www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Безпрецедентно - полицията иска от лекари списъци с лекуващи се наркомани

1 Ноември 2012

 

Писмото на СДВР, което изисква да се изпратят трите имена и ЕГН на всички пациенти по метадонова програма. (Виж по-долу писмото в по-голям размер). То е изпратено на кабинети и клиники в София. Копие беше предоставено на e-vestnik без знанието на получателите и на подателите.

Кабинети и центрове в София, в които се лекуват наркомани, са посещавани през последните две седмици от представители на СДВР с императивно искане лекарите да им предоставят пълен списък на пациентите, лекуващи се по метадонови програми.

Метадонът е заместител на хероина и той позволява наркозависимият да води нормален живот, без да посяга към наркотика, без да изпада в абстиненции и да върши престъпления при подобни кризи.

Представителите на полицията са оставяли официални писма от името на СДВР с искане да им предоставят списък с трите имена и ЕГН на всички пациенти. Писмото е подписано от началник сектор инспектор И. Илиев (виж снимката). Той се позовава в искането на чл. 159 от НПК, който в никакъв случай не може да послужи като основание да им се предава списък на пациентите. Искането е незаконно и кара лекарите да нарушават Закона за здравето и своята Хипократова клетва, които изискват да се пазят диагнозите и личните данни на пациента.

От столичната полиция твърдят, че искането е във връзка с разследване на престъпление – грабеж.
Но заради това полицията иска списък на всичките над 1000 пациенти, които се лекуват в 15 столични кабинети и центрове по метадонови програми.
„Такова нещо – да ни искат списъци на пациенти по този начин – не се е случвало и по време на комунизма”, коментира пред e-vestnik лекар, пожелал да остане анонимен.

По закон полицията има право да изисква такива данни само за конкретен случай, отделно лице, с разрешение на съда. Полицаите обаче настояват на своето и по данни на e-vestnik някои лекари са се поддали на натиска и са им предоставили списък. Повечето, обаче, се съпротивляват и са писали официални писма, с които уведомяват министерството, съответни отдели. Някои са отказали директно на ченгетата, като са обяснили, че не могат да нарушават законите.

Случаят доказва тенденцията към нарастващ произвол на полицията и зачестилите демонстрации на правна неграмотност от страна на МВР.
Всъщност изискването на списъци с пациенти е израз на вопиюща некадърност и мързел от страна на полицаите. За да им е по-лесно, те искат да сложат в списък в масивите си всички, които са се лекували от наркомания. Така е по-лесно да се разследва. Вместо да се искат разрешения от съда, да се търси, дай там да ги вкараме всички на списък. Само бъркаш в компютъра, вадиш имена, привикваш хората, ама дали някой има нещо общо със случая, няма значение. Важно е на полицаите да им е удобно и всичко да е заведено при тях.

Опитът на ченгетата да събират списъци на пациенти по метадонова програма може да взриви този метод на лечение. Пациенти и лекари ще се уплашат и ще прекратят програмите си. Така неизвестен процент от общо към 3000 души в България може да се окажат отново жертви на наркотичната си зависимост и да останат на улицата.

От e-vestnik се обадихме на посочения в писмото инспектор Халкин, на който трябва да се предадат списъците, с въпрос на какво се дължи това искане и не смятат ли, че нарушават закона. Той отговори, че изпълнява нареждания и трябва да се обърнем към пресцентъра на МВР. От e-vestnik писахме въпроси до пресцентъра, но въобще не получихме отговор, което е обичайна практика за МВР.

От кабинетите и центровете за наркомании са притеснени и повечето лекари отказват да коментират.
Д-р Мира Алтънкова, една от утвърдените специалистки в лечението на наркомании, каза пред e-vestnik, че искането на полицията не е редно, не би трябвало да се искат списъци. Според нея случаят още не е изяснен и това е недоразумение, което ще бъде разрешено.

Искането е толкова скандално, че в нормална държава заради него в полицията ще има наказани и уволнени.

