www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Май ни бутат в капан с референдум – вместо нова АЕЦ за 20 млрд. лв., нов блок за 16 млрд. лв.

 

9 Август 2012

 

Неотдавна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов каза, че 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй” ще струва 2 млрд. евро по-евтино от АЕЦ „Белене” само заради електропреносната инфраструктура.

Британската банка консултант HSBC изчисли, че новата атомна централа ще струва на България 10.35 млрд. евро – реалистичен вариант, с всички допълнителни разходи и натрупване върху исканата от руснаците цена 6 милиарда и нещо.

Но има и по-песимистичен вариант, според който строителството ще излезе още по-скъпо от 10 млрд. евро. Както и да е.

Назначеният неотдавна от ГЕРБ шеф на АЕЦ е направил проста сметка – извадил е от цената колко се очакваше да струва нова електропреносната мрежа, която при площадката на Белене липсва.

Но само с толкова ли ще бъде по-евтин един нов блок в Козлодуй?

Казаното от Николов послужи за предположения, че все пак руснаците ще си вземат своето за нова АЕЦ. Така или иначе електропреносната мрежа трябваше да я строи българската държава.

Сега ще се получи така – БСП шантажира държавата с референдум. Ако резултатите от него са „за” АЕЦ, държавата трябва да намери пари, за да осъществи идеалите за евтин ток, национална мощ от мирен атом и българо-съветска дружба, набивани с дългогодишна пропаганда в главите на недобре образованото население.

И се очертава за 1 ядрен блок държавата да даде пак толкова, а дори и повече пари, отколкото руснаците поискаха за 2 блока в Белене. Ето това е ползата от референдумите. Полза за руснаците, разбира се.

Ако някой си мисли, че има други ползи, лъже се. По въпроса се изприказва какво ли не. За икономическия риск от нова АЕЦ години наред в медиите не даваха дума да се издума. Чак в последните 1-2 години, когато правителството видя, че няма откъде да извади 20 милиарда за тази нова играчка, се промъкнаха мнения и експерти, които казаха какъв авантюризъм е сега да стоиш ядрена централа. С нарастващите й цени на тока, разходи за сигурност, застраховки и т. н. При падащи цени на енергия от други източници. Още повече в България, където вече има една с мощност 2000 мегавата. И ако бъде построена нова, ще трябва старата с евтиния ток да спира, за да може да работи новата със скъпия ток и да се изплаща.

Сега това ще стане по-безболезнено и невидимо за обществото. На една и съща площадка в Козлодуй ще спират един от старите блокове, за може да работи новият и да се изплаща.

А чак на последно място остават възраженията на еколозите, които смятат по принцип ядрената енергия за опасна, защото оставя след себе си хиляди тонове радиоактивни отпадъци, които България още не е предвидила къде ще съхранява.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Николай Алексеев
  Това от кога го дудна, ама ...
 2. 2) Вова
  Абе най добре приключвайте с всички икономически връзки с Русия. На никого няма да липсват такива хленчещи безпарични купувачи. .Ама още имате манталитета от СИВ, като, че..! Нефта и газа били скъпи, АЕЦ струвал много...а за българските консерви руският пазар не бил открит както едно време . Я у лево...
 3. 3) US
  Вова ние не ви искаме, ама вашите кгб червени олигарсчета и путин купувате ли купувате БГ земя и компании. Последно купихте ни бившия нац. телеком БТК ... Не ви щем, както и "освобождението" не сме ви щели, и комунизма 44г. ама вие се врете тук и действате по "братски" ...
 4. 4) Вова
  Аааа..искате парите само, а? . Ами то, и в щатите половината стоманодобиваща индустрия е собственост на руски фирми, хиляди бензостанции са собственост на Лукойли, а държавни ценни книжа , да не казвам на каква сума са купени от руски фирми и банки. ..Що не ги говориш там такива неща? нали си много отворен ?
 5. 5) US
  Давай данните да ни ги вадя аз колко държът руснаци тука! А обратн ода вадим данни колко то русия са западни пари??? Като вземем ние тук за да си поддържаме долара с кошница от рублия пак ела да се дървиш
 6. 6) US
  А да! И какви пари вижда народа ми от вашите крадливи сделки??? Та си седнал да ми пишеш аааа само паричките искате ... та и все едно ти ги даваш лично тези пари! А не копащите олигарси с чадъра от путин и така си купувте влияние в ЕС ... Ако бях на 3г. можеше и да ти повярвам, а и това е БГ форум така, че не ми се пучи ами къш от тука смешнико колко пъти да ти го казвам??? Нагъл си!
 7. 7) pro-anti
  УС, защо да са руски крадливи сделки, за сделка са нужни поне 2 страни.Хайде да се обзаложим, че в Белене ще построят още един реактор, каквато и да е цената.Някои са си го измислили, остава само да разбереш кои са тези.И на вчерашният ти въпрос-да, опитвал съм бизнес в БГ, по онова време(преди повече от 17 г) търговете не се печелеха, а се даваха на предварително избрани любимци.Все ми се струва, че това все още е така в БГ, или поне се случва прекалено често.И когато ти писах, че бизнеса управлява-ти май дословно приемаш, че ще си отвориш бакалийка и ...още

