САЩ – тайни операции излизат наяве

Нови изтичания на информация за Стъкснет и операции с безпилотни самолети предизвикват все по-голям смут в Конгреса 

ДПА

Президентът Обама наблюдава акцията срещу Осама бин Ладен. Снимка: Белия дом

Водещи членове на комисиите към Конгреса, занимаващи се с въпросите на разузнаването, отправиха в четвъртък остри критики срещу поредица изтичания на информация в медиите и се зарекоха да спрат разгласяването на поверителни документи, което според тях застрашава националната сигурност.

Най-скорошното изтичане на информация стана във в. „Ню Йорк таймс“, който миналата седмица съобщи, че президентът Барак Обама лично е наредил да бъдат извършени нападения с безпилотни самолети срещу терористи, включени в „списък за убиване“, и че е наредил поредица кибернетични атаки срещу ядрената програма на Иран с помощта на компютърния червей Стъкснет.

Сенаторката от Демократическата партия Даян Фейнстейн, която е председател на комисията към Сената, и републиканският сенатор Саксби Чамблис предприеха необичайната стъпка да направят изявление пред медиите след среща с директора на националното разузнаване Джеймс Клапър.

По-късно в четвъртък те се срещнаха с директора на ФБР Робърт Мълър. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи по-рано тази седмица, че ФБР е започнало разследване, като се позова на два неназовани източника. В четвъртък не можахме да се свържем с ФБР за коментар.

Републикански критици твърдят, че Белият дом на Обама е режисирал изтичанията на информация, за да засили позициите му по националната сигурност преди изборите през ноември, на които той ще се бори за преизбиране.

Републиканският сенатор Джон Маккейн, който беше победен от Обама в президентската надпревара през 2008 г., каза, че е „трудно да се избегне заключението“, че изтичанията на информация са „политически мотивирани“, защото правят Обама да изглежда „силен и решителен по националната сигурност насред кампанията му за преизбиране“. Маккейн и други призовават за разследване от специален прокурор.

Фейнстейн каза, че още не е решила дали са нужни специални съдебни действия, защото подобни разследвания могат да отнемат „години“. Но Конгресът разследва и работи по нови законодателни начини за контрол, за да спре такива изтичания на информация.

„Когато хората казват, че не искат да работят със САЩ, защото не могат да ни имат доверие, че ще пазим тайна, това е сериозно“, каза Фейнстейн. „Когато животът на даден информатор или на неговото семейство е в опасност, това е проблем“, заяви тя.

Чамблис каза, че през последните няколко седмици е имало „поток от изтичания на информация от разузнавателната общност“. Друго изтичане на информация през май разкри, че заговор на Ал Каида за взривяване на пътуващ за САЩ пътнически самолет е бил осуетен с помощта на саудитски информатор, действал като двоен агент в терористичната мрежа в Йемен.

В сряда Белият дом отрече Обама да е давал разрешение за изтичания на информация. „Всеки намек, че това правителство е разрешавало нарочни изтичания на поверителна информация за извличане на политическа изгода, е изключително безотговорен“, заяви говорителят Джей Карни.

При предшественика на Обама Джордж У. Буш Белият дом беше замесен в разкриване в медиите на тайна разузнавателна информация за предполагаеми оръжия за масово унищожение на Ирак, което беше стратегия за спечелване на обществена подкрепа за нахлуването за сваляне от власт на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Репортерката Джудит Милър написа в „Ню Йорк таймс“ подробен репортаж, описващ в детайли оръжейната програма на Саддам – тези твърдения се оказаха безпочвени, когато армията на САЩ не откри доказателства след нахлуването. По-късно съд нареди Милър да бъде лишена от свобода, след като тя отказа да разкрие източниците си.

Луис „Скутър“ Либи, който служеше като главен сътрудник на бившия вицепрезидент Дик Чейни, беше осъден на 30 месеца затвор във връзка със скандала. По-късно Буш смекчи присъдата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.