www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 20 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Мохамед Халаф: Благодарение на САЩ паднаха фашизмът и комунизмът. Кой ще ни спаси от ислямизма?

27 Юни 2012

 

Мохамед Халаф. Снимка: личен архив

Иран няма да се откаже от ядрената си програма. В шиитската доктрина има нещо непреводимо, нарича се “Такия”. То означава, че е оправдано да лъжеш всеки ден, щом е в името на исляма, обяснява журналистът

Мохамед Халаф е роден в Ирак. Завършва бакалавърска степен в Багдадския университет, факултета по „Литературознание”. В Ирак работи като журналист в централни вестници. След идването си в България защитава докторат в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Факултета по журналистика и масови комуникации. От 1981 г. насам е кореспондент за Балканите за престижния кувейтски вестник „Ал Уатан” (Al Watan). Отразявал е различни военни конфликти в Близкия Изток и на Балканите. Сътрудничил е на много български печатни и електронни медии. Чете лекции по Международни отношения и Близък Изток във Философския факултет на Софийския университет, специалност „Политология”. Лектор е и в Дипломатическия институт към българското Външно министерство.

- В момента много се говори за опасността от война между Израел и Иран. Смятате ли, че ще се случи?

- Израел не са толкова луди, за да предизвикат война сега. По-скоро оказват натиск на Иран. А Иран сега са в страшна икономическа ситуация, с падаща стремително валута поради наложените международни санкции. Техеран взе мерки, забраняващи излизане и на един долар от страната, започна да иска плащане с иранска валута.
Има двама души в израелското правителство, които искат война – това са израелския премиер Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак. Мнозина наблюдатели казват, че цялата суматоха в Израел не е заради иранската атомна заплаха, Нетаняху цели да отвлича вниманието от палестинския въпрос, за да може Израел да продължи строителството на селища. В последната среща с американския президент имаше сблъсък, защото Барак Обама е против войната.

- Сега има нов кръг разговори по иранската ядрена програма, след прекъсване от над година. Какво очаквате? Ще има ли промяна?

- Според мен Иран беше принуден да отиде на преговорите и американският президент знае това. Затова предупреди, че ще накаже всички държави, които купуват ирански петрол след юли. И това дразни Иран, както и фактът, че Турция реши да намали купуването на петрол.
Другото нещо, което се случи е, че САЩ предупредиха Пекин, че ако продължава да заобикаля санкциите срещу Иран Вашингтон ще санкционира фирмите им, които се търгуват на американската борса. Това накара китайското правителство да намали наполовина вноса от Иран, който задоволяваше около 20-25 % от нуждите му. Неотдавна американски официален представител беше в Ливан, Обединените арабски емирства, Ирак. Той предупреди ливанското правителство и банките, че ако САЩ установят, че престъпват санкциите не само срещу Иран, но и срещу Сирия, ще бъде бойкотирана ливанската финансова система. За Ирак също има данни, че нарушава санкциите.
Може би Техеран ще отиде към временно споразумение, но според мен няма да се откаже от програмата си. Явно е, че под натиска на строгите международни санкции вече има проблеми вътре в Иран. Ситуацията в Близкия изток се промени след Арабската пролет. Събитията в Сирия също застрашават позицията на Иран в близкоизточния регион.
Според мен и според ирански анализатори извън Иран, работещи в различни западни центрове, иранският аятолах Али Хаменей под натиска ще се ориентира към временно споразумение, което да отслаби санкциите и да даде повече време на Иран.

Мохамед Халаф. Снимка: личен архив

- Какви сили всъщност управляват Иран?

- В Иран има много интересни събития, защото разколът между различни центрове на властта се увеличава. Ситуацията е деликатна, предстои президентски вот. Президентът Махмуд Ахмадинеджад е в немилост, има сериозен проблем между него и Хаменей от почти година и половина. Това сочи, че Ахмадинедждад е много силен.
Ахмадинеджад беше любимото дете на аятолаха, но вече не е така, от над година и половина Ахмадинеджад играе своя игра, иска да провежда политика далеч от контрола на Хаменей. Това доведе до сблъсък между двамата.
В Иран положението е следното. Новото поколение, свързано с Революционната гвардия, иска да се освободи от опеката на аятоласите, иска само да провежда политика. Това дразни аятоласите.
Има т. нар. реформаторски течения, свързани с Иранската революция от 1979 г., които считат, че политиката на Хаменей и на Ахмадинеджад, не съответства на интересите на държавата. Тези крила бяха ръководени от три силни личности в Иран – това са Мусави, Мохамад Хатами (бившият президент) и Мехди Каруби, който беше шеф на парламента и е религиозен водач. В резултат на това им беше наложен домашен арест, с изключение на Хатами. Конфликтът се засили през 2009 г., когато след изборите на улиците на големите градове имаше хиляди демонстрации срещу фалшифициране на вота. Демонстрациите бяха жестоко ударени от репресивните апарати.
Всичко  В Иран сега ври и кипи, защото се очакват новите президентски избори. Ахмадинеджад вече не е предпочитан за нов мандат.

