www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руската мечка и енергийното иго: къде се крие Боримечката?

13 Септември 2012

 

Набират скорост оборотите в обръщането на ситуацията около публичното говорене за руското енергийно робство на България – така го нарекоха днес с истинското му име български експерти. Дългогодишното мълчание и страхопочитание като че ли е взривено…

В рамките на денонощие видяхме и чухме двама български министри да отвръщат с насмешка на рязко набъбналите руски претенции към България заради фалиралия проект АЕЦ „Белене”.

Васил Филипов, бивш шеф на Булгаргаз, който за малко да стане официален съветник на Бойко Борисов, детонира пък друга публична тайна: че българската енергетика е проядена от руския шпионаж и че с иска си за един милиард евро като наказателна мярка за отказа от втора руска атомна централа Русия на практика се меси в българската политика.

Намесените в българската политика с руски аргументи другари и другарки от БСП не само не занемяха пред тази ескалация, но извадиха ракетните си устати установки Ивайло Калфин и Румен Овчаров. Те не просто отвърнаха на огъня, но започнаха контраофанзива без да крият, че се радват България да загази под руския натиск. Изсипаха познатите словесни снаряди, които могат да бъдат обобщени със злорадото „така ни се пада, щом не слушаме Москва”.

Самият Симеон Сакскобургготски внезапно напусна политическата си летаргия и предупреди, че един ден ще съжаляваме за недовършената АЕЦ „Белене”. Той дори, в свойствения му стил да фиксира срокове ( нали си спомняте обещаните от него 800 дни, за да ни оправи), посочи кога ще страдаме: след 20 години.

В Русия отекна ехото, разгласено днес от руски медии с позоваване на експерти,според които сътрудничеството с България в ядрената енергетика било много мъгляво.

Уж няма връзка, но ми се вижда свързан и откровеният цинизъм, с който Путин предложи днес на Молдова да се откаже от кандидатстване за ЕС срещу което да получи по-евтин руски природен газ. Това е от(к)ровен енергиен шантаж срещу една малка (почти балканска) страна, на която от Москва заявяват: не се европеизирайте, стойте си в килията на евразийска зависимост и ще ви бъде по-топло в добре познатия ви, направо уютен с неговата предсказуемост затвор.

Много, ама адски много се извинявам- направо ми е истински неудобно, но не мога да не посоча, че в момента започна да става видимо онова, за което говоря и пиша от години: България е разделена не на сини и червени, не толкова на комунисти и антикомунисти и твърде условно (заради бракониерската употреба на русофилството сред доста бедни души) на бедни и богати, колкото на слуги на петата колона и всички останали.

Този основен разлом е много стар. И е толкова дълбок, че българските русофили с комунистически възгледи запазват лоялността си към Кремъл дори и когато по заръка на Путин бият по главите с полицейски палки комунистическите му опоненти по площадите на руските градове.

В Русия може и да има някаква опозиция, но българските русофили са винаги безрезервно предани на Кремъл във всичките му превъплъщения и щения спрямо България. В този смисъл у нас си имаме кремълофили каквито дори в най-мракобесни руски условия не е възможно да бъдат отгледани в толкова чист, лабораторен вид.

Понеже Русия не може да накаже с бомбардировки натовска България за непослушанието, както направи с Грузия, тя действа по традиционния способ, в който е инвестирала от поколения тук: активира петата си колона.

Някой, натоварен с власт, трябва да изостави уютната черупка на български властови охлюв, препускащ към европейското благоденствие, да се изправи и да посочи този факт.

Хайде да видим как на практика приказките за българската независимост, маскирани в реториката на Борисов напоследък с трудната за произнасяне думичка „диверсификация”, ще бъдат превърнати в дела от гражданите за европейско развитие на България, които досега не са дали нито едно сериозно доказателство, че имат дързостта да се озъбят на петата колона, работеща по всички възможни фронтове срещу интересите на страната ни с протекциите и проекциите на чужда стратегия за деградиране на България към статута на руски васал със съветски колониален фундамент.

Някой бори ли се с руската мечка?

Има ли Боримечка зад черешовото топче или пак гледаме театро, след което селяните за европейското изоставане на България ще трябва пак да си налягат парцелите в парцелираната ни от вековния натиск държава?

От блога на Иво Инджев
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) мексиканец
  Още навремето Стамболов официално е заявил че никога не е бил противник на руския народ и култура но ще бъде най-яростния противник на руската имперска политика.
 2. 2) dean
   Инджев отново пропуска факти, които не са му приятни: - Правителството не отстъпва достатъчно от Българските интереси, и е  необходим  и  допълнителен натиск! - политиката на мокова и тоягата!     Това ме навежда на мисълта, че той/Инджев/ не прави журналистика а пропаганда!
 3. 3) ултра
  А вие, Dean, сте прекалено много наведен пред гербаджийското правителство, което досега с нищо, ама с едно голямо НИЩО, не е доказало, че отстоява БГ национални интереси именно пред русия, дори напротив! А да не говорим кой точно обича да подарява паленца на самодържеца от Кремъл!
 4. 4) 4х4
  Абе, Борисов би си подарил и задника на Белия дом, ама за съжаление, опитите мъж да забременее от мъж са все още неуспешни. Засега го правят само за удоволствие и от време навреме по план. Така, че ако ще анализираме, аналите на мъжката любов, Путин с тва кутре си е направо недолюбен.
 5. 5) dean
  Няма причина да съм наведен, още повече, че гледам отвън и отдалече! Анализирам само факти/в политиката, както и в шаха, няма емоции/! Бих подарил и сестра си за жена на султана на Бруней, стига да помогне да е добре страната ми! Р.S. Благодаря за добрия стил! ...още

 6. 6) Вова
  Има едностранно прекъснат договор . Има произведени агрегати и комплектация . Това трябва да бъде платено на производителя и клиента да си ги товари когато и както иска . Никой не търси неустойки или компенсации . Иво Инджев отново дезинформира целенасочено . Неадекватните реакции на български политици, направени лакейски в присъствието на генерал губернатора са жалки и комични.
 7. 7) Chavo
  Къш бе Вович. Никой не обвинява Рус, тя си плете кошницата, става въпрос за наще си предатели русофистилици.
 8. 8) Дядо Йоцо
  Израза "кучето на Павлов" е станал нарицателен. Като чета отвреме на време писанията на този "журналист" съм решен да патентовам, като Епъл и българския вариант - "Инджев"= кучето на Павлов. Този индивид гледа на нещата в черно и бяло. Чуе ли Русия - светват му очите и се разнася ожесточен лай, дърпа синджира, тече лига и за порцията Педи гри от спонсорите му е готов на всичко. Както пише Ботев: -като човек - що да прави? изяда си и месата.
 9. 9) ГОШО
  Много точно казано Дедо


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com