжът задейства дистанционно бомбата, до момента, в който той се отдалечава.

Медиите в Италия разпространиха и първите снимки на предполагаемия нападател. На тях само лицето на нападателя е замъглено, за да не се попречи на водещото се разследване. Същевременно прокурорът на Италия за борба с мафията Пиеро Грасо посочи, че вероятно участие на мафията в атентата може да бъде изключено. Той предупреди обаче, че това не е категорично заключение на разследващите. Разследващите все повече клонят към версията, че атентаторът е сам човек, който се чувства във война с целия свят или който се смята за жертва на света. Може да става дума и за човек, който иска да създаде социално напрежение или за човек, привързан към някаква идеология.

В. „Кориере дела сера“ посочва, че министърът на образованието Франческо Профумо е отхвърлил идеята пред училищата да бъдат разположени военни, за да охраняват децата. Според него ако подобна мярка бъде въведена, то тя ще милитаризира страната.

Вестниците публикуват разкази на съученици на убитото в нападението момиче, на нейния приятел и на първите хора, притекли се на помощ на децата след взрива, които описват ужасяваща сцена.

„Кориере дела сера“, „Република“ и „Стампа“ посвещават челните си страници на труса в Емилия-Романя. Сеизмолози припомнят, че до този момент зоната беше смятана за средно рискова, но посочват, че в миналото там са били регистрирани катастрофални трусове, съобщава в. „Република“. През 1570 г. е имало трус с магнитуд 5,5 близо до Ферара. През 1987 г. в тази зона бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,4. А през далечната 1117 г. цяла Северна Италия е била разтърсена от мощен трус с магнитуд 6,4, който е бил усетен дори в Швейцария. Според специалистите във всички тези случаи виновник е адриатическата плоча, която от Африка настъпва към североизток. Тя граничи на запад с Апенините, а на север в Алпите във Венето и Фриули.

В. „Кориере дела сера“ разказва историята на 36-годишна двойка – Марко и Габриела – които преди три години са живели в Акуила, пострадал тежко от катастрофално земетресение. Заради труса, който ги е лишил от всичко, те са се преместили в провинция Модена заедно с двете си деца и сега са изживели същия ужас отново.

В. „Стампа“ публикува разказ на младеж от Неапол, живеещ в Северна Италия, който през 1980 г. е преживял силното неаполско земетресение, а сега отново е изпитал подобен ужас. Изданието публикува и една история на надеждата – тази на 5-годишната Вероника, спасена след часове под руините на къщата си в град Обичи. Спасителите научили, че момиченцето е затрупано от телефонно обаждане от Ню Йорк от роднина на съседите на Вероника. Вестниците разказват и за хора, които след земетресението са останали с покъщнина, която се побира само в една торбичка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.