www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Разоръженият неутралитет на немите ни медии пред крясъците на антисемитите

24 Юли 2012

 

Иво Инджев

Руски оперен певец се отказа от участието си в програмата на оперен фестивал в германския град Байройт заради нацистки татуировки на гърдите му. Това се случи преди началото на празниците, посветени на творбите на Рихард Вагнер, популярен преди време като любимец на лидера на Третия райх, писа „Ройтерс“, цитиран в сайта на в. „Дневник“.

Ето още малко подробности около това това на пръв поглед маргинално събитие, което обаче е поучително не за друго, а заради ролята на медиите, които трудно биха могли да бъдат заподозрени в дефицит на демократично мислене и търпимост към „ексцентричните“ прояви на антисемитизъм.

Евгени Никитин е трябвало да изпълнява ролята на летящия холандец в операта на Вагнер със същото име, но снимки в германски вестник и телевизия го показали гол до кръста, като на кадрите се виждало, че на гърдите му има татуировки, които приличат на символи, използвани от нацистите. Едната приличала на свастика, която изглежда била покрита от нова татуировка, виждаща се на по-скорошни негови снимки.

„Направих си тези татуировки, когато бях млад. Беше голяма грешка в моя живот, която не ми се иска да бях допускал“, казва Никитин в изявление, публикувано на сайта на фестивала. „Не бях запознат със степента на раздразнение и болка, които тези знаци и символи биха могли да причинят особено в Байройт и в контекста на историята на фестивала“, допълва още той.

Никитин е напуснал, след като управата на фестивала се е изправила срещу него с медийните репортажи, показващи неговите татуировки. „Неговото решение да върне ролята на Холандеца по тези причини е в съответствие с постоянния отказ на управата на фестивала да се свързва с каквато и да е форма на националсоциалистическо мислене“, заявява мениджмънтът на събитието на неговия сайт.

Макар Вагнер, който е автор на няколко антисемитски текстове, да умира половин век преди Адолф Хитлер да дойде на власт, нацисткият диктатор е негов голям почитател и се позовава на писанията на композитора в собствените си теории за чистата раса и унищожаването на евреите, пише още агенцията.

Винифред Вагнер, доведената дъщеря на композитора, която оглавява фестивала по време на нацисткото управление, е близка приятелка и почитателка на Хитлер до смъртта си през 1980 г. Хитлер от време на време бил гост на събитието.

Творби на Вагнер се играят на фестивала пред разпродадени зали от средата на 50-те години, като най-върлите ентусиасти често дори до 10 години за билети за фестивалната опера в Байройт. Годишното оперно събитие е едно от кулминациите в германския културен живот, като става причина както за скандали, така и за развлечение от висок клас. Канцлерът Ангела Меркел го посещава редовно, като това е един от малкото поводи в годината, когато съпругът й Йоахим Зауер я придружава на публични места.

Цитирам доста подробно тази информация заради релефно ясната позиция по въпроса на организаторите на един фестивал, над който тегне съмнението за пристрастие към най-мрачната традиция на Европа - антисемитизма и свързвания с нея холокост. Тъкмо Вагнеровият фестивал проявява такава нетърпимост.

У нас, за разлика от други страни на пострадалата от антисемитизма Европа, не е забранено да се отрича холокостът и да се демонстрират пронацистки настроения пред публиката.Тук сме „спокойни“, лежейки на старата слава на спасители на собствените евреи.

По същия начин бяхме спокойни до преди по-малко от седмица, че не сме обект на тероризма с ислямски фундаменталистки корени, спонсориран (най-вероятно в конкретния случай) от една държава с апетит да става ядрена военна сила, чиято разрушителна мощ декларативно си поставя за цел да изтрие Израел от лицето на земята. Същата тази държава е превърнала в част от своята доктрина на противопоставянето отричането на холокоста като „еврейска измислица“.

Това за еврейската измислица и за евреите, които стоели зад унищожаването на небостъргачите в Ню Йорк (една осъвременена версия на старата налудничава истерия срещу евреите, които пиели кръвта на християнски дечица), е широко разпространена мания на хора с блеснали антисемитски погледи и в България. Да, в същата наша България, в която толкова официозно и помпозно се гордеем да бъдем различни в това отношение през Втората световна война.

Впрочем ние сме били различни по онова време и по друг начин, който също толкова изпъква на общия фон като факта, че сме били злощастен съюзник на Германия. В това свое (съмнително) качество България не само е единствената, спасила евреите на своя територия, но и уникален сателит, отказал да изпрати войски срещу руснаците, а след това отказал да убие макар и един съветски гражданин от онези окупатори, нахлули с близо полови милионна армия на наша територия.

