Имате много здраве от болните мозъци

Иво Инджев

Здравейте, уважаеми читатели,

Имате много здраве – ако прочетете шантавия текст, ще разберете от кого.

Днес ще изнеса кратка научна беседа по темата „Лудостта на говорителите”. Следвайте логиката (в тази лудница), ако можете.

Говорителят на ЕК Оливие Баи първо предупреди парламента на България да изясни всички съмнения за кандидатите за Конституционния съд и когато предупреждението му бе пренебрегнато с избора на съдия Марковска той заплаши напълно официално (както всички, с изключение на г-н Цветанов видяха по телевизорите си), че може да бъде изготвен извънреден доклад за състоянието на правосъдната система в България.

Говорителят от Министерството на всичките работи Цветан Цветанов отговори тук, че няма да отговори, защото официалният говорител на ЕК само бил говорил, а не му е писал. Думите на говорителя не му говорят на Цветанов нищо, ако не са в писмен вид (поради което и авторът на този текст, взимайки пример, реши да ви напише своята диагноза).

Говорителят на съдия Марковска, друг вътрешен министър на България, но бивш (прогонен от поста си за връзки с „оперативно интересните” Галеви от Дупница), доразви говоренето на настоящия стопанин на МВР. Румен Петков сподели днес в националния телевизионен ефир (където се рее безспир), че говорителят на ЕК, е един “временен говорител, който не познава страната ни, който не познава атмосферата, не познава хората, за които прави изявление и след това се прибира в тишината на своя кабинет”.

Говорителят на съдия Венета Марковска , да припомня, беше също говорител по въпросите на тишината в спалнята на спътницата му по партия Татяна Дончева, оставяйки публиката да гадае дали това му е известно от личен (неуспешен явно) опит или е чувал тази тишина чрез подслушване.

Говорителят на Марковска посочи също така съпартиеца си Янаки Стоилов като говорител на Иван Костов по случая с Марковска. От кабинетите на Стоилов и Костов се носи тишина.

Междувременно, в интервю за меродавния по въпросите на всичко, свързано с любовта към Кремъл нашенски „Стандарт”, мълчателят по темата за скандала „Марковска”- Бойко Борисов, се изявява като говорител на руския президент Путин.

Цял свят си блъска главата да разбере къде изчезна приспивателят на тигри, съполетникът на жерави и откривателят на антики на морското дъно Владимир Путин. Агенция Ройтерс предполага например, че е болен. От кабинета на Путин намекват, че има нещо вярно (и нещо общо с летенето с жеравите), но само Борисов знае истината и я споделя единствено със „Стандарт”, който, естествено, знае как и от кого да си поиска световната новина, с която да прецакаме патриотично мудните световни агенции:

ВЪПРОС НА „Стандарт”:
– Само здравословни ли са причините, руският президент Владимир Путин да не дойде за подписването на „Южен поток”?
ОТГОВОР на говорителя на Путин, българския премиер Борисов:
– Той ми се обади, докато бях в Албания на мобилния телефон. Обади се, да ми каже, че е възпрепятстван. Отлага няколко посещения, не само това в България. Поздрави ме за това, че действаме много активно и щом има възможност, в рамките на тази година, ще дойде. Лично ми се обади, да ми го каже. В разговора спомена вътрешни проблеми, което значи, че си има работа в страната. А неговото идване не касае подписването на „Южен поток”, защото по този проект, всичко е изяснено.”

Говорителят Борисов, както се вижда, е упълномощен от Путин явно да опровергае себе си в битността си на досегашен говорител, когато говореше наляво, надясно и в центъра, че Путин ще дойде в България именно заради подписване на „Южен поток”.

Говорителят Борисов вече се опровергава и спрямо заканата си да не подписва „Южен поток”, ако срещу него не седна на българска земя самият Путин, което стана ясно миналата седмица от съобщението от Москва, че въпросният договор от руска страна ще бъде подписан от шефа на „Газпром” Алексей Милер. Мълчаливият отказ на Борисов да го опровергае може да се смята като потвърждение, че е опроверган.

Говорителят Борисов практически опровергава обаче не само себе си, но и говорителите на Путин, като Песков, според когото е проговорила стара травма на Путин в гърба и това е причината той да изчезне от публичното пространство (и да пропусне не само срещата с Бойко Борисов, но и театъра с годишната му пресконференция).

Опровергавайки версията за заболяването на руския президент, Борисов лансира направо невероятната новина, че Путин си има работа (а ние си мислехме, че само се гмурка, плува, язди и върши други подобни подвизи, обилно отразявани от подчинените му руски телевизии).

В крайна сметка Борисов е експерт по вътрешните работи (макар да ми беше казал в едно студио преди 10 години, че вътрешната политика е „изпражнение в целофан” и тя не му е интересна, за разлика от международната политика), а не е специалист по вътрешни болести!

Ако си мислите обаче, че това е върхът на пирамидата с лудостта по темата за говорителите, грешите.

На върха стои говорителят Яне Янев, който говори онова, което си мисли Борисов. Това стана видно днес след като говорителят на Борисов ни даде да разберем колко е ядосан премиерът на вицепрезидента Маргарита Попова.

Оставам с убеждението, че вицепрезидентът Маргарита Попова се изявява като някакъв задкулисен кадровик за това, което става в съдебната система. Ако това е така, да излезе публично и да коментира ситуацията.” отсече пред Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев.”

Вероятно говорителят Янев говори тези неща поради следното говорене на г-жа Попова пред БНТ на 2 ноември, когато тя взе страната на говорителя на ЕК по скандала „Марковска”:

Трябва да направим правосъдието и вътрешния ред такива, че гражданите да имат доверие в държавните институции и да работим по правила. Важно е да предлагаме, да избираме по ясно определени критерии хора с безупречна обществена репутация, това нещо да е ясно видимо и да не са нужни допълнителни доказателства. Това се иска от нас, то е много лесно и просто – просто трябва да работят верните хора на верните места“.

Очакваме сега говорителят на Янев, фармацевтичният бос Марешки, радващ се на завидно медийно внимание и днес, да обясни, защо Янев спести говоренето срещу президента Плевнелиев, който беше много по-остър в призива си говоренето на говорителя от Брюксел да бъде адекватно чуто в София.

Не знам за София, но ако вие вече чувате странни гласове и ви се вие свят след тази беседа, не бързайте да се затичате към аптеките на Марешки, за които в София се раздават листовки на всеки ъгъл с презумпцията вероятно, че ще прераснат в предизборни пунктове за новата формация на тандема Марешки-Янев. Там няма да ви предложат адекватно лекарство. Просто се въоръжете с търпение и заложете на здравия си разум, който трябва да мобилизирате максимално. Защото истинската лудница тепърва предстои.

За успокоение, ето ви едно сравнение с Америка, където лудницата с изборите е на финала. Там от предизборната какафония лудна едно 4-годишно детенце, чието разплакано личице обиколи в звук и образ световните новини.

Тук обаче сме детелюбиви: положението е предимно „майка плаче”, а децата – това сме ние, които понасяме с безпомощна усмивка да се отнасят с нас като с идиоти. Което също си е за показване по новините, но няма как да се вредим с просълзените си от умиление физиономии сред навалицата от озъбени говорители, на които е позволено всичко в нашата балканска психиатрия.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.