Новата американска трагедия – 20 деца и 7 възрастни застреляни в Нютаун

Училището в Нютаун, Кънектикът, по време на масовото убийство. Снимка: от тв екрана

27 души, повечето от които – деца, са убити при стрелба в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът. Полицията потвърди, че 20 от жертвите са деца – 18 са загинали на мястото на инцидента, а други две – в болница. Останалите убити са шестима възрастни и стрелецът. Още не е ясно дали той се е самоубил. Официалната информация е, че полицаите, изпратени на мястото на инцидента, не са стреляли. Един човек е ранен.

Още едно тяло е било открито на второ местопрестъпление, свързано със стрелбата, казаха от полицията. Инцидентът е едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ. Стрелецът е идентифициран като 20-годишния Адам Ланза. Първоначално беше съобщено, че нападателят се казва Раян Ланза, на 24 години. Става въпрос за по-големият брат на Адам, който е задържан и разпитван от полицията.

Си Ен Ен съобщи, че на мястото е открито и тялото на майката на Адам – Нанси, която била учителка в училището. Има данни, че Ланза е нахлул директно в класната стая на майка си. Възможно е тя да е била основната цел на нападениято, но мъжът е бил въоръжен като за масово убийство. Полицията е открила два пистолета и пушка, а Ланза е носел и бронежилетка.

Тялото на още един възрастен е било открито при претърсване на дом в Хобокен, Ню Джърси. Според различните данни става въпрос за брат или бащата на Ланза. Сред жертвите са и директорът, и психологът на училището.

В началното училище „Санди Хук“ учат деца на възраст между 5 и 10 години. В сградата му се помещава и детска градина и според родители в момента на стрелбата (станала в 9,40 ч. местно време) там са се намирали около 600 деца.

„Беше ужасяващо,“ разказа майката на момиче от училището, цитирана от Ройтерс. „Всички бяха в истерия – родители, ученици. Деца излизаха от училището целите в кръв.“ Тя препредаде разказа на друга майка, която се намирала в училището по време на стрелбата. Жената видяла как „маскиран мъж“ влиза в стаята на директора и чула изстрели.

Телевизионни кадри показаха полиция и линейки на мястото на инцидента, и родители, тичащи към училищната сграда. Всички училища и детски градини в Нютаун са затворени.

Градчето Нютаун е на 130 км североизточно от Ню Йорк. В училището учат 625 деца на възраст от 5 до 10 години. Масовият разстрел е започнал в 9.40 часа местно време. Както свидетелства майката на един от учениците, престъпникът с маска на лицето е нахлул в кабинета на директора и са се чули няколко изстрела.

Той е бил въоръжен с няколко пистолета и автоматична пушка, имал е и бронежилетка. Стрелецът е намерен мъртъв в зданието на училището, но няма категорична информация дали се е самоубил или е бил ликвидиран от спецчастите. В горичка, недалеч от училището, е арестуван още един в камуфлажни дрехи, който се разпитва в момента.

Президентът Барак Обама направи емоционално обръщение, по време на което личаха сълзи в очите му. Той каза, че изпитва съкрушителна тъга и реагира не като държавен глава, а като родител. Сърцето на нацията е разбито, каза той и подчерта, че трябва да се предприемат мерки, за да се предотвратят подобни трагедии.

По-рано беше съобщено, че президентът е уведомяван редовно за развитието на ситуацията. Говорителят на Белия дом Джей Карни нарече случилото се „трагедия“ и заяви, че сега не е време да се обсъждат политическите импликации. Обама остава ангажиран да се опита да поднови забраната върху нападателните оръжия, изтъкна Карни. Обама е предал съболезнованията си на семействата на жертвите и разговарял по телефона с директора на ФБР и губернатора на Кънектикът.

САЩ преживяха няколко случая на масови убийства тази година. Във вторник в Орегон стрелец откри огън в търговски център, като уби двама души и себе си. Най-смъртоносното нападение бе през юли по време на среднощна прожекция на новия филм за Батман в Колорадо, при която психически неуравновесен студент уби 12 души и рани 58.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.