Писмото на СДВР, което изисква да се изпратят трите имена и ЕГН на всички пациенти по метадонова програма. (Виж по-долу писмото в по-голям размер). То е изпратено на кабинети и клиники в София. Копие беше предоставено на e-vestnik без знанието на получателите и на подателите.Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Тия тотално са се окрали.
 2. 2) Chavo
  Поправка "осрали". (Поправя ме мерзавеца - таблета де )
 3. 3) el_barbudo
  Да живее родната милиция - биещото сърце и ръце на Партията
 4. 4) MacAllister
  Не мога да разбера само не схващат ли ушевите, че си клатят стола? Всичко има граници и самозабравилите се рано или късно плащат висока цена ...
 5. 5) Биг Буба
  Много ми е интересно за какъв грабеж става въпрос ? За 5, 10, 500, 5 000 000 лева?????
 6. 6) Burgija
  Тези ченгета понякога прекаляват,явно този който го е подписал и иска това не е в час по законите.А иначе да не минава човек около тези центрове...,каква сган има само-мамма миа! -------------------------Ред. Админ ----------
 7. 7) TOPIC.BG – Добрите новини! – Безпрецедентно – полицията иска от лекари списъци с лекуващи се наркомани
  [...] От кабинетите и центровете за наркомании са притеснени и повечето лекари отказват да коментират. Д-р Мира Алтънкова, една от утвърдените специалистки в лечението на наркомании, … e-vestnik.bg БезпрецедентноискалекарилекуващинаркоманиотПолициятасесписъци [...]
 8. 8) Полицията изиска личните данни на всички лекуващи се с метадон | СВОБОДНО СЛОВО
  [...] Информацията, че най-голямата полицейска дирекция в страната се интересува от самоличността на всички наркомани, записали се на метадоново лечение в София, бе съобщена първо от електронното издание e-vestnik, където бе публикувано и факсимиле от въпросния документ, подписан от шефа на отдел „Грабежи“ Илко Илиев. [...]
 9. 9) MacAllister
  Между другото различни структури на МВР изискват списъци с клиенти на доста фирми и хората ги дават, защото иначе почват едни истории, едни рейдове и изземвания на стоки и оборудване и държане с години за обвинения, които разбира се не се случват никога. Това е сериозна и редовна практика - не става въпрос за епизодично нарушение. Ако искате не ми вярвайте - като ви се случи ще повярвате, къде ще ходите.
 10. 10) Burgija
  Защо ли ни занимават с глупости,това е въпроса?Има къде по-важни неща,хляб,ток,горива,лекарства.И всичките на безбожни,непрекъснато растящи цени...
 11. 11) Chavo
  Burgija, нарушаването на закона е лошо, а когато го нарушават правоохранителните органи е зловещо. То е по страшно от скъпото сирене.
 12. 12) БлогА
  [...] Posted by Хаджигенов on 01.11.2012 in Речено-сторено | ∞ Повод за днешното ни изригване е статията на Иван Бакалов – главен редактор на е-вестник, от която става ясно, че МВР са налазили всички кабинети по наркомании и в грубо нарушение на закона, събират данни за всички лекувани от зависимости по метадоновите програми. [...]
 13. 13) lkmadjarov
  Нали такива като БУРГИЯ са потенциалните избиратели на ГЕРБ и БСП.За тях неспазването на закона,характерно за настоящето милиционерско управление,няма нищо общо с правата на човека и демократичното управление.На тях им дай да тъгуват за татовото управление,когато всичко бе "много евтино",особено за маргинали като тях!
 14. 14) pro-anti
  не зная къде точно минава линията в щатите между "информация само между лекар и пациент" и "информация, която изисква задължително докладване на полицията". Ако лекарят се усъмни, че детето е бито и тези драсканици или натъртвания са от побой, задължително ще информира полицията.По същият начин полицията ще бъде информирана ако пациент с огнестрелна рана отиде при лекар.За наркотици-хабер си нямам как точно са нещата, навярно си е лекарска тайна.
 15. 15) hanseatic
  A списъците с противници на ГРОБ кога ще ги започнат??
 16. 16) СДВР поиска имената на участниците в метадоновата програма от София
  [...] Трите имена и единните граждански номера (ЕГН) на всички хора от лечебни заведения, които са записани по програмата за метадоново лечение в София, са били изискани от столичната полиция. Причината са извършени обири в столични аптеки. Това съобщи електронното издание e-vestnik, където е публикувано писмото, изпратено до кабинетите и лечебните центрове в София. [...]
 17. 17) MacAllister
  Впрочем Американската HIPAA е безумно строга. Изискванията достигат до такива крайности, че дори потенциалната възможност за достъп до данни за пациенти и лечението им е сериозно престъпление. Работил съм по проекти за тяхната здравна система и от първа ръка да знаете повече се записва за това кой какво е видял, отколкото данни за основната работа на съответната система. Всеки, който работи с или по такъв проект минава изпити и му се вменява до безкрайност, че дори за най-малката справка трябва съдебно нареждане.
 18. 18) Геноцид? / АФЕРА.БГ
  [...] Повод за днешното ни изригване е статията на Иван Бакалов – главен редактор на е-вестник, от която става ясно, че МВР са налазили всички кабинети по наркомании и в грубо нарушение на закона, събират данни за всички лекувани от зависимости по метадоновите програми.Повече от очевидно е че събраните данни, няма как да послужат за целите на наказателното производство. За сметка на това ще влезнат в базата данни на МВР. [...]
 19. 19) Сулико
  Отдалечаваме се на светлинни години от начините за ограничаване на щетите от наркоманията. Защото, уви, в последното десетилетие говорим не за борба с наркоманията, а за намаляване щетите от страшното зло, за което тук никой нито пише, нито говори - ни политици, ни журналисти. В страните, където отдавна не се срамят да говорят за проблема, работят по въпроса съвместно и с полиция, и с обществени организации, и с правителства, и с медии. А и с работодателски съюзи. В някои предприятия има специални стаи с чисти игли за нуждите на зависимите работници. Да, да, стаи за дрогиране. Пунктове за чисти игли ...още

