Защо Мерилин Менсън беше толкова нормален в София?

След концерта на стадион "Академик" рокаджията се вдъхновил да прави нов албум

Мерилин Менсън по време на концерта в София. Снимка: Булфото

Истинското име на Мерилин Менсън е Брайън Уорнър. Псевдонимът му е съставен от имената на актрисата Мерилин Монро и серийния убиец Чарлс Менсън. Преди да стане рок звезда, Брайн Уорнър е бил журналист. Освен като репортер и фронтмен на една от най-скандалните групи от края на 20-и век, Мерилин Менсън се изявява и като художник: marilynmanson.com/art/. В момента режисира филм на ужасите.

На 4 юли Мерилин Менсън изнесе концерт в София на стадион „Академик“, за който имаше очаквания да бъде суперскандален. Но много от хората, които дойдоха на концерта на Мерилин Менсън, се оказаха по-големи фенове на подгряващата ги американска група Type O Negative. Шесте песни, които изпълниха Type O Negative, бяха подети от цялата публика, която знаеше текстовете наизуст и изпадна в бурен възторг още при вида на антрактивните готик-метъл идоли. „Искаме ги в България на самостоятелен концерт“, повтаряха екзалтираните фенове близо час преди началото на същинското шоу.

След Type O Negative и известна пауза за преустройване на сцената, се появи и самият Мерилин Менсън. Напрегнатото очакване на препълнения стадион Академик беше задоволено директно с първото изпълнение от сет листата на Менсън, без формалности от рода на „Добър вечер“, „Здравей-здрасти“ и „Ю ар дъ бест, Бългерия“.

Мерилин Менсън беше твърде консервативно облечен за имиджа си. С коженото си панталонче, черна фланелка и малко по-ексцентричен грим, артистът приличаше повече на някой от феновете си, отколкото на техен идол. Публиката се питаше защо е толкова „нормално“ облечен, а някои се ядосваха защо изобщо е облечен, а не гол.

Мерилин Менсън по време на концерта си на столичния стадион "Академик". Снимка: Булфото

Мерилин Менсън по време на концерта си на столичния стадион "Академик". Снимка: БулфотоКитаристът на Мерилин Менсън Тим Скьолд. Снимка: БулфотоПочитател на Мерилин Менсън се радва очаква с нетърпение да види изпълнителя на живо. Снимка: Булфото Един от атрактивните фенове на Мерилин Менсън. Снимнка: БулфотоПитър Стийл от Type O Negative, които бяха подгряваща група на Мерилин Менсън. Снимка: Булфото Мерилин Менсън, "въоръжен" с микрофон с формата на нож.
Снимка: Булфото Мерилин Менсън по време на концерта в София. Снимка: Булфото

Менсън изпълни песни от новия албум на групата, наред със стари хитове. Феновете най-много се израдваха на Disposable Teens, Mobscene, Sweet Dreams, Tainted Love. Концертът завърши бързо и неочаквано, както започна. Пак без никакво предупреждение или сбогуване, голямата звезда просто изчезна, след като изпя хита The Beautiful People.

За по-разглезените и взискателни хеви-метъл фенове, които наскоро бяха слушали в Каварна Manowar да изпълняват химна на България, концертът изглеждаше като претупване и подценяване на българската публика. Но други останаха доволни, въпреки краткия концерт, защото отчитат особеностите на Мерилин Менсън – част от имиджа му е да се държи надменно, а концерт с продължителност от час и 15 минути е нещо съвсем нормално за западните стандарти. Защо ли някои български фенове очакват да им изнасят концерти от по 2-3 часа? Може би по навик от гостуващи у нас залязващи групи, които пеят като за последно.

