www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Да си нямаш работа с ПроКредит банк …и други банкстери

14 Ноември 2012

 

За неуспешните опити да си свършиш работа с български банкови карти в чужбина

Кредитна и дебитна карта Visa от ProCredit Bank. Не можаха да ми свършат много работа в Америка… Снимка: e-vestnik

В следващите редове ще разкажа как банките могат да те направят на луд. Читателят едва ли ще се учуди – кой ли не е ставал жертва.
Но такива истории трябва да се описват, за да се разнася славата на т. нар. банкстери, белким започнат да се осъзнават.

Изкарах почти 6 години като клиент на Прокредит банк (ProCredit Bank – това е уточнение за Гугъла) и чашата на търпението ми преля, разделяме се.
Като един добре свикнал свикнал с безобразия средностатистически българин, след няколко случки с тази банка, които ме качиха на черешата, все махвах с ръка. Но неотдавна, като теглих за пореден път пари в брой от една от сметките си, касиерката ми обясни, че имало такса за суми под 400 лева. Моля? И други клиенти сигурно ще научат от мен тази подробност. Оказа се, че таксата е от година и половина. И досега никоя от тези кукли касиерките не ми е казала като съм теглил. Да, трябвало е да им проверявам на сайта какви такси въвеждат и т. н. Но елементарна вежливост и отношение към клиента изисква да му кажеш – взимаме ти такса за суми под 400 лева.

Само да не помисли читателят, че с такава дреболия ще го занимавам.

Изтърпях и преди време, когато им поисках кредит от 8000 лева да издам 1-2 книги. Клиент съм на Прокредит банк от години, а такива изисквания и гаранции ми поискаха, че само отпечатък от ляв крак и изследване на кръвта нямаше сред тях. И на това отгоре 15,9% лихва за година - година и половина. Абе, като искате 100% гаранции за кредита, без никакъв риск за вас, на какво отгоре тая лихва? Вместо тяхната оферта, предпочетох да взема пари назаем. При тия банки, така се оправя дребния бизнес…
Както и да е.
Един ден тръгнах да пътувам за Щатите.

И ми дотрябва кредитна карта

– там не можеш да резервираш хотел, да вземеш кола под наем без кредитна карта. Дебитна не искат. И замолих моята Прокредит банк да ми даде кредитна карта с лимит 5-6 хил. лева. Преди време те сами ми предлагаха – искате ли кредитна карта, питаха ме касиерките. Не исках, не ми трябваше. Но сега ми потрябва. И като се започна – данъчни декларации, справки за доходите като физическо лице и като фирма и т. н. Това към клиент, чиито фирмени и лични сметки са при тях. Дето се вика - прозрачен съм им. Не ми се разказва как в Щатите или дори в други банки у нас дават кредитни карти на старите си клиенти. Но в Прокредит банк са от някакъв друг свят.
Събрах всички документи и зачаках. Да, ама аз трябва да пътувам, да купувам самолетни билети, а те се бавят. Обадих се на някакъв маркетинг отдел, казвам, стар клиент съм, журналист съм, дайте по-бързо. Това подейства и още на другия ден ми казаха, че отпускат кредита. Трябваше да платя за експресно издаване на карта 30 евро.
Седмица преди да тръгна за Щатите изтеглих от банкомат 50 лева, да се убедя, че картата работи. Ден преди да замина посетих Прокредит банк и попитах – всичко наред ли е с картата, проверете. Увериха ме, че е наред.

