www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия - Китай: сътрудничество и взаимни подозрения в Далечния изток

13 Юни 2012

 

Ройтерс

Когато Русия открие през лятото моста за милиарди долари на Тихоокеанското крайбрежие, Владимир Путин може да очаква въодушевление сред 5-те хиляди жители на остров Руский, който ще бъде свързан с континента на зашеметяваща цена.

Но президентът ще се опита и да привлече внимание малко по на запад, в Китай, чийто възход като търговски и дипломатически партньор, но и като потенциален съперник за контрола над ресурсите на слабонаселения Сибир, измести фокуса в Москва върху инвестициите в бизнес и отбрана в Далечния изток.

Путин налива пари в района на Владивосток, откакто преди пет години градът беше избран да домакинства септемврийската среща на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество АТИС .

Централният елемент на моста между двете основни опори е дълъг 1,1 км и може да претендира да е най-дългият в света от този тип, което подсказва ясно какви са намеренията. Мостът свързва основното тихоокеанско пристанище на Русия с остров Руский, където само преди 20 години, когато съветският комунизъм рухна, войници умираха от гладна смърт заради недостига на храни в този най-отдалечен аванпост.

Днес, макар някои да подлагат на съмнение ефективността на бюрократичното наливане на рублите на данъкоплатците в този регион, това говори за стремежа на Кремъл да играе активна роля на изток, където Путин трябва да балансира възможностите и рисковете, които крие бързият растеж на Китай.

“Ако беше жив, Петър Велики щеше да премести столицата във Владивосток, а не в Санкт Петербург”, каза Дмитрий Тренин от мозъчния тръст Център Карнеги в Москва, визирайки опитите на управлявалия през 18 век цар да изведе руснаците до сърцето на Европа. “Тихият океан е това, което е било Балтийско море през 18 век. Там се случва всичко”, каза Тренин. “Но Русия трябва да отдели доста повече внимание на Далечния изток, отколкото отделяше досега. Той ще си остане предизвикателство”.

ТЪРГОВИЯ И СЪПЕРНИЧЕСТВО

Заел отново президентския пост след като четири години беше министър-председател на протежето си Дмитрий Медведев, Путин се срещна с представители на ЕС в Санкт Петербург, преди да се отправи на държавна визита в Китай. Там той се срещна с президента Ху Цзинтао и присъства на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, която включва и бивши съветски републики от Централна Азия.

Сред обсъжданите теми между Русия - най-големия производител на енергия, и Китай - най-големия й потребител, беше газова сделка, която Москва се надява да финализира след години на преговори. Беше обсъдено и създаване на съвместно дружество за милиарди долари за производство на самолети за полети на дълги разстояния, както и държавен фонд за инвестиции в руски и китайски проекти.

През последните две години търговският обмен на Русия с Китай нарасна с 40 процента годишно и според руски представители целта до 2015 г. двустранната търговия да достигне 100 милиарда долара вероятно ще бъде постигната предсрочно.

Разширяващата се сфера на китайското икономическо влияние вече се усеща на местно ниво в Русия, особено в граничните райони, където рафтовете на местните магазини са пълни с китайска продукция, а руснаците пътуват до съседната държава, за да пазаруват дрехи и потребителски стоки.

Русия, която през 19 век присъедини към империята слабо населения Сибир, се опасява, че китайското влияние сега застрашава руската хегемония в собствените й земи. “Русия има съсед, който става все по-мощен икономически. Източните й територии все повече насочват вниманието си към този силен съсед”, каза Тренин. “Те буквално се превръщат в придатък на растящата китайска индустрия”.

Полагайки усилия да парира засилващото се влияние на Китай, Москва се опитва да разшири политическото си присъствие в региона. Съставеното миналия месец правителство за първи път включва министър за развитието на Далечния изток. Създава се държавна компания за експлоатация на руските далекоизточни ресурси. Но някои анализатори казват, че бюрократичният и доминиран от държавата подход към руско-китайските отношения може да е индикация, че липсва по-задълбочен план.

“Путин осъзнава важността на отношенията с Китай - затова бе създадено новото министерство”, каза Павел Баев, анализатор към Института за изследвания на мира в Осло. “Но той няма идея какво точно да направи”.

В опит да засили руското присъствие по границата с Китай, където през 1969 г. заради териториален спор бяха убити близо 60 души, Москва подсили топящото се местно население с мигранти от целия Съветски съюз, на които се даваха пари и работни места в замяна на съгласието им да се заселят в отдалечените райони. Правителствената програма отведе в Далечния изток 400 рускоезични семейства от други страни.

Други програми, някои от които впечатляват повече със своя колорит, отколкото със стратегическото си значение, целят да подсилят руските граници. Според местни медии следващата учебна година ще включва обучение на първия регионален казашки корпус - по името на нередовните гранични части, използвани от царете за отблъскване на врагове. Споменът за тях беше съживен покрай общата носталгия към имперското минало при 12-годишното Путиново управление.

ОБЩИ ПОЗИЦИИ - ВЗАИМНИ ПОДОЗРЕНИЯ

Както президентът Ху Цзинтао, така и премиерът Вън Цзябао се очаква да се оттеглят в края на тази година, но Путин успя да си създаде връзки с вицепремиера Ли Къцян - вероятният наследник на Вън. Двамата имаха възможност да разговарят по-рано тази година, когато Ли направи дискретно посещение в Москва. Критици смятат, че Путин и китайското ръководство са заинтересовани предимно да обезкуражат исканията за демокрация.

