www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как капитан Петер даде втори живот на „Дървената къща” в с. Дъскот

2 Юли 2012

 

Петер на своя “Харли Дейвидсън”. Снимка: Стефан Тамбуев

И аз, и фотографът, нямахме никаква представа къде отиваме. През целият път спорехме колко далеч е Дъскот, село в Северна България, намиращо се в община Павликени, Област Велико Търново. Само си повтаряхме, че ще трябва да се връщаме обратно за София и някъде в промеждутъка да заснемем къщата и се запознаем със стопаните й. Струваше ни се, че ще положим каторжен труд.

Улучихме „от раз” селото и след кратък разговор със Стефка по телефона намерихме дългата бяла ограда, дадена ни за ориентир. Посрещна ни чаровна млада жена, която нямаше нищо общо с живота на село. Паркирахме и влязохме в двора. Веднага се запознахме с две кучета и дъщеря й Белла.

От далечината се зададе и Петер Холтуис. Щях да падна от изненада, защото видях жив рокер в с. Дъскот. Насред двора бяха паркирани два мотоциклета „Харли Дейвидсън”, а до тях джип „Тойота”.

Белла, Стефка и Петер Холтуис. Снимка: Стефан Тамбуев

Стопанинът – Петер Холтуис, почитател на Че Гевара, е бивш моряк и е родом от Олденбург. Олденбург е град във федерална провинция Долна Саксония, Германия. Намира се западната част на провинцията между градовете Бремен и Гронинген. В момента, в който осмислих този факт възкликнах – „Нерде Ямбол, нерде Стамбул”, след което доста се изпотих докато му обясня на Петер какво точно означава.

Разбра. Смя се много и започна да разказва. Превеждаха ми Белла и Стефка – от френски и английски. А аз през цялото време казвах „я, я” от любезност, докато накрая Петер ме поправи и ми обясни, че трябва да казвам само по веднъж „да”, защото „я, я” на немски означавало – „Целуни ме отзад”.

И така, на сладка приказка, с чаша уиски в ръка, Петер с шише бира, а Стефка на ракия, разбрах всичко за къщата и двора.

Петер се запознава със Стефка през 2009 г. в съседното село Лесичери, докато си разхождал кучето. Тя се премества да живее при него заедно с дъщеря си Белла и започва да му помага при оформянето на къщата.

От старата къща е запазена украсата на стълбището. Снимка: Стефан Тамбуев

Когато Петер купува сградата никой не е живял в нея в продължение на 15 години. Дворът бил „ужасно обрасъл”, а самата къща – запусната. Купува я защото му харесва сайвантът. Огромен е и в момента е превърнат в две стаи за гости с обща баня, хол с огромна маса, направена от корито за вино, в което се е мачкало гроздето, стая на Белла и трапезария, от която се отива в кухнята и основната част на къщата. Една огромна част от сайванта все още не е направена, но и тя ще се превърне в стаи за гости.

Трапезарията и кухнята с отворения таван. На стената виси кормилото на кораба „Извън закона”. Снимка: Стефан Тамбуев

Къщата е голяма 85 кв м – плюс-минус, а двора – три декара. И от бившия сайвант може да се премине през всички стаи на къщата. Свързани са. Това е много немско решение, макар и в умален вариант. Навсякъде наблюдавам интересни дизайнерски решения, свързани с миналото й.

Чешма, която преди това е била пещ. Обор, който сега е спалня. Сайвант – хотелче за гости. Музикален кът – бившо мазе. Кабинет – някога спалня на собствениците. Индиански кът. Морски кът с корабно кормило. Студио, в което има три вида ъгълчета, пълни с плочи, касети и компактдискове. Личи си, че е направено с много любов и артистично подредено, и не без помощта на Стефка и Белла.

В двора има каравана, също за гости, в която първоначално Белла е искала да живее, но когато и станала готова стаята, бившият обор – се отказва. Има и 10 брези и 10 бряста, ябълка, праскова и две големи череши. По целия двор са разпръснати чемшири, калдъръмчета, бамбук и кактуси от Португалия. Има и много цветя, артистично разхвърляни и различни пътеки, по които се разхождат освен стопаните, две кучета – Аиша и Борис, и една черна котка.

Петер тридесет години е бил капитан на кораби. Последният му се е казвал „Извън закона”. Обучавал е на морската професия малолетни престъпници – наркомани, убийци, крадци. Показа ми снимки с хлапетата, акостирали в пристанище на „слънчева” Норвегия. От този кораб си е запазил кормилото, което сега виси в трапезарията.

Тук, в с. Дъскот, е неговият втори живот, който няма нищо общо с неговия роден град Олденбург. Напуснал е дома си, когато е бил петнайсетгодишен. И тук – в селото посреща много приятели, по-точно – байкъри на „Харли Дейвидсън”, от цял свят. Всяка година на гости идва и сестра му. Но ако и вие искате да го посетите просто трябва да разчетете правилно следните GPS координати – 43* 14` 47,71” N и 25* 24` 00,57” E.

От сайта Котка с цигулка
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 4х4
  А аз през цялото време казвах „я, я” от любезност, докато накрая Петер ме поправи и ми обясни, че трябва да казвам само по веднъж „да”, защото „я, я” на немски означавало – „Целуни ме отзад”.
  Хехе, а сега игри за напреднали, какво означава на трънски:
  "Я я ю."
  ? :)
 2. 2) hanseatic
  Peter, Ich bin stolz auf Sie! Wunderschöne Häusle! Gruß aus Rostock
 3. 3) colonel K
  Да,романтикът си е романтик.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com