www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Холокостът, българските евреи и грешката на Хана Аренд

5 Октомври 2012

 

На 27 май 1943 г. една млада жена с непроходило още дете на ръце слиза в 11 часа вечерта от последния вагон на влака на гарата във Враца. Тя носи вързоп с дрехи и стиска в джоба си бележка със следното съдържание:

„Съгласно чл. 29 от Наредбата на Министерския съвет от 26 август 1942 (Д.В., брой 192–1942) в срок от 3 дни от днес, напуснете гр. София и се установете на местожителство в гр. Враца.
…Ще се явите пред полицейските органи на града, в който се изселвате…“
В горния край на заповедта има предупреждение:
„Незаминалите в определения срок се лишават от продоволствени карти и се настаняват в лагери за принудителен труд.“
Най-отдолу е добавено с дребни букви:
„Вземете само най-необходими вещи. Без фотоапарат.“

Авторите на този невзрачен на вид документ не искат доказателства за извършеното от тях.

Жената е със зачервени от безсъние и малко плач очи. Детето в ръцете u е унесено в полусън и леко покашля. Жената гледа отчаяно пустия перон на гарата, където никой не я чака, в град, където никого не познава. Тя прави няколко крачки, за да се раздвижи, и забелязва женски силует.

„Не стойте така, елате с мен“ – изрича непознатата и я повежда през гарата в близка уличка. Влизат в скромна къща и жената прави крачка назад, когато вижда униформен мъж. „Не се бойте, той е железничар“ – казва нейната спасителка. „Знаехме, че ще идват евреи, синът ни е в София, можете временно да се настаните в неговата стая.“ Жената си отдъхва, поглежда с благодарност новите си хазяи.

Тази жена е моята майка.

Тя ще помни цял живот онези двамата през онази първа нощ в непознатия град: епизод от поредица изпитания. Преминава през тях като през Чистилището благодарение на обикновени на вид, без титли и звания, но величави по дух българи, които среща на пътя си. Тази книга за еврейските изпитания започва с благодарност към
тях.

Грешката на Хана Аренд

„Човекът виси в пространството в интервала между познато минало и неизвестно бъдеще. Той може да се задържи в него единствено в мярката на собственото си мислене, ломейки безразличието на времето с усилие да проникне в безкрайното минало и в необозримото бъдеще. Всяко ново поколение и всеки нов човек правят това усилие, за да открият наново силата на мисленето.“ (Хана Аренд, „Кризата на културата“)

Всеки ден по света излизат стотици публикации, посветени на Холокоста. Този интерес се дължи на обстоятелството, че темата е болезнена рана, от която продължават да страдат евреи и не-евреи. Йехуда Бауер, професор по история в Яд Вашем, казва следното: „Холокостът не е минало, той е настояще. Все още са живи много от оцелелите, а също така и техните деца и внуци, за които Холокостът продължава да бъде лична и семейна история.“

На въпрос на журналист от „Льо Монд“, дали се инструментализира Холокостът, Бауер отговаря: „Разбира се, от политици, от журналисти, от историци. Всички се опитват по някакъв повод да използват и да употребят Холокоста, често с обратен ефект и без добре да разбират същността на събитията.“

Манипулации с темата за Холокоста са честа практика, включително в България, която представлява по-сложен случай, тъй като в границите на Царство България от 40-те години евреи са били спасявани, преследвани и унищожавани по едно и също време. Едно от най-парадоксалните съвпадения е, че на 4 март 1943 г. са изпратени на сигурна смърт 4 хиляди евреи, на 9 март са предприети действия за спасяване на 8 хиляди, а на следващия ден са „вдигнати“ още 7 хиляди, на свой ред до един унищожени!

Това фрапиращо противоречие създава истински хаос от мнения, които обикновено се движат между две крайности: идеализация на втория факт до степен на национално героично движение, наречено спасението, и съответно демонизация на първия, изпращането в газовите камери на Треблинка на 11 343 души.

Първата теза, за безусловното спасение, се опитва да забрави депортацията и съответно смъртта на близо 20% от еврейското население в границите на Царство България от 1943 г., докато втората понякога омаловажава факта на избавлението, в резултат на което е запазен животът на 48 хиляди невинни хора!

