www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как Саакашвили премести парламента в Кутаиси

31 Май 2012

 

Руска служба

Новият парламент на Грузия в Кутаиси. Илюстрация: сайт на проекта

Грузинските депутати се събраха на първата, така наречена празнична сесия, в новата недостроена сграда на парламента в Кутаиси, в Деня на независимостта на Грузия. От сутринта в събота на територията на строящото се здание на парламента в Кутаиси бяха засилени мерките за сигурност.

Журналистите, дошли да отразят първата сесия на парламента в Кутаиси, трябваше да бъдат проверявани по няколко пъти. Към заседателната зала на новата стъклена сграда на парламента водеше дълъг червен килим, журналистите бяха заведени там преди словото на президента, съпроводени от служителите на пресцентъра.

“Тази нова сграда до голяма степен е важен символ на нашата страна, - обърна се към депутатите и гостите президентът на Грузия Михаил Саакашвили. - Също като нова Грузия, тази сграда е впечатляваща, съвременна и прозрачна.” По думите на представители на правителството преместването на законодателния орган в Кутаиси е важна стъпка към децентрализация и развитие на регионите в Грузия.

Мнозина обаче смятат, че с този ход властите искат да намалят политическата активност, защото сегашното здание на парламента в центъра на Тбилиси бе една от основните арени на тази активност. Грузинският законодателен орган ще се премести окончателно от сегашната си, построена още по съветско време сграда в центъра на Тбилиси, в стъклената модернистична сграда в Кутаиси след изборите наесен. Военният парад в Деня на независимостта, който по традиция протичаше в центъра на столицата, тази година също се състоя в Кутаиси.

Прозрачност или сигурност?

Саакашвили влезе в новата заседателна зала с работна каска, която връчи на водача на парламентарното малцинство и на Християндемократическото движение Георге Таргамадзе. Предполага се, че това е в отговор на предупрежденията на християндемократите, че не бива парламентът да заседава в недостроена сграда. По думите на Саакашвили сградата още не завършена, въпреки извършената през последните месеци работа, както не е завършило и изграждането на “нова Грузия”.

“Да, днес ние с гордост отбелязваме деня на нашата държавност и независимост като суверенна, пълноценна държава, както са мечтали предците ни през 1918 г., но в същото време значителна част от страната ни е окупирана от завоевателска империя и стотици хиляди граждани още не могат да се върнат в домовете си”, заяви Саакашвили в изказването си. Той се обяви за широко разбирана децентрализация - както икономическа, институционална и социална, така и “ментална”. “Всичко, каквото правим, всичко, на което служим, има за цел да превърне в център не един район, а цяла Грузия”, заяви президентът.

Преместване на парламента: стъпка към демокрацията или стъпка назад

По думите на представителите на управляващата партия преместването на парламента ще увеличи работните места и ще привлече чужди инвестиции в някогашния индустриален център на Грузия. Освен това такова решение ще помогне и на столицата, в която днес се стичат хора от цяла Грузия.

“Страна с нашата численост (на населението) няма право да създава мегаполиси”, казва депутатът Акаки Бобохидзе, един от инициаторите на прехвърлянето на парламента в Кутаиси. “Решението, взето от грузинските власти, ще помогне не само за развитието на Кутаиси, но и на целия регион”.

По думите му преместването на парламента в Кутаиси ще доведе до откриване на офиси на международни организации, там ще започнат да работят чужди посолства и ще се появи съответната инфраструктура.

“На международните институти ще са им необходими офиси, на гостите от международните организации - хотели, и не такива, каквито имаме днес, казва Бобидзе. За съжаление, нито един хотел в Кутаиси не отговаря на стандартите, необходими за сериозни международни форуми. Всичко това ще се случи заедно с работата на парламента (в Кутаиси).” Опонентите на преместването на парламента в Кутаиси обвиняват правителството, че се опитва да намали политическата активност в страната.

Традиционно и любимо място за митинги в Грузия беше пространството пред сегашния парламент, в центъра на Тбилиси. Преди една година, в нощта на 25 срещу 26 май, именно на това място пред парламента със сила бе разтурен митинг на опозицията, която имаше намерение да попречи на провеждането на парада. “Празник” в Кутаиси

Както опозицията, така и неправителственият сектор изразяваха недоволство от това, че въпреки “прозрачността” на новата сграда на парламента, информацията за средствата, похарчени за строителството му, е засекретена.

Първоначално представителите на управляващата партия посочиха сумата от най-малко 60 милиона лари (36,5 милиона долара), но на 14 май министърът на финансите Дмитрий Гвиндадзе каза за информационната агенция Интерпрессъюз, че за строителството на парламента в Кутаиси са похарчени 133,7 милиона лари.

Но по думите на Бобидзе в сумата от около 130 милиона влизат не само стойността на сградата на парламента, но и останалите разходи, свързани с преместването на законодателите в Кутаиси, включително за благоустройство на инфраструктурата и облагородяване на територията.

Още по-болезнена тема, свързана с преместването на парламента, стана демонтирането през 2009 г. на Паметника на славата, при което загинаха десетгодишно момиче и майка му.