Макар между двете страни да има съгласие за общ фронт в защита на общите интереси в глобален план, отношенията им близо до дома са по-трудни. “Русия може да говори за стратегическо партньорство с Китай, но те никога няма да станат фактически съюзници, защото Китай е прекалено голяма потенциална заплаха за Русия”, каза западен дипломат. “Русия няма как да не изпитва безпокойство от Китай”.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) земпарето
  Ако две гигантски империи са в некакви активни отношения, то държавичка като нашата какво може да направи, освен да търси ползи от това, но по начин различен, от този през Втората световна...
 2. 2) Кумчо Вълчо
  Русия умее да пази територията си. Освен това е въоръжена до зъби свръхсила. Докато поддържа могъща армия Русия не е застрашена. Но,нивото на армията е релевантно на икономиката и науката. Ето тука Русия трябва да направи прелом. Правила го е много пъти,ще го направи и сега. Матушка ще пребъде във вековете. За нас българите Русия е била и ще бъде гарант за сигурноста ни,независимо в какви пактове и съюзи България участва - защото кръвта вода не става. Да здравствует великая РУС. Китай още 100 години няма да може да достигне технологичното ниво на Русия във военно отношение. Тектонично,Космическо,Темоядрено,Лазерно,Импулсно и всякакъв ...още

 3. 3) colonel K
  Кумчо Вълчо,криза е!Стрико няма излишни пари за лекарства понижаващи кръвното налягане,щади го!Освен това пречиш на основната линия,която се следва-да си анти,а не про.Информационната война срещу любимата ти Русия е в разгара си.
 4. 4) Chavo
  М даа тя простотията не ходи по гората, а по хората.
 5. 5) Вова
  Кризата е за слабите..Русия и Китай са обречени на сътрудничество . А иначе имаше Руски марш в центъра на Варшава. Вече 300 години това си е традиция...и отново руснаците маршируват по мост 'Понятовски" . А също и в Кипър стават интересни неща.
  Властите на Кипър се обърнаха към Русия с молба за кредит от 5 милиарда евро, което съставлява над 25% от брутния вътрешен продукт на острова, за периода на очакването на помощ от еврозоната, пише местната преса. През последните седмици Кипър изгуби достъп до пазарите за дългове, при това той се нуждае ...още

 6. 6) чичата
  заформя се вече европейското бъдеще/ нещо средно между продажбата на палестинските пустиняци, след конгреса на циона, и ипотечния бум от последните години, довел днешната криза/ само дето персонажите днес не ходят с масури, а наблягат на ориза и водката/ и едните и другите разчитаха на моргиджа на неплатежоспособните наивници, правещи икономика без суровинна база и реален ресурс
 7. 7) ГОШО
  Вова ,абе Полковника има предвид кризата в Испания Че Сако като нищо може да му фръкне кръвното с 200на100
 8. 8) svako
  Само на мен ли ми се струва, че на картинката дракона клеца мечката?
 9. 9) colonel K
  Ами влез в някой бардак ,където ти е мястото и потърси потвърждение на хипотезата си.
 10. 10) svako
  Спокойно бе colonel. Сякаш тебе клецат.
 11. 11) colonel K
  Кой има нужда от успокояване?Чети внимателно преди да се вживееш като психотерапевт или провален сексолог.
 12. 12) земпарето
  Кумчо Вълчо е облъчено момченце, докато Вовката с леко/засега/ озлобление ни припомня, че за имперските интереси нема граници, нема...
 13. 13) Вова
  Земпаре , женкарю..няма озлобление в мен.Има ирония относно стремежа на някои да се изявяват , лаейки истерично по Руския медведь. Разчитат, че от негова гледна точка изглеждат прекалено дребни и безопасни , за да им обръща внимание . А същите лаещи пък ,трупат точки / героизъм/ пред своите избиратели, спонсори , роднини и събутилници . И е така до момента когато медведя реши, че му досаждат .С едно махване на лапата размазва лаещото нещо . Никой не е отменял значението на силата, на правото на по силния . В България си мислите, че не е така, до момента в ...още

 14. 14) kinsev
  Пропускаш един позволил си да каже три пъти не на "американците" и един път на "мечката"
  С едно махване на лапата размазва лаещото нещо
 15. 15) Chavo
  Подмяната на силата на правоти с правото на силта не е само руски патент, но е основополагаща идея на вътрешната и външна политика на Рус.
 16. 16) kinsev
  Когато някой няма вътрешно съдържание,той ползва външни помощни средства да се доказва пред околните "колко е велик" - типично поведение на комплексар.Така и с "великата" Рус -агресивно поведение на празен от вътре,агресивно към всеки който тръгне да показва голата истина за вътрешното отсъствие!
 17. 17) kinsev
  Аз цял живот от дете съм обект постоянен на агресивни,та съм се поизучил от богат житейски опит.Като ученик ме биеха дори и момичетата,докато не си рекох "а,това неможе да се търпи повече така",обработих набързо най големият побойник и въведох яснота по въпроса!
 18. 18) Вова
  Ти си бил форумният Джеки Чан..комедия и търкал в едно..


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com