www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Писмо разкрива как министър Игнатов лъже за Ботев и Левски

20 Август 2012

 

Мукаддес Налбант. Снимка: Мениджър

В отворено писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов, Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието от ДПС опровергава някои лъжи и спекулации с доклада за учебниците от експерти на Комисията за защита от дискриминацията, също така разкрива и подробности за недостойното поведение на министъра. Припомняме, че сегашната шефка на Комисията за защита от дискриминация Ана Страшимирова обяви, че автор на доклада е Мукаддес Налбант, което е лъжа. А министър Сергей Игнатов обяви, че изводите на доклада са гавра с националното достойнство. Следва пълният текст на писмото:

Уважаеми министър Игнатов,

Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, си позволявам да Ви отговоря в лично качество. Дойдохме си на думата господин Министър.

Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически? – защото то е единственото разпознаваемо в това отношение. Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. …Което, разбира се, е една отделна тема.

Нещо повече – от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.

Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.

Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот господин Министър, защото си измислихте и създадохте скандал, за да освежите увехналия си имидж.

Използвахте националните герои, за да се превърнете в политически герой. Но Ботев го е казал най-добре: „Патриот е – душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!“ Кой може да отрече този гений?
Във Вашите думи има заплаха. Кого заплашвате – експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции. Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.
Казвате “Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години“. Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.
Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България.
И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите.

И точно те, винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи. Трябва наистина да сте много предубеден господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство „Просвета“, който не създава стереотипи, а напротив – позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература.
Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.

Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка“ да защитават тези за българите и против българите.
Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от реалността. Ако подкрепяте такава задача, значи приемате риска половината от всички ученици преминаващи през VІІ клас да не съумеят да се дистанцират от аргументите си против българите. Така ли трябва възпитаваме в патриотизъм? Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу „законния ред“.
Приемането на тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в „закононарушители“.

Всъщност по-големият проблем сте Вие Министър Игнатов, защото сте обезличен.
Как го бяхте казали? - “По заръка на премиера Бойко Борисов”.
Как го бяха казали? – че сте „воденичният камък“ на това правителство.
Съжалявам Ви.

Мукаддес Налбант
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Донкихот
  А за какво лъже министър Игнатов? Това отворено писмо е отговор на негово изявление което ние тук не сме виждали, дори във външните препратки. Според журналистическата етика за всеки материал насочен срещу дадена личност, на тази личност трябва да и се даде възможност да изрази своята позиция. А тук се публикува отговорът на позиция която не е представена! Нали учебниците трябваше да съдържат всички гледни точки? Защо тук я няма гледната точка на министър Игнатов? Защо се възпитава омраза към него? Като преследва министър Игнатов и го нарича лъжец, с какво по същество тази медия различава от "контролираните от правителството ...още

 2. 2) bobr
  Тяхното неизпълнено завещание ВАС чака, роби с роби! Чиста и свята рес-публика! Освободете първо България пък после се кланяйте на героите. Аман от лицемерен робско мучене! Въздухари.
 3. 3) bobr
  Тяхното неизпълнено завещание ВАС чака, роби с роби! Чиста и свята рес-публика! Освободете първо България пък после се кланяйте на героите. Аман от лицемерно робско мучене! Въздухари.
 4. 4) beep
  „... да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище... Бунтовникът не може да се примири с това, че турците „беснеят над бащино му огнище”. Приведеният текст би могъл да бъде спестен и заменен с друг, доколкото в случая не се изучава Ботев, а се посочва пример за правилно и неправилно цитиране." Текстът да бъде спестен и заменен - това си е БАШ покана за изхвърляне на текст на Ботев от учебник, поради някакви не съвсем логични съображения. Ако текстът беше на Джоан Роулинг (авторката на "Хари Потър"), трябваше ли да бъде спестен и заменен, доколкото в случая Роулинг ...още

 5. 5) Вова
  Мой приятел, руски историк, в разговори за българската история казваше, че българите са добри хора, но не може да разбере как така , някои от тях / стотици хиляди/ са приемали исляма доброволно, дори и през 19-ти век / цитира ми доброволно ислямизиране в тетевенско и ловешко / . Дори силовите помохамеданчвания през 17-ти век са под въпрос/ относно тяхната масовост/ за съвременните историци .Моят приятел казваше, че ако това се е случило с руские человеци, те биха загинали, но неш биха предали православната вяра на своите деди . Четейки верноподанническите статии в някои Бг сайтове, а също и ...още

 6. 6) Chavo
  Руските человеци толкова лесно гушнаха команизма и взривяването на църквите и избиването на свещениците и учените, без да е влязла чужда сила. И верно измираха, ама от глад и изродски комунизъм. Лелее, леле, възпяваш най-робскаия народ в света.
 7. 7) Chavo
  PS Приятеля ти(ако имиш такъв), ще да е руски историк, то бива изнасилвачи на историята, ама като руските такива няма.
 8. 8) pro-anti
  Вова, главно поради икономически причини.Непосилни данъци заедно със слаба реколта са обричали цели региони на глад, спасението е било да приемат исляма, за да се освободят от данъците.Дори и да не са били искрени в приемането, за децата им това е ставало истината.В Албания и в Босна например масово са ставали мохамедани и е било въпрос на чест, не само заради привилегиите като неплащане на данъци и растене в кариерата.
 9. 9) Го-шо
  Вова ако така поставяме въпроса -Сам знаеш че глада е по силен и от тока 19 век вече Турция се усеща че може да гръмне под влияние на етнически проблеми и доста разхлабва исляма почва да води повече политика от колкото да се интересува за чистотата на вярата Дори по времето на Ататурк се стига дотам че се забранява носенето на фес Стига се до нещо като обща стачка При вас примери за преминаване от едната страна към другата че и после обратно връщане ,колкото щеш Не ме разбира погрешно не го оправдавам това Но като виждаш Свако ...още