На третия ми ден в Чикаго получих мейл, че кредитната ми карта е блокирана. Бил съм теглил пари от съмнителен банкомат, може да е имало скимиращо устройство. Симпатяги. На деветия ден, след като съм теглил от този банкомат, ми блокират картата. Ами то, ако е имало скимиращо устройство, за девет дни щяха да я източат. И това е банкомат на витрината на „Булбанк”, при съседна витрина на друга банка, с поне 4 камери отвън. Както и да е, може да е съмнително. Ама пък пъргаво реагират… И ме оставят безпомощен в Чикаго, в началото на пътуването ми из Щатите. Служителка ми каза по телефона, че ще ми сложат лимит 50 лева на ден. И какво ще правя с тоя лимит? Помолих да е поне 130 лева, горе-долу 80 долара по курса. Съгласиха се. И казаха – ако имате по-голямо плащане, обаждайте се по телефона, ще ви отблокираме за час картата, да платите. Чудно. С осем часа разлика от София… Но приех и когато отидох да взимам кола под наем, се обадих. Обясниха ми, че ще отблокират картата. В уречения час я подадох на служителката на компанията за коли под наем, тя пробва и ми я върна – „Кредитната карта не работи - каза – не става”. И ме гледа съчувствено преценяващо – тоя източноевропеец каква ли карта се опитва да ми пробута. Ами каква – на Прокредит банк.
Как се излиза от това положение? Точно когато си на тръгване, приготвил си се да пътуваш, ден по ден изчислено. Моята домакиня в Чикаго ме спаси – даде своята кредитна карта. Но я записаха като първи шофьор, без тя да пътува, таксата стана по-висока и т. н. проблеми. Това беше и риск за нея – ако стане катастрофа, някаква беля и т. н., всичко до нея опира. И за мен неприятно, че трябва да й връщам пари няма да обяснявам как.

Вторият случай беше в Калифорния

Пак се обадих на банката да ми отблокират кредитната карта да си купя самолетни билети до Чикаго по интернет. Съгласиха се, уточнихме часа, дори получих покана по мейла – айде, чакаме да извършите транзакция. При двукратни опити да купя билети от сайта на „Америкън еърлайнс”, това не стана, картата беше отхвърлена – Check Your credit card. В отговор получих обяснение по мейла от главен експерт Росица Кацарова, че „причината за отказ на транзакцията е опитът на сайта да поиска авторизация за 0.00 лв., на което авторизационният център връща отговор, че запитването е за невалидна сума”. Проблемът бил в търговеца, пише тя.
Ама големи професионалисти са, могат да те тръшнат с обяснения за „авторизация” и прочее. Само че, при купуване на самолетни билети по интернет, се попълва стандартна форма, не се вписва цена от клиента, няма и никакви варианти и възможности да се сгреши, защото системата не позволява. Трябва да попълниш всички съответни полета. Тоест, проблемът е в Прокредит банк, а не в търговеца. Цял свят купува самолетни билети от „Америкън Еърлайнс”, само с карта на Прокредит банк не може. Само един детайл - в сайта на авиокомпанията „Америкън Еърлайнс” България фигурира като страна издател на кредитна карта, за разлика от други авиокомпании, които приемат кредитни карти от африкански държави, но от България – не.

Не ми се обяснява как бях злепоставен и вкаран във финансови затруднения, ангажименти към хора, които да поемат плащания, а аз да им възстановявам сумите впоследствие. Дори промених маршрута и времето си на престой на едно или друго място, заради проблемите с картата, съобразявах се с лимит от 80 долара на ден и т. н. Да не обяснявам и как в Щатите, като закъснееш да си купиш самолетни билети, цените им хвърчат нагоре за ден.
Като се прибрах, писах до банката, че са ме вкарали в големи проблеми и трябва да ми изплатят компенсация – съвсем скромна, не като в ония държави, където се съдят за мноооого пари в подобни случаи. И банките треперят за клиентите си.
След месец чакане получих

удивителен отговор

„Във връзка с Ваше писмо…. относно…” и т. н. ми обясняват, че кредитната карта ми е издадена навреме, заявена на еди коя си дата в 17,26 часа и получена на еди коя си дата в 16,13 часа, тоест в рамките на 3 работни дни. Браво. Само че аз не оспорвам това, а забавянето преди да ми разрешат кредита. Подробно обясняват с цитати от „общите условия”, че имат право да блокират кредитна карта. Ами аз и това не оспорвам.
И дават следното обяснение защо не съм могъл да използвам картата, по предварителна уговорка да си платя колата: „…поради технически проблем, при активиране на картата Ви след наложена блокировка не е изпратено салдо към авторизационните системи и транзакцията е била отказана поради недостатъчна наличност”. А за самолетните билети повтарят същата абракадабра за „авторизацията”. Е, това е. Ако някой не е разбрал – картата им не работи, ама щото нещо си.
Но, тъй като десетина пъти съм резервирал и плащал с нея хотели с лимит до 80 долара, те със задоволство пишат „извършени успешно разплащания показват, че картата Ви работи и функционира коректно както в България, така и извън страната…. От банката не са Ви нанесени щети, които да предполагат обезщетение…” Ще го запомня това “работи и функционира”. Много са яки картите на Прокредит банк…
Няма едно съжаляваме, извиняваме се за причинените неудобства и прочее формални изрази, които употребяват в цивилизования свят.