На всяка една от двете версии е посветен по един камион книги и изследвания, в които едни и същи факти (или подбрана част от тях) са представени според предпочитанията на автора с патос, със скептицизъм или с езика на рекламата.

Въпреки голямото различие в изследователските гледни точки в обществото все пак е наложена версията за „героичното спасение“, която има своята най-опростенческа форма в книгата на Михаел Бар-Зоар с дългото, рекламно и манипулативно заглавие „Извън хватката на Хитлер. Героичното спасяване на българските евреи“.

За пояснение: през 1999 г. книгата излиза в Израел под друго заглавие: „Влаковете заминаха празни: героичното спасение на българските евреи“. Тя обаче предизвиква бурни реакции на несъгласие поради простия факт, че влаковете с маркировка БДЖ са извозили македонските и тракийските евреи в лагерите на смъртта. Поради тази причина в английската версия авторът променя заглавието.

Сумарната истина за онези събития се оказва твърде сложна не само за Бар-Зоар и други изследователи, но и за гражданството, защото представлява сложен комплекс от политически, социалнопсихологически и дори лични обстоятелства, включително характерните особености на някои от основните участници.

„Простата“ версия е съблазнително подмамваща, включително за автори с международен авторитет. Пример е американският философ Хана Аренд, която първа коментира „българския случай“ в най-опростената му форма. Аренд има огромни заслуги, тъй като първа повдига обществено значим дебат за Холокоста по време на процеса срещу Адолф Айхман в Йерусалим през 1962 г. и призовава жертвите да свидетелстват. Тя обаче е напуснала Европа още през 1934 г., когато е заминала за Америка, не познава изобщо Балканите и, естествено, никога не е стъпвала в България.

Противно на разпространено в някои среди мнение тя не е специалист по Холокоста и допуска съществени грешки при интерпретиране на факти от тази епоха. Свидетелство за това дава не друг, а помощник-прокурорът по процеса на Айхман, Габриел Бах, който наскоро коментира във вестник „Ди Велт“ по следния начин заключенията на Аренд, която написва книга за процеса с известната формулировка в заглавието „баналността на злото“:

„Аренд игнорира съществени факти или ги представя погрешно. Цялата работа с нея е странна от самото начало. Малко преди началото на заседанията се разнесе новината, че една американска философка планира критичен репортаж за процеса. Помолих да u предадат, че с удоволствие бих се срещнал и разговарял с нея. Тя ми отговори, че няма намерение да разговаря с когото и да било от прокуратурата.

Това ме учуди, но все пак се разпоредих тя да получи достъп до всички доказателствени материали, които пожелае да види. Когато по-късно четох книгата й, останах поразен, че тя е предала съвършено обратно смисъла на някои от най-важните документи – между другото например такива, които доказваха безспорно, че Айхман е пренебрегвал на своя глава заповеди на фюрера единствено от желание да причини по-голямо зло. Дали става дума само за небрежност от нейна страна, не мога да кажа, защото никога не съм разговарял с нея.“

Разбираемо е освен това, че през 1962 г., когато пише своята книга със станалата по-късно сакрална фраза за уникалното българско спасение, Хана Аренд нито е разполагала с достатъчно информация за фактите, включително депортацията в присъединените към България земи, нито е имала намерение да се задълбочава върху тях.

Възможно е като последователка на Карл Ясперс и неговите идеи за личната свобода и за правото на избор при всички обстоятелства „българският случай“ да е представлявал за нея точно онзи „избор“, за който всички са жадували, без да могат да го посочат в контекста на процеса Айхман.

Трудно е да се вменява на Аренд вина за преувеличенията и манипулациите, възникнали по-късно на основание на написаните от нея 15 реда за непозната България, за една сложна история на спасение, гонение и унищожение, за която гениалната писателка и философ изобщо не е имала представа.

