www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Фалирала Гърция лежи върху злато

17 Юни 2012

 

Снимка: ЕПА/БТА

Докато Гърция се опитва да привлече чужди инвеститори,  за да задвижи агонизиращата си икономика, един от най-значимите  проекти се отнася до добива на ценния жълт метал в три  златоносни зони: близо до Перама в Тракия (Североизточна Гърция), близо до Килкис и на Халкидики, в Северна Гърция.
В последния от тези райони - полуостров, разположен на  около стотина километра от Солун, процедурата е най-напреднала.  През юли 2011 г. министерството на околната среда разреши експлоатацията на две находища на злато близо до Олимпиада - родният край на античния философ Аристотел.
Минните богатства на района се смята, че са финансирали военните походи на Александър Велики. За да бъде митът напълно завършен, тази територия се намира на входа на планината Атон,  чиито манастири заемат източния нос на полуострова.
Но не тези прочути факти мотивират борбата на една част  от жителите срещу проекта за добив на злато на Хелас Голд - филиал на канадския консорциум „Юръпиън Голдфилдс”.
Когато Георгиос Цириготис научи за разрешението, предоставено от правителството, помисли, че става дума за кошмар. Този 54-годишен унивеститетски преподавател, жител на  района, още помни битката, водена срещу предишните минни  компании, привлечени от местното злато.
През 2002 г. Държавният съвет анулира след продължили  години процедури  предишен лиценз за експлоатация, изтъквайки,  че мините представляват “непосредствена опасност” за околната  среда.
Гръцката криза изглежда е променила картината. На сайта на агенцията за инвестиции “Инвестингрийс” експлоатацията на  ценни метали е представена като важна насока на развитие.
В мините на Халкидики, които от десетилетия произвеждат олово, цинк и сребро, „Юръпиън Голдфилдс” предвижда да инвестира  около един милиард евро. “Близо 150 милиона бяха инвестирани вече и сме наели 650 служители. В дългосрочен план ние ще  създадем 1500 работни места”, уверява пред АФП Петрос  Стратудакис, представител на компанията.
“Но колко работни места ще бъдат унищожени в земеделието  и туризма заради посегателствата върху околната среда?”, казва  в безпокойство Георгиос Цириготис. Водата, която захранва  източната част на полуострова, където през зимата има 8 хил. жители, а през лятото - 20 хил. до 30 хил. души, минава точно през  предвиденото място за добив”.
Всеки лагер рамахва своите технически проучвания, свидетелстващи за опасността за околната среда на проекта или за  неговата безвредност. Фирмата защитава използването на нов  метод за извличане на златото без помощта на цианид. Критиците  на този метод твърдят, че той никога не е бил тестван в тази  конфигурация.
Дебатът отива отвъд изказванията. Колективът на  противниците на проекта, който претендира, че обединява стотина  асоциации, увеличава акциите на терена: окупиране на сгради,  демонстрации, блокиране на пътищата, водещи до мястото. През  март няколко души бяха ранени при сбиване с работници от минната  компания.
През 2011 г. Европа осъди Гърция за това, че е продала на „Юръпиън Голдфилдс” през 2003 г. мините на Халкидики на  занижена цена и без търг. Тогавашният държавен секретар в  министерството на икономиката от социалистическата партия днес е кмет на Аристотелес, където се намират залежите.
Кристос Паштас, който напусна правителството след  подозрения за корупция във връзка с друг случай, е черната овца  на противниците на проекта на Халкидики, които може да успеят да  блокират проекта в случай на победа на радикалната левица  СИРИЗА на изборите на 17 юни.
Според тях времето притиска: първият добив на злато е предвиден “в близките месеци”, според „Юръпиън Голдфилдс”. Подадени бяха няколко жалби пред правосъдието.
(БТА)
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) pro-anti
  освен това като българин аз се гордея с прадедите си и не смятам това за грях, нито за причина да си мисля, че сме създатели на някаква висша цивилизация.Все пак много народи са дошли от изток, а някои не са успели да се задържат в историята като държава.
 2. 52) ГОШО
  Вова кво не ти е понятно бе Колко пъти да ти давам примера с Граф Монте Кристо Ние нали от соц време се имахме за някак си по на запад от руснаците/като пък сърбите се мислеха спрямо нас/ и за по гяволи така да се изразя Сега просто една част не могат да приемат очевидната реалност а тя е че ако някой спечели от всичко което стана 90та г е точно руския народ "На нас европейците ни отредиха кьошето на сервитьори и проститутки" /цитата е на Стефан Цанев /Е за това е целия рев мислехме се за по нещо ...още