Двете изпълнителни директорки на ProCredit bank. Снимки: от сайта на банката

В Прокредит банк са от някой друг свят. Писмото е подписано от две изпълнителни директорки – Марияна Петкова и Емилия Царева. На тях може да им е такъв манталитетът, ама поне някой пиар нямат ли, да им изготви писмото както трябва. Впрочем, май и пиарите им са от някой друг свят.
Преди да напиша тези редове тук, пратих мейл на техния т. нар. пиар с някои допълнителни въпроси. Отговор въобще не получих, макар че минаха вече няколко седмици.

Е, ще продължа спора и ще се обърна към съда, да прецени той дали банката е изрядна и не ми е причинила щети.
В допълнение – в Щатите носех и една дебитна карта на Прокредит банк. Тя тук-там работеше, тук-там не работеше, впрочем, както и всички други български банкови карти, които пробвахме там. Подаваш я при плащане, казват ти – не става. Другаде пък става.

И Алианц те правят на маймуна, но поне се извиняват

Специално си направих сметка в долари в Алианц банк и дебитна карта, за да плащам с нея из Щатите. И тя не работеше на нито една бензиностанция от Чикаго до Сан Франциско, към 6000 километра. В повечето магазини работеше, но на бензиностанции – не. Бензоколонките категорично не я признаваха. Влизах вътре на касата, подавах я,  казвах на касиера, че ако не работи, ще платя в брой и …винаги плащах в брой. И в някои магазини ударих на камък с картата на Алианц. После видях, че са ми удържали някакви такси, като проверих по касовите бележки. Затова и на Алианц банк писах писмо. Те отговориха на петия ден, по-възпитано и по-любезно, но пак с удивителни обяснения – удържаните такси не били такси, ами понеже се превалутирало през евро, от курсови разлики се получава по-голяма сума. Така че, който пътува за Щатите, да знае – ако има банкова карта в долари, ще му превалутират всяко плащане в евро и после пак в долари. Ей така, за спорта. Но няма да ти обяснят, като си откриваш сметка, че само губиш, ако е в долари. А за това, че не им работи дебитната карта навсякъде, обяснението беше, че съответният оператор на място е ограничил нещо си.
Както и да е. Поне, като отидох в Алианц, служителката каза „Съжалявам за причиненото ви неудобство”. Дали просто уцелих такава, дали го каза заради банковата си квалификация или просто от добро възпитание, не се знае. Но ти иде да я прегърнеш след такава любезност… Като сравниш с Прокредит банк, където служителките ме гледаха като извънземни, че имам претенции…
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ibakalov
  ------------------ Ред. Админ: Кирилица! Четете! ----------------- jivata istina za bankovata sistema v BG ne se biah prebiral ot 10 godini na BG no tova koeto vidiah i iztarpiah po bankite v Bulgaria dori ne go biah sanuval! zastavam na gisheto na SIBANK!? za da si platia globa za iztekal pasport . Po inercia si podavam creditnata si karta pri koeto kasierkata kato na posledniat idiot me nahoka i pouchitelno mi obiasni che "bankata" raboti samo v broi (cash)!?!? TE TAKOVA JIVOTNO IMA SAMO V Bulgaria!
 2. 2) pro-anti
  наскоро трябваше да заплатя нещо, купено в ЕВАУ от български продавач с PAYPAL-обикновено използвам кредитната карта като по-безопасна заради гаранциите, но този път по погрешка съм заплатил с дебитна сметка.Веднага от банката, в която е дебитната, ми се обадиха по тревога в работата, за да потвърдя операцията...интересното е, че и друг път по погрешка съм използвал дебитната карта, но никога не са ми звъняли да ме питат дали да оторизират прехвърлянето на пари.А това за допълнителнителните такси заради различните валути е вярно, но с българската банка имаше и друг вид такса.Досега съм плащал по сметки в западноевропейски държави, Япония, латинска ...още

