www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Случаят Магнитски стана добър урок за Русия

30 Юни 2012

 

Утро.ру

Комисията по външните работи в Сената на САЩ единодушно одобри във вторник законопроект за “списъка Магнитски”, предвиждащ визови ограничения и замразяване на банковите авоари за редица руски чиновници. Решението произтича съвсем закономерно от безобразията в правоохранителната система у нас, цинизма, с който се потулват тези безобразия, и пренебрежението към всички условности, с което бе засилено в девета глуха следствието за смъртта на Магнитски.

Разследването на незаконните борсови спекулации, в които бяха замесени фирми, свързани с “Хермитидж кепитъл мениджмънт”, фактически се провали. Твърденията на Магнитски, че служители от силовите структури използвали конфискувани при обиски документи и печати на тези фирми, за да източат от бюджета 5,4 милиарда рубли, не са опровергани. Съучастието на Магнитски в укриване на данъци от страна на фонда “Хермитидж” не е доказано, а самият Магнитски, задържан под стража, умря след година в следствения арест.

Скоропостижната кончина на младия (36-годишен) мъж, нестрадал от никакви тежки заболявания, преди да бъде лишен от свобода, безспорно има пряка връзка с престоя му в предварителния арест. Според адвоката на Магнитски става дума за злоупотреби по време на следствието и непредоставяне на медицинска помощ.

Независимо че привлече общественото и международното внимание, тази история бе разследвана формално. Виновници не бяха посочени, макар че всички версии за смъртта на Магнитски, предлагани през изтеклите три години, се градят върху непредоставяне на подходяща медицинска помощ и злоупотреби в хода на следствието.

Естествено може да приемем - наред с най-ревностните защитници на силовиците у нас, че Магнитски е склонил да сътрудничи на следствието и неговата смърт е добре дошла за бившите му работодатели. Но тогава е още по-важно да се посочат поименно хората, подстрекавали служителите в следствения арест и лекарите към престъпления по служба.

И понеже не бе сторено нищо подобно, подозренията падат върху чиновниците, замесени в споменатите от Магнитски престъпления. Другият вариант - “случайно са го уморили”, изглежда още по-грозно, тъй като в разследването на случаи с широк международен и обществен отзвук не бива да има никакви “досадни случайности”. Сиреч, както и да го извърташ, излиза, че руското правосъдие, длъжностните лица и надзорните органи или съзнателно прикриват престъпниците, или просто не могат да си вършат работата. Защо да се чудим, че я поемат съвсем други хора.

Преди около година Държавният департамент на САЩ изготви списък на руските служители със забрана за влизане в САЩ по повод случая Магнитски; тогава обаче не ставаше дума за санкции, утвърдени със закон. Съответните инициативи на Европарламента бяха с препоръчителен характер, също и документите от дискусиите в ресорните комисии на канадския парламент. Законопроектът на сенатора Бенджамин Кардин за санкции срещу лицата от неговия “списък Магнитски” събира прах в Сената и до днес.

Внезапно обаче нещата се промениха: Сенатът бързо разработи свой вариант на проекта и на 7 юни го прие за разглеждане. При това насрочи гласуването във външнополитическата комисия така, че да съвпадне със закриването на лидерския форум на Г-20, за деня след двустранната среща между Обама и Путин. Явно се очертаваше голям скандал - но американската страна прояви достатъчно разум и не повтори ситуацията от 2010 г., когато веднага след посещението на президента Медведев в САЩ там избухна “шпионският скандал”. Съответно гласуването в комисията бе отложено за 26 юни, а приемането на закон за “списъка Магнитски” - обвързано с отмяна на поправката “Джаксън-Ваник”.

Последва суетене, показало, че хуманитарните проблеми будят интерес у силните на този свят, само ако може да бъдат използвани в голямата политическа игра. Така се случи през 1974 г. - тогава бе приета въпросната поправка “Джаксън-Ваник”, забранила да се разглеждат като най-облагодетелствана нация в търговията страни, които възпрепятстват емиграцията и нарушават други права на своите граждани. Общоизвестно беше, че повод за поправката е емиграционната политика на Съветския съюз.

В края на 80-те проблемът бе решен: всеки гражданин на Съветския съюз, а после и на Русия, можеше да замине където му видят очите; друг въпрос е, че вече не приемат всички желаещи. Поправката обаче е в сила и до днес. Всеки нов президент на САЩ обещава да издейства премахването й, но нещата не напредват, тъй като човешките права все така се нарушават, макар и вече в други форми. И смъртта на Магнитски се разглежда като потвърждение, че санкциите срещу Русия са правомерни.

