Приключението според Марк Леви

Най-четеният френски писател показа европейска кройка на жанра

„Първият ден” е повод да се вменят на Марк Леви всички възможни грехове, но не и да се отрече непредвидимостта му. Млада красива археоложка с бляскав ум и малко по-немлад астроном със също толкова бляскав ум и непохватен в отношенията с жените.

Странен амулет с предполагаема възраст 400 милиона години, който възпроизвежда невидима с просто око звездна карта, световна шпионска корпорация, която пази световния ред с цената на всичко и която преследва тези двамата, а те са очаквано влюбени, действието скача безпрепятствено от Париж в Лондон, в етиопските пущинаци, в китайските непристъпни планини, по егейските острови… Не, не е Джеймс Ролинс, а самият Марк Леви (изд. „Унискорп”).

Леви доказва: Мога и това. Не сме го очаквали точно от него, но не беше ли изненада и „Децата на свободата” – вероятно най-добрият роман за европейската антихитлерова съпротива, излизал на български в последното десетилетие. Е, с известни резерви към американизирания финал.

Да го признаем: Леви комай никога не е бил чужд на американизмите и на приключенския аромат… Говорим за статистически признатия за най-четен жив автор във Франция напоследък. Превеждат го навсякъде. У нас се радва на слаб пазар.

Ако всичко преразказано по-горе го бяхме поели не от автори като Джеймс Ролинс и Дан Браун, а от Леви, тази сюжетна конфекция никога нямаше да е силно продаваема в Българско. Героите на французина по правило първо разсъждават, после действат и тази особеност може да е начало на списъка с разликите. Който може да приключи с ниската степен на интензивност на белетристична пошлост при Леви.

Ние българите не влязохме в Европа, влязохме в Америка. Случаят с Леви е силно симптоматичен, защото не е изключение, а връх в правилото. Институцията е само форма, днес е една, утре може да е друга. Съдържанието е по-трайно. Какво стана, може би е въпрос на цивилизационен пубертет, все пак сме младичка нация? Ще го оценява чак по-следващото поколение… Следва продължението на романа: „Първата нощ”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.