 3. 3) MacAllister
  Абе знаете малко е кофти да се прави реклама на банката на Цеко, ама истината си е истина - още в края на 90-те успях да си изкарам работеща карта (впрочем дебитна, май в началото ми казаха, че била дебитна-кредитна т.е. разпознава се като кредитна, но реално не е) и никъде не съм имал засечки. После си изкарвах и нормални кредитни карти, но аз съм предпазлив и винаги ги държа във валутата, в която ще харча, така че с курса не съм имал засечки или поне съм си давал сметка, а и на гишето винаги са ме предупреждавали - "знаете, ...още

 4. 4) TOPIC.BG – Добрите новини! – Да си нямаш работа с ПроКредит банк …и други банкстери
  [...] На третия ми ден в Чикаго получих мейл, че кредитната ми карта е блокирана. Бил съм теглил пари от съмнителен банкомат, … e-vestnik.bg банкбанкстеридадругинямашПроКредитработаси…и [...]
 5. 5) mg1951
  От 1994 или 1995 ползвам дебитна маестро на ПИБ и от тогава досега на пръсти се броят отказани плащания в чужбина, а от 2 години кредитна мастеркард пак от тази банка -няма проблеми.Прокредит видимо имат проблем с картите - на служебна дебитна отказват на бензиностанция плащане за 60 лв, че няма достатъчно пари, когато по картовата сметка има над 200 лв. Така и не получих ясно обяснение за причината, за извинение и не помня....
 6. 6) antioksidant
  Здравейте, имахме кредитна на фирма, в Булбанк, но я закрихме поради големи такси. Сега съм с дебитна на ДСК. Последно време е ползвана година и половина в Африка, известно време в Хонконг и в момента в Китай и ако има проблем, то е от устройството. В Африка работеше като Check, а тук като Saving, но след като налучкам, нещата си тръгват. Въпреки ползването на 4 континента, картата НЕ е била блокирана до сега. При съмнение за нередност (смяна на местоположение, превод в съмнителна сметка, офшор, голяма сума... и др.) служител от банката ми телефонира на номер, посочен лично от мен (като ...още

 7. 7) Петър
  И аз да споделя, че от цековата банка ползвам дебитна карта от няколко години и до сега съм нямал проблеми с плащания през пейпал или директни от картата. В началото нямаше такса за обслужване, после я въведоха тихомълком, но тя е достатъчно ниска (някакви стотинки на месец), така че лихвите да я покриват.
 8. 8) KIRIL1963
  В Щатите определено има проблем с наши карти. Преди години се опитах да платя лаптоп с карта на ПИБ, продавачът я сканира и каза, че плащането не може да се извърши. Понеже бях теглил с нея от банкомат, пробвах да изтегля и да платя кеш. Отговорът беше - нямате достатъчно наличност... Оказа се, че при сканирането при търговеца, сумата е била блокирана, и се изчакват две седмици, ако не се потвърди плащането, чак тогава се отблокира. Само дето трябваше скандали по телефона да правя в ПИБ, за да ми дадат тази информация. Две седмици не можех да ползвам мои ...още

 9. 9) Sin
  Добре дошли в клуба ! Бакалов, вие от коя планета слязохте ? Та какво в тази ненормална страна е наред ? Партии ? Правителство ? НС ? Всичко е имитация на живот. Щом можем да изберем един борец за министър, че и за министър-председател, какво се учудваме ? Банки ? Какви банки ? Това са полумафиотски образования, чиято цел е да заработват мангизи. Вероятно имат и задачки като примерно да създадат хаос в най-сюблимния момент, под диктовката на КГБ. Не виждам иначе като как руски банки се наместват тук. Мои роднини минаха същите перипетии като вас, за да си издадат кредитна ...още

