www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Поздрав за премиера от Орлов мост с „Мафия!” и „Честит рожден ден!”

14 Юни 2012

 

Момиче прегръща брониран полицай от кордона, който се опитва да разпръсне протестиращите от Орлов мост. Снимка: Евгени Димитров, Булфото

За рождения ден на премиера Борисов около 1500-2000 души затвориха Орлов мост в София пяха „Хепи бъртдей”, скандираха „Честит рожден ден” и …”Мафия!”. Поводът бяха приетите поправки в Закона за горите, известни още като „поправката Цеко Минев” (шеф на Първа инвестиционна банка, неофициален собственик на ски съоръженията на Банско, също и на Витоша, които той демонстративно затвори тази зима, за да гласуват поправките в закона).

Протестиращите се събраха спонтанно от страница във Фейсбук „Да отнемем подаръка на Бойко! Блокада на Орлов мост по случай гласувания Закон за горите”.
Орлов мост остана блокиран от протестиращите около 2 часа. Полицейската сила отначало беше ограничена, но накрая бяха арестувани около 10 души. Вероятно властите са се страхували да не развалят рождения ден на премиера, който се превърна в основно събитие в телевизии и вестници.

Протестиращите насадяха по земята и затвориха Орлов мост. Снимка: Булфото

В отразяването на събитието от официалните медии броят на протестиращите беше подценен. В много държави полицията влиза в спор за броя на участвалите в антиправителствен протест. При нас функцията на полицията се поема от медиите – те са тези, които спекулират с броя протестиращи. Така например „Дарик” съобщи, че на протеста е имало 2000 души, според Нова ТВ – 1000 души, а  БНТ – 500 души.
„Стоим там, докато всички медии разберат за това, че след 2 години няма да остане гора в България, докато започне диалог за скандалните промени”, гласи пост на страницата във Фейсбук „Да отнемем подаръка на Бойко! Блокада на Орлов мост по случай гласувания закон за горите”.
С днешния протест започна централната емисия на Нова телевизия.

Карикатура на Христо Комарницки във в. “Сега”

бТВ не отрази протеста, като едно от лесните обяснения за това би било, че понеже събитието започна в 19:30 ч., телевизията не е успяла да го отрази за централната емисия. В късната емисия обаче също нямаше съобщение за протестите. Една от възможните причини за това може да е съвпадането на рождения ден на премиера със събитието и презумпцията, че международните медии няма да пропуснат събитието. Това автоматично значи, че ако по време на него има проявена сила, то тя би била отразена мащабно. Всички знаем, че България и в частност правителството държи силно на имиджа си на интегрирана европейска страна.

„Фейсбук” като платформа на протеста

Най-малко няколко от задържаните по време на протеста, включително младия природозащитник Борислав Сандов от партията на Зелените, публикуваха съобщения от Първо РПУ.

Снимка: Булфото

Много клипчета от протеста бяха почти веднага качени в социалните мрежи, което е още една причина за иначе заслужаващата похвали сдържаност на правоприлагащите сили – всичко във „Фейсбук” лъсва, включително палките.
„Е…то е ясно, че е някаква сила, ама тия като мен, които са протестирали доста често, знаят какво е сила и сила. Днес си беше лекичко”, пише един от протестиращ  в социалната мрежа, която неизненадващо се превърна в трансформатор на обществената енергия около протеста.
Друга причина за протеклия кротко протест може да е, че правителството се пази от гнева на обществото, който не само витае във въздуха, но който ще ескалира допълнително заради предстоящото засилване на икономическите проблеми и обществена потиснатост. Неотдавна работодатели съобщиха, че нивото на неофициалната безработица сред младите българи достига 50 %, а знаем, че младите хора са агрегата на протестите.
„Доколкото видях измежду многото народ около себе си, полицаите отначало не ни правеха нищо, опитваха се да ни оградят, но без да ни избутват. По едно време дойдоха едни доста тежко оборудвани полицаи и със сила избутаха хората от шосето - и пак не успяха да избутат всички”, разказва Вида Делчева, която беше организатор на студентските протести от 2010 г. и която сега участва в протеста като протестиращ.