- Кой от двамата – Ахмадинеджад или Хаменей, има амбиции Иран да стане голяма ядрена сила?

- Спрямо това те нямат абсолютно никакви различия, въпреки че има нюанси, по които се различават. По повод на уверенията на Иран, че не се стреми към ядрено оръжие интересно е, че в шиитската доктрина съществува нещо, което е непреводимо като наименование - Такия. То означава, че можеш да лъжеш всеки ден, щом е в името на Исляма това е оправдано. Иран може да говорят непрекъснато, че нямат никакви намерение да правят атомна програма. Но това е оправдано според доктрината им. Аз съм сигурен, че вървят  в тази посока и няма да се откажат лесно, може би никога - това е въпрос на живот и смърт.

- Защо Иран поставя тази цел като въпрос на живот и смърт?

- Защото счита, че щом притежава оръжието, никой няма да свали режима. Ситуацията ще е като тази в Пакистан, Индия и други държави с атомно оръжие. Моделът на Северна Корея е много работещ, там не ги интересува международната общност, лъжат непрекъснато, че ще спрат ядрената си програма, казват „Дайте помощи”, после пак изстрелват ракети, за които твърдят, че не са с военни цели. Макар че преди седмици подписаха спогодба с американците да получават 250 хиляди тона хранителни стоки и помощи. Иран виждат това и си казват: „Ето, никой не може да ги пипне, значи ние трябва да отидем далеч, по същия начин”.
Проблемът на Иран не е само в атомната политика, а че иска да господства върху целия регион. Иранците навсякъде са създали анклави, вид паралелни държави. В Ливан – „Хизбула”, в Ирак - няколко организации налагат дневния ред на иракчаните със силата на оръжието, споменахме Йемен, Бахрейн . Да не забравяме Кувейт - там те опитваха да издигнат хора, работещи за тях в парламента и на политическата сцена, въпреки че там няма партии. Да не забравяме „Хамас”. Това са техни оръдия, които използват за дестабилизиране. Цялото иракско правителство в момента е тяхно. Всичко това дава на Техеран роля, противопоставяща го на САЩ. Трябва да знаем, че в региона има сблъсък на два проекта– американски и ирански.

- Какво ще стане, ако Иран има атомно оръжие?

- Всички държави в региона ще поискат и те да имат такова оръжие. Това ще доведе до надпревара и атомно милитаризиране на целия регион. Най-страшното в момента, което се случва, е че сблъсъкът се превръща в сектантски  – шиитски и сунитски. Иран счита себе си за лидер на шиитите, а от друга страна Саудитска Арабия се счита за лидер на сунитския свят. Това е най-голямата заплаха за държавите в региона, може да се стигне до граждански войни. Такива вече имаше през 2005-2006 г. в Ирак. Жертвите бяха невинни хора, сунити и шиити без никаква партийна принадлежност.
Не всички шиити в света обаче са съгласни да бъдат идентифицирани с Иран. И не всички сунити искат да бъдат представлявани от Саудитска Арабия. Има много либерали и демократи в тези общности, които не искат да бъдат използвани.

- Преувеличени ли са апокалиптичните прогнози за Иран, сравненията с Третия Райх?