 3. 53) Soldier of Fortune
  вова , въпроса на pro-anti е много важен - отговори му , но се аргюментирай. Лично аз съм посещавал РФ , но през последните 10- години откакто живея в България - намам никаква представа , кой , ил кои факти ти дават основания да твърдиш , че населението на РФ просперира , мойте впечатлиния са , че боледува , че е бедно и обезсърчено , деградирало. Разбира се има и хора за скъпарските стоки , барове и хотели , но на фона на общата мицерия и безправие , това е незабележимо чесло...
 4. 54) Вова
  Про,статистиката се променя,постепенно , в положителна посока . Раждаемостта е вече 12 на 1000 което е доста над средната за Европа. А нали знаеш, че деца се раждат когато има надежда за бъдещето. Става дума за цивилизовани общества .За съжаление смъртността е все още висока. Хубавото е, че вече няма демографска криза. Родените са повече от починалите .За 10-12 години не стават чудеса . Нали така ? Страните с дълголетно население има достатъчно равномерно социално развитие, някъде пък има добра генетика/например Япония/ . Що се отнася до Полша и Украйна, чаво...не съм убеден , че имаш необходимата подготовка и ...още

 5. 55) Soldier of Fortune
  сериозно!?
 6. 56) Вова
  Гошо, ако това е така/ ти си го писал и друг път/, това е симптом за деградация..завистта разяжда и унищожава. Затова е сред седемте смъртни гряха. Солджър, не знам къде си бил в РФ..не вярвам да си бил в Тоболска губерния . А в Москва и Петербург трудно ще намериш потвърждение на това което твърдиш . най малкото, новите коли и джипове по улиците, магазините пълни с купувачи би трябвало да ти подскажат, че нещата не са толкова зле .Има желязна статистика. Средната месечна заплата в РФ е 25 000 рбл.= 630 евро . За Москва средната заплата достига ...още

 7. 57) kinsev
  "гордеещи се българи" нископриведени главиоци,какво знаете за ТОВА >Biblical_Aramaic
 8. 58) kinsev
  Този знак нещо говори ли ви?!
 9. 59) kinsev
  Тази Икона
 10. 60) kinsev
  Това?!!
 11. 61) kinsev
  ܐܡܝܢ Амин
 12. 62) Вова
  Кинсев, учудващи знания за Йоан Дамаскин . Че и на арамейски знаеш как се пише Амин.. . В момента варварите от сирийската опозиция унищожават ,на първо място християнските домове, църкви, историческо наследство .
 13. 63) ГОШО
  Вова не говоря за всички българи разбира се /предвид имам една част / Тези точно който гледат но отказват да виждат Няма страна в която да няма проблеми зависи разбира се какви са. Олигархичния тип икономика е навсякъде не само в Русия /опитай се да направиш нещо извън това да си наемен работник на Запад или в САЩ и много бързо съвсем демократично ще те посъветват за доста неща /Въпроса е че от някакъв чист инат и почти фанатична предубеденост да не говорим за безпочвеното самочувствие се отказваме съвсем изгодни проекти и сделки Най елементарния пример е с газопровода ...още

