www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Династията Льо Пен - защо крайнодесните партии стават семейни

15 Юни 2012

 

Франс прес

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Династия Льо Пен още повече заздрави хватката си върху френската крайна десница с издигането на племенницата на нейната водачка Марион Марешал-Льо Пен, която на 22 години вече е сред шепата потенциални депутати от партията, станала неразделна част от политически пейзаж на страната.

Именно цапнатият в устата патриарх и основател на Национален фронт (НФ) Жан-Мари льо Пен, който скоро ще навърши 84 години, лансира предизборната кампания на своята внучка Марион в департамента Воклюз (Южна Франция), гордо изтъквайки своя “добър ген”. “Поради името, което нося, има и пример, който да следвам”, довери на свой ред русокосата племенница на председателката на НФ Марин льо Пен.

Можем да броим това за спечелена битка: тя стана водач в избирателен район Воклюз с 34,63 процента от гласовете, изпреварвайки титуляра от Съюз за народно движение (СНД) и социалистическата кандидатка.

След като социалистката отказа да се оттегли в полза на десницата, както призоваваше партията й, Марион Марешал-Льо Пен има всички шансове да бъде избрана идната неделя.

Леля й Марин постигна съкрушителна победа в Енен-Бомон, поизоставен минен район на север, където излезе начело с 42 процента от гласовете - далеч пред социалиста, с когото ще се бори на втория тур в неделя - и където елиминира лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон.

Политологът и специалист по крайната десница Жан-Ив Камю смята, че се наблюдава “ефекта на марката”. Постижението на Марин льо Пен е, че успя да продължи президентския ефект, постигайки добър изборен резултат при неблагоприятна за НФ избирателна система.

Месец след като осигури на НФ историческия резултат от 17,9 процента на президентския вот, Марин льо Пен затвърди позициите на партията си като “третата политическа сила във Франция” с 13,6 процента от гласовете на първия тур на парламентарните избори.

“Това - казва експертът - безспорно е успех за стратегията на реабилитация, подета от 43-годишната Марин льо Пен, която за по-малко от две години излъска имиджа на крайнодясната партия, осъди антисемитските каламбури на баща си, без, всъщност, да промени коренно все така ожесточено антиевропейските и антиимигрантски позиции на партията.

Изправена пред заплахата от НФ, която ще участва в 61 двубоя (или “трибоя”) на втория тур - социалистическата партия недвусмислено призова за разгром на крайната десница, като предложи, според случая, оттегляне на кандидатите си (както във Воклюз, за да препречи пътя на Марион Марешал-Льо Пен) и призова СНД да направи същото.

СНД отказа, като реши в понеделник да не гласува на 20-те балотажа между кандидат на левицата и кандидат на НФ. И дума не може да става да призоваваме да се гласува за кандидата на Национален фронт или за социалистите, заяви шефът на СНД Жан-Франсоа Копе.

Някои кандидати от партията му са готови да отидат и по-далеч. Недалеч от Марсилия, кандидатът на СНД Ролан Шасен, останал трети след социалиста и кандидатката на НФ, се оттегли, за да улесни успеха на НФ.

В Мозел бившата министърка, приближена на бившия президент Никола Саркози, Надин Морано, откровено призова “избирателите на Национален фронт , които споделят ценностите й, да подкрепят кандидатурата й”.

Според допитване на института Ипсос, двама от трима избиратели на СНД гледат благосклонно на споразумение между десницата и НФ за оттегляне на техните кандидати, за да бъде надвита левицата на втория тур.

Има известен разнобой в базата между избирателите на НФ и СНД, отбелязва Жан-Ив Камю, който все пак смята, че въпреки наличието на някои “пробойни в санитарния кордон”, републиканският фронт срещу Национален фронт все още съществува.

“Докато бентът не се скъса, НФ, който представлява около 15 процента от избирателите във Франция, няма да участва в местно или национално управление. Остава му да стигне до етапа, на който се намира крайната десница в Холандия или Австрия, където крайнодесните влязоха в парламента и на моменти сключват съюзи с управляващата десница”, обяснява той. За да достигне НФ този етап, са му необходими партньори, съгласни да споделят отчасти правителствена програма”, допълва Камю.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  стадният инстинкт е в основата на семейните партии
 2. 2) братовчеда
  Дясна политика - традиционализъм - родово-племенна солидарност - семейственост. Всичко това опаковано като национализъм. Може би национализмът вече има нужда от защита преди всичко на това ниво?
 3. 3) ГОШО
  Братчет не национализма има нужда от защита на това ниво а само по себе си има социална нужда от защита на семействеността и традиционализма
 4. 4) svako
  У нас Малката чурка със лебедовите вежди също имаше семейна партия, ама бабата вместо да сменя памперсите на внучката тръгна да прави на дядото сечено.
 5. 5) Chavo
  Тиябяха най смешни. Националистическа партия подхранвана от чужда държава. Мани, мани.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com