 8. 8) US
  Про-Анти не знам къде ми е била акъла когато съм те чел и съм ти симпатизирал! И какво съм видял в теб??? С това си мнение днес постави ню-лоу, пич, честно ...
 9. 9) svako
  Наближават избори, и партиите холдинги, ако искат да имат успех сред избирателите, които са от преобладаващият тип "говеда неспасяеми", трябва да извадят на сергията на българския политически битак своите "спасители" дето ще ни "оправят" през следващите четири години. Мераклии за по-предни места в списъците бол, но за успеха на начинанието трябват кинти. Когато стане въпрос кой ще плати сметката за кебапчетата, бирата, хонорарите на чалга бандите, телевизионото време и сухото за мангалите играта загрубява. Тези които се бъркат искат нещо насреща. С този референдум расийската партия холдинг БКП-БСП открито се обръща на североизток и казва: финансирайте ни както ...още

 10. 10) pro-anti
  УС, на мен ми е обидно такива първосигнални хора като теб да ми симпатизират.Моля те, никога не ми симпатизирай, ще се чувствам по-добре!Някъде да виждаш одобрение от мен за АЕЦ? Просто уточнявам, че винаги 2 страни участват в сделките и 'мръсни руски сделки' трябва да си го замениш с по-точно понятие.Освен това АЕЦ-а за мен е типичен пример за монопол от руска страна, когато някой е решил, че ТРЯБВА НА ВСЯКА ЦЕНА да се използва закупения вече реактор, ТРЯБВА ДА ПЛАТИш ВСЯКА ЦЕНА, която ти поискат.И пак те моля, не ми симпатизирай, много ми е обидно да имам симпатиите ти!
 11. 11) svako
  Pro, не искам да те разочароовам, но сделката за АЕЦ-а край Белене не е между две страни. За да ме разберат по елементарните и простовати тук седянкаджии, като вовите и гошетата, ще използвам популярният израз, че Рассия и БКП-БСП са двете страни на една и съща монета. Те заедно играят срещу български народ. Скубят го и го яздят. Така както са го правили винаги.
 12. 12) peregrinator
  Полза за руснаците няма!Има полза само за плутокрацията,която в момента е възседнала тази държава.Капитала няма значение от какъв цвят и народност е.Той просто иска да печели и колкото повече толкова по нагъл става.Много се политизират нещата на ниво народност,едните са лоши,а другите от запада добри.Зомбита непоправими.Все ми е тая дали ще има централа след толкова много приказки и пустословие.Аз лични няма да спечеля нищо.Малките държави по принцип търсят закрила от по големите,на основата на сходства в традиции,религия,бит обичаи и прочие.За запада и америка България винаги_и почти цяла източна европа са тъпи прошляции голтаци
 13. 13) US
  Окей няма проблем! По-скоро за мен си уточнявах някой неща! Небой се извинявай спирам! Прав си за бизнса в БГ, но за мен както ти акзах това не е бизнес и никога не е било! Но отделно ти си противоречиш с това, че бизнеса уж управлявал БГ, ама от другата страна съответно твърдиш, (и аз се съгласявам)че се бил раздавал на точните хора от властта! И грубо и тъпо ми се подиграваш, какво съм си мислил аз и разни бакалийки за пример! ... Та последно Про-Анти кой управлява БГ правителството или бизнеса! И имали изобщо бизнес в БГ??? После пък ...още

