www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Антитерористът д-р Боаз Ганор: Българските власти са допуснали грешка, трябва да я признаят

19 Юли 2012

 

Д-р Боаз Ганор. Снимка: личен архив

“Що се отнася до отговорността за сигурността, суверенът е само България. Израел не може и не трябва да има въоръжена охрана на територията на България и не трябва да възниква тази необходимост. Така че те (българските служби) са онези, които е трябвало да направят изчисления, да анализират риска и заплахите. Знаейки, че израелците по принцип са мишена на терористични нападения, и концентрацията на израелски туристи със сигурност е мишена, някакъв вид сигурност е трябвало да бъде осигурена, дори и само за респектиране. Когато обаче нямаш никаква сигурност, това е уязвимост, която сама проси да я нападнат” - това казва в интервю за в. “Дневник” д-р Боаз Ганор, основател и изпълнителен директор на института по контратероризъм (ICT) в интердисциплинарния център “Херцлия” (IDC) в Израел. Той е автор и на десетки статии по въпросите на тероризма и контратероризма, както и няколко книги. Бил е съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Основател и председател на Международната академическа общност по контратероризъм (ICTAC).

Ето какво казва още експертът за отговорността на българските служби:

На първо място отговорността за сигурността на туристите лежи на раменете на местните власти. Когато говорим за спиране на терористични атаки, има два основни стълба – а) притежаване на предварителна информация за намеренията и възможностите на терористите на територията на атакуваната държава и б) действията по сигурността, които трябва да предотвратят или да откажат терористите, извършващи тези нападения.
Както казах, смятам, че тези отговорности лежат на първо място и преди всичко на раменете на българите в този конкретен случай. Изглежда, е провал и на разузнаването – нямаше предупреждение, идващо от службите, доколкото знам. Охраната също се провали, тъй като е нямало никакви мерки за сигурност, когато пътниците са напуснали терминала.


От моя гледна точка, ако имате терорист от “Хизбула”, който преди няколко дни беше арестуван в Кипър, планиращ подобна атака, и след това имате извършване на нападение в България, като и в двата случая говорим за две от най-популярните за израелски туристи държави, това не е случайност. Като българин знаете по-добре от мен, че такива случайни нападения не се случват всяка седмица в България. Ако беше се случило в Ирак, тогава може би да, но не говорим за това. Това е планирано нападение, планирано да се случи в България, в Бургас. Терористите са събирали информация за действията на туристите, разбрали са, че няма мерки за сигурност там, не са били уплашени от българските служби за сигурност.
Те са били много убедени - и за съжаление се оказаха прави - че ще успеят да изпълнят това нападение на българска земя.

Склонен съм да вярвам, че нападението в България е било планирано като едновременно нападение с това в Кипър, било като синхронна акция, било атаки една след друга.

Моята препоръка е, вместо да се замитат нещата под килима, да се признае, че е имало грешка на силите за сигурност и разузнаването и да се опитат да я поправят в бъдеще. Най-лесното нещо да се каже “Беше случайно, не беше Иран – те казаха, че не са”. Какво очаквате да кажат – да, направихме го на българска земя, направихме фалшив американски паспорт… “Хизбула”, разбира се, също ще отрекат, това е хибридна терористична организация, която е активна в политическата сфера и терористичната сфера в едно и също време. Разбира се, че ще отрече всяко нападение на територия на трета страна.”

Из интервюто на в. “Дневник” с Д-р Боаз Ганор, със съкращения. Виж целия текст тук.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Chavo
    Вярно говори, но да не би израелските разузнавателни агенции да дават инфо на българските служби?! Ма то и наще едни служби.......
  2. 2) БОФОРТ
    Ако някой политик или експерт по тероризма каже, че в държавата А, в град Б ще стане терористичен атентат, той ще е 90% прав. Такова е международното положение в момента.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com