Позицията на САЩ сякаш е напълно прозрачна: също като преди 40 години Щатите бранят общочовешките ценности и тъкмо те воюват по цял свят в защита на демокрацията и човешките права, а пък Русия не зачита демократичните норми, нарушава правата на човека и се гаври с хуманитарните ценности. В контекста на случая Магнитски тази схема изглежда напълно убедително, но погледната по-широко, има вид на цинична лъжа.

Което впрочем тук е без значение, защото няма и не може да има упреци към американците: Сенатът на САЩ, Конгресът, президентът и Държавният департамент действат в интерес на страната си. Друг въпрос е в чий интерес всъщност действа Русия? Нима в интерес на онези, които са извършвали, поръчвали или прикривали нарушенията при следствието по делото Магнитски?

Когато на заключителната пресконференция след срещата на Г-20 президентът Путин коментира ситуацията със “списъка Магнитски” и обеща ответни мерки, това бе знак, че Русия е готова да прехвърли проблема в сферата на ритуалната дипломация: едната страна експулсира дипломатите, уличени в шпионаж, другата отвръща със симетрични мерки. Изобщо не става дума те да изплашат някого. Защото именно руски чиновници и бизнесмени постоянно се мотаят из Щатите, държат там семействата и парите си, а не американците - в Русия.

При все това намерението на Вашингтон да забрани влизането в САЩ на лицата от “списъка Магнитски” и да замрази сметките им съдържа двояко послание. От една страна, това е удар по онази група от руските елити, върху която се опира Путин. А от друга, потвърдено бе за пореден път колко е рисковано да си държиш парите в чуждестранни банки. Както поясни по-рано Путин, стане ли нещо, “ще се измъчите да гълтате прах” из съдебните зали.

Поуката от всичко това е проста: престъпленията трябва да се разследват и ако една държава не може да го стори сама, ще бъде унизена от действията на онези, които се заловят да накажат виновните. В Русия май започват да осъзнават това: преди десетина дни московски съд анулира отказа да се образува наказателно дело срещу човек от “списъка Магнитски” - следователката Наталия Виноградова, чийто подчинен бе следователят Олег Силченко, водил делото на Сергей Магнитски.

БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Вова
  Никой няма да жали за тези изроди на които ще бъде отказана виза. Все още "круговая порука" и корупцията са големите проблеми в сегашната руска правосъдна система .
 2. 2) Chavo
  Мамка му, тия изроди и в Рус и у нас са навързани сато свински черва.
 3. 3) svako
  Ето за това мисля, че границата която постави ЕС и NATO между нас и спиртосаните мужиците е крайъгълен камък за успеха ни към цивилизацията. Да оставиш безнаказано убийството на човек опитал се да защити националните интереси и после "врагът ти" да се заеме с това е безспорно доказателство, че лилипутите са на правилния път. Да затрият последната империя на злото.
 4. 4) Berliner29
  Отговорът на „закона на Магнитски” е готов „Единна Русия” още днес може да внесе за разглеждане от Държавната дума на поправки, ожесточаващи политическата дейност на некомерчески организации/НКО/, получаващи финасиране от чуждестранни организации или граждани. Сега такива НКО ще се наричат „организации, функциониращи като чуждестранни агенти”. Според юристи, новите поправки са заимствани от американския закон, който бил приет през 1935 година за противодействие срещу нацистката пропаганда. „Онова, което ние предлагаме, абсолютно съвпада с нормите, които много години се реализираха от американското законодателство”, отбеляза председателят на комитета на Държавната дума Ирина Яровая. Според нея, дори терминът „чуждестранен агент” е взет от законодателството на САЩ.
 5. 5) Chavo
  Това агент да не е някой, дето работи в агенция?!
 6. 6) Вова
  Берлин, това което пишеш е против чуждата намеса и помощи за опозицията. Тьотя Клинтъница е политик който съумява да засира всяка положителна изява на Обама . В случая, тя заяви, че ще намери други начини да подпомага опозицията, с което всъщност потвърди публичните съмнения за американска намеса . А списъкът Магнитски е просто заяждане с сегашната руска власт . Посочените в списъка хора са само част от проблемите с корупцията и "мафията " във властта . Хората тук се питат, след като американското правосъдие е толкова принципно, защо в щатите приемат без въпроси в банки ЮС ,"мръсните милиарди" на ...още

 7. 7) Chavo
  Ми много простичко, що да не им вземат паричките. На руснаците е работа да си оправят бакиите. Ипак да кажа Европа пич Европа!!!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com