По какъвто и начин да бъде разглеждана днес сложната история на еврейството в Царство България през 1941–1944 г., тя налага един трагичен извод: в онази епоха в България е имало властници, които са желаели унищожението, физическото премахване на всички евреи и частично са го постигнали. Дали са действали само под чуждо влияние или като банални опортюнисти, следвайки внесена отвън доктрина, е сложен въпрос, върху който си струва да се поразсъждава.

Не са успели да завършат демоничното си дело, защото е имало други българи, за които еврейството в България е било неделима част от нейната история, включително от националните и освободителните u борби. Това е втора, не по-малко сложна част от отговора на въпроса, кой и защо е спасявал евреите, защо тяхната защита е свързана не само с представители на опозицията като Петко Стайнов, Никола Мушанов и други, но и с членове на националистически формации (Владимир Куртев от ВМРО, Димитър Пешев  и други), без в това число да влизат стотици най-обикновени българи, за които изборът е бил не политически, а чисто морален и етичен?

Този именно въпрос дава основание на някои автори да твърдят, че българският национализъм от онази епоха, съсредоточен преди всичко върху постигането на националния идеал на обединението, териториално и народно, е специфичен и различен от екстремно уродливата форма на националсоциализма.

Цитираните обстоятелства, които показват една доста по-сложна ситуация на спасението и на ролята на спасителите, не са били обаче безпристрастно разглеждани от историци и управляващи пред обществото ни и в известни периоди са били укривани от него.

Няколко поколения са били захранвани с лесносмилаеми версии за спасението на евреите, в които като в исторически комикс една сложна хроника е представяна като поредица от прости действия, извършени от митични герои. Нищо чудно, че българското общество се чувства национално уязвено при всяка корекция или дори уточнение на факти около спасението, с което са били окичени няколко поколения българи. Такова действие би могло да се сравни с отнемане на олимпийски медал или с болезнено покушение върху национален мит.

В тази книга са събрани няколко мои есета за Холокоста в Царство България, писани през 2011 и 2012 г., някои от които помествани в периодичния и специализиран по темата печат, включително на английски и немски. Те не са предизвикани от конкретни ситуации, а от различия с някои спорни и дори неверни интерпретации на историята на еврейството в България през периода 1940–1944 г., както и с инструментализиране на темата в смисъла, за който предупреждава Бауер.
Тези различия могат да бъдат формулирани кратко по следния начин:

● Темата за спасението на 48 000 български евреи е неделима от историята на техните гонения, както и на депортацията на 11 343 души от присъединените през 1941 г. територии на Македония и Беломорска Тракия.

● Българската държава от периода 1941–1944 (в лицето на правителството на Богдан Филов, солидарно с цар Борис Трети) определено носи вина и отговорност за тази депортация, която е организирала и осъществила, предавайки евреите в ръцете на германците извън границите на България (тракийските евреи във Виена, а македонските – на границата).

● Списъкът на „спасителите“ не съответства на упорито разпространявани легенди и митове. Най-изявените водачи на спасението са представителите на Българската православна църква.

● Българското еврейство, притежаващо много от националните особености на българския народ, не е било пасивна, лесно манипулирана маса и е намерило достатъчно сили и средства енергично да се противопостави на насилственото отнемане на най-висшето му право на гражданство и родина.

● Българското еврейство е намерило съюзници в най-широкия спектър на българското гражданско общество (политици, висш клир, общественици, интелектуалци и най-обикновени граждани), които е успяло да организира в своя защита. Слабата популярност на антисемитската идеология сред българския народ е дала на българските евреи по-големи шансове за оцеляване, отколкото в
други съседни страни.

● Преследванията и съответно „спасението“ е процес, който е продължил с променлив успех близо четири години, без нито за момент до 1944 г. рискът от фатален изход да е изцяло елиминиран.

В България има много „специалисти“ и историци по темата за „спасението“. По-малко са онези, които се занимават с историята на преследванията. Това е понятно: първата тема носи обществен комфорт, докато втората е трудно възприемана. Истината за онези изключително трудни години за еврейското население в България е в равновесието между двата сюжета, което съм се опитала да постигна.

Възможно е някои хора да зададат въпроси: „Необходима ли е тази истина?“ или „Каква е практическата полза от нея?“.

