www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия и Китай укрепват антизападен съюз

11 Юни 2012

 

Франс прес

Москва и Пекин все по-често демонстрират единство по горещи теми като Сирия, Иран, Афганистан - сближаване, основаващо се на растящото им недоверие към Запада, което обаче не изличава съперничествата им, обясняват анализаторите.

“Това, което кара Китай и Русия да преодолеят напрежението помежду си и взаимното недоверие е фактът, че Пекин и Москва се настройват все по-негативно към САЩ и Европа”, казва Джонатан Холслаг от Брюкселския институт за изследване на съвременен Китай.

“Западът буди нарастваща неприязън у Москва по ред въпроси - от противоракетната отбрана през интервенцията в Либия до модернизирането на тактическото ядрено въоръжение. Отношенията на Пекин със САЩ в областта на търговията и морската сигурност се влошават. Онова, което ги сближава, е ненавистта им към Запада”, казва експертът по китайска геополитика.

Форумът на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) тази седмица в Пекин, замислена като алтернатива на американския възход, даде възможност на лидерите на Китай, Ху Цзинтао, и Русия, Владимир Путин, да демонстрират значително единомислие без да се боят, че ще ядосат още повече западните демокрации.

Двамата ръководители използваха тази трибуна, за да подкрепят за пореден път режима в Дамаск, при това въпреки двете кланета на мирни жители.

Срещата на високо равнище на ШОС, фокусирана върху Централна Азия, бе подходящ случай двете големи съседки да засилят стратегическото си партньорство и да обещаят да разширят влиянието си в Афганистан с наближаване на срока за изтегляне на силите на НАТО.

Поканеният в Пекин афганистански президент Хамид Карзай не беше пътувал напразно, точно както и иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който със задоволство научи, че ШОС потвърждава несъгласието си да се използва сила срещу Техеран, обвинен в стремеж да се сдобие с ядрено оръжие.

Москва и Пекин - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, който без колебание парализират, налагайки вето - се опитват да затвърдят дипломатическото си влияние на форуми, които не са доминирани от САЩ, като ШОС или БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

“Китай и Русия изглежда ще трябва да се справят с голям натиск от страна на Съединените щати, които се изтеглят от Афганистан и Ирак, за да съсредоточат повече ресурси в Азиатско-тихоокеанския район, така че двете страни трябва да се обединят в единен фронт”, отбелязва китаистът Уили Лам.

Този свещен съюз обаче си има и ограничения, отбелязва успокоително Жан-Пиер Кабестан, съавтор на книгата “Китай и Русия: между единомислието и недоверието”.

“Те демонстрират общи гледни точки или стратегия по относително леки за тях теми. Има обаче и доста теми, които ги разединяват (…), най-вече цената на петрола и газа, завършването на тръбопроводи, конкуренцията в Централна Азия”, казва той.

Дори в Сирия, където Москва има много повече интереси, отколкото Пекин, китайско-руският съюз в защита на Башар Асад не е монолитен.

“Това, което се случва в Сирия, по един изключително прагматичен и извънредно насилствен начин, се свежда до иранско-саудитско съперничество”, обяснява Кабестан. “Руснаците и китайците избират Иран - стратегически избор за тях - в съответствие с интереси си макар и с един негатив: Китай - под американски натиск, както и поради петролните си и други интереси - не може съвсем да изостави Саудитска Арабия, на която е основен клиент.

Колкото до Афганистан, Москва и Пекин са единни в позицията да не допуснат хаосът и ислямизмът да стигнат до портите им. Отвъд това обаче има опасност от поява на разногласия, отбелязва Кабестан.

“Китай и Русия не са непременно на една и съща вълна, особено по отношение на бъдещата роля на Пакистан. По традиция Русия е много по-близка с Индия и изпитва недоверие към Пакистан, докато Китай използва Пакистан срещу Индия”, допълва той.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    хем сърби, хем боли/ не ти щем гАзо, мецано, ама няма да го продаваш на китай, щото ще ни глътне и малкото работни местица, които са ни останали за да имитираме че произвеждаме, както произвеждахме по времето на деГоль и аДенауер
  2. 2) Soldier of Fortune
    Преди известно време подобни глашатаи биха тъпани са антизападен съюз между Русия и Р. Турция , но всяко чудо с ефекта си тридневен...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com