500-те души според БНТ

Според нея протестът е бил успешен, защото успя за много малко време да събере много протестиращи. И най-вече защото успя „да пробие медийното заглушаване”. Тя подчертава, че в последните няколко месеца е имало множество акции срещу новия Закон за горите, но „те не бяха отразявани извън e-vestnik и Дневник”.
„Истински успешен протестът ще бъде, разбира се, ако провокира спирането на този престъпен закон. За съжаление, той мина второ четене. Сега остава да се надяваме Плевнелиев да ни чуе и да наложи вето”, добавя Вида.
Още преди протеста с послание „Само днес можем да защитим Гората на България” беше огласено изявление, че Плевнелиев обмисля дали да не наложи вето на закона, като ще изслушва мнение и оценки по въпроса.
„Мисля че на хората много им писна. Затова и толкова много се навиха да дойдат на нещо обявено на същия ден, затова и останаха толкова дълго на пътното платно, затова и скандирането “МАФИЯ” преобладаваше над обичайното “Природа, не бетон”. Преобладаваше дори и над “Долу Цеко от Алеко”, казва Вида.
Според нея в момента хората губят всякакви остатъци от вяра.
„Не мога да прогнозирам какво ще се случи по-нататък. В мен се борят прекаленият песимизъм и прекаленият оптимизъм. Знам само, че няма да спрем да протестираме и няма да се откажем от горите. Знам, че през годините българският народ беше ограбван многократно и вярвам, че няма да позволим да ни вземат и природата. Последното и най-ценното, което имаме”.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) kinsev
  ..официалните медии...БНТ – 500 души.
  Е тея с народна пара им се плащат заплатите,то бива,бива но да пропаднеш толкова ниско в собственото си бездушие."Елитни" "национални" и "морал"!
 2. 2) kinsev
  Хубаво протестират младите (което е обнадеждаващо),само трябва да не допускат никакви политически мераклии да ги яхват и да се пазят от провокации,а също и влизане в конфликт с полицаите (те си изпълняват служебните задължения и заповедите на началството)!
 3. 3) pavel
  Ако протеста не бъде поведен от пол.сила той ще бъде смазан както учителската стачка.И там имаше призиви за неяхването.Това е номер на власта.
 4. 4) Soldier of Fortune
  Ето защо определям нашето , българско Гражданско Общество като и з о б р е т е н о ... Изобретено от интереси не на Общност или Обществото , а от Групи за лични интереси. Вгледайте се в българските NGO и ще разберете какъв огромен процент от тях са инициирани от групировки , а не от Обществения интерес и за колко много хора , това е препитание , а не дейност в полза на Обеството...
 5. 5) Протестът срещу закона за горите | Блогът на Юруков
  [...] Видео от протеста ще намерите при Иван Бедров. Вижте и статията му от днес по темата. Още интересни статии има в E-vestnik.bg и Webcafe.bg. [...]
 6. 6) Поздрав за премиера от Орлов мост с „Мафия!” и „Честит рожден ден!” | Generator
  [...] Източник: http://e-vestnik.bg/14872/pozdrav-za-premiera-ot-orlov-most-s-mafiya-i-chestit-rozhden-den/ [...]
 7. 7) Поздрав за премиера от Орлов мост с „Мафия!” и „Честит рожден ден!” | Generator
  [...] Източник: http://e-vestnik.bg [...]
 8. 8) Lulu
  Честно казано не мога да разбера приоритетите на протестиращите... За ухапаните от кучета хора, които берат душа, никой не се вдигна... Възмутиха се за горите, а за човешкия живот еко активистите мълчат. Кво излиза, докато кучетата ни хапят, ние трябва да си мълчим, а горите явно са по-важни от човешкия живот...
 9. 9) ultra
  Всичко с времето си. И за кучетата ще има протести.А този протест не беше само екологичен, това е видимо
 10. 10) Николай Алексеев
  1. Не носете „оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети”. 2. Не бъдете в „очевидно пияно състояние”. 3. Не бъдете маскирани. 4. Не причинявайте вреди на хора или вещи. 5. Не се поддавайте по никой начин на евентуални провокации от страна на полицията. Не си позволявайте никакво словесно или телесно посегателство над полицай. 6. Не извършвайте никаква „непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или ...още