Но всички съжаляваха например, че Мерилин Менсън не е изпял любими парчета като This is Halloween, Coma white, This is the new shit, The nobodies, I don’t like the drugs (But the drugs like me). Наложи се впечатлението, че това беше концерт на някой друг, а не на Мерилин Менсън. Почти нямаше контакт с публиката и не се получи очакваното грандиозно шоу. Нищо не ни шокира, нито ни спря дъха. Сякаш един съвестен и талантлив професионалист изпълни 15-ина песни на големия ни любимец Мерилин Менсън, но не успя да влезе напълно в роля и набързо си тръгна.

А Мерилин Менсън е демонстрирал толкова скандално поведение на сцената, че част от градовете, в които е предстоял негов концерт, са отменяли събитието под натиска на християнски активисти и защитници на обществения ред. Пазителите на моралните норми истерясваха само от заглавието на албума му „Antichrist Superstar“, а когато плъзнаха слухове, че по време на концертите си Мерилин Менсън извършва жертвоприношения, прави секс с хиени и яде лайна, в цяла Америка бяха създадени анти-Менсън движения.

Много невероятни слухове бяха измислени от хора, които дори не бяха слушали песните на Менсън, но факт е, че по време на неговите сценични изяви, зрителят винаги беше изненадван, впечатлен, разтърсен, пък макар и от отвращение.
Мерилин Менсън не е клал, нито пък се е съвокуплявал с животни пред публика, но пък режеше собственото си тяло на сцената, а после се омотаваше с бинтове като мумия. Друг път се гърчеше с разпокъсаните си дамски чорапогащници и гол задник, украсяваше кльощавите си крака с обувки на високи токчета, поливаше се с кръв, а след това с помия, размазваше всичко това по тялото си, а накрая над сцената върху него се изсипваха птичи пера.

С ужасния си грим, изкуственото си око, високото си кльощаво тяло, омазан с всевъзможни гадости, а най-отгоре полепен с бяла перушина, той разперваше ръцете си като крила в надменна и самодоволна поза и изглеждаше като истински крал на шоу-бизнес гротеската. На задника си беше татуирал как анимационният герой морякът Попай прави секс със заклетия си враг Блуто и показваше всичко това на публиката, докато изпълняваше кавъра на Ани Ленъкс „Sweet dreams“. Ядеше сапуни, хвърляше по публиката гумени патета за баня и припадаше на сцената от мъка, докато се дереше с пълно гърло пред екзалтираните си фенове.

Извън цялото визуално шоу на гротеската и абсурда, Мерилин Менсън пееше с душа и сърце, докато публиката му не подлудее от опиянение и възторг. Но това беше през деведесетте години на миналия век.
Мерилин Менсън в София изглеждаше почти улегнал и сериозно променен след развода си с танцьорката и писателка на наръчници за красота Дита фон Тийз. В края на 2006 година тя го напусна, а Мерилин заяви, че работното заглавие на новия му албум ще е “Буу – хуу – хуу, моята вълшебна принцеса ме напусна, няма с кого да се гушкам” (Boo Hoo Hoo, My Fairy Princess Has Left Me With Nobody To Cuddle).

Албумът излезе под името Eat me, drink me (“Изяж ме, изпий ме”), а Мерилин Менсън обяви, че е срещнал своята истинска половинка в лицето на 19 годишната Ивън Рейчъл Ууд. Въпреки компанията на русокосата Лолитка, Мерилин продължава да се изповядва пред медиите за провала на брака си и да споделя, че бившата му жена искала да го промени, това му повлияло на психиката, престанал да харесва себе си, нещата, които прави и бил на път да загуби своята идентичност.

В този смисъл безрезервната подкрепа и обожание, които Мерилин Менсън получи от феновете си в София, може би са оказали положително влияние, защото снощи в полунощ той споделил: „Не съм сам, нито се чувствам самотен – особено сега, с тези музиканти около себе си. Именно те, както и концертът ми в София, ме убедиха, че е време да започна работа по следващия си албум веднага. Да, напълно сериозен съм – вашата публика, пееща в един глас песните ми, ме накара на поискам отново да бъда певец.“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.