Като съюзник на Германия тогавашна България запазва до последния миг на съветската вероломна окупация дипломатически отношения със СССР и е първата държава, на която Москва намира за нужно официално и гръмко да обяви война на 5 септември 1944 г. (въпреки всичко изброено по-горе).

След като България е направила всичко възможно да не предизвика Сталин, най-накрая той губи търпение и нарежда българският неутралитет да бъде прегазен. Втората и последна след нас държава, на която Кремъл обявява война, чак през 1945 г., е Япония, окупирала гигантски простори от Азия. Каква „чест“ за нас да водим в тази класация, нали!

Защо обаче не сме толкова горди с постижението (1)да не убием нито един съветски войник, (2) да не изпратим нито един българин срещу СССР и (3) да поддържаме дипломатически отношения с Москва до последния миг на смазаната ни от червената армия независимост? Тези три компонента, извън спасителната операция за евреите от България, ни правят коренно различни от всички останали държави и народи в нашето положение през войната.

Отговорът е еднозначен: освен, че огромната част от българите просто не знаят всичко това и не са поканени на разговор от медиите (да не говорим за оскъдните трактовки в учебниците), но преди всичко заради обстоятелството, че истината не е изгодна на руската пета колона в България. Тя е достатъчно силна, за да налага унизителен мораториум върху нашата национална памет в угода на чужда държава, на която й харесва българите да са раболепно благодарни, че ги е окупирала и им е разгонила фамилията, за което със златни букви й изразяват признателност в центъра на столицата си.

Нищо подобно няма да чуете и прочетете от страна на българските антисемити, които злорадо надигнаха глава при избиването на евреи на българска земя край Бургас. Да беше само онзи със сайта, който сам фройдистки нарича „диагноза“, с катран да го намажеш и да го наречеш хубавец за това, че се гаври с жертвите на атентата, като с „израелски комарджии“, които били взривени от Мосад…

Само че, както вече демонстрирах с позицията на руския комунистически в. „Правда“, руските другари мислят по същия начин. А и само те ли? Какво да кажем за мастития академик Андрей Пантев, голям фен на руската роля в нашата история, депутат от червената парламентарна група в българския парламент, който също подмята, че не бил сигурен кой точно бил взривил двете кули в Ню Йорк?

У нас това е възможно не само и не предимно поради липсата на някаква бдителност на някакви служби, призвани да бранят конституцията от внушаване на омраза по етнически и религиозен признак.

Просто медиите ни предпочитат да не се конфронтират с агресивни центрове на влияние, каквото е руското лоби и гравитиращият около тях краен национализъм, чието острие е насочено срещу всичко западно (разбирай - еврейско по своя древен произход!), но в явна услуга на кремълската доктрина за сблъсък със западната цивилизация, която била изначално враждебна на тяхната, на уникалната евразийска месианска култура, призвана да обедини славяни, православни и други подопечни на поствизантийската руска имперска претенция за водачества на половината свят.

Най-сигурното потвърждение на разобличаващата ми теза в това отношение е начинът, по който ми отговарят: ти си ченге, педофил, чифут, американска подлога и т.н. – гейзер на дивашка лична омраза, стигаща до заплахи с „пожелания“ по адрес на децата ми (които престанах да публикувам - явно няма смисъл, само ги окуражавам да продължават на принципа на садиста, удовлетворен от писъците на жертвата си).

Защото не могат нито дума да противопоставят на истината, че има пълно съвпадение на руско-съветската антисемитска традиция за самоцелна конфронтация със Запада, схващан примитивно като „еврейско творение“ или дори „еврейска жертва“.

В българските медии няма такъв разговор. Той отсъства на принципа „мен пък какво ме засяга-нека си крещят в интернет“(където е пълно със списъци на явно подлежащи на репресии - при подходящ случай-известни български евреи, реални и измислени, сред които е и моя милост).

Ами крещим си. Пък вие си налягайте удобно парцалите с вашия „неутралитет“. Само че пред агресията, видно е от историята ни, неутралитетът не помага за спасяването на кожата пред агресията - нито пред кафявата, нито пред червената.

