www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия-България: напрежение и мъгляви перспективи

14 Септември 2012

 

Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ “Белене” пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik

Руският иск срещу българската НЕК за отказа от АЕЦ “Белене” отразява напрежението между България и Русия, твърди експерт на “Независимая газета” . Редица руски издания коментират претенциите на държавната корпорация “Росатом” към българската Национална електрическа компания (НЕК). Според “Ведомости” например отказът от строежа на АЕЦ “Белене”, видял се твърде скъп на България, може да струва на страната 1 милиард евро, информира Би Би Си.

Руската компания “Атомстройекспорт”, филиал на “Росатом”, увеличи до един милиард евро своя иск срещу НЕК, съобщиха агенциите. Миналия юли “Атомстройекспорт” започна процедура срещу НЕК в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж, за да получи неизплатени 58 милиона евро.

Сумата нарасна над 20 пъти; новият иск е подаден в същия съд на 10 септември, отбелязва пред “Ведомости” Сергей Новиков от “Росатом”. Първоначалните искания на руската страна включваха само задължения за дейности, одобрени вече от възложителя, но “сега проектът не се осъществява и няма надежда да бъде подновен, искаме да съберем вече разноските по него”, пояснява той.

Българската страна не вижда основания за претенции, но според експерти руската компания има шансове да спечели в съда. Така смята Андрей Лебедев от руската фирма “Сила закона”, цитиран в материала. Той обаче предупреждава, че “процесът може да се проточи”, по-специално заради евентуална експертиза на заявените разходи.

“Комерсант” обяснява, че голяма част от сумата 1 милиард евро представлява стойността на оборудването за “Белене”. След отказа си от проекта България вече няма нужда от него. “Росатом” би могла да използва това оборудване за строеж на други АЕЦ, но това може да повлече допълнителни разходи, пише вестникът. При това положение е неправилно да се прехвърлят допълнителните разходи само на “Росатом”, твърди пред изданието шефът на руската осведомителна агенция Nuclear.ru Иля Платонов.

Увеличаването на исковата сума е опит да се засили натискът върху българската страна. Същевременно се действа според принципа “искай повече и ще получиш нещичко поне”, коментира за “Независимая газета” Дмитрий Александров, анализатор в руската компания “Универ”. Според него обаче Париж може да удовлетвори иска само що се отнася до “преките загуби и разходи” и руската страна “едва ли ще може да получи 1 милиард евро”. “А по принцип ситуацията отразява напрежението в двустранните отношения между България и Русия, нарастващо вече от няколко години”, добавя експертът.

Колегата му Константин Марченко от агенция “Инвесткафе” смята за “крайно мъгляви” перспективите на руско-българското сътрудничество. “Поне в момента Русия и България нямат никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика”, обобщава той за “Независимая газета”. “България при всяко положение няма толкова пари”, коментира милиардния иск пред електронния в. “Газета” ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

“Освен това българското правителство усеща подкрепата на Европейската комисия. Властите на България може би ще се опитат да представят отказа си от проекта за АЕЦ “Белене” като борба срещу руската експанзия в Европа”, заявява Симонов.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) svako
  Няма да е зле да започне разследване за това как росатом печели конкурса за строежа на АЕЦ-а, какви договори са сключвани, кой-ги е подписвал, колко кинти са потрошени и кой се е нагушил от далаверата. Верно, че гьолът е голям и добре оформен, но цената от един милиард евро го прави по-скъп и от магистрала "Тракия".
 2. 2) Вова
  България продължава да се държи като малко дете,разчитайки, че баткото ще и прости малоумните постъпки . Има договор, трябва да се плаща за неговото нарушение . Когато работата опря до тези плащания, българските власти изведнъж се сетиха, че и България и Русия са православни държави, с вечна дружба, с безкористна любов и заради това, видиш ли, трябвало да има разбиране и доброта . Щото иначе...и следва подмятане за Южен Поток . Жалки цървуланковци , можете да се оплоачете единствено на американския посланик . Той ви даваше куража да проваляте всичаки руски енергийни проекти, той ви даваше куража да плюете и ...още