 11. 11) Николай Алексеев
  Това са правни съвети от Българския Хелзински Комитет.
 12. 12) kinsev
  3) pavel 14 Юни, 2012 в 7:29 am / Ако протеста не бъде поведен от пол.сила той ще бъде смазан както учителската стачка.И там имаше призиви за неяхването.Това е номер на власта.
  Преди "пол.сила" е "Гражданинът" отговорен,когато "протеста бъде поведен от пол.сила той ще бъде" "нищо ново под слънцето" БГ,а старото контролирано отсъствие на гражданско общество (стадо водено за носа както винаги до сега в неслучващата се БГ демокрация).
 13. 13) Chavo
  Ако приемем, че не съм специалист по шистовия газ, не съм специалист и по горния закон касаещ горите. Но като на не специалист ми прави впечатление следното противоречие: Как така бързо бе приет мораториум за проучване за шистов газ, защото може да не е екологично и хората протестирали, а след това бързо се прие този закон за горите, въпреки че е твърдо не екологичен и въпреки протестите на хората.
 14. 14) Драго
  Браво момичета и момчета! И друг път си отваряйте очите на четири, когато ви пробутват капитализъм, вместо демокрация. Както постъпиха с вашите наивни родители. Пак беше на Орлов мост...
 15. 15) kinsev
  3) pavel 14 Юни, 2012 в 7:29 am Ако протеста не бъде поведен от пол.сила
  Ето каква е била работата,пак другарите "ние пак сме тук"- "на всеки километър" и контролери прикрити на "гражданите".Мариана Христова
 16. 16) kinsev
  Протест срещу хидравличния удар за шистов газ и закона за горите
 17. 17) kinsev
  Протести против добив на шистов газ
 18. 18) kinsev
  НЕ ГРАЖДАНИ А СТАДО КОЕТО ПОСТОЯННО ГО ВОДЯТ ЗА НОСА И ТО БЛЕЕ!СТАДО!
 19. 19) kinsev
  "Фейсбук" идеалната машина за серийно производство на лесно контролируеми зомбита.Това ще ви затрие празноглавци!
 20. 20) kinsev
  Явно ви трябва на всички цялото небе да падне на главите ви за да се събудите и да се отървете от тая комуно/сатанинска напат!
 21. 21) Петър
  Снимката с момичето прегърнало полицая е страшна.
 22. 22) kinsev
  "Петър" "който лъже....",Бог съди всеки му поделата,а и особено много е справедлив,но и строг ,много строг към продаващите се.Най строг към приелите да продадът душичките на незнаещите заблудени млади овце "и невинни ще погинат"!"Бог си знае работата"!
 23. 23) kinsev
  "Граждани"
 24. 24) kinsev
  Организатор: Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ/Участници: Мариана Христова, Борислав Сандов, Ангел Славчев, Милен Стоянов.
 25. 25) kinsev
  АБВ (ДС Гоце) Енергиината "русофилска мафия".От есента на 2009г първо започнах да пиша по скайп с "Нощен Хоризонт" за моите "незначителни лични проблеми".Тогава още нямах представа,че този който беше кмет тук,а сега кмет на Враца в свързаност по "свинскочревно" с агент Гоце.Пролетта на 2010 ми блокираха скайп,телефон на подслушване,мобилен,включетелно и този,който е при баща ми ,та ако спешно трябва да ми се обади или аз да го потърся къде е когато е излязал без да разбера!Всичко знам,включително и кой командва в "Националното свободнословно БНР",знам и що все та не се решават моите "незначителни проблеми"!Фашиска държава!
 26. 26) kinsev
  Сатрапи загубилин всякаква мярка,готови да затрият цяла България с безграничната си лакомия сега тук и веднага да ,ненаситни,кръвожадни подобия на човеци!
 27. 27) kinsev
  София Е ТУМОР,всичкое прогнило там,всичко и заради тоя тумор България се превърна в място за умиране!
 28. 28) ultra
  Кинсев, какво ти стана? Спокойно, стига спами
 29. 29) kinsev
  Кинсев, какво ти стана? Спокойно, стига спами
  Не спамя,а пиша и ви пускам много важни неща,които обаче вие така и не успявате да асимилирате,а нямате време,защото руснаците тръгват с корабите да предизвикат трета световна война!Бързам,но вие реагирате първосигнално,вместо да вниквате в написаното!А след последното което написах,пак ми "заболя" компютъра.Докато се "лекуваше излязох навън да видя на севороисток НЛОто,което няма как да не са видяли тези дето са в самолетите които прелетяха в тоя момент над северозападна България от исток на запад!Около 10 минути след като поснах последният си "спам"!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com