Руският отговор на „закона Магнитски“ скара министри и депутати

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

Руският отговор на приетия в САЩ „закон Магнитски“, налагащ санкции на руснаци, заподозрени в нарушения на човешки права, предизвика караници между депутати от Държавната дума и министри, пише в. „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Редица членове на кабинета, сред които външният министър Сергей Лавров и вицепремиерът по социалните въпроси Олга Голодец, разкритикуваха предложението на депутати от партия „Единна Русия“ (с мнозинство в парламента) и от Либерално-демократическата да се забрани на американци да осиновяват руски деца. Парламентаристите отвърнаха, като настояха например министърът на образованието Дмитрий Ливанов да предложи ефективни „механизми за осиновяване и защита на децата и в страната, и в чужбина, а не да върви по лесния път“.

„Това не е скандал, това е нормална обществена дискусия“, коментира Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Кремъл внимателно следи „дискусията“, но засега няма да обнародва позицията на държавния глава, посочва той.

Сергей Лавров препредава мнението на Путин, смята политологът Борис Макаренко. Според него инициаторите на проекта за забрана са достатъчно разумни, за да схванат, че министърът „се е посъветвал с някого“, но приемането на закона „като цяло“ едва ли ще спре.

Президентският Съвет по правата на човека готви декларация по темата, а председателят му Михаил Федотов заяви, че в момента Русия има „морално предимство, тъй като САЩ направиха открито неприятелска стъпка“. „С подобни поправки обаче може да го изгубим“, смята правозащитникът.

„Независимая газета“ също отбелязва, че „законът Магнитски“ е внесъл разцепление сред властите в Русия. Според изданието забраната за осиновяване на русначета в САЩ ще подрони авторитета на руските политици.

Забраната американци да осиновяват руски сирачета предизвика публичен конфликт между членове на кабинета и депутати от Думата, пише „Ведомости“ и се чуди кой ще поеме ролята на арбитър – премиерът Дмитрий Медведев или президентът Путин.

„Толкова остра конфронтация не е имало досега; интригата (…) добива неуправляем характер и оголва противоречията между правителството на Медведев и партията на Медведев“, смята политологът Михаил Виноградов.

„Авторите на инициативата явно не са очаквали, че тя ще възмути не само един тесен кръг либерали, но и членове на правителството“, подкрепя го експертът Евгений Минченко.

Владимир Путин може би ще поеме ролята на арбитър и ще се изкаже за съдбата на законопроекта в четвъртък, когато е насрочил голяма пресконференция, предполага източник на вестника, близък до президентската администрация.

Реакцията на руския парламент след приемането на американския „закон Магнитски” е емоционален, но адекватен отговор. Това заяви руският президент Владимир Путин в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференцията в Москва. Путин добави, че законът за осиновяването, предложен от Държавната дума, е реакция не срещу осиновителската дейност в САЩ, а срещу работата на американските власти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.