 14. 64) Вова
  Гошо, това, което казваш е така, но как да го разберат хора които са надъхани с някакви отвлечени представи за нещата ,а на всичко отгоре нямат и не са имали/не са се опитвали / собствен бизнес. Разбира се, че никъде, в нито една пазарна ниша не те чакат с радост . Конкуренцията е добра само за клиентите . Но хората по света се пренастройват много бързо . На о.Крит,Санторини и въобще в Гърция ,основните групи туристи сега са от Русия,Англия и по малко Франция. Бях изненадан когато в много от по големите магазини и ресторанти ни посрещаха служители ,знаещи руски ...още

 15. 65) kinsev
  В момента варварите "руснаци" кладат клането в Сирия,както го правят и в България,както правят навсякъде където някой има глупоста да ги допусне в дома си за да го унищожат.Варвари и такива които им продават душиците си ставаики така съучастници в клането на народа от който са! Но Бог на всекиму според как му душата продадена ще съди,всеки му индивидуално.Който не вярва ще повярва,защото речено е било,не един път и няма "простено на незнаещите"!
 16. 66) ГОШО
  Вова какво да ти кажа "Да му имам втория акъл на българина и никога няма да съм кахърен " така викат турците Приказката за питомното и дивото също я знаеш
 17. 67) pro-anti
  Гоше, не зная как е в западна Европа, но в щатите от най-успешните по доход в момента 500 фирми(Fortune 500)повече от половината са основани или от имигранти, или от децата на имигранти.Това е хубавото на щатите, че никой не те пита откъде си и дали имаш синя кръв, за да те оценяваТ по нея.
 18. 68) kinsev
  А в "Откровение на Иоана" пише на кой какво следва,всеки може да прочете и да си изчисли сметката каква му.Казано беше,не един път!Аз за себе си знам!Няколко часа след като издъхна святата ми Майчица,Бог ми "каза" как ще се постъпи с мен и така се постъпи с Мен!А казал съм "според как се постъпи с мен ,така Бог ще съди"!Амин!
 19. 69) Вова
  Про,отдавна няма значение дали е "синя' кръвта . Гошо казва, че в бизнеса има винаги силно изразен стремеж към монополизиране . дали ще го наречеш картел, транснационална корпорация или нещо друго...все тая . И никой не ти отстъпва своята пътечка за да бягаш към победата . От познатите ти емигранти българи ,колко имат свои успшни фирми ? Ти защо не си направи собствена фирма ?
 20. 70) pro-anti
  Вова, истина е, че не познавам такива българи(всъщност, имаше един специалист в млечната индустрия в БГ, който искаше да се занимава със свой бизнес със сладоледи.Което, естествено, не значи, че е успял).Но и не търся да се запознавам с българи, обикновено се интересуват как да им се помогне за нещо и горе-долу такива са познатите ми, вкл. сладоледаджията, за който споменах:) Фирма нямам и намерение да правя, но успявам да си заработя и нещо странично с малки проекти.На стари години със собствена фирма-хайде няма нужда, по-важно ми е здравето.Това си е огромна отговорност, много по-голяма от необходимостта за ...още

 21. 71) Soldier of Fortune
  вова , страхотен пропагандатор си , бих те препоръчал за PR на някои от компаниите с които имам контакти , опасявам се обаче , че ако имат интереси в РФ остро ще ги подвеждаш...Нищо не казваш за цената на месото , примерно , за повсеместната престъпност , за армията чиновници ...
 22. 72) Вова
  Повсеместна орестъпност?. Очевидно не си бил в Русия ,поне последните години .Солджър, хайде моля..с клишета ли ще разговаряме ? Няма такова нещо..има етническа престъпност, има организирана престъпност -да. В коя голяма държава ги няма ? За чиновници ,полицаи..това са такива гадове..Проблемите тук се коренят в манталитета, а високомерието и корупцията сред държавните служители са още от Петровите времена . Руснаците сравняват полоението си сега, с положението си преди Путин. Те не водят, както вие в България, тиха гражданска война/ своеобразна форма на перманентен реваншизъм ...от 1923 г, та до сега/ . Не спорят кой да им бъде приоритетен голям ...още

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com