- За мен фашизмът, ислямизмът, комунизмът – всички те са една монета. Като диктатура няма голяма разлика между ислямския фундаментализъм, фашизмът, комунизмът. В този контекст иранският ислям, ислямът на „Ал Кайда” влиза в това понятие. Това е една заплаха.
Светът беше спасен  благодарение на САЩ от фашизма и комунизма. Но сега кой ще спаси този свят от ислямския фундаментализъм? Мисля, че все още никой не е декларирал, освен САЩ, че може да му противодейства. Не виждам от ЕС предприемане на подходящи мерки за съпротива. САЩ остават лидер в това, но мисля, че тенденциите след идването на Обама на власт започнаха да се променят спрямо борбата срещу ислямския фундаментализъм. Това е така поради провала на САЩ в Афганистан и Ирак. Има много различни кръгове в САЩ, които питат: „Защо трябва да се интересуваме от тези държави, да жертваме войниците ни и да харчим толкова много стотици милиарди в каузи, които никога няма да бъдат признати? След това нито един мюсюлманин няма да ни обича”.
Истината е, че изграждането на нови общества не е лесна задача. Тези, които искат да се хванат с нея, трябва да знаят, че това няма да стане за десетилетие-две.
Ударът в САЩ на 11 септември, доведе  до промяна в мисленето на различните кръгове там. Американците осъзнаха, че цялата им политика е грешна, защото са подкрепяли диктаторски режими в продължение на 60 години. Целта им е била да запазят този регион стабилен, за сметка на демократичните ценности и човешките права. Обаче загубиха и двете – и стабилността и демократичните  ценности.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ГОШО
  Американците осъзнаха, че цялата им политика е грешна, защото са подкрепяли диктаторски режими в продължение на 60 години. Целта им е била да запазят този регион стабилен, за сметка на демократичните ценности и човешките права. Обаче загубиха и двете – и стабилността и демократичните ценности. Ако не са ще осъзнаят
 2. 2) kinsev
  - За мен фашизмът, ислямизмът, комунизмът – всички те са една монета. Като диктатура няма голяма разлика между ислямския фундаментализъм, фашизмът, комунизмът. В този контекст иранският ислям, ислямът на „Ал Кайда” влиза в това понятие. Това е една заплаха.
  Сирия,Иран,Северна Корея,Чавес...Да помислиме ли много "кой им е съяюзник,а и кой и има присъствие при някой,и с оръжие и "мирен атом"?
  ¬ Посредством завистта, ненавистта, раздорите и войната, чрез лишения, глад и разпространение на зарази всички народи трябва да бъдат доведени до ситуацияя, когато те не ще могат да видят никакъв изход, освен този който им се предлага - да се предадат ...още

 3. 3) чичикВоваSk-4х4х0
  Ха...хахаха , ислямския фундаментализъм , наистина има силни сходства с фашизЪма и комунизЪма , на ако останалия Свят не поема своите отговорности в противодействието и разбиването му то САЩ не биха могли да свършат цялата работо -то се знае. Изглежда е дошло времето за всеобщ отпор на ислямзма , където и да е проявен той и колкото и мощен да е в строните си -инак лошо...Вижте колко много мутации има сваления ,уж ,комунизъм...
 4. 4) bullitt
  Светът беше спасен благодарение на САЩ от фашизма и комунизма.
  ...този човек или не е запознат с историята или има друга цел с тази статия. Както комунизЪма така и фашизЪма са продукти на САЩ или по-точно на банкерите и големите индустриалци, които управляват САЩ. Достатъчно е човек да се поинтересува от биографията на В.И.Ленин и от финансовите интереси зад идването на власт на Хитлер и по-точно за произхода им. Що се отнася до Хамас, то Иран е последният който би могъл да бъде зад него. Не е тайна, че Мосад подкрепя Хамас, като противотежест срещу Фатах на Я. Арафат. Лично
  ...още

 5. 5) ultra
  Хитлер по никакъв начин не е продукт на САЩ, той си е чисто европейски "шедьовър"
 6. 6) Кумчо Вълчо
  Много верен и актуален анализ. Наистина светът не осъзнава цялата опасност на ислямската заплаха. Скоро ще настане време когато и САЩ ще се дистанцират от процесите в близкият изток. И напълно справедливо. На американците им омръзна да кандардисват световната общност и своите съюзници за последствията от неглежирането на процесите на ислямизиране на обществото дори и в самата Америка та даже и в Европа. Когато модерното общество се осъзнае ще бъде много късно. Късно за какво? Късно ще бъде за пресичане на мераците на исляма за световно господство. Ще трябва да се води война с исляма и на бойното поле ще ...още

