www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 18 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как ще гласуват гърците - везните се накланят към изпадане от еврозоната

16 Юни 2012

 

Служител подготвя урни за избори в Гърция. Гърците гласуват втори път за парламент в рамките на 2 месеца. Снимка: ЕПА/БТА

Гърците ще отидат да гласуват за втори път за шест седмици в неделя на парламентарни избори, които могат да решат дали  страната ще остане в еврозоната или ще избере партии, които са  против мерките за икономии и искат да отменят спасителния план.
Тези избори ще определят бъдещето на страната, остава да се види дали новата страница, която Гърция ще обърне в историята си, ще включи Европа или не, каза професорът по политически  науки Герасимос Кузелис от Атинския университет.
Гърците, вбесени от повтарящите се орязвания на доходи и  пенсии и увеличаването на данъците в замяна за многомилиардни спасителни заеми, нанесоха наказателен удар по основните партии  в изборите на 6 май.
Отхвърляйки консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК, гърците дадоха подкрепата си на  по-малки и по-радикални партии в левия и десния сектор на  политическия спектър.
Проучванията на общественото мнение сочат, че радикалната  левица СИРИЗА, която се класира втора на изборите миналия месец  и обещава да  оттегли страната от ангажиментите й по спасителния  заем, ако бъде избрана, ще бъде рамо до рамо с поддържащата спасителния пакет Нова демокрация. Безработните младежи, традиционно просоциалистическите  профсъюзи и други групи по интереси като фармацевти и адвокати, които са против либерализацията на техните професии, са сред новата вълна от  гласуващи, които се наклоняват към радикалната левица.
На първите избори на 6 май гърците гласуваха от гняв,  казва Кузелис.
Сега избирателите ще гласуват от страх и може да видим как хората неохотно се връщат към консервативната Нова демокрация, за да може страната да се върне към някакъв вид стабилност и  нормалност, за да избегне катастрофа, но резултатът далеч не е  сигурен, казва той.
Изборите в неделя се смятат за референдум за това дали страната ще следва про или анти-спасителен курс, макар че Кузелис казва, че въпросът е по-сложен. Тези избори не са  референдум за еврото, тъй като голямото мнозинство иска Гърция да остане в еврозоната, а дали те искат да продължат със строгите мерки за икономии. Това е истинският въпрос, казва   Кузелис.
СИРИЗА под ръководството на Алексис Ципрас казва на  гърците, че страната  може да остане в еврозоната, като в същото  време се откаже от масивните  орязвания на публичните разходи, договорени с международните кредитори, ЕС и МВФ в замяна на  финансовата помощ.
Но ако страната обърне гръб на  отговорностите си по спасителния заем, ЕС и МВФ заявиха, че ще спрат да осигуряват  нови траншове от заемите, от които зависи оцеляването на Гърция, което ще я доведе до дефолт и евентуално ще я изгони от  еврозоната.
Правителството бе предупредено, че рискува да остане без пари  още този месец. Днес пукнатините са вече видими. В страната се  забелязва липса на лекарства, тъй като фармацевтичните компании  все по-неохотно доставят лекарства на кредит на правителство,  което им дължи повече от 1,5 милиарда евро. Недостигат и основни  медицински доставки в повечето държавни болници, които не могат  да платят на доставчиците, след като средствата от бюджета им  бяха намалени с над 40 процента.
За разлика от СИРИЗА,  лидерът на Нова демокрация Андонис  Самарас обеща да се опита да предоговори части от  спасителния  план, за да стимулира растежа, а не да изхвърля целия план,  настоявайки че главен приоритет на страната е да остане в  еврозоната - нещо, което се иска от 80 процента от гърците. Той  обеща също да  възстанови помощите на семействата с ниски доходи  до нивата от 2009 г. и да увеличи помощите за безработни от  една година на две години.
Въпреки  изборния закон, който дава на спечелилата партия  допълнителни 50 места в  300-местния парламент, малко вероятно е  която и да е било партия да спечели достатъчно мандати за  мнозинство.
