www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Забранените хора в БНТ

14 Декември 2012

 

Отворено писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова

Уважаема г-жо Анкова,

Премиера на
Любен Дилов-син представя в клуб MASKARA книгата на Милена Фучеджиева - „Аз, бLогинята“, издание на „Ентусиаст“. Книгата-дневник от блога на известната българка описва живота ѝ, раздвоен между Америка и България, което я превръща в своеобразен мост между тези два свята. Снимка: Ентусиаст

Много неприятно ми е да пиша това писмо, но съм изправена пред безизходица и смятам, че точно Вие сте човекът, към когото трябва да се обърна.

Сигурна съм, че сте чели мои неща много преди да стана сценарист на „7 часа разлика“. Може да сте гледали и постановки по мои пиеси. Вероятно сте попадали и на мои коментари в интернет, по различни телевизии, между които винаги е била и БНТ. Изведнъж обаче нещо се промени в отношението на ръководената от Вас телевизия към  мен. Наясно съм с практиката на отделните телевизии да не дават трибуна на лицата от конкуренцията, но те винаги са актьори. Случаят, за който Ви пиша е малко по-особен - беше мината границата, което превръща поведението на БНТ към мен в цензура.

За последната година съм била канена да участвам в 3 предавания на ръководената от Вас телевизия. Няма да цитирам имена, защото не искам никой да загуби работата си. Обаждат ми се прелюбезно от БНТ с покана за участие. След няколко часа същите тези хора притеснено ми се извиняват за това, че трябва да оттеглят поканата си, защото съм персона нон-грата в БНТ. Смятах да не повдигам въпроса, защото има предостатъчно телевизии и места където съм желана. В никакъв случай не става дума за наранено его, но не мога да отмина липсата на професионална етика и морал в обществената телевизия.

Тази година, през февруари, излезе спектакълът на Мила Искренова „Дневникът на Дракула“. Моите текстове са гръбнакът на елегантната смесица от театър и балет, създадена от Мила Искренова. Актьорите, изговарящи тези текстове са Деян Донков и Биляна Петринска. Когато излезе премиерата, очаквано БНТ направи репортаж за представлението. Бях изключително неприятно изненадана да видя, че името ми не беше споменато като автор на текстовете. Всички други бяха изброени, но Милена Фучеджиева просто я нямаше. Можете да намерите репортажа в архива си.

Преди няколко дни получих поредното извинително обаждане от Ваш служител, който за пореден път сподели, че ИМА ЗАБРАНА ДА СЕ ПОЯВЯВАМ ПО БНТ и зад тази забрана стои програмният директор Севда Шишманова. Едно е да има забрана за появяването ми по БНТ, съвсем друго е името ми да бъде умишлено зачерквано като съавтор на произведения на изкуството.

Аз съм била писател и обществена фигура преди да имам нещо общо с БТВ и „7 часа разлика“ и ще бъда такава до края на живота си. Ако причината името ми да бъде трито е това, че работих (не на щат и не по договор, защото договорът ми беше с Маги Халваджиян) върху конкурентен сериал на тези на БНТ, това е повече от несериозно. Не реагирах на този прецедент през февруари, защото не исках да развалям настроението на Мила Искренова, но след поредната „отканена“ покана от страна на БНТ, смятам, че Вие, г-жо Анкова, трябва да сте наясно какво се случва.

Сцена от спектакъла “Дневникът на Дракула”. Снимка: Милена Фучеджиева

БНТ е обществена, а не частна телевизия, която се финансира и от моите данъци. Никой, дори и г-ца Шишманова, няма право да слага хора в черни списъци. Пишейки това писмо се чувствам, неочаквано и непредвидено от мен, като някакъв цензуриран дисидент. Личното отношение (с нищо непровокирано от мен) на Севда Шишманова не може да бъде повод за цензура и то в телевизията, която принадлежи на българската държава и народ.

Предлагам Ви следното: понеже явно все още има хора в БНТ, които не са наясно, че името ми е в черния списък, моля разлепете из коридорите на телевизията обяви, на които пише: „Участието на Милена Фучеджиева в предавания на БНТ е строго забранено по лични причини на ръководството. Ако я поканите, ще бъдете уволнени.“
Понякога „идеологията“ на липсата на възпитание може да бъде не по-малко опасна от идеологията на отминалите времена. Оказа се, че по време на демокрация има цензура и аз съм нейна жертва.

За мен това писмо е повод да обърна внимание на всички телевизии, че конкуренцията между тях вече добива неприятни размери. Творците, участващи в предаванията им, не са крепостни селяни. Нито пък има телевизия, която плаща толкова добре на писателите и артистите, че да се държи като „Метро Голдуин Майер” или „Парамаунт” в златното време на Холивуд, когато звездите са били „собственост“ на студията. Не познавам забогатял актьор, режисьор или сценарист в България.

Г-жо Анкова, моля да ме извините за неприятното писмо, защото съм убедена, че не Вие сте  виновна за проблема. Не очаквам чудеса, нито пък го правя за да търся поле за изява. Не желая повече да мълча за несправедливостта, защото е обществена тайна, че такива неща се случват не само с мен. Нямам какво да губя, и това е определено прекрасно, защото истината може да бъде казана без никакви задръжки.

С уважение,
Милена Фучеджиева
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Сулико
  OMG...Този евмолпиев плач вече ми идва в повече. Воинстващ егоцентризъм. Дай Боже да оздравее дамата.
 2. 2) чичата
  няма илач за наследствени болести/ що и трябваше на милена да се прави на американка, като е ясно че нашенското и я гордее
 3. 3) Митко
  Мен пък през 2011 ме канеха от бТВ, ама аз им отказах. Удоволствието, което изпитах беше голямо и продължително Не искам да имам нищо общо с циркулиращите по ефирните ни телевизии парвенюта.
 4. 4) Ika
  Примерът с "Метро Голдуин Майер" и "Парамаунт" изобщо не ми харесва. Значи ако се плаща добре, фирмите могат да се държат свински с актьори, писатели, сценаристи, така ли? Що за идея!? И тогава, и сега подобни забрани са доста неприятни. Отделен въпрос е, че това не бива да си го позволява една обществена телевизия.
 5. 5) bobr
  Не може да няма насилие в един орган за инфо-насилие. Анти-обществен /"обществена" е за заблуждение на противника/.
 6. 6) Мисир
  След като симпатяги като Мел Гибсън и Чарли могат да бъдат остракирани и тероризирани, какво остава за някаква си Милена, била тя и Фучеджиева.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com