 10. 10) ZoSo
  обречени сме
 11. 11) Milasimi
  Ах, че не се сещам откъде преди години се опитахме да закупим електронен подпис, ДСК ли бяха, Булбанк ли, избягало ми е вече... изпратихме по куриер пълномощно (заверката и тя струва "левчета") на човек, който да задейства процедурата, т.к. Райфайзен признаваха САМО електронен подпис, издаден от ХХХ. Флашката поучихме по куриер, пак разход, отделно - услугата по издаване. И флашката "не потегли"!!? С колко лаптопа вкъщи - никъде се сработи... ха честито. Кой писа по-горе... "факт е, че за 10-15 години така и не се научиха как да работят". :(
 12. 12) чичата
  двете селянчета в клона ми на райфайзен трудно разбират и български, а са на руски паметник - не във виена или залцбург/ някой похвали тая банка - забравете - през тях си плащам ютилити-те и въобще не проверявам, щото ще се ядосвам че ме грабят
 13. 13) solj
  Та в кои държави банките са по-различни. Някой грабят грубо и безогледно, други по-финно и внимателно. С много тежко физически или умствен труд бакерите трупат милиарди или чрез кражби. Когато бизнеса ми започна да залезва и за всяко закъснено плащане на кредит картата ми повишаваха процента на лихвата, стигна се до 28%. Помолих "Чейс банк" да го намали. Те ми отговориха малко грубовато, че по скоро ще го увеличат. Аз им дължех около $3000. Отговорих им че пък аз няма да им плащам и така направих. Съжалявам само, че не послушах съвета на един мой клиент който ми казваше: Оправи ...още

 14. 14) хамалин
  с една дума ебалосиемайкътъ в бг
 15. 15) gintonic
  В годините преди кризата клона на една Холандска банка в София обяви че спира обслужването на частни клиенти и пренасочи жена ми към Гръцка банка с която те имали споразумение. Без никакво проучване тя прехвърли парите си там и на въпроса на банкерката ще иска ли дебитна карта, жена ми каза не. Следващите 3 години имахме щастието да прекараме в югоизточна Азия където банковите услуги(а и не само те) са на много, много високо ниво. За наше най-голямо сажаление след като "Братята Лимони" дадоха 'фира' и света се сгромоляса през 2009 се наложи да се върнем в милата ни татковина. Ето това беше ...още

 16. 16) теменуга
  ХАМАЛИН звучиш ми нещо като германец
 17. 17) vlado
  gintonic, кажи коя е банката, не се смущавай.
 18. 18) хамалин
  парите ми са в raiffeisenbank в германия. през лятото си бях за малко в софиъ и отидох в булбанк да си обменя новинички евро които ми ги надиплиха в германската банка. не секундта ми трябваха леявове. бг касиерката взе да ги оглежда като позив и след пет минути ми каза че са нередовни. заявих че могат веднага да направят справка с германия с моя клон и че спешно ми трябват бг пари. почакайте ми се отвърна да се посъветвам с колежката. поъсветва се с колежката и след 10 минути ми се каза че ще отидат при шефа. това е бялата ...още

 19. 19) Mitaka
  Гн. Бакалов ! Следващият път преди да заминете за щатите, си сменете парите в някоя банка (купете си) травел чекове на АмериканЕкспрес !Без такса са! При пристигане в щатите влезте в някоя банка и си ги обърнете в брой! Без такса! Кажете на банката ако може да ви издадат "секюрет кредит кард "- Лимита е какъвто си го направите, плащате на банката 1000.00$ и такъв ви е лимита. Или си изкарайте щатска дебитна карта....кажете че сега сте дошли и нямате американски документи, само БГ паспорт.Пишете че живеете на адреса на познатите ви в щатите...таксата е 3$ на месец за обикновен дебит акаунт. Тази ...още

