www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

От Манхатън, в сърцето на урагана (+фотогалерия)

30 Октомври 2012

 

Посред потопа „Старбъкс” предлага доставка на кафе по домовете

В окото на бурята - нощта на понеделник срещу вторник (29-30 октомври 2012 г.) в Манхатън, 14-а улица. Снимка: от екрана, от репортаж на тв-репортера на Си Ен Ен Андерсън Купър

Някой от нещата, идващи с урагана Санди, се случват за първи път за мен, а и за Ню Йорк.
Тишината, нещо толкова странно за град който живее в един постоянен шумов фон, тишината, идваща със спирането на работа почти навсякъде, със спирането на градският транспорт, на метрото и автобусите, на влаковете до Лонг Айлънд, до Кънектикът и до Джърси и затварянето на мостове и тунели от вчера, 7 pm - тази тишина е странна и стряскаща.
На практика оставиха действащ само Линкълн тунел с възможност и той да бъде затворен днес по късно през ноща (б. р. – вечерта беше затворен и той).
В момента гледките по телевизията от течащата вода право в Батери тунел, са драматични.
На практика няма самолетни полети от неделя не само от трите летища на Ню Йорк, но и от Филаделфия, Вашингтон, Бостън и Провидънс.
Шумът на реката - аз съм близо до Хъдзън - е като зловещо бучене. Отидохме към 1 на обяд максимално близо. Имаше огромни вълни в реката, нещо невиждано.
Странен е безумният вой на вятъра когато приижда на пориви. Внезапно скоростта му скача от 30 на 90-100 км в час. Имаш чувството, че вие в стените на къщата, че прозорците ще изхвръкнат (б. р. – в Ню Йорк има съборени фасади от вятъра).
Миризмите на разлян петрол, електричество и прегорял кабел…

Манхатън бридж в първите часове на урагана Санди. Снимка: ЕПА/АП/БТА

Гледката по телевизията на люлеещият се скършен на две кран на 90-етажната, още строяща се жилищна сграда, на 57-а улица, който предизвика евакуирането на живущите във всички сгради на повече от 300 метра от крана. Казаха, че в моментите без пориви на вятъра, звукът от висящото му прекършено рамо е смразяващ.
Ток няма в по голямата част от Даунтаун и чак до Трайбека и Челси.

На няколко места в града и в Джърси изгърмяха трансформатори - изключително потресаваща гледка, вече я има на тубата.
Навлезе вода в основите на новия Световен Търговски център и покри изцяло Батери Парк.
Река тече по магистралата ФДР.

Водата от устията на двете реки - Ийст и Хъдзън е примесена със солена вода от океана и това създава допълнителни проблеми. Особено в метрото. Ниските спирки от Сауф Фери до Чеймбърс са наводнени. Изтеглиха метро вагоните на север за да ги предпазят.

Ремонтите на електрификацията ще оставят повече от 2 милиона души без ток за повече от 10 дни.
Организацията на града - от кметството до полицията, пожарната, ФЕМА и доброволците е много добра. И въпреки това на забранените места освен журналистически екипи има маса любопитни и безхаберни хора въоръжени с телефони и фотоапарати. Намери се и луд яхнал джета си в бучашия залив.

Обажданията на 911 по време на най-силните пориви на вятъра и вълнение на водата, били достигнали 10 милиона за половин час. Помолиха да се звъни, само ако животът на някой е в пряка опасност.

Следват още 6 часа в съшия вятър и с още проблеми, преди Санди, между другото с температури около 15-18 градуса, да ни отмине, температурите рязко да паднат и да завали здраво. Някъде и сняг.

Съобщиха, че във Вирджиния вече има около метър сняг. И чак тогава, след като излязат наяве и щетите във всички райони, града ще се върне към нормалния си ритъм. Щетите, не знам, сигурно ще се пресмятат в стотици милиарди.

