Политическа метла и в испанската обществена телевизия

Франс прес

След скандалното уволнение на някои от най-известните лица на испанското радио и телевизия, сред журналистите се засилват опасенията, че дясното правителство налага контрол над обществения аудиовизуален сектор.

Това е политическо решение, обвини ръководството Ана Пастор, звездата на сутрешните предавания на обществената телевизия Те Ве Е. Тя реагира във в. „Паис“ на съобщението, че новото ръководство, назначено от правителството на Мариано Рахой, я отстранява от поста.

Известна с хапливите си интервюта, Ана Пастор подразни по време на последната предизборна кампания някои високопоставени представители на дясната Народна партия.

Макар че до голяма степен беше очаквано след идването на власт на десницата през декември, нейното уволнение въпреки това разтърси Испания.

То е само най-новото и най-шумното от поредицата случаи на принудително напускане на журналисти, макар и радващи се на голям зрителски интерес, свързана със спорните назначения на ръководители на редакции в испанското обществено радио и телевизия (RTVEЕ).

И обясненията на ръководството на RTVE, което се задоволи да каже само, че Ана Пастор е отхвърлила предложението да води друго предаване, не са убедителни.

„Ние мислехме, че живеем в достатъчно развита демократична система, за да сме приключили с традицията, според която щом правителството се променя, и общественото радио и телевизия също се променят“, каза със съжаление Тони Гаридо, популярен водещ в радио RNE, който от 2007 г. водеше следобедната емисия.

За пет години слушателската му аудитория се увеличи повече от два пъти. Това обаче не попречи на новото ръководство да го смени в средата на юли. Близо месец по-късно Тони Гаридо и екипът му все още не са получили официално уведомление за уволнението си.

„Предполагам, че е трудно за ръководството да ни обясни защо не оставаме, имайки предвид резултатите. Но общественото радио е длъжно да обясни решенията си и на гражданите“, заяви той за АФП.

Трети известен журналист, уволнен тази година – Хуан Рамон Лукас, който увеличи публиката на сутрешния блок на RNE до 1,4 милиона слушатели, реагира с безпокойство на напускането на Ана Пастор.

Това уволнение „потвърждава, че сега не е време нито за правила, нито за независимост. Още по-малко за деликатност. А това дава повод за размисъл“, писа той в Туитър.

За оставащите тревогата е не по-малка. Съветът на информационните журналисти (журналистическо дружество) заяви, че новият шеф на информацията в TVE Хулио Сомоано, назначен през юни, „не е годен“ да заема поста, въпреки че референдумът, организиран по този въпрос, привлече слабо участие.

„Трябва да се установят стриктни професионални критерии за назначенията, а не политически“, настоява президентът на дружеството Йоландо Соберо.

Поводът за изказването й: неотдавнашната реформа на закона, внесен през 2006 г. от левицата, който изисква консенсус на две трети от депутатите за избирането на президент на RTVE.

Правителството го промени през април, като реши, че обикновено мнозинство е достатъчно на втори тур.

Става дума да се деблокира „ситуация на парализа“, оправда се правителството, напомняйки, че и десницата, и левицата не са успели да назначат нов президент от лятото на 2011 г. Парализа, която попречи на RTVE да предприеме бюджетните съкращения на стойност 204 милиона евро, искани от правителството за 2012 г.

Но „Репортери без граници“ отхвърлят тези обяснения, изразявайки съжаление, че вълната от уволнения и назначения изглежда „потвърждава най-лошите опасения, които предвещават установяване на политически контрол над RTVE след реформата. Организацията подчертава, че новият директор на RTVE, избран през юни, Леополдо Гонсалес-Ешеник, е бивш високопоставен служител в дясното правителство на Хосе-Мария Аснар (1996-2004 г.)

„Това е голяма крачка назад, загуба за демокрацията, която ще се превърне в очевидна загуба на публика“, гневи се социалистът Хосе Луис Гордо, член на парламентарната комисия за радио и телевизия.

„След трийсет години най-сетне се сдобихме с неутрална и независима телевизия, а сега се връщаме се към партийната телевизия“, заяви той с горчивина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.