 3. 3) Вова
  ..по всичко руско , даже по святи неща като руските жертви , като православието и т.н. Е, сега идва ден за плащане . А ако се опита ББ да провали ЮП, наистина България отива в задния двор на Европа и света . Щото клиенти на ЮП са най големите европейски икономики ,които правят многомилиардни инвестиции в този проект .
 4. 4) 4х4
  За пореден път нашите политичета се наакаха. Тоя път го направиха експертно и скъпоструващо. Има един хубав филм, "Москва не вярва на сълзи", заглавието му красноречиво описва драматизма на българската външна и вътрешна политика. Но, с такъв интелектуален багаж, такива резултати. Безнадеждни са. А ние трябва да си затегнем коланите, защото ще плащаме и тая бакия. Апропо, живо ме интересува, чии са решенията и подписите от българска страна, под контрактите описващи тая драма. Ще има ли подведени под отговорност за гавра с националните интереси?
 5. 5) Вова
  Ех, внедорожник..колко мъка има по този свят..
 6. 6) 4х4
  Има, Вова, необятна е. Има една приказка: "От главата си пати." Проблемът е интелектуален. Съжалявам, че моите държавни мъже са с толкова семпъл интелектуален и културен багаж. Наистина. Срамувам се от тях. Срамувам се и заради тях, защото виждам, че на тях не им е неудобно, ама никак.
 7. 7) ГОШО
  Вова какво да ти кажа Елин Пелин има един разказ "Мила родна картинка" -пращал съм ти линка и много пъти сам го споменавал този разказ За съжаление нищо не се променило от времето дето той го е писал даже обратното
 8. 8) Вова
  Гоше, четох го..смях се, ама все си мислех, че е писан за 30-те години на 20-ти век.
 9. 9) ГОШО
  Вова то че тогава е писан тогава ,то и бай Ганьо не от вчера но ......кво да се прави кръвта вода не става дет се вика А потвърждения тук из форума колкото щеш ,ама друго си е на правителствено ниво да се види и потвърди лафа " Че си запалим къщата та да изгори на Вуте плевнята"
 10. 10) Chavo
  Че Боцко е тъпо копеле, то е ясно, но се чудя какво би предложил/ла четворката в тази ситуация?! (едните мошенници подписват за нещо, дето на никой не му трябва, а и не могат да платят, другите се увъртяват като пиле в калчища)
 11. 11) pro-anti
  Чаво, каквото и да предлага Боцко, нищо няма да получи в замяна, даже и палето няма да се вземе обратно.
 12. 12) 4х4
  Chavo, ти си умен пич и обикновено четеш между редовете, но за втори път ти казвам ,че съм го написала буквално, ето, чети в оригинал:" Апропо, живо ме интересува, чии са решенията и подписите от българска страна, под контрактите описващи тая драма. Ще има ли подведени под отговорност за гавра с националните интереси?" автор /4х4 15 Септември, 2012 в 2:19 pm/ А сега по процедурата- Понеже досега няма нито един осъден синковец майчин за престъпление срещу Родината в особено големи размери, имаме един добър повод за урок по Демокрация, да се повдигне обвинение от такъв характер срещу хора, които са ...още

 13. 13) Chavo
  Колкото и да ми се иска не можем ги осъди. Баз държа, че формално решенията са взети от колективен орган, а колективна вина няма в НК. Макар да не обичам Костов, заради начина по който реши проблема с АК "Балкан", той беше единствения опънал се на Рус и то сполучливо. Обоче всички национални предатели се обединиха срещу демократичните сили.
 14. 14) svako
  Диверсификация му е майката. Само крайно ограничен и тъп русофилистик не може да стопли, че когато купуваш нефт, газ и ядрено гориво от едно място продавачът има пълната възможност да диктува цените. Особено ако този продавач са кремльовските мужици. Рассия не ни е "батко". Може да претендира да е "батко" на поробените от нея народи в РФ. България е в Европейския Съюз и трябва да изпълнява европейските правила и закони. И тези правила и закони са такива, че защитават европейските потребители. Направени са от Европейският парламент, който за разлика от българския не е пълен с расийски продажни мекерета с ...още

 15. 15) ГОШО
  Свако я кажи днес за митинга ? Ще дават ли заплати при вас или ще по зачакат? Иначе да купуваме бе що да не купуваме от други е Набуко току виж го прекарали и край с руския монопол
 16. 16) svako
  Гошо без всякакви тирета и минуси, при нас заплати не се дават. Изкарват се. Ако произведеш, получаваш, ако не чакаш на социални помощи. И не съм в моята втора родина Еспаня. В Латинска Америка съм.
 17. 17) 4х4
  До svako.
  "Само крайно ограничен и тъп русофилистик не може да стопли, че когато купуваш нефт, газ и ядрено гориво от едно място продавачът има пълната възможност да диктува цените."
  Стоплят svako, стоплят. Големият ни национален проблем, е че стоплят само до размера на комисионите си, същите тия синковци. А виж, че и Европа му би шута на Оня, Дето Кара на Емоции в Политиката, родом от гр. Банкя, щото то само с цупене на устни не става, иска се и акъл за тая работа :
  "От Брюксел обаче бързо пресякоха устрема на премиера. "ОЛАФ няма да разследва сделката ...още

 18. 18) 4х4
  И още нещо по темата за излагацията в ОЛАФ. Толкова ли няма компетентни съветници по международно търговско право, Борисов, че да му кажат да не се излага и в Европа с плитките си познания по каквото и да е. Какво ми спят всички сол-ташаци на сладки заплатки около него? Нали затова взимат пари? За да дават акъл, когато е видно, че тиквата го няма! Или те толкова са му позволили да си прави каквото и да е, че в скоро време, ако тоя парцал каже:"Слънцето изгрява от запад!", те в хор ще се съгласят?!? Смешници.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com