 14. 14) US
  До 11) svako Анджак Свако Анджак! И аз това му редя ама той толкова се е увил в демократска ала обама полит пропагандана коректност че не е истина
 15. 15) svako
  От далаверата край Белене печелят руснаците тъй като скапаните им морално и технически атомни реактори нямат никакъв шанс да попаднат на теритирията на ЕС, ако не са серГея, Овч. и Пьотър Димитръв. Фактически бедна България създава с милиарди евро работни места в расийската атомна промишленост. Срещу това получава остаряла техника и мужишки монопол върху енергетиката. Такива като пеленгатора също не остават валат. За тяхна радост те получават колкото им съберът задниците.
 16. 16) peregrinator
  Сврако,пари аз не получавам,евентуално мога да получа някаква емоция понякога.Особено когато си ми в полезрението и те запеленговам.на кръглия екран си ми като една точица приличаща на летяща муха говнарка.
 17. 17) Вова
  Не по нагоре от мистрията, свако.... . Много ги разбираш ти ,тези реактори, очевидно си водещ специалист по темата..
 18. 18) svako
  Всъщност спорим за неща които няма да се случат. АЕЦ-а расийски безаналогов вече е в историята. Не се напъвайте, да не оцапате штаните. Давам ви свободно. Разайтись па камуналкам.
 19. 19) svako
  Пеленгаторе, ако около кръглия ти пеленгаторски екран се въртят мухи лайнярки, значи или ти ии някой покрай тебе се е осрал.
 20. 20) Chavo
  Ае peregrinator, правиш ли разлика между пеленгатор и радар (пеленговане и радарно ехо)?! Да знаеш случайно, че кръглите радарни екрани останаха на служба само в изостаналата Рус?! Явно мухите са ти в главата пич.
 21. 21) Вова
  Преди да демонстрирате европейското си селско чувство за хумор/подигравки , би трябвало да знаете как се превежда peregrinator . Вентилатори,пеленгатори и радари се въртят в кухите ви кратуни..
 22. 22) Митко
  Най-добре е АЕЦ Белене да стане публично акционерно дружество и всеки да може да си купува акции от "супер печелившия проект". Така хем ще има евтин ток за народа, хем акционерите ще ударят "джакпота".
 23. 23) Митко
  забравих да сложа кавички и на "евтин ток"
 24. 24) ziguli
  Прав си 22-и, и халал да са им и печалбите и загубите.Подозирам,че червените новобогаташи няма да можем да ги спрем с ядрено оръжие.Те така ще се втурнат да инвестират собствен капитал,че и руснаците няма да успеят да се вредят.Ма така 100% е сигурно,че аеца ще си е чисто техен.И ти да видиш как ще поставят енергийно зависимите турци и гърци на колене.Как ще им се молят за ток,не ми се мисли.Евреите ще носят вода на тез велики търговци!Сполай им!
 25. 25) US
  22 и 24 така е с парите на народа всички проекти работят всички са на печалба ммм дааа ...
 26. 26) Николай Алексеев
  Вова, то тази птица е малко известна, къде ти очакваш да са чували за нея То фобиите до това довеждат - едни големи капаци на очите и цепят безмисловно напред. От кога им дудна, че отказа от Белене е кур капан от ББ, ама не, Боко е велик и всички се поклонете пред него Не знам с колко комисионните на предните правителства е оскъпило проекта Белене, ама като гледам как алчността на това правителство слага всичките предходни на куп в джоба си, не ми се мисли, колко скъпо ще ни излезе реактора в Козлодуй!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com