 20. 20) Mitaka
  П.С. - Или изпращате чек на амекс на адреса на банката посочен в месечното ви извличение от банката , което ще ви се прашта на е-маила всеки месец.
 21. 21) Mitaka
  П.С.- При отваряне на дебит сметка, веднага ви дават дебитнакарта на момента и я активират, тя е виза или мастеркард, върви навсякъде в щатите, по бензинови колонки, за храна, всякакви покупки или по целият свят и в БГ дори , само ако сте в Европа , трябва да предупредите бамката по е-маил или по телефона иначе сте я блокират и трябва да се набутате за едно обаждане...УСПЕХ !
 22. 22) Mitaka
  Да добавя: С дебитната сметка си плащате кредитната карта-онлине, саМО ТРЕБВА да вкарвате депозити отвреме на време в дебитната си сметка с която покривате кредитната си карта-това можете да правите с чек от БГ банка изпратен до банката в щатите или елецтронен трансфер до щатската си сметка. Тук договора с една банка е като женитба, важи дълго време...само се постарайте да поддържате определен минимум за да поддържате месечните вноски - 3.00$ които банката ще ви удържа всеки месец...
 23. 23) solj
  Теменуга #16. Той е не само германец, но е и психиатър. Има си и два много важни пациенти от този форум. Единият е Сврако а вторият е Усата.
 24. 24) MacAllister
  Хамалин, колкото и да се караме понякога, не мога да те оставя да се мъчиш! Като имаш да обменяш пари иди в бюро Никар (на графа до пресечката с 6-ти септември). Там винаги има опашка, а то е едно стайченце никакво, но не е случайно, че вече близо 20 години опашка все си има, та дори и в почивни дни - хората обменят всичко, дори монети от по-редки валути и единственото бюро, където не само, че няма шанс да те излъжат, но на мен преди много години ми се случи да излезе човек да ми помогне да се отърва от ...още

 25. 25) ЦекоМинев
  с ПИБ всичко работи... ползвам им картите от 10+ години, из десетки държави в Европа, Серверна/Южна америка и никъде не съм имал проблеми. е, по бензиностанциите в САЩ не става щото искат ZIP код, но това е разбираемо/очаквано. Райшайзен няколко пъти ми правят номера с "блокирана поради ползване на съмнителен банкомат", и ме сецат гадно - затова на тях НЕ разчитам. Да не говорим, че преди годими ми казаха как нямало такса за теглене в чужбина от банкомати на Райфайзен-Австрия, ама грънци - друсат яко. По принцип е полезно в днешно време човек да има по няколко карти, все една сработва. Да се разчита изцяло ...още

 26. 26) edin_minavasht
  Привет на автора! Един коментар във връзка с доларовите сметки и плащания в чужбина. До преди 2007 (влизането ни в EU) банките имаха и сетълмент в USD, което водеше до факта че банката биваше задължавана за транзакции в САЩ с долари и ако имаш сметка в USD (по дебитна/кредитна карта), естествено няма превалутиране. След 2007 обаче БГ банките станаха членове на VISA/MasterCard Europe и сетълмента е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в EUR - така и започва едно превалутиране, та жална ни майка. Затова моят съвет - BGN. Като запознат с картовия бизнес (не работя в Прокредит :)), да споделя, че red-neck-овете немат, ма най-малката ...още

 27. 27) edin_minavasht
  А и още нещо.... За блокирането след докладван скимер на Банкомат на същата или друга Банка, ВЕРВАЙТЕ ми по-добре така от колкото да ви източат картата. В противен случай, не дай боже да сте жерта ще придобиете други проблеми
 28. 28) avangard
  Банките навсякъде са хвани едната, удари другата. Докато живеех в Англия, имах проблем с HSBC, която е страшната банка, нали, голямата работа. Случаят беше следният - прибирам се за 2 седмици в България, преди което изтеглям по - голяма сума от обичайното (нямам спомен за цифра, ама да е било около 300 паунда), с чек, който подписвам и давам в банката. Идвам си, изкарвам си 2 седмици тук, връщам се и при опита си да изтегля пари на летището, банкомата реве на умряло и ми вика "не мога". А през това време ми е плащана заплата, а и преди това ...още

 29. 29) pro-anti
  това, за подписа, който може да е фалшив ми припомни друг случай с жена ми.Беше изпратила някакъв чек, издаден от нея, и по едно време го получихме обратно от банката й, която не бе осребрила чека, но с удържана глоба и обяснение, че подписа й на чека не приличал съвсем на този, с който е кандидатствала за сметката, та затова...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com