Анализаторите предвиждат, че партиите ще бъдат притиснати  силно да  формират някаква управляваща коалиция този път, тъй  като страната не може да си позволи повторни избори.
Давайки си сметка за огромната предстояща задача, Самарас ще  търси подкрепа от други партии, подкрепящи спасителния план, ако  спечели изборите в неделя с оглед на това, че той  ще бъде  изправен пред  нов кръг искания за реформи и бюджетни съкращения  на стойност 11 милиарда евро. Но след Испания, последната и  най-голямата страна в еврозоната, която поиска пари за   финансовия си сектор, много експерти настояват, че Гърция трябва  да формира правителство на всяка цена.
Тревожно е това, което се случва в Испания - гърците трябва  да започнат да се тревожат, че ЕС ще се опита да спаси Испания  на всяка цена и ще забрави да осигурява заеми на Гърция. Да жертваме Гърция, за да спасим Испания, това е най-лошият сценарий, казва Кузелис.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Soldier of Fortune
  Икономистите на банка HSBC начело със Стивън Кинг написаха трилър. По-точно четири варианта на трилър – сценарий за бъдещето на Гърция след парламентарните избори: -Сценарий 1: Победа на центристката коалиция -Сценарий 2: Левите побеждават, но отказват да напуснат еврозоната -Сценарий 3: Гърция се отказва от еврото, но бива изолирана от останалите "болни" -Сценарий 4: Европа заболява от гръцката болест Двата от тях предвиждат излизане на Гърция от еврозоната. Другите два са без "трупове", но нямат хепи енд – даже и да има облекчение за Гърция и Европа, то ще бъде временно, а след това всичко ще започне отначало.
 2. 2) Вова
  Горда Гърция..! Отстоява правото си да бъде свободна , а не васал на някого .
 3. 3) Chavo
  По скоро "Горда Гърция" отстоява "правото" си, да папа без да плаща.
 4. 4) Вова
  Ти ли храниш гърците, чаво?..Пък те да не знаят тази работа..тц,тц,тц...гръцка му работа
 5. 5) kinsev
  "Грижовните" кремълски полагаха и ще полагат грижи Евро Съюза да е постоянно в стрес и да клони към разпат,нали "евразииски проект" има за правене,та спинкайте си и грижи да си нямате!
 6. 6) kinsev
  Дори само някой да си направи друда и да забележи е това "вова" творение,кога става особено активно и свърже с дефакто активни БГ събития по"логически пъзелен начин" и хоп става ясно ,прозрачно яско 'Кой,какво и що"!
 7. 7) Вова
  Кинсев, ти си бил много проницателен бе.. ,като делфийската/пардон врачанска/ пророчица .. Черпя те едно кафе, да се разсъниш..
 8. 8) kinsev
  Ти си запиши "Бог си знае работата",така че се подгответе за "случки да ви се случват",заради делата!
 9. 9) kinsev
  С "патриарх" московски и всеросийски слуга на 'Лукавия",няма как на Божията милост да се надявате!То и за България същата работа!
 10. 10) svako
  О Боже, Вовата се оказа прав. Горда Гърция го начука на велика Рассия!!! Вова блядь позна.
 11. 11) Chavo
  Леееко почва да ми се струва, че Вовката е в Питер, колкото аз съм в Могадишу.
 12. 12) svako
  Chavo какво значение има къде се намира след като Рассия е изхвърлена от Европейското първенство. Нека го оставим да ближе рани. Да бъдем джентълмени. Падналите не се ритат.
 13. 13) Вова
  Чаве, аз съм в Питер, ама ти си някъде на три букви, струва ми се...Да смесва спорт и политика го може само дърт п..руга от ромски происход, сливенски...денем е свако,нощем- леля.
 14. 14) Chavo
  Не бе Вович, щот много четеш Иво Инджев. Не знаех, че е толкова известен в Рус.
