Български хелзинкски комитет: Държавата се държи като мафиотски наказателен отряд

Съдия Мирослава Тодорова при получаване на наградата на БХК „Човек на годината“ през 2011 г. Снимка: БХК

Властта прави брутален опит да сломи усилията на съда да избере почтени хора в новия ВСС, като за наказание и назидание порази точно в този момент реформисткия Съюз на съдиите.

Българският хелзинкски комитет намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял ВСС, да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС, като се опита да срине председателката на магистратската организация, която олицетворява промяната – съдията Мирослава Тодорова. (Б. р. – Съдия Тодорова беше уволнена от ВСС с 19 гласа „за“ в деня, в който беше разпространена тази декларация).
Без съмнение, за този озверял ход на ВСС реално отговаря изпълнителната власт, която при това правителство по безобразен начин, безпрецедентно брутално, от години се стреми да сложи груба хватка върху независимия съд. Вече една година тече пряката, безскрупулна „дисциплинарна” репресия срещу съдията Мирослава Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт. Сега, в разгара на делегатските събрания, това управление безсрамно се опитва да заплаши магистратите с пример, как ще се саморазправя с тези, които, като съдията Тодорова, се борят за промяна през по-чисти избори за по-читав ВСС. Този ВСС, който се превърна в образ на разложението на властта в държавата, сега се готви да уволни съдията Тодорова, за да премахне от системата опонент, с когото политическата власт не може да се справи. Ако се позволи това да се случи, вече не сме общество.

БХК призовава магистратите да дадат отпор на тази разправа, с всички възможни средства. Успехът й ще е катастрофа.

Маргарита Илиева, правен директор на БХК

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.