Какви са перспективите за нападение срещу Иран

Словото на израелския премиер Бенямин Нетаняху в ООН бе поредното му публично предизвикателство към Барак Обама с цел президентът на САЩ да действа по-агресивно срещу Иран, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Израелският премиер заяви, че до лятото на 2013 г. Иран ще може да създаде атомна бомба. Той прикани САЩ и другите глобални сили да начертаят ясна граница – „червената линия“, която Техеран не бива да пристъпва в производството на ядрено гориво, за да не последват военни удари. Нетаняху обаче загатна, че Израел не се кани да атакува Иран поне до пролетта, посочва изданието.

Изявлението на израелския държавник поуталожи страховете на западни и арабски представители, че еврейската държава може да нанесе удар по иранските ядрени обекти преди президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва вестникът.

Според тези представители въпросът за каквито и да било военни действия вече е свален от дневния ред поне до идната година. „Само допреди седмици положението бе различно“, коментира неназован висш арабски държавен служител. По същия начин тълкуват изказването на Нетаняху и аналитици от Израел, добавя „Уолстрийт джърнъл“.

Речта на Нетаняху обаче насърчава кампанията в полза на военни действия; време е вече санкциите и дипломатическите усилия да доведат до мирен изход от ситуацията, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Междувременно почти не се обсъжда въпросът дали евентуална атака на САЩ срещу Иран би била легитимна според вътрешните и международните закони, изтъкват във „Вашингтон пост“ Джефри Смит и Джон Белинджър Трети, съветници в предишни президентски администрации. Американските президенти, одобрявали военни операции, най-често са полагали усилия да демонстрират, че те са допустими от гледище на международното право, напомнят те.

„В идеалния случай всеки военен удар срещу Иран би трябвало да бъде одобрен от ООН. Изглежда обаче Русия и Китай ще наложат вето над евентуална резолюция на Съвета за сигурност в този дух. За да действат едностранно, САЩ ще трябва да аргументират атаката срещу Иран с това, че става дума за превантивна самоотбрана, тъй като заплахата от страна на иранските ядрени оръжия е толкова голяма, че не можем да изчакваме“, поясняват експертите във „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.