Тези хора може да получат различни убедителни отговори, включително и евангелският: „Истината ще ни направи свободни“. От предразсъдъци, зависимости и невежество.

Бих желала да предупредя читателите, че този труд не е историческо съчинение, нито научна дисертация. В него са използвани два метода – на директната документалистика и на вторичния анализ на вече написани съчинения и трудове, с които темата изобилства.

Въздържала съм се обаче от цитиране на авторитети не от неуважение към тях, а защото не смятам, че „цитатничеството“ е метод на изследване или на приближаване към истината.

Есетата изразяват моя лична гледна точка за събития от една епоха, важни не само за онези, чиято съдба и семейства са били ампутирани от Холокоста, но и за цялото българско общество, многократно наранявано и изтезавано, включително чрез съдбата на неговите евреи.

*Пролог към книгата на Леа Коен “Ти вярваш. 8 погледа върху Холокоста на Балканите”, подготвена от “Ентусиаст”. Виж повече тук.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Sin
  Не по темата, за което се извинявам. От първите 10 снимки на 9 от тях е ББ, на десетата, на която го няма е ЦвЦв. Това е вид обсебване, не е чак толкова интересен мутрафона, бодигард на Т.Живков.9 от 10 снимки с един и същ обект мога единствено дас си предствая, ако теоретично си предствим, че сме в година 1963-69 и Бийтълсите току що а спечелили поредните си много награди, имаме компютри ( хипотетично ) и 9 от 10 са снимки с тях. Друга толкова занимателна и интересна тема не мога да си представя. Освен друго, част от колажите са доста ...още

 2. 2) чичата
  известно е, че новият завет(четвероевангелието) е писан някъде около началото на четвърти век от н.е., което ще рече около триста години след описаните събития, всяко от които започва с догматичонтоповтаряне на фразата: истина, истина ви казвам/ така че темата за "холокоста" е професия извикана на бял свят, да опише в един "последен завет", финалния период в доказване богоизбраността на еврейския народ/ сега за сега, човешкият живот е с продължителност 70-80 години, толкова, колкото години са минали от времето на събитията филмирани от великия чаплин(във великият диктатор)/ така че не се надявайте да попаднете на скрижалите с изписаното на хибру заглавие ...още

 3. 3) Chavo
  Хъм добро Чиче, но какво е продължението на така защитената атеистична позиция. Така или иначе човечеството се нуждае от морални норми. Твойте хорица измислиха "комунистически морал", като ерзац. Ей го ББ, бележит продукт на последното. Та да предложиш нещо?!
 4. 4) чичата
  чавдарчо, направи стъпка вън от политиката, сине/ спомни си че освен нея има идеологии, религии, културни принадлежности, апетити и свързаните с тях митологии/ както казах вече поредното издание на "трети том на байбъла" ще е реалност след 300-400 годин, каквото и да ти предложа, ще е непроверимо днес
 5. 5) gintonic
  за бившия дипломат леа коен ли става въпрос?
 6. 6) Най-скандалните снимки – Холокостът, българските евреи и грешката на Хана Аренд
  [...] Това фрапиращо противоречие създава истински хаос от мнения, които обикновено се движат между две … e-vestnik.bg АрендбългарскитегрешкатаевреинаХанаХолокостът [...]
 7. 7) Силвърмен
  Защо ни обвиняват за евреите в Македония и Западна Тракия, след като - към днешна дата де - ни се втълпява, че тези земи не са били наши и ние сме били окупатори там през войната?
 8. 8) Холмс
  Изнася ли ни,или не,трябва да уважаваме историческата истина.В противен случай се превръщаме в щрауса,забил глава в пясъка.Темата за депортацията присъства в историографията и интересуващите се биха могли, ако желаят, да получат достатъчно пълна информация за конкретните факти и нямаме основание да смятаме, че това е тема–табу. Тя обаче очевидно е сред темите, върху които, по думите на Марк Феро, е хвърлено свенливото було на „мълчанието”, закриващо „семейните тайни, каквито има всяка институция и всяка нация”. Който иска, има откъде да получи информация, а който не желае, си затваря очите за случилото се.Цялата идеологическа обосновка, която стои зад Закона за защита ...още