 15. 15) Вова
  Чаво, ИИ го прочетох, тук в е-вестник. После погледнах в сайта му. Ами този човек си е озлобен/меко казано/ и с някакви психо комплекси на тема Русия. жалко, че е учил тук, а нищо не е разбрал за руснаците. Може да се харесва само на такива като теб и свакото..
 16. 16) Chavo
  PS бе аз кадето съм, толкова много букви използват да си изпишат имената и градовете, че ми се взема здравето.
 17. 17) Вова
  Унгария?...там съм спирал колата, че да мога да изчета цялото име от табелата.
 18. 18) Chavo
  Тъй, тъй, ама и в саитчето му май понадникваш, а?!
 19. 19) Вова
  Няма нужда. тук се публикуват най важните му тези . А ти , и лелята от Испания ни ги преразказвате..
 20. 20) Chavo
  В Европа е стагнация, та се шматкам по далечния Изток за момента.
 21. 21) Вова
  Е, кореа сюд е добро място.ако си там.
 22. 22) Chavo
  А за сайтчето послъгваш Вовка, хващал съм те.
 23. 23) Вова
  Къде си ме хващал..че не си спомням ? . Със свако си го четете..
 24. 24) ГОШО
  Вова Иднджев не толкова озлобен към Русия колкото към себе си , търси работодател Ама нещо все изпуска влака, винаги все нещо не се ориентира , когато го хване , то вече свършило и в БТА и в Свободна Европа и напъните за събаряне на паметника Те с Петко Бочаров много са мераклии за професионални русофоби ама нещо наплив , а съкратиха почти всичко по тоя щат
 25. 25) svako
  Ей, ама това да те пере Гърция си е голяма обида. Ако беше Еспаня, Англия или Германия както и да е. Ама да те шиба Гърция си е направо гавра. Изгавриха се със зборная.
 26. 26) Вова
  Гошо, единствено фактът, че ИИ е дребна риба го спасява от един съдебен процес . Той това търси, скандал..ама няма необходимата тежест . Има и други русофобчета,създаващи на всяка цена провокиращи скандали..ама все са лека категория..
 27. 27) svako
  Гоша ти как преживяваш загубата? Внимавай да не научат кокошките ти. Като нищо могат да спрът да несът.
 28. 28) Chavo
  А та Гошка прочете ли това дето ти го предписах, или не можа?
 29. 29) svako
  Ето например Вова бляд компенсира изхвърлянето на зборная от ЕП с чесане на Иво инджевия бастун.
 30. 30) Вова
  При теб,лельо,тоя ИИ бастун компенсира липсата на мозък. Директно ти го налива. Кога като гръбначен,кога като главен..както ти го подаде.
 31. 31) svako
  Ееее баринь балелшчик Зенита, не злис сия блядь. Следушчий раз если первенства будет в Рассии с рефером Путин Владимир Владимич и тренер Дмитрий Анатоливичем пабеда будет за нами.
 32. 32) svako
  Една мисъл не ми дава покой. Дали зборная не се провали защото треньор и беше Адвокат? Все си мисля, че ако начело беше застанал един Прокурор можеха да преминат поне в четвътрфиналите.
 33. 33) svako
  А ако бяха привлекли и Вова блядь за масажист, не им мърдаше полуфинала.
 34. 34) ГОШО
  Чаве а ти прочете ли ти какво си написал "42) Chavo 16 Юни, 2012 в 11:42 pm PS Нега и Гошо да се опита да го прочете, макар че не съм сигурен, че може да чете. " Това "Нега" какво означава нагон ли кеф ли име ли е
 35. 35) ГОШО
  Вова ИИ си е просто един неудачник /или лузер казано на съвременен български / провалил се от лакомия
 36. 36) ГОШО
  А Свако ако те интересува аз съм за хърватите Да видим на 18ти
 37. 37) Soldier of Fortune
  Въртят -сучат съветските българи стигат до основния им медиен враг Иво Инджев , чието перо не успяха да подчинят или унищожат.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com