 10. 10) Вова
  Чаво, руските хора много трудно са приели атеизма и комунизма. Понятие си нямаш какво е било тук . Приказваш наизуст . унищожена/прогонена е аристокрацията, дворянството// голяма част от руската интелигенция също. Избити са десетки хиляди свещенослужители, взривени са хиляди църкви . Само в Питер почти всички църкви са престанали да бъдат действащи . Казанския събор е бил музей на религиите, "Спас на крови"- зеленчуков склад, а колко други църкви са били взривени, разрушени, променени по дейност/ складове, заводски халета, болнични зони и т.н. В Москва, катедралния храм, където вашите любими пусита се лигавеха , е бил взривен, а на негово ...още

 11. 11) mitkaloto
  Налага се да омърся българското си достойнство с коментар на този гнусен скандал. Не е толкова важно кой какво е казал и каква роля играе всеки един от тези мутанти. По-важното е да се разбере, че това е обмислена, опасна провокация срещу всички граждани с българско самосъзнание. И най-малкото, което трябва да направим, е да изритаме тези продажници от държавата. ОчевАдно е,че висшите чиновници са бездушни протежета.Политически проститутки, които са изтъргували съвестта си. Това е поредния опит на тези лобисти,брокери и обикновени страхливци да превърнат националните ни ценности в стока.За огромно мое съжаление патриотизмът у нас не е толкова силно ...още

 12. 12) Вова
  Гошо, разбира се, че развитието на кемалистка Турция е антиислямско, антиосманско . Днешните величания на успешния и богат живот в българските земи през османското владичество е ужасно недоразумение, обидно за българина, страшно за неговото бъдеще . Турските сериали, добрите аги и бейове, ислямския морал и т.н. са част от неоосманските тенденции в днешна Турция . Ала българинът не разбира , че вече го няма дядо Иван. Русия не е онази, от 19-ти век, православна империя имаща мисия да съхрани вярата и защити поробените братя по вяра и кръв . Всичко е пари ..а България е бедна държава , без особена ...още

 13. 13) ziguli
  „Безкрайно уважавам турците, защото са единствените чужденци, окупирали България, които никога не са претендирали, че са ни освободили.“Г.Марков.
 14. 14) bogeo
  Каквото и да се пише от тук нататък, приложенията към основния доклад са си чиста проба злокачествена цензура. И като всяка цензура - неграмотна и бюрократична. Вниманието се концентрира върху Левски, Ботев и Вазов, но какво да кажем за следния шедьовър, добре доказващ твърдението ми: "Срт. 13 урок 18 Членуване на съществителни имена от мъжки род Изреченията: Дядото заведе внука си в парка. Синът и бащата спряха до язовира. Тези две изречения вниманието е насочено към „дядото и внука“ и „баща и син“, защо не се обръща внимание на това, че може „дядото да заведе внучката в парка“ и „дъщерята и бащата са ...още

 15. 15) Го-шо
  ziguli Защо не цитираш тогава какво е казал Г.Марков и за Тодор Живков или да го прочетеш поне
 16. 16) Вова
  Не мога да си представя, какво ще бъде, ако в Гърция някой се опита да омаловажи кланетата на остров Хиос/ 120 хил.християни/, зверствата на Крит, резнята над жителите на десетки гръцки села и градчета по време на въстанията против турската власт , насилственото ислямизиране на гърци, отвличания, продажба в робство . Лъжа е, че днешните турци са мнооого по различни от своите деди . Авторът не знае или не иска да знае, че през 50-те години на 20-ти век имаше погроми в Истанбул и други турски градове и бяха прогонени стотина хиляди гърци, стотици бяха убити , имуществото им ...още

 17. 17) RD
  Госпожо Налбант, Вие и така нареченият Министър Игнатов сте двете лица на един и същи проблем в образованието!
 18. 18) ziguli
  Ало,--------------- ,недей да мърсиш името на Г.Марков.Ясно ли ти е?Точно ------------ , дето пълзят няма да ме открехват за Марков.Ако ------------------ изхвърлил като чикия на песък.Понял, ----------- Ред. Админ. Спазвайте изискванията ------------
 19. 19) ziguli
  Руски,колко пъти ще ти повтарям,че папагалщината не е ценена в световен мащаб.Ти си наистина чист зубрач.От простотиите дето помниш,можеш ли да направиш някакви изводи,които да оправдават настоящето и да дадеш насоки за бъдещето?Кратуно,за нормалния човек е важно настоящето,и повече-бъдещето.Помниш наистина безсмислени неща.А бе,който не разбира-помни.Жив да си.
 20. 20) ziguli
  Да ти го преведа на чист руски език.Чакам до месец пет осни джърмански супермодерни центри с модерно програмиране.И си скъсвам дупето да ги изучавам,ти ми говориш за струг Ц8.Я си стой в средновековието.
 21. 21) Го-шо
  ziguli това което ти пращам е цитат от Герги Марков за срещите му с Живков Сам можеш да прецениш за отношението и мнението му към него ,не си малък, да се надяваме ............"Той умееше да изслушва. В сравнение с почти всички останали членове на Политбюро и старши министри, които познавах, но мое мнение Тодор Живков беше единственият, който умееше да изслушва, без да прекъсва, без да коментира, без да дава израз на това, което мисли или чувствува. Митко Григоров или Венелин Коцев често и императивно прекъсваха говорещия, предрешаваха от къде до къде може да се говори ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com