 7. 7) bullitt
  @ultra не казвам че е директен продукт на САЩ а казам че е продукт на финансовите и индустриални субекти, които не се само от САЩ, но в случая повечето са, това няма голямо значение, тъй като интересите са им общи. Препоръчвам като четиво и куп други източници, но твърдейки че
  Светът беше спасен благодарение на САЩ от фашизма и комунизма.
  е по-скоро смешно...
 8. 8) bullitt
  Препоръчвам като четиво "Wall Street & the Rise of Hitler" - Antony C. Sutton, и не само,линка не излезе в горният коментар
 9. 9) Драго
  Само като прочетеш заглавието, разбираш, че този дописник или не е в час, или се суче на Уорлик за американска виза... Млади журналисти, учете се, добре поставеното заглавие пести време на читателите!
 10. 10) kinsev
  Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование.-Алберт Айнщайн
 11. 11) Каспичан Plaza
  Мдаааа, промитите мозъци след 45 години комунизъм наистина си мислят, че Сталин и великия СССР са освободили окупирана Европа от фашизма, а САЩ нямат нищо общо. И за падането на комунизма нямат, той всъщност не се разпадна, ами един предател Горбачов го събори отвътре. Това мислят промитите мозъци.
 12. 12) vlado
  Наистина, какви кръчмарски политолози пишат из интернет за история, събития, изказват се авторитетно под всяка статия.
 13. 13) kinsev
  И това чака всеки който отива против прогреса на мислещото същество наречено Хомо Сапиенс.
  На мен ми отне един месец да докажа на един плъх ,че съм "същество наречено Хомо Сапиенс" и той да ме признае с поклон и оттегляне.Та аз имам смелостта да твърдя е съм "същество наречено Хомо Сапиенс".
 14. 14) ГОШО
  Това промитите, а замърсените не промитите Те какво мислят ? Сигурно че битките при Москва Сталинград и превземането на Берлин са руски уестърни на Мосфил
 15. 15) kinsev
  Две години обаче преди това направо се изложих пред едно смокче,че ми идваше да се хвана и да се здъвчам.Направо подходих с него като последният молоумен идиот.То обаче ми простило и след няколко месеца вече поодраснало си лежеше пред вратата ми когато съм сам и не се помръдваше като минавам прекрачвайки го!
 16. 16) bullitt
  @vlado, земи малко кръчмарски аргументи: www.guardian.co.uk/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar едно нещо е да се опитваш да изтъкнеш ФАКТИ, съвсем различно е да спориш в КРЪЧМА. Има куп ДОКУМЕНТИ, които потвърждават тезата ми.
 17. 17) kinsev
  2) kinsev 27 Юни, 2012 в 6:34 am 10) kinsev 27 Юни, 2012 в 12:35 pm
 18. 18) kinsev
  Само това ще кажа :Турция най малко има интерес от силово решение,а иначе всички имащи мешания в тая престъпна каша ще понесат последици съизморно на виновноста.Мисля всеки минимални мисловни способности би могъл да си състави "точково образна графика".Аз знам и "кво ще",ноо за разлика от "ясновидците" не бих си позволил да съгрешително без позвеление от Негово да кажа.Защото Бог напред нии по него,не обратно "Пържо беше словото Божие",после много работи,Тъ до "умрелите букви" и стана еднаа,...!
 19. 19) pro-anti
  Търсят се доброволци, за да вадят горещите кестени.А след евентуален военен конфликт в Иран ще се появи някой Мохамед Халаф от Иран и ще заобяснява смирено, че преди войната там жените носеха къси поли, а сега са в черно. Знаете ли, че в щатите за първите 5 месеца 155 бивши участници във войната с Ирак са се самоубили?
 20. 20) pro-anti
  става въпрос за първите 5 месеца на тази година
 21. 21) Chavo
  За съжаление никой не изследва момчетата от редовната армия за психическа устойчивост. След всяка война много от тези войници страдат от специфични психологични проблеми. Основите на психоанализата са поставени при първите научни изследвания по темата след ПСВ. Само че на политиците не им дреме, те както и децата им са далеч от бойното поле и ужасите. Същото обаче се отнася и за цивилните(които оцелеят) в зоната на бойните действия.
 22. 22) svako
  Заслугата на USA и техните съюзници от Западна Европа за падането на каманизма се изразява в това, че те осигуриха на гражданите си условия за живот несравнимо по добри от тези в ссср и соц. лагера. А що се отнася до фашизма и ВСВ, всички добре запознати с хода на войната знаят, че докато не се намесват Америка и Великобритания с помощи за ссср от всякакъв характер, красната армия волно препуска на Изток преследвана по петите от Вермахта.
 23. 23) Вова
  "Ат-такия" в превод означва претворяване,спотайване . Става въпрос за мюсюлмани които поради заплаха за живота им са принудени да се откажат привидно от Аллах, но в сърцето си продължават да вярват в него . Мсова ат-такия е имало в пкьокорената Гренада, а шиитите възнасят такията в религиозно достойнство . Авторът на статията вече във втора статия показва своя "дар ат-такия" . Мимикрира здраво, иска да угоди на всички силни на деня...типично по български/ за последните 20-на години това стана визитна картичка на Бг управниците/ Да поставиш под един знаменател ислямизъм,фашизъм и комунизъм е мед за душичките на простовати хорица като ...още