 9. 9) Chavo
  Холмс, ти какво предпочиташ, да ти отнемат преподавателско място или да ти "очистят" цялата рода?! Да бъдем реалисти, така или иначе от всички които са си имали работа с Германия тогава, (съюзници или не) само България не си изгори еврейте. Някой да е чувал, че статута на Македония не беше като напълно присъединена, т.е. Райха имаше думата там.
 10. 10) Вова
  Холмс, добре казано... . Не случайно България е на скамейката на победените .
 11. 11) PARAGRAF22
  Честно да си кажа - писна ми ... Човек остава с впечатлението , че евреите са единственният гонен и унищожаван народ и за това са виновни ... всички останали . Писна ми да се чувствам виновен , че съм българин , а не евреин ...
 12. 12) Холмс
  Ние говорим, че сме ги спасили. Но от какво? България е единствената страна, в която няма фашистки режим в чистия смисъл на думата. У нас има еднопартийно управление, което не е фашистко. Управлява монархът. Тогава ние не сме ги спасили. Тези, които унищожават евреите, са антисемитският военен и фашистки режим в Румъния, антисемитският режим в Унгария, антисемитският и абсолютно ксенофобски режим на Анте Павелич, който извършва геноцид, Словакия, която е в ръцете на германците, защото почти е обградена от тяхна територия. Ние сме единственият свободен съюзник на Германия, с изключение на Италия. Там жертвите сред евреите по времето на ...още

 13. 13) kaneloff
  грешката на г.жа Коен е, че Х. Арендт бяга от окупирана Франция през Перинеите в Испания на Франко и оттам - в Америка. Бяга, буквално бяга, като подгонено животно. Но Х. Арендт е философ, простено й е да забрави своите унизителни моменти в миналото и да синтезира баналността на всеобщото зло в настоящето. Както и да е. Софийските евреи са интернирани - трагедия. Македонските - депортирани - катастрофа. Може и така - софийските евреи са спасени в провинцията - драма. Македонските - унищожени в Треблинка - катастрофа. За малката сладка Ети от снимката това няма никакво значение. За Х. Арендт малката сладка ...още

 14. 14) Chavo
  А бе Холмс, какво всъщност искаш да докажеш?! Не повтаряй едни и същи мантри "факти ". Като стара бабичка. Какво всъщност се опитваш да вмениш на България?!
 15. 15) Chavo
  : „Ние ги спасихме, защото иначе всичките щяха да отидат на заколение”. затвори
  Ами точно така е.
 16. 16) US
  Чаво не се пали! Холмс си го пише точно прочети го! Иначе вовите ги е яд, че са пропуснали шанса първо тяхните азиятски вождове да се награбят на еврейското имане у нас! но след 9-ти Септември тази грешка бързо е поправена и ни "освободиха"! Та с няколко думи - Първо Евреите в БГ са били окрадени, трепани и гонение от национал-социализма на Хитлер, а после след 9-ти от комунизма на Сталин .... Какво толкова се пулите тука???? Става въпрос за това как комунист въдворява ред и справедливост! Споделяне на просперитета! Разпределяло се е богатството от ограбените народи където са ...още

 17. 17) US
  А кой кого спасил за чичовци и вови няма значение! За единия това са чифутски глупсоти и митологии, а за другия победата била тяхна или както там го пелтечат па и спасители/освободители се пишат както винаги нищо че точно тяхните вождове почнаха ВСВ като съюзници ... Ха! Някакви си чифути-мифути крадливи богатяшчета па и богоизбрани се пишат ... ааа ша ви са ... такива работи ...
 18. 18) House M.D.
  1. "Холокост", в смисъла, влаган от привържениците на ционизма, не е имало, поради простия факт, че в лагерите са отивали не само евреи. Напр. пращани са и "Свидетелите на Йехова". 2. Дори да приемем несъстоятелните брътвежи на ционистите за исторически факт, то тогава трябва да признаем за "холокост" всеки един геноцид, независимо къде, кога, от кого и при какви обстоятелства е извършван. Според Стария завет, самият Яхве е разпоредил на евреите да извършват геноцид спрямо съседните им народи. 3. В описвания от Леа Органа /извинете - Коен/ период, в т.нар. "нови" земи има германска окупация. В този смисъл гръцките евреи не ...още

