Лека присъда срещу Черния тигър дразни националисти в Русия

Расул Мирзаев в съда. Снимка: ридус

Присъдата по шумното дело срещу самбиста Расул Мирзаев с прякор Черния тигър, причинил през 2011 г. смъртта на студента Иван Агафонов беше обявена. Московски съд постанови за световния шампион две години ограничаване на свободата за убийство по невнимание. Това предполага периодично да се разписва в полицията, да не излиза късно вечерта и да не участва в масови прояви.

Но след като е прекарал под стража повече от година, подсъдимият бе пуснат веднага на свобода. Надвечер полицията отцепи Манежния площад в Москва, за да предотврати сблъсъци между младежки групировки заради тази присъда, пише „Комерсант“.

Мирзаев удари бившия полицейски курсант Иван Агафонов пред московски нощен клуб през 2011 г., след като Агафонов обидил приятелката на Мирзаев, сочат материали от делото, цитирани в медиите. При падането студентът си ударил главата и по-късно починал. Процесът на Мирзаев предизвика гнева на националистите, които обвиниха дагестанеца, че умишлено е убил руския курсант, и вчера протестираха пред съда; шестима бяха задържани.

„Комерсант“ отбелязва разногласия в свидетелските показания според това дали са били призовани от обвинението или от защитата. Свидетели на потърпевшите твърдели, че Агафонов не е провокирал Мирзаев. Според приятели на спортиста обаче Агафонов – пиян, заявявал, че се кани „да сваля мацки“, понечил „да свали“ и момичето на шампиона, а щом той попитал „Мене няма ли да свалиш, а?“, нахално отвърнал „Ако трябва, и тебе“.

Кавказецът не издържал и отвърнал с „трениран удар по челюстта“. Съдията впрочем напомня, че според експертите Агафонов не е пострадал от този удар, а смъртта му е настъпила случайно при падането. „Излиза, че Мирзаев не е виновен изобщо, а виновник е асфалтът. Ще обжалваме и ако трябва, ще стигнем до Европейския съд по правата на човека“, цитира „Комерсант“ адвокатката на потърпевшите Оксана Михалкина.

Мирзаев бе изведен от съда тайно поради опасения, че може да бъде нападнат от националисти. Те бяха обещали, ако спортистът бъде пуснат, да организират край сградата „народен събор“ и безредици като на Манежния площад в Москва през 2010 г., пише „Новая газета“, цитиран от Би Би Си.

Наблюдатели нарекоха присъдата политическа и упрекнаха някои медии, че отразяват процеса пристрастно, посочва „Независимая газета“. Освобождаването на Мирзаев ще изостри междуетническите отношения в руската столица и ще предизвика улични конфликти, заявява пред вестника Дмитрий Дьомушкин, лидер на движението „Руснаците“.

Националистите подготвят „асиметричен отговор“, уверява Владимир Тор от ръководството на Национално-демократическата партия. „Щом властите не искат да слушат руснаците – нека слушат улиците“, казва той пред вестника. „Аз съм против намесата на кавказките политически елити в наказателни дела“, цитира „Росийская газета“ изявление на Дьомушкин пред журналисти, преди да бъде задържан край сградата на съда вчера.

Депутатът от Държавната дума Николай Валуев, известен боксьор, призова да не се раздухва етническа истерия около делото. Кавказецът Мирзаев впрочем по време на целия процес бе защитаван от руски адвокат, допълва официозът. „Онези, които се канят да извършват националистически акции, чакат всеки повод, за да го сторят“, изтъква пред „РБК дейли“ Николай Сванидзе от руската Обществена палата.

Големи руски компании, организиращи бой без правила са готови да върнат Черния тигър на професионалния ринг, пише „Известия“. Според Вадим Финкелщайн, президент на „М-1 Глобал“, с Мирзаев „ще може да се работи“, „ако той се държи нормално известно време“ – „но много зависи от това дали феновете са готови да го видят на ринга“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.