 24. 24) svako
  Разбира се че, радикалният ислям, фашизмът и савецкоазиатския каманизъм са несравними. Изродите масковски са причинили смърта на десетки милиони във войни голодомори и концлагери. А това, че те са основната причина за ВСВ и намеренията им след края и да прегазят с кирливите си сапаги и Западна Европа не е тайна за никого. Седем милионата им армия не посмя да го направи защото американците вече имаха атомната бомба.
 25. 25) pro-anti
  Вова, и преди съм го споменавал, че в щатите комунизма се поставя наравно с фашизма.Има си основа за това. Ако тръгнем с цифрите, в Китай благодарение на комунистите има около 65 млн жертви, в СССР са само около 20 млн.В мирно време.
 26. 26) 4х4
  Мохамед Халаф: Благодарение на САЩ паднаха фашизмът и комунизмът. Кой ще ни спаси от ислямизма?
  Мохамед, очевидно пак САЩ ще ви спаси от ислямизма . Правиш се на мряна риба, можеш ли да го понесеш? Или само даваш вид? Хубаво е да се въртиш на вси страни, за да намериш най-добрата позиция, от която да те оправят или да оправиш някой. Какво целиш е много спорен момент? Или само се правиш? Мисля, че само се правиш. Така, че по-полека с мебелите. Те все още са подвластни на гравитацията. Що ли не ти вярвам? Може би защото ти сам не
  ...още

 27. 27) ultra
  Дълбоки уважения автора на статията, който обича корените си, който е претърпял ужаса на войната в Ливан и Ирак (уикипедия) и иска възможно най-малко кръв в Арабския свят. Дано!!!
 28. 28) kinsev
  Но сега кой ще спаси този свят от ислямския фундаментализъм?
  Амии,кой?!
  На бодливата крава Бог не дава рога. — Руска поговорка Бог не гледа вашият образ и богатство, а Той гледа вашите сърца и деяния. — Пророк Мохамед Пътищата към Бог са многобройни като душите на синовете човешки. — Арабска поговорка Най-трудно би ни било да понесем такъв Бог, какъвто сами си измислихме. — Елиас Канети Съществуването на Бога, не е напълно очевидно. — Секст Емпирик Бог работи с теб, а не вместо теб. — Уейн Дайър
  Бог "Аллах акбар!"(Бог е Велик!)
 29. 29) чичикВоваSk-4х4х0
  Винаги се намират ограмни множества халафовци и фалафеловци , които казват и обясняват , че по времето на Пахлави Иран се е разлагал и за това Хомейни е успешен... Такива копелета никога не биха могли да дадат реална картина на европееца за реалността в средата им , защото те са научени още от деца да ни манипулират и изментят...
 30. 30) 4х4
  Мохамед, пак съм аз. Един бърз въпрос по процедурата: Как мислиш ти като арабин, чийто пророк Мохамед, роден около 570-571г. , възпитан в традициите на исляма. Чиято традиция повече от 15 века съществува успешно. И вашите деца са възпитавани от люлката в традициите на вашата вяра. Та, ти като сериозен интелектуалец, как мислиш, дали САЩ , която е държава на малко повече от 200г./ на 03.09.1783г. във Версай е подписан договор и Англия признава независимостта на САЩ/ и е сформирана грубо казано от европейските неудачници, ще съумее да ви "оправи"? САЩ са създали добър икономически модел, който започна да ...още

 31. 31) The Fighter
  Бря ,бря бря -какво словоблудстване...
 32. 32) bullitt
  Имаш предвид "Бря ,бря бря", ли?
 33. 33) pro-anti
  Руснаците си изнесоха на гърба борбата с фашизма. Американците се намесиха във ВСВ с втория фронт в западна Европа за да предотвратят за западните държави ей това: http://img-fotki.yandex.ru/get/4311/mihalych5555.5/0_29561_9877c752_XL.jpg
 34. 34) Chavo
  За СССР ВСВ, си беше междусъюзническа война.
 35. 35) чичата
  след като г-н мохамед халаф е сътрудничил на много български печатни и електронни медии, чел лекции по международни отношения и близък изток във философския факултет на софийския университет, специалност „политология”и като лектор в дипломатическия институт към българското външно министерство, към днешна дата би ли се ангажирал с ваденето ни от калчищата в които се оплете герб-кабинета след сарафовската провокация на главните противостоящи сили от средния изток


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com