От блога на Иво Инджев
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) pro-anti
  Каква равностойност, Вова, виж реалността, през първият период до май 1941 СССР доставя, Германия нищо не доставя.Никаква продукция от Германия за СССР. Но погледни същността зад договора-по това време СССР и Германия вече са си поделили бъдещите сфери на завладяване(контрол) и са приятелчета. За теб 22 юни 1941 е датата, когато вероломния нацист ви е нападнал, за мен това е датата, когато съюзникът ви ви е нападнал.
 2. 52) Вова
  Про, не може да коментираме неща само по предположения. Съветският съюз по онези времена с нищо не се отличава в империалистическите си стремежи от другите велики сили . Няма съюзничество с Германия, има договор за сътрудничество и т.н. Същите договори както на Германия с Англия,Полша, Франция и т.н. доста преди този с Русия . Сферата на влияние е измислена още от древна Атина . Териториалните завоевания са основната цел на почти всички войни . Да ти кажа честно, ако се поровиш по подробно ще намериш обосновка за териториалните претенции на Сталин. Това обаче не е вече актуално, всички претенции за ...още

 3. 53) pro-anti
  именно Вова, империалистически стремежи и на България(реваншизъм за отнети територии, някои дори казват как БГ от всички страни граничи с нейни си територии:) И това всеки го казва на Балканите. Значи, държавите са си имали свои интереси, гонели са си ги чрез всякакви средства, накрая победителите не ги съдят.
 4. 54) svako
  Вова блядь, а запознат ли си с така наречената "Финска война". Какъв пердах сте яли от малка Финляндия. А това, че половината Карелия все още е в границите на Рассия ви гарантира много бъдещи неприятности блядь.
 5. 55) Вова
  Ами да, победителите не ги съдят. Затова са и тези войни..Победителят взема всичко . А за България не ми е интересно да коментирам вече . Всеки народ заслужава своята съдба.
 6. 56) Вова
  Свако, ама сериозно ли? Я разкажи нещо за тази война ? Кой победил,кога,как.. . Удивен съм, че дори си и чувал за Карелия..
 7. 57) Вова
  Е как така, Русия яла пердах, пък половината карелия още в границите на Русия..
 8. 58) svako
  Вова блядь, и преди съм ти казвал, атакувайте и затворете GOOGLE. Те ви ебав.т мамата на лъжите.
 9. 59) svako
  Отличил се снайперист е финландецът Симо Хаюха, който по време на Зимната война (1939 - 1940) е елиминирал самостоятелно 542 съветски войника.
 10. 60) Вова
  Все пак, разкажи, плс. за тази война..кой победил, кога..? И как така, Карелия е наполовина в Русия? Не трябва ли загубилият войната, да не получи териториално разширение ? Май при теб Гугъл са го изключили..или пък журналистът разведчик, само е споменал за тази война, но без подробности. А ти като истински вярващ ,споделяш това което си чул.. . Свако, толкова си тъп, че даже и в Гугъл не можеш да се ориентираш. Вземи да се запишеш във форума на вашето село. Поне там ще си разговаряте за неща, познати ти до болка..поливане на домати, как се доят ...още

 11. 61) svako
  Съгласен съм, че победителите не ги съдят. Победителите фалшиви Вова блядь просто ги наритват. В началото на деведесете на миналия век милион расийски партенки изпърдяваци се в Източна Европа бяха изритани от казармите в Полша, Чехословакия, Унгария и ГДР.
 12. 62) svako
  350 000 хляди убити за 105 дни Вова блядь. И всичките ви "победи" са такива http://www.youtube.com/watch?v=sWT3io4IuxM
 13. 63) svako
  Мразя да давам съвети, защото това е един вид поемане на отговорност, но все пак ако ми имаш доверие и решиш да ме послушаш пази си българския паспорт Вова блядь. Този малогабаритен кремльовски клоун ще ви разкаже играта и разгони фамилиите блядь.
 14. 64) Го-шо
  Свако ако говорим за такива неща Василии Зайцев за 30 дена пръсва главите на 225 германеца от който десетина са немски снайперисти А ти гледай там подавай документи за работна виза в Русия че да не те изпреварят
 15. 65) Вова
  Имаме си узбеки, таджики..сваковците не ни трябват
 16. 66) svako
  И какво ви кара да си мислите, че ще оставя слънчева Еспяня за да се забия като нерез в бунище в Мужишкистан по известен като Рассия? Дори крайно ограничения от към сиво вещество и неспособен да разсъждава нормално SK е стоплил навремето да духне на Запад. Даже дядото на Вова бляд е избягал от там.
 17. 67) Го-шо
  Свако бе ,мислим ти доброто Да не ти си налага да ползваш услугите на Аранхуес за теб и семейството ти
 18. 68) Вова
  Ти няма да оставиш Испания..тя ще те остави.
 19. 69) svako
  Правя всичко възможно да помогна на Еспаня, а от там и на себе си.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com