Иначе ние си купихме както всички тук вода, батерии за фенерчета, свещи и храна и се прибрахме. Но търговският и предприемачески дух на тази страна и на този град са впечатляващи. Дори и в тази ситуация, „Старбъкс” предложи доставки по домовете - на кафе!
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ултра
  Съчувствам на жителите на този велик град за природното бедствие, но съм убеден, че много скоро животът там ще тече пак такъв, какъвто е бил! Ще се справят както с всичко друго, просто защото духът на тази нация, създадена от множество националности е несломим!
 2. 2) 4х4
  „Дори и в тази ситуация, „Старбъкс” предложи доставки по домовете - на кафе! „
  Да се радваш на това рекламно изречение, ------------------, ми се струва нелепо и инфантилно. При условие, че служителите от 911 са помолили „да се звъни, само ако животът на някой е в пряка опасност.”, преведено на чист български, английски или патагонски означава: „Положението е много сериозно! Не се ебавайте!”. Криворазбраната култура на потребителското общество не е всичко на тоя свят, щото като ти духне урагана под опашката, културността губи своето значение.
 3. 3) TOPIC.BG – Добрите новини! – От Манхатън, в сърцето на урагана (+фотогалерия)
  [...] Някой от нещата, идващи с урагана Санди, се случват за първи път за мен, а и за Ню Йорк. Тишината, нещо толкова странно за град който живее в един постоянен шумов фон, тишината, идваща със спирането на работа почти навсякъде, със спирането на градският транспорт, на метрото и автобусите, на влаковете до Лонг Айлънд, до Кънектикът и до Джърси и затварянето на мостове и тунели от вчера, 7 pm – тази тишина е странна и стряскаща. На практика оставиха действащ само Линкълн тунел с възможност и той да бъде затворен днес по късно през ноща (б. р. – вечерта ...още

 4. 4) Sin
  ННие май позагубихме от културността си, не жителите на Ню Йорк. "Дори и в тази ситуация, „Старбъкс” предложи доставки по домовете - на кафе! ". Това е духът на тази нация, не това кафе е признак "потребителското общество" !!!!! А жителите на този велик град без съмнение, ще преодолеят неописуемите трудности ! Стискаме палци и им пожелаваме по-бързо преминаване на бурята и неизползването и в предизборната надпревара !
 5. 5) 4х4
  Ако си мислите, че културата се кове в рекламните отдели на големите търговски вериги, жестоко сте се излъгали. Там е котилото на рекламаджиите и ПР лигльовците, на които сте позволили да ви водят за носа под предлог, че е "много културно и модерно" нещо си да се случи, за да си напълнят гушите на ваш гръб по безболезнено. Най- лесно се търгува с хорските слабости. А сега всички почитатели на кафе Старбъкс нека си помислят за миг как си поръчват кафе на 130 етаж на един небостъргач, на който са му спрели ел. захранването по технически причини. Малко е трудно ...още

 6. 6) TOPIC.BG – Добрите новини! – От Манхатън, в сърцето на урагана (+фотогалерия)
  [...] Някой от нещата, идващи с урагана Санди, се случват за първи път за мен, а и за Ню Йорк. Тишината, нещо толкова странно за град който живее в един постоянен шумов фон, тишината, идваща със спирането на работа почти навсякъде, със спирането на градският транспорт, на метрото и автобусите, на влаковете до Лонг Айлънд, до Кънектикът и до Джърси и затварянето на мостове и тунели от вчера, 7 pm – тази тишина е странна и стряскаща. На практика оставиха действащ само Линкълн тунел с възможност и той да бъде затворен днес по късно през ноща (б. р. – вечерта ...още

 7. 7) 4х4
  А ето и едно четиво на любителите на Старбъкс и впечaтляващите се от търговския дух и предприемачeство на американците:
  „ Ерик Сандерсън вижда днес водата да тече навсякъде из града; голяма част от нея избликва от земята ( ето как е получила името си Спринг Сртийт). Той идентифицира повече от 40 потока и реки, които пресичали някога хълмистия и скалист остров: на алгонкин, езика на първите тукашни обитатели, племето лени ленапе, думата МАНАХАТА означавала именно онези вече изчезнали хълмове. Когато през XIX век хората съставили модел на Ню Йорк , наложили решетъчния модел на всичко северно от Гринидж ...още

 8. 8) Chavo
  И така да е, ще се оправят за нула време (въпреки кризата). На американската предприемчивост може да се позавиди.
 9. 9) чичата
  пренаселишли се, не мисли за удобства, сигурност и убежище


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com