 20. 20) Bulgaria: Recovering Drug Addicts Targeted by Police Bullying « Into Oblivion
  [...] Zealous policemen were reported [bg] to be sending out official requests for the personal data of patients treated in the capital city, Sofia. These demands were sent to a quite large number of doctors, all involved in the national Methadone Treatment Program. As you may know, methadone is widely used as a substitute during drug detoxification treatment. People in the Methadone Program are all former heroin addicts doing their best to gain a semblance of normal life. There are some 3,000 of them in the country, and more than 1,000 of them take part to the Program through one ...още

 21. 21) Bertelsmann Future Challenges » Bulgaria: Recovering Drug Addicts Targeted by Police Bullying
  [...] Zealous policemen were reported [bg] to be sending out official requests for the personal data of patients treated in the capital city, Sofia. These demands were sent to a quite large number of doctors, all involved in the national Methadone Treatment Program. As you may know, methadone is widely used as a substitute during drug detoxification treatment. People in the Methadone Program are all former heroin addicts doing their best to gain a semblance of normal life. There are some 3,000 of them in the country, and more than 1,000 of them take part to the Program through one ...още

 22. 22) Bulgaria: Recovering Drug Addicts Targeted by Police Bullying | Into Oblivion
  [...] Zealous policemen were reported [bg] to be sending out official requests for the personal data of patients treated in the capital city, Sofia. These demands were sent to a quite large number of doctors, all involved in the national Methadone Treatment Program. As you may know, methadone is widely used as a substitute during drug detoxification treatment. People in the Methadone Program are all former heroin addicts doing their best to gain a semblance of normal life. There are some 3,000 of them in the country, and more than 1,000 of them take part to the Program through one ...още

 23. 23) чичата
  това е едно потулено по времето на ваню костов разпореждане, касаещо предварителния медицински преглед, за постъпване на работа, каквото на про-шко са му правили толкова пъти в юес, колкото пъти си е сменял чорбаджията/ там е от времето на рейгън, който задължи федералните служители да си го направят моментално и моментално и съвсем доброволно се освободиха 60000 работни места/ процедурата е: пикаш в един писоар(там те са пълни с вода)и не испускаш водата, а това което остава в писоара ти е трудовата характеристика - кокаин ли, херуин ли, лсд ли, трева и всичко по-така, дори и спин-озните отсяват/ нас болшевиките, ...още

 24. 24) pro-anti
  Само един път са ми правили обстоен медицински преглед, това беше в БГ като част от процедурата за тези, спечелили зелена карта.Предполагам, че медицински преглед като задължение се прави само за някои професии, като например пощаджиите(тук пощата е на високо ниво, и не биха искали съмнителни типове да обикалят по дворовете, та дори и когато ти разнясят писмата).Упорито не могат да накарат пожарникарите да бъдат прекарани през задължителни мед. прегледи, от време на време, когато някой загине при гасене на пожар, в моргата го "хващат" със закъснение, че е бил с наркотик в кръвта, вдига се шум...и пак нищо.
 25. 25) АФЕРА.БГ | Геноцид?
  [...] Повод за днешното ни изригване е статията на Иван Бакалов – главен редактор на е-вестник, от която става ясно, че МВР са налазили всички кабинети по наркомании и в грубо нарушение на закона, събират данни за всички лекувани от зависимости по метадоновите програми.Повече от очевидно е че събраните данни, няма как да послужат за целите на наказателното производство. За сметка на това ще влезнат в базата данни на МВР. [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com