 19. 19) Deni
  "Не случайно България е на скамейката на победените . " Разбира се няма нищо случайно. Васил Левски го е казал преди почти 150 години.” Който ни освободи, той ще ни пороби”. Тук „освобождение”, както впрочем и всякакви руски действия и продукти където и да е по света, се нуждаят от огромни, подчертани кавички. Та в този ред, какво по-естествено новите-стари „освободители” да ни уредят статут на победена страна, която обаче е воювала с Германия. За сравнение Италия-родината на фашизма не попада в тази категория на победените.
 20. 20) чичата
  чудя се кой какво оспорва/ унищожени са 11000 души от германците в треблинка/ не ме интересува дори къде е треблинка/ окупационните ни власти са ги пратили според договорните условия на оста/ от южна добружа не са пратили нито един еврей/ баба дора габе си живя десетилетия след македонския погром/ а в ония времена дори и не помисли да строи пътища или да се измъкне от юргана си в софия/ това че днес героиката на холокоста кара голяма част от евреите да търсят вина у другите народи е причина за четивото на госпожата тук/ има и статистическо обясниние: 28% от бежанците ...още

 21. 21) Chavo
  кръволока борис трети,
  Ама си комуняга та дрънка, в колкото и овчи(интелектоални) кожи да се декизираш.
 22. 22) хамалин
  форд ускорява света като пуска поточната линия. хитлеристите са (не употребявам нацистите,нарочно,мисля че разговарям с умни, би трябвало забележката ми да е излишна)първите, които измислят производствено (конвейрно)унищожение на хора.употребата на думи като интерниране,геноцид и подобни по темата, замъгляват ясното обсъждане на въпроса. за house ми е нужно време и отделно внимание, но ще бъда откровен:мисля си, че е загуба на време да се обяснявам с господина/госпожата.участието на бг на страната на бандитската ос, беше(и то не със задна дата) предизвестена катастрофа. каквото да е било нашето участие:тихо, покрито, шикалкавене, тарикатлуци и прочее:повтарям, то не е оправдание, а даже утежняващи престъплението ...още

 23. 23) kaneloff
  Откъсът и коментарите са показателни за една изгубена нравственост, потънала някъде между поколенията. Жената с детто не би имала никакъв шанс в Полша, да кажем, или в Литва. Дори във Франция или Холандия. Това е ценното. Без излишни уточнения в терминологии - Х.Аренд там е специалистка - кой е нацист, кой-национал-социалист - вдява ги тя тия работи,нали е философка. Една необразована ционистка - Голда Меир с шепа ционистки селяни все още държи влага на едни други фанатици. Друго си е да си философка, обаче.Що се отнася до новаторството в конвейрния метод - хамалин да прочете - Време разделно - там го ...още

 24. 24) чичата
  чавдарчо, казвал съм ти го и по друг повод, с туй ботевградско декизиране ми приличаш на камилска птица/ теб ако ти изглежада опасно, днес да си от страната на съюзниците във втората световна, поради чиято очевидна победа се самоуби въпросния кръволок, в опит да спаси челадта си от свердловския вариант, имай предвид, че нито границата одер ниса, нито кьонингсберг, западна украйна и източна прусия, или судетите, са оспорвани от запалянковците възхитени от "русото момче"(става дума за фриц, да не помислиш че говоря за альоша)/ наскоро единствения мислещ европейски държавник, чешкият президент вацлав клаус(не го бъркай с палячото хавел), напомни на ...още