Днес обаче много от жителите на Кутаиси са настроени доста положително. “Разбира се, да се премести парламентът в Кутаиси е хубава инициатива. Ще ни се обръща повече внимание. Добре, нека в Тбилиси има всичко, но и на нас тук ни трябва нещо”, казва пенсионерът Гурам Карчхадзе. Карчхадзе, бивш инженер, днес е пенсионер. Пенсията му, казва той, е 107 лари. Но в Кутаиси е тежко не само за възрастните.

Жителите на Кутаиси се надяват, че преместването на парламента в техния град ще помогне да се реши главният им проблем - безработицата, която днес принуждава младите да заминават на гурбет в чужбина. Не по-маловажно изглежда е желанието на жителите Кутаиси да стане известен не само в Грузия, но и в чужбина.

“Ако сега замина за Европа и кажа, че съм от Кутаиси, всички ще знаят къде е това”, смее се жителят на Кутаиси Давид Камшадзе. “На хората им е много трудно, но с преместването на парламента градът ще живне и ще се възроди - ще пристигнат чужденци, градът ще стане по-известен”, добавя той.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 [3]

 1. 101) чичата
  милиционерите, чаф, също имате танкове и бетеери, за да има къде да се скриете, когато ви покажат дебелия/ за улеснение, тия машинки са ви боядисали в синьо, за да не ги бъркате с околните сгради
 2. 102) Soldier of Fortune
  Пич никакви не са , нито добри войници , нито добри инженери , нито добри земеделци , дори не са добри пиячи - пълна простотия , която без гърба на партия , милиция , ДС , Гру , Кгб не може да бележи движение и една йота. Помня докараха ни фазани с едни куфарчета като дипломати (бяхме на една службе с тях. Бях деж. по рота и трябваше да ги настаня , единия беше висшист и след казармата започнал стремглаво да се издига , сега е адвокат на мафията май , единия от тях на една грепировка , но ...тоя ...още

 3. 103) Chavo
  Оооо чича, реверсивна психология, а пич?! Смелоо.
 4. 104) Chavo
  Само че отде тоя напън?
 5. 105) Вова
  Мдааа,поздравления за форума. Спокойно се дава трибуна на сваковци,чавета и прочие хорица с ярко изявени психични отклонения,по конкретно делириум тременс. Свако, бели мишки виждаш ли да тичат около компа ти, или с Чаво сте ги изловили до едно? Както и преди съм казвал, интернет е мястото където безнаказано се спотайват, ругаят и серат страхливци и дребни душици като свакото и Ко. Анонимността ги окрилява , особено когато админа ги толерира. Всичко е въпрос на морал и форумна етика, може би.. .
 6. 106) Chavo
  Вович, какво имаш протип постовете ми. Ако е за танковете, то ти го коза( танка от третата редица на "Орлов мост") . Ако е за никовете, вярно, кой е смел като тебе да е с трите имена и адресна регистрация във форума?!
 7. 107) Chavo
  PS А и Вович, да знаиш мого ма уплаши. Ти и има един поковник Куко, сте най-страшните. Свако, пази се, щото тиа двомата ще ти спрат топлата вода(аз съм под прикритие).
 8. 108) Вова
  Чаво, не се прави на много отворен. Знаеш за какво става дума.Ето ти линк за пътуването на едни българи до Кавказ. Много е интересно. Кавка ми е любимо място за почивка и туризъм. Уникално е.Приятно четене. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=109335&p=1382232#post1382232
 9. 109) kinsev
  Само немога да разбера ник "вова" и подобните,кога ще схванете,че незнаете що е то "хващане на маймунки в кратунки".Който е свикнал да съществува с помоща на външни помощни средства (лъжа,оръжие,пари,власт,физическа сила на лумпени и др.) е безсилен пред силата на истината и ума преподготвен.Понеже Бог рекъл ,че ви е дошло времето да ви стане горешто,все по лесно се издънвате и все по лесно се издавате "що сте и кво сте".И много си личи по някой "дребни" детайли в "картинките" ви!
 10. 110) kinsev
  А на чичовци подобни бих напомнил,че не Конституцията на друг Живков е с "Партията" вся власт саветов,а друга>Та в таз другата ,която не сте я зачели има нещица едни такива като граждански права,пък и в наказателният кодекс има някои детаили в глави с тежки престъпления,а и убииства.Четете бре "чичовци" ,образоваите се за да не освидетълствате ей така който и както ви кеф!
 11. 111) Вова
  Румене, пророк криводолски ,успокой се де....
 12. 112) kinsev
  Една твоя думичка употребена по мой адрес ми свърши много полезна работа>Подреди пъзелчето.От тук нататък тез дето им се плаща за да се грижат за разните сигурности...
 13. 113) kinsev
  А аз няма как да се успокойм докато в Мила Родино се газят безцеремонно човешки права (в частност моите).А това пророк ли съм или пророчица се чува и ще се чува,но не всекиму е лесно да вижда фактите и да ги асимилира с мозъче закърняло по ред причини!
 14. 114) kinsev
  Пророкуването да поясня не е Богиоугодно дело,та да не се збърква,грешни мисловности да се случват!
 15. 115) colonel K
  Креслива Чафка,защо не се позориш с предишния си ник,а се връткаш като порнопчеличка на промоция?Стрико поне се въргаля в пространството с неизменния си "свойск" никнейм.Само клонинга и още един-двама лизача на статуквото пълните помийната яма.

Страници: « 1 2 [3]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com