 25. 25) Chavo
  Борис III - кръволок; Стамболов - джудже; Вацлав Хавел - смешник и "народния съд" - цивилизационно постижение
  Интересно ти за кой се мислиш, бе Чичка?! Бах ти.
 26. 26) Chavo
  PS Смесването на някой исторически факти с откровенни лъжи и спекулативни твърдения са стар комунистически метод, да докараш бялото -черно. Тая работа обаче хваща дикиш само в заблудените души. То и затова още имате някаква власт в България.
 27. 27) svako
  Изглежда дългото въздържане на чичата от дълбокомислени коментари го е издуло като мъжко магаре с пръдня и сега бърза да се облекчи насред седянката. Тезата му за това колко жестоко се е отнесла власта към "народни верни синове" от септември 1923г. и техните обучени и пратени от Рассия главатари и колко справедливо са биле избити "фашистките гадове" осъдени от "народния съд" февруари 1945г. не е нова. Пробутва я редовно и под всякакви статии. Без съмнение така и ще си отиде. Неспасяем е. Разбира се желая му дълъг живот.
 28. 28) хамалин
  в бг имаме 2 вида комунисти:едните са истинксите комунисти, а другата порода са антикомунистите. нещо средно, нямаме, такива мислещите. разбира се,че бориса не е бил кръволог, по него време са рязали глави, което е друга песен.това че зорлем е докарал комунисти не власт, ще го запишем на сметката на ссср. бомби ви падаха на главите, и пак не се свъртате на едно място. баща ми все ми повтаряше,че е късмет да имаш ген да се опитваш да мислиш. (тука за един тая добавака:да убиеш един, или да хвърлиш бомбата и да изтриеш от лицето на земята стотици, няма разлика:обстоятелствата разменят ...още

 29. 29) US
  Свако Иначе за чичата вече съм напълно убеден, че е българската версия на тавариш - Михаил Андреевич Суслов! От девет дерата вода от десет планини камъни и ей ти го светлото камунистическо бъдеще ... интеуигентлна уабота ...
 30. 30) Вова
  Сваковците отново налазиха с аграрния си хумор .
 31. 31) ziguli
  Ватенките са най-големите антикомунисти.
 32. 32) US
  вовинка ами дай нещо от вашия възвишен академичен хумор та да се посмеем не бъди скръндза
 33. 33) БОФОРТ
  Българите не спасяват евреи. Те спасяват българи с различно вероизповедание от християнството, но спасяват българи! За разлика от коминтернаджийте, като другарката товариш Коен, които след 9IX1944 избиват над 300000 българи без съд и присъда (на които до ден днешен не се знае, къде са им гробовете), хиляди пращат в концлагери, други изселват и им се настаняват в домовете. Със сантиментални книжлета с претенция на исторически факти, убиецът вика дръжте убиеца. Опазил ни Господ от членове на коминтерна, нарекли се комунисти и накрая станали социалисти.
 34. 34) House M.D.
  Бофорт, обвиненията на комунистите катоцяло и на Леа Органа (извинете - Коен) в частност са, че Българите не са спасили гърците (имам предвид гръцките евреи). Отделно, съществуването на някакъв предварителен план за унищожението на евреите, е лъжа. В лагерите са отивали всички несъгласни с режима на Хитлер - не само евреи. Лъжа е и конвейерното избиване на хора там. Нито Циклонът е в състояние да убива цели групи в затворено помещение (пояснението що е Циклон В, как действа и какви несъстоятелности твърдят ционистите, е обида за читателския интелект), нито крематориумите са били в състояние да изгорят толкова хора. Що се ...още

 35. 35) БОФОРТ
  Много трудно е било на българската държава в тези години да води политика между двама скарали се приятели - Хитлер и Сталин. На която и страна да застанеш отиваш в концлагер. Направо е чудо, как българите са успели да спасят толкова много свои сънародници от концлагерите на Сталин и Хитлер!
 36. 36) чичата
  какви джехова уитнес какви крематориуми/ в щатите не е имало лагери за религиозни фундаменталисти, освен за японски американци
 37. 37) мда
  ей, голям демагог е тази Ле(лк)а Коен! Напълнила си е пак джобчето с тая антибългарска книга, след като яде, пи и се весели за сметка на българите, че и посланичка беше тук-там в гнилия Запад, докато се уреди с швейцарски вдовец.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com